Komentari za tekst "Baka servis – da ili ne?"

Komentara
75
Ostavite komentar
Zao mi je sto citam da uglavnom nemate pozitivnih iskustava sa ostavljanjem bebe na cuvanje kod roditelja i/ili svekra i svekrve. Kod nas je skroz drugacija situacija, ne mozemo se odluciti kome da ostavimo bebu na par sati kada zatreba jer ga savrseno cuvaju svi. Cak i ujke i ujne i tetke i tece kojih imamo puno se stalno "tuku" kod koga ce doci na par sati na cuvanje posto dugo nismo imali bebca u familiji. Nemam problem sa ostavljanjem deteta kad mi je zaista potrebna pomoc ali ga najvise naravno cuvamo muz i ja: )
Ni moji a ni roditelji mog muza nisu bili popustljivi prema nama u vaspitanju tako da nece biti ni prema unuku a bitno mi je da se bebac navikne i na druge ljude a ne samo na nas dok je jos mali da bismo uvek mogli da ga odtavimo na par sati ili dana ukoliko je neophodno. U vrtic cemo tek sa 2 godine da ga damo pa ce nam u tom slucaju baka servisi biti vise nego potrebni. Samo da su oni nama svi zivi i zdravi, ostalo cemo lako. Pozzz za sve: )
Родитељ сам петоро деце до 6 година....Народе каква је ово глупост?!Ко нам добро жели?
Погледајте законе у осталим земљама и помоћ а не води се као социјала како има изјава...питајте ваше пријатеље или читајте...чиста обмана и за следеће генерације као и затупљивање...
Ne, u nekim granicama normale mogu ucestvovati u cuvanju dece, ali ne i biti njihove majke, to je moje iskustvo.
Ja sam za to da deca idu u vrtić, ali da bake i deke pričuvaju decu u drugim situacijama kada je potrebno. Ovo je dobro iz više razloga , u vrtiću se socijalizuju, imaju program prilagodjen odredjenom uzrastu a babe i dede mogu opet da pomognu kada je to neophodno.Moja deca su išla u vrtić od druge godine, a baba ih je čuvala samo kada su bolesni a mi na poslu.Ono što mi se ne dopada jeste što čuvanje dece baba smatra velikom uslugom koju nam čini, iako se dešava da decu čuva samo par sati mesečno.Nikada se nije dogodilo da kaže kada dodjemo sa posla, ja ću se malo poigrati sa deceom, vi se odmorite. Njen stav je , sebi si rodio decu a ne meni.Kao da to nisu njeni unici, ili želi da snahi nametne kompleks .Kao da to nisu deca njenog sina.Kada mi se to desi , ne želim nikada više da je pitam da mi pričuva decu, radije bih platila, ostavila komšiji ili drugarici ali kako kad živiš u zajednici.Jedino mi ostaje razmišljanje da neko od gore vidi sve, da je to neka lekcija meni da ne budem odvratna babuskara kada dobijem unuke , nego da decu čuvam od srca.Ima li šta lepše nego kada ti neko pruži priliku da opet uživaš u dečijem osmehu, maženju, hranjenju.Upravo sam ovih dana imala neprijatnu situaciju jer je baba sa kojom živimo u zajednici trebala da mi pričuva dete koje spava samo 1 h. Rekla je da je nisam pitala na vreme, da je planirala nešto drugo da uradi i nabila mi na nos čuvanje dteta od 4 godine koje je inače prespavalo tih 1 h dok se ja nisam vratila.Nisma mogla da iskuliram, mnogo me je povredio njen komentar. Pitam se Bože kako da prevazidjem situaciju.Ono što bih želela jeste da ne moram nikada više da je pitam da mi pričuva dete.Najbolje je ne živeti u zajednici, imate stalno nadzorni organ nad glavom,prate svaki vaš korak, moraju da znaju svaki detalj u vašem životu a svaka pomoć vam presedne. Znam da ima izuzetaka gde situacija nije ovakva ali mene ovo sve mnogo boli. Kako prevazići ovakve porodične odnose.Šta uraditi da budeš miran , da imaš neku pomoć.Koga da pitaš , ako ne onoga sa kim deliš prostor u kome živiš.Jako se loše osećam i već 5 dana ne mogu to da prevazidjem.Neprijatno mi je tu ženu i da sretnem.Osećam bes i ljutnju, ali i tugu zašto je neko takav. Moj muž ne želi da se meša. Ja sam svesna da je ne mogu promeniti, već samo prihvatiti situaciju. Ponekad pomislim da će doći maca na vratanca za koju godinu, a onda me grize savest jer sam inače dobra osoba koja voli ljude.
DA VOLIŠ NJEGOVE RODITELJE VOLELA BIH I SVOG MUŽA
Sad sam naletela na vas komentar, pa me nateralo da odgovorim. Ali da,mi radjamo decu nama ne babama i dedama. JA imam totalno drugu krajnost,buduci da je moja svekrva imala svekrvu koja nije htela da joj uzme dete s vremena na vreme da ona odmori sad mene urnise bez da me pita da li mi treba pomoc. Da ne napominjem da mi mesec dana nije dala da uzmem dete nakon porodjaja. Sve u zelji da pomogne i da bude super baka a ta pomoc mi je bila tako nepotrebna u godini dok sam bila na porodiljskom jer mi je jedina obaveza bila dete. Pa eto,nemojte ni takva svekrva biti.
upravo sam u velikoj dilemi i naletim na ovaj tekst. Imam sina od godinu ipo i u 9 sam mesecu trudnoće, inače ne radim pa zvanično dete čuvam ja i nemam mogućnost da ga upišem u vrtić. Kako živimo sa mojim roditeljima vrata do vrata oni mi od početka pomažu i puno vremena provode sa unukom. Zaposleni su ali i pored toga svakodnevno provedu bar po nekolio sati kod nas, vode ga napolje itd. Od početka je bilo neslaganja i trzavica u vezi vaspitanja deteta jer su oni jednostavno previše popustljivi, užasno se snishodljivo ponašaju prema detetu, sve mu dopuštaju i dovoljno je da ih samo vidi na kratko da počne da se ružno ponaša. Ako su duze tu onda počinje da histerise za svaku sitnicu, traži stvari koje mu inače ne dozvoljavamo, postaje užasno razdrazljiv a kada samo navrate da ga kao vide, ne mogu po pola sata da ga smirim jer hoće sa njima. Kada sam sama sa njim tokom dana, dakle kada ih ne vidi od ujutru sasvim je drugo dete. Ima momente naravno ali jednostavno zna da od mene neće dobiti ono što ne sme i brzo odustane. Sa tatom je situacija ni ovamo ni omamo jer i on zna da bude popustljiv ponekad. Kad se beba rodi ne znam kako ću jer će tek onda nastati haos. Znam da će mi pomoć mnogo znaciti da jedne strane, ali sve ono što sam uspela na postignem bar dok sam sama sa njim pašće u vodu. Mogu jedostavno da kažem roditeljima da se manje mešaju u drže po strani ali ne znam ni sama kako cu sa dva mala deteta...
nervira me moja svekrva.
I mene mojaaa! Kad sam se porodila i kad mi je trebala pomoc jer sam jedva ustajala iz kreveta ona nije smela zaboga da drzi dete, tako da sam tad sve sama radila oko njega, naravno da je pomagao i suprug kad nije na poslu. A sada kad vec beba i ja imamo svoj ritam i neke svoje navike, ona bi da se gura i da "pomogne". Njena pomoc se sastoji u tome da mi drzi dete dok miruje i raspolozeno je, a jos bi bilo bolje da ga ja uspavam pa da ga ona nasloni na svoje grudi i tako da spava kod nje. Bolest zena. Ja to lepo presekla i a upm. I ako zivimo u istoj kuci dete vidja mozda sat-dva dnevno. Sto se tice vaspitanja i odgajanja deteta, ona je odgajila svoju decu kako je umela i znala, ja zelim da gajim svoje dete kako ja umem i kako ja hocu!
Mene moja izludjuje. A svekar jos vise. U istom smo dvoristu (nazalost ) ali ne komuniciramo. Samo nam svadju prave i zbog toga ne vidjaju unuku koja ima 7mes i 3 ned i koja se stresirala sa mnom zbog njih jos u stomaku. Odvratno a sad bi da mi vise 24/7 unutra. Misle da sam ja dete rodila njima i da mogu sa njom da rade kako i sta hoce. Da su bitniji od mm i mene. Ne razumem takve ljude. Bobrazne do srzi ali ima ih svuda i uvek ce biti tako. Samo ih odmah treba postaviti na svoje mesto.
moja mama sada dolazi iz bosne u njemacku kada se porodim da mi je tu posto prvo mi je djete da moze kupati ispocetka a kasnije cu ja :D a svekrva je tu blizu 15km od nas ali ona mi je odma rekla da se boji dok je mala beba skroz tako da necu imat problema :D a i radi svaki dan tako da nece moci ni dolaziti niti ga voditi sebi ako bude pocelo po zlu lijepo joj reknem nije tvoje dovidjenja. zato nedajte na sebe vi ga nosite 9mj i mucite od nespavanja i bolova
Iz svog nekog iskustva, rekla bih da je najbolje ako decu može čuvati majka do god dana, a posle da ide u jaslice..
Živim u zajednici, svekar i svekrva su sa 55 godina odlučili da više ne žele da rade, nemaju prijatelje, samo sede i čekaju šta će kod nas da se dešava da bi imali zanimaciju, pa mi često napomenu kako su prestali da rade da bi mogli da čuvaju unuče, što im niko nije tražio.. pošto radim honorarno i dovoljno mi je da mi samo pomognu dva tri sata nedeljno, svakodnevno celodnevno čuvanje mi nije potrebno, zbog čega mi stalno prigovaraju, što nam nisi donela dete i slično..
Negativne stvari koje vidim u svemu tome: dešava se da kada mi dete plače, otimaju mi ga iz ruku s rečima da svekrva može bolje da ga umiri, zatim opsednuti su sinom i sad pošto im on ne posvećuje toliku pažnju svu svoju snagu usmeravaju na unuka, znači prisluškuju kad plače, kad negde krenemo gde idemo, moraju da znaju kad je kakilo, kad je kinulo, meni zameraju ako ga jedan dan sama čuvam pa ga oni ne vide, i već sa nestrpljenjem čekaju da počne da jede nešto osim mleka da bi ga kljukali time, kao i da prohoda da bi "moglo samo dete da dođe i da ceo dan bude s njima kad ga mi retko dovodimo", drugim rečima žele mom detetu da budu roditelji, i to me izluđuje!!!
Početna greška je prihvatiti život u zajednici, a sve ostalo su samo kamate koje se plaćaju svaki dan i kologrami živaca koje dajemo nekom ko je svoju mladost proživeo i sad želi da živi naše živote..
Potpuno ali potpuno ista situacija kod mene. Isto tako radim honorarno i zadrzala sam taj posao da bih bila kuci sa detetom a opet imala dobar prihod. No, oni bi ga cuvali po ceo dan, znaci potpuno iste komentare dobijam kao i ti. Kad ce da jede, itd. Sa nama samo zivi jos i njegova sestra koja je u godinama i nema dece i eto nam jos jedne koja misli da sam njoj rodila dete. Mi sad skupljamo novac da se odselimo, ne znam kako ce to da prihvate i ne zanima me. Najvise me boli sto sam vezana za njih i bili su predivni prema meni, no otkako sam rodila dete sve se promenilo. :( Oboje su u penziji, i sto si lepo rekla, samo cekaju da vide sta se desava kod nas. Baka cak prica kako jedva ceka da mu sprema kasice. Hello zeno ima on majku! Jedva cekam da se odselimo. Znam da takva svekrva necu biti i muzu u sali kazem da me podseti na sve ovo ako se zanesem sa unucima. :D
E svaka ti cast za komentar kao da sam ga ja napisala. Ne znam koje je resenje za to posto je preslikana situacija kod mene a zivaca vise nemam. Beba mi ima 7meseci. I jedini nacin da ih ne gledam je bio da zakljucam vrata i ne pustam ih da me dave. Naravno odmah su mi napravili svadju sa muzem. Za mene su to bolesni i iskomoleksirani umovi koji su mnogo dokoni i ne znaju sta ce pa hoce da zive moj zivot. Kad niko ne moze danas da se osamostali i ima svoju nekretninu vec mora da trpi psihopate zbog toga. Sta raditi.....Pozdrav
Da mi nije roditelja, ne bih mogla da radim, a pošto imam privatan posao, da sam na bolovanju, izgubila bih klijente i više ne bih imala posao. Inače sam počela da radim kad je bebac imao 3 meseca. sad ima 11.

Roditelji su mi stariji: 70 i 62 godine, ali prilično vitalni i čuvaju mi bebu isto kako bih je i ja čuvala. Stalno se dogovaramo i pričamo o bebi kako i šta da radimo, i slušamo pedijatra.

Svekar i svekrva ne mogu da mi čuvaju dete jer nisu zainteresovani (čuvali bi ga i oni navodno, al se plaše, pa bi da izbegnu da ga hrane, poje i presvlače, a i ako može da nikad ne zaplače, jer je to stres za njih), ali skoro svaki vikend bebac ih viđa, i tih sat- dva mu je lepo.

Svaki slobodan trenutak provodim sa svojom bebom, lepo se igramo, on je jedan veseo mali dečačić, i uvek se smeje i voli društvo, te dolazim do zaključka da ga moji roditelji lepo čuvaju.

Kad nisu bili u prilici da ga čuvaju ( jer imaju još 3 unučeta od mog brata) morala sam da ga vodim sa sobom na posao, i bio je uvek dobar. Evo celo leto, tj., 3 meseca sam izdržala sama, potpuno sama, jer mi muž radi od ujutru od 7 do uveče do 8-9h.

Nisam protivnik vrtića, ali moja beba zbog jednog nerazvijenog mišića i stalnog povraćanja ima problem zbog koga jede posebno spremljenu hranu, i pije mleko protiv povraćanja koje puno košta, jede na dva sata po tablici, a opet zbog svega ima tvrdu kaku.... itd. pa nisam sigurna da bi neko u vrtiću posvetio pažnju samo mom detetu, tj., njegovim potrebama, tako da ću odlazak u vrtić odložiti za period kad bude imao dve godine, taman da se sve sredi, a doktori su rekli da do godinu ipo, dve bi trebalo sve da bude ok.
Nije isto ostaviti dete svojim roditeljima na čuvanje i ostaviti ga svekru i svekrvi, jednostavno je drugačiji osećaj koliko god ljudi govorili da nije i da nekad čak više veruju njima nego svojim roditeljima..Svojima nećeš zameriti ako urade nešto što ne treba, jer je iz dobre namere i ti to možeš da garantuješ,, "veseo dečak, lepo vode računa o njemu", da je čuvaju svekar i svekrva bilo bi "previše veseo dečak, verovatno mu sve dopuštaju i sl"..
Kad moji roditelji poljube dete treba ga odmah kupati , a kad
ga poljube njegovi onda "nisam video da ga baš toliko ljube kao tvoji", on za svoje garantuje da mu ne bi dali ništa od hrane što ne sme, dodješ kući " e dali smo mu čokoladu da liže" detetu od 5 meseci, na moj komentar da ne vidim šta su dobili s tim ide njegovo opravdanje " pa jeli su oni i dali mu da se igra medenjakom", a moji samo kad kažu probajte da joj date bananu odma ide "šta se mešaju i sl"
Tako da realno ni jedna ni druga strana ne može da toleriše tuđe roditelje kao svoje..
Ja nikako i nikad ne bi ostavila moju devojchicu kod babe i dede na chuvanje jer su to prosto nedokazani ljudi i uopshte ne fermaju ono shto im pricham.Tako da ja gde god da idem vodim bebu sa sobom.Zivimo sa svekrom,svekrvom,deverom i dve babe.Sad trazimo stan da se preselimo jer od kako sam se porodila ovo je neizdrzivo.Oni bi bebu od 6 meseci hranili smokijem,hlebom,slatkishima,jabukom...i kad ja to ne dopustim onda ja nemam pojma i dete je gladno.Isto tako uche bebu da pipa sve i svashta.Oni su ochekivali da ce oni odgajati dete,a da cemo muz i ja vatati krivinu.Bolje jaslice ako treba nego da je chuvaju oni.
Jao kao si moje opisala.I mi smo silom prilika sa svekrom i svekrvom.I zena je uporna da mu da Smoki, hleb...Lepo sam im objasnila zasto ne treba i zasto ne zelim da jede te gluposti,ali ne vredi.Kaze ja sam mojima davala, pa im nista ne fali.Ponasaju se kao da su najpametniji, i ne slusaju sta im govorim. Poludecu!Jedva cekam da se odselimo...
Moja se svekrva prvih mesec dana po rodjenju mog sina ponasala kao da se plasila da joj necu dati dete da ga pricuva! Otimala mi ga je iz ruke,kad dodje patronozna nakruti se kao namerno da ja nista ne mogu da vidim,pravila se najpametnija,puna informacija-drzala mi je predavanja o stvarima koje bi joj par dana pre toga licno ispricala...Ma zena se jednostavno ponasala nenormalno iako smo imale solidan odnos.Iako mi nije bila potrebna jer sam se snasla odlicno,ona je kod nas visila konstantno!Ja sam cutala i dopustala joj sve iako sam ludela u sebi jer je malenom detetu u usta trpala med,secer...Medjutim to nije dugo trajalo jer ona ni psihicki ni fizicki nije mogla da izdrzi bebin tempo pa je i sama priznala da babe mogu sve to izdrzati i same bi radjale decu.Sad ga svi cuvaju i vole dok im ne dosadi a onda sklone svoje guzice u stranu.Mene nervira sto za bebe misle da nista ne znaju i ne gledaju ih kao male a velike licnosti,kao sto ga gledam npr ja kao majka.Moje dete recimo nije imalo grceve,ali je zato negodovalo,kao i svako drugo kad mu se ne dopada polozaj,kad ga bacaju po rukama,kad je gladan ili mokar.Svaki put kad ja ispunim njegov zahtev,mali bude miran.Ali baba nikada nije htela da prizna da se detetu ne dopada kako ga baca po rukama,bilo joj je lakse da mu prikaci dijagnozu,pa mi je dete po njenom stalno bilo bolesno ili je imalo strasne grceve.A kad je pitam kako to da kad ga ja cuvam nikada ne place,a cim ga ona cuva on vristi,oci bi mi isterala.Cak je bilo komentara da lose cuvam dete!E zato ne volim da ga cuvaju,oni ga ne razumeju ni posle cetiri meseca!
zavisi od situacije,moja majka recimo ima vise korisnih zdravih ideja za ishranu mog deteta i od mene a sigurno joj ne bih dala da ga hrani virslama i pastetama pa razumem i da vera ne zeli da ostavi dete baki.ja mislim da ako ima mogucnosti baka i deka servis je odlican bar do 2 godine a kad ojaca moze u vrtic i ne verujem da ce zakasniti sa socijalizacijom
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Duboko smo zaronili u tajanstveni svet porođaja sa prof. dr Svetlanom Vrzić Petronijević »
Ako mama ima braon, a tata zelenu boju očiju, postoji čak i šansa da beba ima plave »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Odaberite neko od lepih imena grčkih boginja za vašu mezimicu »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »