Komentari za tekst "Iz državne kase manje para za majke"

Komentara
24
Ostavite komentar
Ja stvarno ne mogu da verujem da iko u ovoj drzavi dopusta i dan da kasni novac trudnicama i porodiljama, da im se pravi problem oko bilo cega-para, posla, dokumentacije, i da nije podsticaja nataliteta, to je valjda tako normalno, sram bilo sve odgovorne, to je pitanje od primarne drzavne vaznosti. Treba naterati-ko ima poluge moci i vlasti da postuju vreme trudnoce i porodilje. Palo mi je danas na pamet citajuci ovo, da su mogli i narodnu kuhinju, bolje dostavu zdrave i kvalitetne hrane za trudnice i dojilje, ja zbog tih kasnjenja u svoje vreme nisam imala ni za kakvu hranu, da ne pominjem ono sto treba, i brigu zbig toga
Obracun zarade za povezano porodiljsko odsustvo se tumaci kao i kad je jedno porodiljsko. Uzima se prosek 18 osnovica pre otvaranja prvog bolovanja. Koliko god vezanih trudnoca bilo.
@Jelena - ukoliko je porodiljsko otvoreno pre 1.7.obracun ide po starom (odmah po dobijanju Resenja, poslodavac je duzan da isplati porodilju, prilikom prve isplate zarade radnicima, za sve mesece tako da bude azurno i u skladu sa mesecom za koji se pusta zarada, a njemu ce ako preda zahtev za refundaciju do 20og u mes.drzava refundirati za 10ak dana).
Ukoliko je porodiljsko otvoreno nakon 1.7.obracun ide po novom i uzima se prosek SVEGA na sta su placeni porezi i dop.znaci i prekovremeni rad, stimulacije, godisnji itd. Ukoliko je porodilja koristila bolovanje zbog odrzavanja trudnoce, uzima se prosek 18 meseci pre otvaranja TOG bolovanja, jer se ono obracunava i dalje po starom (prosek 12 mes.samo osnovna zarada + min.rad), sto je dobro, jer onda nize cifre pustane tokom trudnockog bolovanja ne kvare prosek za porodiljsko, a drzava time "ne tera" trudnice da rade do ulaska u 9.mes kada ide otvaranje porodiljskog.
Ja sam se porodila 22 maja, a poslednju trudnicku platu sam dobila 01.06.2018 tu. I to zarada za februar. Razlog kasnjenja je taj sto moj poodavac ne isplacuje redovno zarade ostalim radnicima pa tako da dok on ne izmiri sve ja ne mogu nista da primim. On kasni i sa uplatama doprinosa a onda uplacuje zarade radnicima kako sakupi novac. U tom slucaju prioritet mu je njegova zena pa svi ostali. I tako se to oteze. Evo meni se do sada duguje vec sest zarada. A sa danasnjim danom dinar nisam primila vec tri meseca. Moja knjigovodja ne moze ni da preda papire za porodiljsko jer mi jos ni trudnicko nije isplaceno. Pa se ja sad pitam zasto drzava malo ne iskontrolise te poodavce kad vec imaju uvid koliko oni dugo kasne sa isplatom zarada ostalim radnicima jer bez tih uplata i dokaza o uplati ni drzava meni ne placa na vreme.
Za sve koje su u istom problemu kao i ja, ako imate dve povezane trudnoce i isle ste iz porodiljskog u trudnicko nece primati nista, znaci ako 18 meseci niste radile nego ste bile na bolovanju necete primiti bukvalno nista po novom zakonu,toliko o podrsci porodicama i natalitetu, umestoda pomognu oni prave jos siromasnije drustvo
Porodiljsko odsustvo ima status zarade ali ne i trudnicko bolovanje....znaci porodiljsko ulazi u prosek i sve pre bolovanja bez prekida.
To nije moguce, jer se za porodiljsko uzima prosek pre otvaranja trudnickog. Ukoliko nista nisi dobijala ni tokom prvog porodiljskog, samo u tom slucaju je moguce.
Da li je ovo zaista proverena informacija??!
Da li je to provereno ?
jel vam to proverena informacija?
Ako ste se porodile pre 01.07.18 ide po starom zakonu što znači da je poslodavac dužan da vam isplati zarade a on da čeka naknadu od države. Sve ostale porodilje koje su se porodile posle od 01.07.18 čekaju isplatu direktno na svoj tekući račun od države a ne od poslodavca. Znači jurite poslodavca za isplatu ako ste po starom zakonu.
Ljudi pa sta mislite zasto je sve tako oko obracuna porodiljskog,pa da bi drzava imala para da isplacuje tzv. podsticaj nataliteta za prvo,drugo i trece dete..prvo ce dobro da nas zakinu na isplatama porodiljskog racunajuci kako oni hoce, pa onda kao dobijamo nesto od drzave..
sve su oni smislili...odakle bi odjednom drzava imala tolike pare...mazanje ociju nista drugo!
pa ne isplaćuju ni za drugo i treće još po novom zakonu, sve dok ne dobiješ nov zahtev za dopunu rešenja na kućnu adresu (meni su lično izgrešili adresu i morali smo da jurimo po šalterima, još rešenja nemam), primam po starom rešenju za treće dete ,11700 na dve godine... a kao preduzetnica i jedina zaposlena u firmi, nemam pravo ni na porodiljsko, već radim uz troje male dece kod kuće, bar da imam da platim doprinose...
https://www.peticije24.com/borba_protiv_smanjenja_plata_zaposlenim_porodiljama

Izvolite potpisati peticiju protiv primene novog Zakona o finansijskoj podrsci porodici sa decom. Da budemo konkretni.
@Sladjana
Ja sam se porodila 27.04. i jos uvek nista nisam dobila....
A kako se radi obračun mamama ako se zaređaju dve trudnoće, u periodu kraćem od 18 meseci? Da li nadoknada koja se prima na porodiljskom nakon prve trudnoće ulazi u prosek prilikom određivanja nadoknade za drugu trudnoću ili...? Ovo je tek nejasno.
I mene to interesuje,u istoj smo situaciji
I mene to interesuje, jos uvek sam na porodiljskom, a trudna sam vec tri meseca, tek treba da idem na trudnicko opet. Kako se sad nama racuna?
I ja imam isti pitanje i potpuno je nejasno sta u tom slucaju izgleda da je najpametnije da tokom ove trudnoce zadrzim bolovanje nega detete dok ne napuni 2god jer ako prekinem i otvorim trudnicko pa porodiljsko pa nega 4-tog dobicu veliko nista
www.peticije24.com/borba_protiv_smanjenja_plata_zaposlenim_porodiljama
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »