Komentari za tekst "Bebac: Država novim zakonom više štiti sebe nego trudnice i porodilje"

Komentara
44
Ostavite komentar
Tako je, udrite po natalitetu i bebicama koje nista skrivile nisu... Ionako vecina jedva sklapa kraj s krajem... J sam na primer vredno radila unazad 7 godina za redom, i prekovremeno, a sada ce mi se umanjiti plata na porodiljskom za 30 posto, jer je DRZAVA tako odredila! A sta cu s kreditom?! Sta ce mnoge samohrane majke?! Pu, sramota!!!!!!!!!
Sramota, ali nije ni čudo jer u ovoj drzavi obicno lose prolaze ono koji rade i bore se za svoje porodice.
Ja imam dva pitanja molim da mi neko odgovori ako zna, sta se desava sa zenama koje su vezale dve trudnoce znaci posle porodiljskog radile dva meseca i opet otisle na trudnicko kako se njima sa obracunava porodiljsko bolovanje? A drugo sta se desava sada sa obracunom za penziju posto trudnoca i porodiljsko ulaze u staz koji iznos ce nam uzimati za obracun penzije sutra da li po tih 5000 koje ce da uplacuju ili sta? Da li je neko iz drzave uopste razmisljao o tome mislim ovo pitam cisto iz radiznalosti, nesto ne verujem da ce uopste biti moguce ostvariti pravo na penziju u ovakvoj zemlji ali opet?
Ja imam 14meseci staza pre odlaska na trudnicko. koliko li cu ja dobijati porodiljsko?
zbir zarada tih 14 meseci podeli se sa 18, toliko ce biti porodiljsko. nazalost, za ta 4 meseca se racuna iznos nula, a ne minimalac. ako je izracunati iznos manji od minimalne zarade, za prva tri meseca porodiljskog dobijate minimalac, a ostalih 9 izracunati izmos
Trudnicko sam otvorila 01.02.2018. a porodiljsko 27.08. tako da me kazi izgleda. Ne znam ne razumem se. Sve u svemu strasno.... Bas bezveze. Potpisacu tu peticiju
Mislim da se sabiraju 14 x plata na koju si prijavljena plus 4 x minimalac, pa to podeljeno sa 18. Ali nisam sigurna, proveri... mozda te i ne kaci novi zakon ako si porodiljsko otvorila pre novog zakona (stari je zahtevao 12 meseci za punu platu).
Znate li koliko se ceka na uplatu kada je trudnicko bolovanje? Od 19.07. sam na bolovanju preko 30 dana, od firme sam dobila polovinu plate za jul na vreme sada drugu polovinu cekam od drzave... Ne znam do kada...
Skandalozno zaista! Ne treba mi njihovim 100.000 ! Hocu samo ono sto sam zaradila. Ovo je sramotno ali i dalje se niko ne oglasava.



Da li vam je isplacena vasa redovna zarada u neto iznosu?
Evo i ja sam upravo saznala da cu kao naknadu za porodiljsko primati 5000din. Zakon kaze prosek od 18 meseci, ali 18 meseci PRE otvaranja trudnickog bolovanja, sto znaci da ako je zena radila dva, tri... meseca, to se podeli sa 18 i to je to. Ja sa plate od 50000 spadoh na 5000, dobicu od DRZAVE 100000, to je dve moje plate, a za ostalih 10meseci cu za pet hiljada kupiti sve sto mi treba za bebu, kucu, zivot... Ima i gorih slucajeva, kaze mi zena koja prima 200 din. I nece kasniti isplate, u budzetu ima dovoljno sitnine da pokrije ovo. Sada nam ostaje da se nadamo mi koje dojimo da nam od stresa nece nestati mleko, pa da nam i za to treba novac. Sraman zakon!!!
Resenje mi još nije stiglo, a uplata za jul jeste.
Koliko si cekala resenje?
Mene interesuje kada ce se primenjivati novi zakon za drugo dete u Smederevskoj Palanci
Hvala unapred



















Legla mi je uplata juče, te sam dobila odgovor na sopstveno pitanje. Veoma sam iznenađena, to nisam očekivala...
Da li ste dobili svoju redovnu zaradu? Procitala sam negde da je neto ustvari bruto zarada, pa mi nije jasno.
Meni je danas legla prva porodiljska plata. Doznaka mi je od 6.7. a
dokumenta sam predala 26.7. Ko bi rekao...ja sigurno ne...☺
Na porodiljskom sam od 21maja,14. avgusta mi je uplaceno za maj i jun. firma je na opštinskom budzetu.
Zato mi odosmo iz ove proklete Srbije sa nasim bebanom, a tamo cemo da radjamo i drugo, trece..ne dam Srbiji svoju decu!
Mene zanima ko kontrolise "poslodavce" koji ne uplacuju porodiljsko bolovanje!? Ja sam se porodila u Martu jos ni jednu uplatu nisam dobila a kad pozovem poslodavca on kaze da nema! I sta raditi zvati inspekciju i cekati otkaz cim se zavrsi bolovanje ili cutati i cekati da se neko sazali i uplati vam ono sto vam sleduje po zakonu!?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »