Komentari za tekst "Rituali pred spavanje"

Komentara
39
Ostavite komentar
imam sina Lazara koji ima 21 mesec i jos uvek se budi na svaka 3 sata sad bih zelela da mi odgovorite kada ce poceti da spava normalno po celu noc?
Moja Lana ima 5 mjeseci i jednu sedmicu, Ritual kupanja i spavanja smo uvježbali, ali spavanje cijelu noć još ne. Ona ide na spavanje u pola 8 ali se opet budi između 12 i dva sata da jede. Ovdje sam pročitala da je trebalo već davno da joj stavim dudu uveče kada se probudi pa da nastavi dalje. ne znam da li je to sada kasno, ali ipak ću pokušati. Željna sam prespavati cijelu noć bez buđenja.
moj uros ima 3.5 meseca i vec mesec dana spava od 8 uvece od 5,6 ujutru,u pola 8 obavezno kupanje,mleko i na spavanje mame samo je bitno da ne menjate ritual niposto i nece biti problema.
Moja Katarina ima 2 god.,a Natasa 5 meseci.Obema sam pocela da izbacujem nocni podij sa 6 nedelja tako sto sam im davala dudu kad god bi se probudile.Od treceg meseca se uopste nisu budile do 5,6 sati ujutru.Mislim da se oni tokom dana dovoljno narucaju i da im nocu ne treba nista davati,ni mleko,ni sok ni vodu.Stvara im se losa navika da se bude nocu.
Moja beba ima cetiri meseca i vec dva meseca spava celu noc!Posto ne dojim voli da zaspi na flasici pa ne moram da ga ljuljuskam!Spava od devet do pola osam tako da spavam kao i dok sam bila devojka!
Dobila sam Stasju u oktobru prosle godine. Prvih 5 nedelja ona se budila nocu i trazila nocni podoj, a od 6. nedelje izbacila je nocni obrok i ne budi se. Od tada pa sve do danas spava celu noc. Mislim da mi roditelji ponekad pogresimo u zelji da pomognemo detetu, ali posto je Stasja nase trece dete imam prava da kazem da umem da slusam njihove potrebe i dok ne pricaju tacno da osetim sta mi porucuju. Noc je za spavanje. Ovako sam ja radila. Poslusala sam savet naseg pedijatra i moj suprug i ja imali smo smene u noci bez obzira sto sam ja dojila. Ja sam odlazila na spavanje kada Stasja legne ili oko 22h i spavala, a moj suprug je bio sa bebom. Kada se prvi put probudi dolazio je po mene da joj dam da siki. Kada je podojim ponekad se desavalo da nece odmah da zaspi. U tom slucaju nisam odmah palila svetlo ili pricala. Bila sam u sobi u polumraku jer je u susednoj prostoriji svetlila nocna lampica i nisam joj se obracala glasom. To je kako sam rekla trajalo 5 nedelja i za to vreme Stasja je spavala pored mene u velikom krevetu. Kada je pocela da spava celu noc i da se ne budi samo sam je uvece stavljala u njen krevetac. Imala je dobru naviku spavanja koju joj ja nisam pokvarila. Oko 7. meseca budila se ponekad nocu i po savetu naseg pedijatra tada je isao tata da joj da dudu i odmah izlazio iz sobe. Ako treba to se ponavljalo i nekoliko puta nocu. Sada Stasja zna sama da stavi dudu i vise ne zove. Nas pedijatar je rekao da je jako vazno da ide tata jer je mama simbol za hranu , a j a sam je u to vreme jos uvek dojila. I eto nije bilo tesko samo treba biti dobro organizovan. Oba roditelja M O R A J U da saradjuju ako zele uspeh.
Ja sam svog sina navikla pooolako da ga posle kupanja ubacim u krevetic sa dudom i zaspao je u roku od 2minuta,trebalo mi je dosta vremena-nije hteo da zaspi samo na dojci,plakao je...,ali sam uspela.E onda smo dobili neki grip ne previse ozbiljan ali taman da poremeti nase lepe navike.Naime posto mu je bio zapusen nos nije mogao da dudla i tako nije ni mogao zaspati.I od tad nista od dude,nece ni da je vidi,ne da je izgurne vec tako zapecati usta da ni silom nebih mogla gurnuti... :( I od tad muke mucimo,iskreno receno toliko sam vec umorna od ove stalne borbe sa spavanjem i sa budjenjem nocu(posto on jos uvek jede 8puta na dan i budi se nocu da jede kao i pre-a i to je ponovo pocelo posle onog gripica)da mi je lakse da mu tutnem u usta i pustim ga da zaspi na dojci... :( Od danas pocinjemo ponovo sa ucenjem rituala-ali kakvog to cu skontati tek veceras... Pozelite mi srece...
Potouno se slažem da su bebe ovisnici sopstvenih navika i smatram da ih se treba striktno pridržavati. To pričam iz iskustva jer funkcionisalo je kod devojčice koja sad ima skoro 5g.(28.05.) , a evo i kod ovog malog zvrka 4,5 meseca. Ono što bih podelila sa svima je da recimo moj Kosta kada neće spontano da se uspava u krevecu sa dudom , mi mu pustimo fen i on je za 5min. u dubokom snu. Mislila sam u početku da je moje dete čudak ali nije jedini, pokušaj te!
Klasika!Osluskuj dete svoje samo ce ti reci
I ja imam isti problem kao Ivana. Moja beba se nekoliko puta u toku noći budi vrišteći i neće ponovo da zaspi bez dojke. Imam utisak da više sisa noću nego danju. Hronično sam neispavana jer ne uspevam da vežem ni po dva sata sna. Pedijatar kaže da joj više nisu potrebni noćni podoji (ima pet meseci) i da je razmažena. Šta da radim???
Dragana, beba Vam nije razmažena. U tom periodu se javljaju regresije u spavanju, o tome Vam je trebao pričati pedijatar, a ne o razmaženosti. To se i meni dešavalo, a i tada bebe uznapreduju, pa sam tako nekako shvatila da je vreme da polako uvodim ne mlečnu ishranu. Meni je pedijatar odmah rekao, da mora da je gladna, i da mu dam dohranu. Kako sam bila protiv toga, pokušlala sam sa pirinčanim pahuljicama, koje su site i posle obavezno i sika. Upalilo je, pa je beban fino spavao 5, 6h. Noću je mleko najhranljivije, tako da, nemojte mu to oduzimati, sam će to izbaciti.
Savet mami Ivani:Dete ume tako da promeni ritual i nacin za sve da u vecini slucajeva ne mozes da shvatis kako?Ono ti samo kaze da hoce promenu.Pisem iz iskustva 7starijeg sina i 16 meseci starih prevremeno rodjenih blizanaca koji su hipersenzibilni.
moja šestomesečna beba ima rituale i u isto vreme zaspe ali već 10 dana se budi noću 4-5 puta i urla a ja ne znam šta ću pa je uspavam na dojci. Da li se ona sad budi da bi sisala?
Da li neko mozda zna reci jedne pesme koje pokusavam dugo da se setim?
Pocinje sa

taram, taram, tacke potukle se macke, na popinom tavanu.
Popa uzo tacku....

Pocela sam skoro da pevusim svojoj bebi pesmice i setila se pocetka ove, ali nikako ne mogu da se setim kako ide dalje.

Ako znate pesmicu, pomagajte.
Ja znam ovako:
Tike tike tacke, pobile se macke, na popinom tavanu. Popa uze tacku, da ubije macku. Nemoj popo zaboga, sneci cu ti jaje. A gde ti je jaje? Eno ga u travi. A gde ti je trava? Pojela je krava. A gde ti je krava? Otisla u sumu. A gde ti je suma? Posekla je sekira. A gde ti je sekira? Zaledio led. A gde ti je led? Otopilo sunce. A gde ti je sunce? Idi pa ga trazi.
Pretpostavljam da fali svasta nesto, ali ovako sam ja zapamtila.
A gde ti je sunce?Otislo je na nebo kod Svetoga Nikole gde se prave ikone...inace crkvena pesma...tarale tacke pobile se macke
ake take tacke,pobile se macke na poinom tavanu,
popa uz'o tacku da ubije macku,nemoj popo zaboga dacu ti jaje,
a gde ti je jaje - u zelenoj travici,
a gde ti je travica-popasla je kravica,
a gde ti je kravica - otelila volove,
a gde su ti volovi-poderali ih dolovi,
a gde su ti dolovi - posejana psenica,
a gde ti je psenica- pojeli je golubovi,
a gde su ti golubovi-otisli na trnjicu,
a gde ti je trnjica-isekla je sekirica,
gde ti je sekirica-raskovala kovacica,
a gde ti je kovacica - otisla na more.
Ooo pa moji imaju po koju manu.... Ritual je obavezan, bez toga nemogu zaspati, to je ili igranje ili vriska....Strasno!
moja beba sve u svoje vreme si trzi ama ima jednu manu sto preko noci ustane i nece da spava po 2 sata dokle ne i dogje vrema za spavanj
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »