Komentari za tekst "Prof. dr Aljoša Mandić: Prevencija raka grlića materice važna i u trudnoći"

Komentara
13
Ostavite komentar
Sve pohvale za doktora Aljosu koji spasio zivot moje majke.
Svaka pohvala za profesora Aljosu Mandica pravi je genije na strucnosti sve pohvale.
Svaka pohvala profesoru Aljosi Mandicu na velikoj strucnosti.
Svaka cast na ovakvom tekstu, cesce biste mogli objavljivati nesto slicno ovome posto je ocigledno da velika vecina, nazalost, nije dobro informisana.
Imala sam 25 godina,kada sam bez ikakvih prethodnih simptoma otisla na redovan pregled,bez ikakvog straha da nesto nece biti kako treba.Ustanovljene su mi promene na grlicu materice koje su iziskivale HPV tipizaciju,na kraju biopsiju i eventualnu konizaciju.Papa test je pokazao III grupu,pri cemu moram napomenuti da ne podpadam u rizicnu grupu(jedan seksualan partner sa garancijom obostrane vernosti).Tada sam se suocila sa strahom od mogucnosti obolevanja,od komplikacija da ikada postanem mama.Nakon svih ispitivanja i biopsije,promene su posledica cervicitisa,papa se vratio u normalu,kolposkopija je dobra.A da da ne zaboravim najbitnije posle 2 god. od tada sam mama jednog divnog decaka.Tako da neka nekome moja prica sluzi kao podsetnik da 15 min. pregleda jednom do 2 puta godisnje moze da spasi zivot.Ne dozvolite da sebi kazete mlada sam,to se ne moze dogoditi meni.Cuvajte svoje zdravlje!!!
Moj slucaj je potpuno isti. Otisla sam na obican, preventivni pregled i saznala isto. Papa test treca grupa, uradjena biopsija i sve je sada u redu. Dve godine sam imala tu promenu a da nisam ni znala.. A sve sam na kraju resila za svega pola sata...
Poštovana lolans,
HPV vakcina i četvorovalentna i dvovalentna sadrži upravo zaštitu za najčešće visokoonkogene tipove hpva koji se nalaze kod karcinoma grlića materice, to su tip 16 i 18 koji se nalaze u 70% slučajeva. Danas je registrovana, i 9valentna koja sadrži još pet tipova koji se povezuju sa rakom I time se pokriva oko 80-90%.Dakle, dapače vakcina štiti upravo od najčešći, ludo bi bilo da nije tako.
Prof dr A Mandić
Vakcina stiti od nekoliko sojeva HPV virusa , nazalost tu ne spadaju oni koji najcesce uzrokuju karcinom grlica te je moje misljenje da je prevencija ipak jedini nacin zastite.
Ja bi rekla da je najvise pricao o prevenciji u vidu redovnih pregleda, a izmedju ostalog ko hoce moze I vakcinu. Ne vidim potrebu ovakvog sarkazma, covek je samo naglasio probleme koji realno I jesu takvi. Hoces hoces, neces ne moras... I gotovo.
Da se primetiti da se promovise ideja vakcinacije u cilju prevencije raka grlica materice (svima vec poznato da se tu nazire uticaj farmako lobija). I dobro, kao glavni uzrok raka se navodi humano papiloma virus "HPV" - a izvinite, al mi nije promaklo, isti se prenosi polnim putem. Doktori, pitanje je, zar ne bi vas zadatak bio da na sva zvona upravo pricate o prevenciji. Ja, kao buduca majka, mi stvarno deluje nenormalno, a i ne znam kako bi sutra svojoj cerki u pubertetu objasnila razlog primanja vakcine. Cero, primis vakcinu, i nemas rizik da dobijes polnu bolest...
Ili ja ne razumem sve bas.

Poštovani doktore,
Zamolila bih za savet. U januaru prošle godine urađena mi je loop excizija, bio je CIN II HSIL, papa 3b grupa, sve je uklonjeno. Nakon toga 2 puta (april i septembar) rađena kolposkopija i papa i oba puta 2. grupa. Na septembarskom još piše malo punktacija.
Zanima me koliko često treba da idem na kolposkopiju i papu i da li još nešto treba i kada da odradim (HPV tipizaciju možda?). Da li bi meni sada znacilo da primim vakcinu?
Poprilično sam u strahu jer mi je skoro preminuo brat od raka koji se vratio u tom međuperiodu od 6 meseci između kontrolnih snimanja.
Hvala puno i hvala na tekstu.
Poštovana gdje Ivana,
Pročitao sam Vaš komentar i kao lekar drago mi je da se neko zainteresovao I postavio pitanje. Ne želim da ulazim u polemiku oko vakcina jer to ostavljam za stručne sastanke. Nema ovde nikakve povezanosti već je text nastao da bi dobili informaciju, a ne da Vam se nešto nametne. Kao lekar smatram da mi je dužnost da pacijent dobije sve informacije, a na kraju on odlučuje šta će. Ako ćemo pričati o povezanosti sa farmacijom pa zar niste nikad uzeli antibiotik, popili čaj, pili razne vitaminska preparate, e sve je to neko proizveo i nešto stavio u to što mi koristimo, osim ako ne hodamo po Fruškoj gori beremo gljive i listove, pravimo neke čajeve,meleme i to koristimo za sve.Da naglasim zbog prevencije gojaznost, kardiovaskularnih oboljenja bilo bi korisno i te kako šetati po našoj Fruškoj gori. Sad za gljive, samo ako se razumete u njih.
No, važnije mi je da Vam skrenem pažnju na Vašu zabludu oko seksualno prenosivi bolesti. HPV vakcina nikako ne štiti od svih uzročnika seksualno prenosivi bolesti,nikako te priče. Virus HPv je najčešća virusna seksualno prenosiva bolest, ali ne i jedina i nikako vakcina da štiti od svega. Naravno o detaljima prevencije seksualno prenosivih bolesti razgovarajte sa Vašim ginekologom kako bi dobili relevantne informacije o prevenciji i zaštiti. No, zato treba otići kod Vašeg ginekolog, naravno ako imate poverenja u ono što će Vam reći.
O seksualnom obrazovanju mladih je druga i danas veoma važna tema koja obuhvata i prevenciju. Lično smatram da mora ući na nivo prosvete ,škola kao u drugim zemljama, a da neće ostati u okviru stidljivih roditelja i žute štampe.
S poštovanjem
Prof dr A Mandić
Ne razumes sve bas....
Ne radi se o farmako mafiji vec o vakcini koja je, dokazano, delotvorna. Prima se pre stupanja u seksualne odnose kada svakako roditelji treba da razgovaraju sa decom o tome! Ako vec pricamo o sexu zasto ne bi i o vakcini!?
Poenta su preventivni pregledi i prosvecivanje zena! Mozda bi bilo bolje da je zdravstvo razvijenije, da se ne ceka mesecima na taj ginekoloski pregled, nemaju svuda kolposkop koji uz PAPU cini kompletan pregled, plocice pape se izgube, neadekvatno se rukuje njima, rezultat se ceka nedeljama.... Ali to je druga prica!
I zarad svog zdravlja treba to zanemariti i redovno se pregledati jer NEKOME TREBAMO!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »