Komentari za tekst "Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?"

Komentara
153
Ostavite komentar
Pozdrav svima! Da li ima ovde mama koja je preduzetnik, da ja otvorila namenski racun za bolovanje na kome RFZO uplacuje bolovanje?
Bolovanje sam otvorila jula, prvi mesec na moj teret, i sad mi je legla uplata preko zavoda, ali ke banka sa tog racuna uredno skinula skoro 400,00 prometa po racunu, a naknadno skinula jos skoro 500,00 za neku proviziju i odrzavnje racuna.
Imala sam informaciju da se sa namenskih racuna ne skidaju provizije.
Da li vi imate neko takvo iskustvo? Nije bas tema razgovora, ali i kad konacno legnu te pare, banka krene da cerupa. Naravno, za sredstva koja prebacim na tekuci, takodje banka skine proviziju za odrzavanje racuna...
Ja sam preduzetnik i trebalo bi da otvorim bolovanje.
Jel mozes da mi napises koja je procedura za to, posto si ti to vec uradila?
Moje iskustvo je bilo pozitivno, plata je bila redovna u dan, ali da napomenem da je moja pozicija bila najniza u firmi operater u kladionici. To verovatno ima veze sa firmom i odnosom prema drzavi porez i sl. Hocu reci nije to bilo neko dobro radno mesto i velika plata pa kao redovno je.
I meni kasni uplata trudničkog od firme, sramota stvarno! Na trudničko sam od 12. 04.2019 od poslodavca sam dobila u Maju zadnju uplatu. I, čekala sam do Augusta da mi neko uplati međutim nema, zvala sam firmu i oni kažu da nije do njih, prijavila sam ih zvala sam neki broj ali ništa od toga. I, svaki mesec moram da ih zovem mislim firmu i da se svađam da bi mi uplaćivali jer drugačije ne vredi. Evo, i sad mi kasni 1 uplata. Sad u Oktobru sam dobila tek za August. A, još mesec dana imam do porođaja! Bruka i sramota!
Da li ima neko ko radi u SUNCE možda?
Napisacu svoje iskustvo vezano za isplatu trudnickog bolovanja. Ovako, meni je trudnicko bas kasnilo! Nakon porodjaja sam tek primila poslednjih 5 isplata i to mozda kada je beba imala vec 2meseca. Takoreci bila sam bez uplata celu trudnocu i veoma tesko sam pripremila sve za bebu. I kada sam se porodila stigle su i uplate. Zaista tuzno i strasno.. Radim u drzavnoj firmi. Zvala sam rfzo i oni su rekli da su prebacili pare u firmu, a firma me nije isplatila jos 2meseca od tog poziva. Dakle, u mom slucaju, poslodac nije uradio isplatu i zbog toga sam ja bila bez para. Uz cesto zivkanje poslodavca i rfzo-o meni su pocele da stizu uplate.
Da li mi neko može pomoći da dodjem do saznanja kada će mi konačno leći plata za MAJ?
Trrba svakog momenta da se porodim a celu trudnoću nisam dobila platu.
Navodno je predato na naplatu sve ali meni to ništa ne znači jer mi je sad svaki dan bitan kako bih mogla da se pripremim za dolazak bebe.
Reč je o filijali Zemun. Ne znam ni kome više mogu da se žalim ..
Ja sam vec zagazila u 8 mesec, ni poslednja plata (prvih 15 dana maja), ni dana trudnickog nisam dobila, takodje Zemun. Zapravo nisam sigurna ni da li su papiri predati jer poslodavci nisu uslovljeni rokom za predaju. Te je predato pa vraceno jer fali neka doznaka, te knjigovodja na odmoru, te je predato ali je rfzo neazuran i spor itd... Izludeti
Zovite i rfzo i poslodavca! Ja sam sve isplate tek dobila posle porodjaja i to kada sam zivkala firmu i proveravala u rfzo-u. Poslodavac je u mom slucaju zadrzavao novac.
cekam da mineko odgovori
kad ce isplata za jun i jul jer od sledece nedelje pocinjem da radim pre bih dobila bebu nego od rfzoa
Evo i mog iskustva sa trudnickim naknadama. Do 7.meseca sam dobijala redovno svaku platu, jer je poslodavac tako resio da radi, pa su oni cekali naknade od drzave. Onda su to resili vise da ne praktikuju nego da uplacuju tek kada rfzo njima uplati novac, sto je u redu. Mi koleginice-trudnice u iscekivanju plate pozovemo call centar rfzo da se raspitamo kada ce otprilike uplate, od njih dobijamo odgovor da firma nije poslala dokumentaciju ili im je vracena na doradu a da su u firmi nezainteresovani. To nekako nije bilo logicno, pa smo zvali firmu... Ispostavlja se da je firma dokumentaciju predala u rfzo 19.07. Ali da su oni te papire drzali verovatno negde zaturene do 12.08. kada je moj poslodavac pisao mail da proveri sta nije ok, od rfzo dobijamo odgovor na firmin FIKSNI telefon, kako su oni zatrpani predmetima i da su tog dana uzeli da kontrolisu dokumentaciju. Ispostavilo se da dokumentacija nije bila potpuna i oni su to vratili firmi na doradu. Po mom misljenju najveci problem su napravili upravo oni u rfzo jer su drzali dokumenta preko 3 nedelje i poceli da kontrolisu papire tek po reagovanju moje firme! Da su blagovremeno pregledali tu dokumentaciju i da su vratili na doradu, mi bismo verovatno dobile bar junsku platu sada u avgustu... ali od te junske plate ni ovaj mesec nista...
kad ce isplata za jun
Ja cekam isplatu vec mesecima! Bukvalno sam pred porodjajem a jos ni dinar nisam videla od njih
Da li neki pravnik, evo recimo gospodja koja je napisala tekst, ili neko drugi skim Bebac saradjuje, moze da objasni zasto trudnicko kasni odnosno da li je to do poslodavca ili do rfzo. Citam razne komentare a znam i iz prakse da nekim trudnicama ni dan ne kasni plata, a nekima kasni vise meseci. Kako je to moguce? I kako da znamo kome da se obratimo? Da li poslodavac moze da uplati platu redovno trudnici kad i svim zaposlenima tj kao da nije do trudnickog? Od cega to zavisi? Da li je to samo dobra volja poslodavca ili?
Do poslodavca je. Ja sam sa mojim vodila borbu i kad sam ga prijavila inspekciji uplatio mi je sve sto do tada nije. Sto se ticr drzave sve pohvale,na porodiljskom sam od avgusta,porodila sam se 17 og septrmbra,posle 20og predala papire za porodiljsko a uplate legle vec 21og oktobra. Tako da pohvala za drzavu.
Papiri se predaju posle porodjaja? 🤔 za porodiljsko
I za uskrs bez plata sramota....
A zašto neko ne preduzme nešto po pitanju ovog? Smatram da maksimalno treba da se zaštite trudnice i porodilje! Ocemo natalitet???
evo ja sam oko 20og marta primila porodiljsko, a od 20.12. 2018 sam na istom i roditeljski dodatak. u resenju pise da imam naknadu 60% , a imam 17 meseci radnog odnosa. kako to?
Računa se prosek plata 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »