Komentari za tekst "Kako je država smanjila naknade porodiljama"

Komentara
168
Ostavite komentar
Zasto se cuti na cinjenicu da su preduzetnice izuzete? Zasto? Zar nasa deca nemaju potrebu kao i druga. Sramota!
Ne razumem nista. I sta sad sa nama koje smo sa porodiljskog presle na trudnicko opet?
Sramota je sve ovo. Brinu o natalitetu..o deci. Ja sam rodila 3. dete i primam 21 000 a prosek plate mi je bio 43 000. Tuzno je sto ne mogu da zivim normalno jer sam bila prinudjena da odem na trudnicko u 4. Mesecu trudnoce jer sam imala 36 godina i 1 spontani pre toga. Radila sam 3 meseca i pila lekove i na kraju nisam smela vise. I eto ..sad 2 godine jer mi tih 6 meseci nije uslo u prosek vec samo predhodnih 12. Sramota je ovo sto dozivljavam i sto moja deca trpe kao i vecina . Velika sramota za celu ovu drzavu
Ne mislim da je ovaj zakon loš, kada pogledam zloupotrebe oko sebe (a bilo ih je mnogo).
Ali...strašno je što ja u istoj skoli radim 7-mu godinu i to što mi je u nadoknadu za posebnu negu deteta uračunato dva meseca bolovanje za 4-tu operaciju kolena, samim tim, iako mi je za ta dva meseca uzeto preko 45.000 dinara, sada opet mi nadoknadu smanjuju oko 4.000 mesečno, plus što nemam pravo na povećanje, jer je ovo nadoknada, a ne plata, pa je papir po kojem ja primam 100% smešan, jer sveukupno primam 8.500 manje nego što bih primala da radim.
Papir koji sam dobila, rešenje je u tom pogledu besmisleno, a ne znači mi ništa ni to što sam zaposlena bila skoro sedam godina, jer oni računaju samo tih prethodnih 18 meseci (oktobar sam radila do 29-og i to mi nije uračunato, a uspeli su i taj mesec da mi smanje platu).
Pozdrav,
Bežite odavde, ukoliko imate gde i obezbedite deci lepšu, zdravlju sredinu!
Zene nebranim drzavu kako da nedaju nista mi decu radjamo sebi a ne drugima zato razmislite pre pedeset godina nije postojalo porodiljsko trudnicko pa su nas mame rodile i ja sam mama imam sina 13 god i cerku 6 meseci tako da nenervirajte se vec uzivajte u svojoj deci bitno da su ona ziva i zdrava
Meni je plata na porodiljskom 2200 din. Imam bebu od 6meseci.
kolika ti je plata bila kad si radila i koliko si dugo radila i na koliko si bila prijavljena?
ja moram samo da postavim jedno pitanje svim majkama, a to pitanje nikako ne postavljam da bih opravdala drzavu.
da li je i jedna od vas razmisljala o visini svoje plate i o tome da li ste prijavljene i kako vas poslodavac vodi pre nego sto ste ostale trudne?
mogu da se kladim da ne samo da niste nego da su vas problemi drugih trudnica i porodilja zaobilazili u surokom krugu.
niko koliko vidim nije kivan na svog poslodavca ili na sebe sto nije bolje isplanirao prihode i od cega ce da zivi ako ostane trudan.
dodatno, za kasnjenje nemojte da se zaludjujete da je kriva drzava! prvo uvek proverite kada je i da li je vas poslodavac podneo sve papire a onda osipajte paljbu dalje. u mom okruzenju znam 3 porodilje koje su kukale na drzavu a onda se ispostavilo da poslodavci nisu poslali sve papire na vreme.
Ja sam razmisljala. I kao preduzetnica koja plaćam svoje doprinose od 2013.godine.ovim zakonom imam dve mogucnosti.
Prva da zatvorim radnju.
Druga da zaposlim poslovodju, prijavim ga plaćam doprinose i platu toj osobi plus sebi doprinose jer država preduzetnicama pokriva samo iznos plate bez doprinosa, poreza, zdravstvenog i penzijskog osiguranja.
Daleko od toga da tražim ista preko bilo kog proseka u tih 18meseci, ali oni ne isplaćuju ni taj prosek! Jer ja u proseku sebi plaćam i platu i poreze i doprinose. A država pokriva samo platu.
Draga Marija,
Prosek studiranja i procesa zaposlenja jednog lekara traje mnogo godina, nakon zavrssenog fakulteta od 6 godina, ako ne odes u inostranstvo i nisi necija "veza" sledi staz, drzavni ispit, volontiranje (koje ne postoji ni u jednoj zemlji) od nekoliko godina da bi te neko mozda imao u vidu (ako nemas dobru vezu ili da platis), pa onda ako te primi sledi rad na odredjeno vreme od 2g sa prekidima pod istim uslovima kao i prethodno, platis sam sebi celu specijalizaciju za svo to vreme, pa onda pauza izmedju isteka te 2g i ugovora za stalno ako ga dobijes... i onda ti isplaniras trudnocu tamo od 35.do 40.godine zivota, idealno, zar ne? Tako da da, razmisljali smo, ali ponekad nemas bas mnogo izbora jer se nadas da ce se nesto promeniti i da ce mozda bas tebi biti bolje...i zbog svega toga, kao lekar sad uskoro vec specijalista u ovoj drzavi imacu verovatno 0 dinara primanja na porodiljskom bolovanju.
Hvala.
Neka se sramoti drzava koja ovako podstice natalitet... i neka se ne cudi sto svi beze iz iste!!! oni koji opravdavaju ovo su isti kao i oni sto su doneli ovaj zakon.
Poslodavac je poslao sve papire na vreme pa sam i onda, kao i još mnogo mama, porodiljsko za NOVEMBAR dobila u JANUARU. To je verovatno ok? Ne govorim o parama koje država obećava za treće, četvrto ili ko zna koje dete po rođenju. Govorim o redovnom mesečnom primanju. Ko je potrošio pare namenjene mamama i gde su otišle te pare? Nema šanse da niste bili obavešteni o tome jer je Bebac informisao na tu temu. Da li su i tu u pitanju možda nerazumne mame?
Interesantno kako ako ne platim bilo koji račun na vreme biće mi obračunata zatezna kamata do dana uplate a država može da kasni sa uplatama koliko hoće i nikom ništa, pojeo vuk magarca.
Nista meni ovo nije jasno. Ja sam sa porodiljakog presla odma na trudnicko i sad nemam pojma kako ce mi obracunavati plata niti kad cu je dobiti. Pre neki dan sam predala za porodiljsko i kad sam samo pitala za resenje receno mi je da je zakonski 60 dana, ali to je mrtvo slovo na papiru i da cekam resenje koje cu dobiti kod zna kad...
U prevodu da taj rok ne vazi, sto znaci da ce i plata biti ko zna kad...
Da li ulazi u tih 18 meseci porodiljsko sa prvim detetom ili izmedju dece mora da stoji razlika od 18 meseci?
ulazi ti sve od prvog deteta.
ne ulazi samo trudnicko od aktuelne trudnoce.
a sta cemo mi koje smo radile 3 godine sa platom 40000 rsd i na pocetku porodilljskog bolovanja saznajemo da nam nisu uplacivani doprinosi, ili da je do nekle uplacivan minimalac, kako se nama racuna naknada za porodiljsko bolovanje???
to je pitanje za tvog poslodavca i to pomalo zakasnelo.
verovatno je da ces primati platu samo za prosek koji ti je prijavljen.
Pitanje, zar ja nisam majka kao i jedna majka sa kojom sam pisala, koja ima punu platu na trudničkom bolovanju. Večeras smo pisale i rekla mi je da je danas imala uparu za zakašnjena 3 mes. Oko 110.000rsd.zašto je meni uskraćeno i zabranjeno da dobijem svoju platu, da kupim svom detu sve što može i ta majka. Zašto sam ja sada ugrožena. Mnogo sam besna i tužna. Gledam u svoje malo bebče i ne verujem da se nerviram zbog novca. Jadna li je ova zemlja u kojoj živim. Dokle višeee?! Zašto nam ovo rade, da li će usvojiti ovo neko i sprečiti ovaj državni lopovluk. Mi ne krademo državu kao što je neko to rekao.. Mi je sprečavamo "bele kuge", a ovo joj je hvala?!
ne znam zasto ti konkretno nemas punu platu ali bez obzira na to ne mozes da primas kao neka majka koja je sve uradila sto je bilo do nje da izgura dobar prosek.
jedina mana novog sistema je sto ne postoji zakonski minimalac za porodilje.
mislim to je kao kad bi rekla zasto medicinska sestra sa visom skolom nema istu platu kao lekar specijalista... treba biti malo realan.
Sa prvim detetom nisam ostvarila nikakva prava,jer sam bila prijavljena na PP ugovor.Sramota što je drzava dozvolila tu vrstu ugovora,a poslodavci je vrlo rado koriste.Normalan posao ne mogu da nadjem,bez obzira sto imam radno iskustvo iz razlicitih oblasti,a poslodavci čim čuju da imas dete,nece ni da cuju da te zaposle.Imala sam veliku želju za radjanjem drugog deteta,ali s'obzirom na sve,definitivno sam odustala.Toliko državo o podsticaju nataliteta!!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »