Komentari za tekst "Mame i dalje dobijaju rešenja na 100 i 300 dinara"

Komentara
13
Ostavite komentar
Ja sam mama koja radi već 20 god od svoje 18-te. Fakultet završila iz radnog odnosa. Zadnjih 17 god radim za strane kompanije kao dobar it stručnjak. Moje plate su daleko iznad proseka. Radila sam milion sati prekovremeno i vukla projekte vikendica iz godine u godinu. Decu sam dobila vantelesnom koju sam sama platila jer da bih uspela preko države treba mi toliko vremena da ne bih mogla raditi. Radim u BG a zdravstveno mi je u NS gde živim.
Sada na ime tih debelih poreza i doprinosa sa moje mukom zaradjivane plate, dobijam upola manje porodiljsko jer zaboga imam veću platu od maksimuma koji su predvideli za isplate u ovom slucaju.
Ni ovo nije pošteno, mada mi je vise zao mama koje ne primaju ni minimalac.
Ovo navedeno kao i celokupno neuredjeno stanje u državi naterali su me da sa porodicom potražim uredjeniji život van ove zemlje. Moju decu cu poštedeti ovog blagostanja u zemlji. Nažalost, ovakvim podsticanje nataliteta, država će ostati bez građana.
Meni je danas uplaceno samo 20.000din porodiljskog a inace otvoreno je jos 18.11.2018.a porodila sam se racno posle toga.U radnom odnosu sam u firmi skoro 5godina.Dal je neka zena imala slicno iskustvo?
Mene čisto zanima da li će nama kojima je već dodeljena sramna suma nadoknaditi razliku, ukoliko i kad dodje do promene zakona. Ali kako sve u ovoj drzavi funkcionise savrseno, pretpostavljam da ćemo svoja prava ostvarivati preko korumpiranog sudstva.Borba sa vetrenjačama.
Upravo sam predala zahtev za porodiljsko bolovanje..
Ne samo što ću biti uskraćena za deo plate za koju sam se godinama borila i ostavila zdravlje, nego će isplata da kasni mesec i po dana... jezivo. Trebala sam otići preko kad sam imala priliku
Treba i Omladinska da se preispita ne samo Drzava. I svaki poslodavac koji ne uplacuje doprinose
Bas lepo podsticu zene da radjaju. Smanjili, da ne kazem ukinuli porodiljsko, porodilje se ne vracaju na posao bakon isteka porodiljskog u drzavnim firmama nakon 10 godina rada u istim, ukinuta bolovanja, u vrticima u jaslicama nema adaptacije u junu, julu i avgustu nego samo od septembra... I ko zna sta sve jos, nego se treba setiti. Jadno je danas biti majka u ovoj drzavi ☹
A sta cemo da radimo mi majke koje imamo preko 10 godina radnog staza a nakon povratka sa prethodnog porodiljskog bolovanja nas je sacekao otkaz? To znaci da iznova moramo da trazimo novo zaposlenje koje podrazumeva i probni rad pa rad na odredjeno preko zaruga i lizing agencija pa sve i kad docekamo ponovni ugovor na neodredjeno moramo provesti jos 18 meseci u radnom odnosu da bismo mogle u periodu nakon sledeceg porodjaja mogle iole pristojno da zivimo? Gde je tu pravda za nas koje vise od 10 godina radimo u ovoj drzavi i redovno placamo porez i doprinose? Pricaju o natalitetu i odlivu mozgova a po ovom zakonu zena je onemogucena da uopste rodi pre 26 ako je prethodno izabrala da se skoluje. Ako je zadesi sudbina kao moja onda o dugom ne moze ni da sanja pre 30-e. Inace, lekari zenu koja radja prvo dete nakon 24-e godine kategorisu u stariju prvorotku. Pa vi vidite...
Isti slucaj, i ja radila mesecima preko omladinske, zavlacili me da mi sve to ulazi u prosek i na kraju saznam da nista od toga. Prijavili me tek u 7 mesecu trudnoce i evo radim jos mesec dana do 9. tako da cu imqti 2 meseca radnog staza i mozda jadnih par hiljada - znaci za sistem potpuno sam nevidljiva. A nikog nije briga sto sam radila i sa krvarenjem i sa bolovima i sa kontrakcijama. Moram da bismo uzeli koji dinar da mozemo da izdrzavamo dete. Kako cemo od suprugovog minimalca platiti i stan i troskove, a gde je dete, niko se to ne pita. Hvala drzavi na podrsci!
Mama iz vesti bi trebala da tuzi omladinsku zadrugu i da trazi odstetu. Sto se tice predloga da ne moze biti manji od minimalca to vec postoji u zakonu ali pod uslovom da u je imala najmenje sest minimalaca. Ona je imala samo 5 plata vecih od minimalca. Da je imala jos jednu uplatu ona bi dobijala minimalac. Ja bih na njenom mestu trazila od omladinske zadruge da mi sporazumno uplacuje godinu dana po 20.000 dinara sa placenim porezima i doprisnosima, koliko i iznosi razlika. Ako ne zele, a verovatno nece, onda bih tuzila. Ovo je siguran slucaj i ima adovkata koji ne bi nista naplatili vec bi svoje troskove na kraju postupka naplatili od omladinske zadruge.
Ja sam sad otvorila porodiljsko i nisu mi racunali mesece u kojima sam bila prijavljena preko privremenih i povremenih poslova, tek kad sam se zalila, rekli su mi da ce mi ipak racunati i da povucem zalbu da ne salju u Ministarstvo. Tako da svi koji smatraju da su osteceni, treba da se zale.
Mogu vam reci da ovo sto se desava kod nas je mnogo strasno. Imam dve godine radnog staza i dobila sam resenje da primam samo 3000 din, zasto , zbog cega nije mi jasno kome da se zalim sta da radim dalje ne znam ni sama ako neko zna nek mi napise sta treba da radim i kome da se zalim jel meni vise nista nije jasno ???
Evo ja imam predlog rešenja, vrlo jednostavno, a s obzirom da tobože podstiču natalitet. Neka lepo donesu odluku da primanja porodilja ne mogu biti niža od iznosa minimalne zarade. A ostalima neka se određuje prosek za 18 meseci.
veoma glup predlog jer zene stavlja u polozaj da sede kuci i radjaju devu i dobijaju minimalac.
Sve nezaposlene zene treba da dobijaju minimalac cim zatrutne posto drzavne ustave nisu u stanju da obave sve preglede. Nazalost u srbiji ima dosta samohranih majki koje su sa ovim nacinom prinudjene da zavise od nekoga.
A ostalim zenama da se gleda prosek zarada koje je imala u prethodnih 5 m kada otvara trudnicko bololovanje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »