Komentari za tekst "Država poručuje mladim mamama da odlože roditeljstvo!"

Komentara
72
Ostavite komentar
dragemame nista se nije promenilo sve je isto sto se tice drzave to je bila samo reklama za natalitet pre 14godina sam rodila prvo naravno nisam uspela ni minimalac da ostavrim zbog toga sto sam trebala da jurim ft1p papir ajde prezivela sam to uz dobro naucenu lekciju nije mi padalo na pamet da to ponovim kad sam napravila uslove da ne zavisim od drzave znaci nakon 14 godina odlucila sam se za drugo i opet od drzave ne uzimam nista jer oni nikada nece imati nista da ti daju kakav god da si zastitili su privatnike koji vas jebu sa minimalcima ostalo vec znate kako sledi i tako vam je to pomirite se sa tim ili probajte kao ja sta da vam kazem ali uzaludno ocekujete nesto od drzave to se nikada ovde nece desiti jer nikoga nije briga mi smo drzava koja treba da propane jer nista ne funkcionise kad propadnemo tada ce nam svanuti
Blago vama kad imate i tu mizernu platu, ja ni posao ne mogu da dobijem, a dvoje dece imamo. I jos na kraju svega toga, dobijam komentare da treba da rodim jos jedno. Ma da hranicu ga vaskama.
Tu odluku moze da zahvali prevarantima koji su sebi prijavljivali nerealno visoke plate, da bi kasnije zaradili na nerealno visokim prihodnima u toku porodiljskog. Na zalost, ovaj zakon je napravljen da spreci prevare tog tipa, a slucaj koji je ovde opisan je kolateralna steta.
Jel se meni čini ili je ova mama u ovoj firmi kraće od 6 meseci bila prijavljena kad je morala na bolovanje? Jer zakon u članu 14 kaže; "Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade."
Zanimljivo mi je da mama nije ogorčena na firmu u kojoj je godinu dana radila po ugovoru o delu i što je nisu odmah prijavili kad je saznala da je trudna bar, već je sad sva krivica na nekom drugom.
Verujte, nisam bot, daleko bilo! Samo zapažam. Ovo je meni se čini ipak ekstreman slučaj. Sestro draga, čim saznaš da si trudna rešavaj svoj status i imaćeš bar minimalac.
Po novom zakonu minimalac je zagarantovan ako ste radili vise od 6 meseci u prethodnih 18, ali je minimalac zagarantovan samo na porodiljskom, koje traje 3 meseca, a ne odnosi se na odsustvo radi nege detata, koje traje ostalih 9 meseci- tako da kad se sazna za trudnocu, kasno je za resavanje statusa. Inace, odsustvo radi nege deteta moze i tata da koristi, pa ako tata ima veci prosek plate neka tata ide na porodiljsko, ko moze tako da se organizuje.
Pa sad mi je jasno sto nas teraju da radjamo! Sve samo da bi i tu krali
Godinama sam u firmi, radila sam neretko prekovremeno i vikendima kako bih zaslužila unapređenje i kad sam ga dobila, opustim se i konačno ostanem u drugom stanju. Zbog komplikacija na samom početku trudnoće sam morala otvoriti bolovanje. Sad sam saznala da ću dobijati platu jednaku onoj koju sam imala pre unapređenja. Za godinu dana ću biti uskraćena za daleko više od tih 100 hiljada koje su bombastično najavili. Ne treba meni država da hrani dete, samo da mi ne uzima ono šta sam s mukom zaradila.
Poštovane, jedino protest, odnosno negativan publicitet, može da utiče na politikante da promene ovu očiglednu nepravdu. Dakle, ne računa se prosek u osamnest meseci, nego se zbir deli sa 18! Znači ako nema vezanih 18 mesecu, naknada znatno pada!
Mozda da ste bolje slusali na casovima matematike biste naucili da se upravo tako i racuna prosek. Zbir svih plata u poslenjih 18 meseci podeljeno sa brojem 18.
U pravu ste, u tome je najveci problem. Cak i u resenju koje je neka mama slikala za novine se navodi da je to iznos prosecne zarade u prethodnih 18 meseci, a uopste nije tako. Trebalo bi da se za te mesece kad mama nije radila uzmu npr.minimalnu zaradu, bar taj iznos, a ne 0. Tu treba insistirati na promenama.
sramota, Vučiću stidi se, ovo je sramota za državu. Ukinuli ste povraćaj pdv-a za bebi opremu i hranu, sada ukidate i novac, pa kako da preživimo sa detetom?
Peticijom nista ne postizemo.
ja sam se porodila u Novembru, tek od Janura sam pocela da primam i to 7.000 din!!! Sram ih bilo!
Postovana, to nema veze sa ovom temom, vi dobijate bolovanje po starom zakonu.
Strasno drzavooo, hocete natalitet e sada cete ga bas dobiti, samo tako nastavite. 😠😠😠
Meni ovo dođe kao da sopstveno dete kupuješ od šugave vlasti.
Tuga i sramota.
Bitno je plasirati priče u medije, platiti starije glasače koji nisu aktivni na društvenim mrežama i ubediti ih u ono što žele. Uništiti obrazovanje i porodicu, pa da se manipuliše neobrazovanom masom.
A za ovih 8.000 rsd ne znam šta bih rekla. Toliko o prosečnoj plati i minimalcu. Svi ćemo živeti od socijalne pomoći.
Hocete da kazete da vreme provedeno radeci na Ugovoru o delu ili privremeno/povremenim poslovimana ne ulazi u tih 18 meseci?!
Ne ulazi
tako pise u tekstu, ali to nije tacno. ulazi u obracun
Da li neko moze da mi odgovori sta se desava u slucaju da se dve trudnoce nadovezu? Da li se tada prima nesto ili dobijes sipak od drzave zato sto si rodila jedno za drugim bez obzira koliko staza imas? I jos jedna stvar cisto me zanima posto ovo ulazi u staz mislim na bolovanje koji iznos ce se gledati kad se zenama koje su radjale po ovom zakonu bude obracunavala penzija ako je dozive u ovoj zemlji uopste, po ovom njihovom umanjenom iznosu ili nekom drugom?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »