Komentari za tekst "Prikupljanje matičnih ćelija"

Komentara
8
Ostavite komentar
Bili smo na korak, ali bukvalno, da uzmemo maticne celije za prvo dete. Onda smo se raspitivali u medicinskim krugovima kod proverenih lekara koji se bave maticnim celijama. Dali su nam odgovor da je bacanje para, jer se ne prikupi dovoljno materijala, ako nedaobog, zatreba za lecenje. Jednim uzorkom iz pupcanika ne moze da se izleci neko. Najprostije receno. Zaista treba da se duboko udje u sve to da bi se shvatilo i razumelo. Eto, ako ko planira neka potrazi misljenja sa strane, neka istrazuje, neka se lepo informise kod druge strane, a ne samo kod kompanija koje se time bave..
Mi smo ostavili matične ćelije ćerke Sare rodjene prošle godine u junu i sve je bilo ok(čuvaju se u banci matičnih ćelija) medjutim očekujemo još jednu bebu u julu i treba mi odgovor-da li su dovoljne matične ćelije prve ćerkice ili da ostavimo i matične ćelije nove bebe?
Evo još jednog mišljenja: u knjizi "Šta da očekujete dok čekate bebu" - šesto izdanje, Kreativni centar 2012, na 286. strani piše sledeće: "...u NEKIM slučajevima mogu biti upotrebljene za lečenje NEKIH bolesti imunog sistema ili bolesti krvi." "Korist za porodice kod kojih ne postoji visok stepen nekog rizika nije sasvim očigledna." "Iz ovih razloga Američko udruženje ginekologa i akušera ne preporučuje čuvanje krvi iz pupčane vrpce, osim kada je neki član porodice oboleo od bolesti za čije lečenje u nekom budućem trenutku može biti od pomoći transplantacija matičnih ćelija."
@Ana: dovoljan je samo jedan potpis
Da li neko zna da li je neophodan potpis oba roditelja prilikom potpisivanja ugovora i ostalih papira. Suprug je, na zalost protiv cele procedure pa me interesuje da li su oba potpisa neophodna?
Mi smo uradili ovo ali je na kraju ispalo da celija ima nedovoljno ( moglo je da pomogne detetu do 10 kg ca. Godinu dana) pa s obzirom da nam je dete bilo zdravo odlucili smo da celije ne zadrzimo. Iako razmisljam pozitivno i nadam se da nam nesto tako nikad nece zatrebati, zao mi je sto nije uspelo! Ipak je to jedna varijanta garancije za nedaj boze.
ja sam se porodila prije godinu dana, i iako je to bilo u samom pocetku u nasoj bolnici, ja sam uzela i sacuvala djetetu maticne celije... nikada sebi ne bih oprostila da nisam (dao Bog da mi nikada ne zatreba)! istina, podigli smo kredit, ali sada bar mirno spavamo.
moj savjet je...ko moze, ne treba da razmislja previse...
pozdrav svima!
Mene su ubedili definitivno samo ne znam koliko se ovo primenjuje u Srbiji, s obzirom da u nekim zemljama te i ne pitaju da li hoćeš epidural - to se podrazumeva a kod nas ti ga i ne ponude baš se pitam šta bi mi rekli kad bih ih pitala da sačuvaju matične ćelije posle porođaja.....ali me baš briga to je moje pravo!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Vaše novorođenče podseća na E.T.-a, Spilbergovog simpatičnog vanzemaljca. Ne brinite, za par nedelja, beba će izgledati kao da je sa ove planete »
Upravnica GAK Dr Dragiša Mišović - dr Slađana Mihajlović govori o situaciji u klinici tokom epidemije korona virusa »
Upravnica GAK Dr Dragiša Mišović - dr Slađana Mihajlović govori o situaciji u klinici tokom epidemije korona virusa »
Dr Nikolić trudnicama starijim od 35 godina preporučuje detaljniju prenatalnu dijagnostiku »
Od početka pandemije koronavirusa, skoro 300 dece primljeno je u KBC Dragiša Mišović. Trenutno ih je osmoro »
Zašto i kako treba koristiti Sudocrem pri svakodnevnoj nezi pelenske regije »
Swimming Dad odgovara na najčešće nedoumice roditelja u vezi sa plivanjem »
Mama Milena sa nama deli svoje utiske o trudnoći i porođaju tokom korona virusa »
Mama zna najbolje, ali dođe i trenutak kad je vreme da tata malo pričuva bebu... »
Mama zna najbolje, ali dođe i trenutak kad je vreme da tata malo pričuva bebu... »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledam majku...
Mama zna najbolje, ali dođe i trenutak kad je vreme da tata malo pričuva bebu... »
Mama zna najbolje, ali dođe i trenutak kad je vreme da tata malo pričuva bebu... »
Iako se možda ne slažemo savršeno sa svojom majkom, ona nas poznaje bolje od bilo koga drugog »
Vreme provedeno na podu omogućiće bebi brži razvoj »