Komentari za tekst "Koje su indikacije za amniocentezu?"

Komentara
56
Ostavite komentar
ne radi se o bolu..ne znam ko bi normalan razmisljao o bolu u takvim momentima gde je u pitanju zdravlje i zivot deteta. Potpuno pogresno (da ne kazem monstruozno egoisticno) shvatanje problema. Stvar je u strahu od mogucih komplikacija i strahu da svesnom radnjom mozete da povredite svoje dete jer koliko god rutinski, rizik postoji i kada zena legne na onaj sto toga je svesna i to je zastrasujuce jer nije covek masina i ne upravlja svojim mislima i telom savrseno pogotovo u takvim situacijama sto dalje povecava rizik .. e tu je problem a ne strah od bola.
Aminosinteza je po meni naj pouzdanija, radila sam je silom prilika u 40 toj nedelji trudnoce jer su lekari wikali da je beba jako mala (imala na rodjenju 2100gr) uradili su mi je hitno, jeste malo frka od igle ali ne boli i pouzdana je 100%. Licno mislim da su dabl i tripl test samo uzimanje para jer sam lezala sa zenama kojima su oba bila ok a koje su na zalost morale na prekid trudnoce....Uz to jos ginekolog ti daje da swe radis kod priwatnika, a owamo nam odrase kozu za osiguranje pa ja prema tome imam awerziju mada wam ne pomaze ni knjizica dawaoca krwi!!! u swakom slucaju ako mi se desi trudnoca(a radim na tome)opet cu oberucke prihwatiti aminosintezu
ja sam ostala u drugom stanju sa 29 god i dabl i tripl test sam radila i bili su savrseni ali ipak su mi predlagali amniocentezu ,nisam je radila jer mi je gin. rekla da nema potrebe i da ni na osnovu god nemam rizik a i u porodici nema genet . bolesti ,znaci kada se sve sabere onda se donosi odluka o ovoj proceduri koja je ipak rizicna i nije rutinska!
Nista se ne brinite, gora je procedura sa uputima i setanje od gin. do geneticara i nazad u krug.
Ja sam u prvoj trud. radila amniocentezu a u drugoj kordo jer smo kasnili i oba puta je bilo sve ok.
Sad sam ponovo trudna i sama cu traziti amniocentezu jer je mnogo manje stresna od kordo.
Sto je sigurno sigurno je.
Ali ova analiza resava nedoumice oko Dauna i nista drugo.
Ja mislim da AC, ukoliko je doktor preporuci iz bilo kog razloga, treba uraditi. Jos nisam cula da je nekome ugrozena trudnoca ili da je rezultat AC pogresio. Mislim da je to sad rutinska procedura i da lekar koji je radi zna sta radi i drzi sve konce u svojim rukama. Ja sam u prvoj trudnoci imala 25 godina, sad u 29 planiram da opet ostanem u drugom stanju i ako bilo gde doktor bude u dilemi, ja cu uraditi ovu analizu.
cao,za 5dena treba da uradim amniosintezu,bojim se jer pijem tablete za tireidnu zlizdu,i tegretol ali 200mg na dan,radim sve kontrole,sve je u rdu do sada,pravila sma i skrin-dopler beba je bila super,ali sad se bojim kakv ce biti rezultat od amniosintezu,moze li neko da mi odgovori
cao svim ! Mozeli mi neko da kaze staje to tripl test i sta se meri tim testom'?
Imam 33 godine, nije bio dobar double test i poslali su me kod genetičara u NF i ona je poručila da se uradi amniocenteza.Odmah su m je zakazali.piatm se zašto nije čekano da uradim triple test?da li mogu da odbijem da radim amniocentezu i da je uradim eventualno kasnije ije dobar triple test?koje su posledice?
Moj savet ti je da uradis amnio. To nije nista strasno, a i rizik je mali. Nemoj da slusas druge sta pricaju kako je to strasno itd... ja sam prosla kroz to i nije uopste onako kako pricajuu, ali ipak odluka je na tebi. Ako uradis ac bar ces biti sigurna da ti je beba dobro, jer skoro niko nikad nije cuo da je rezultat ac bio pogresan...
Draga Danijela, ja sam se porodila sa punih 35 godina, dakle, zapocela trudnocu sa 34 i Bogu hvala, rodila zdravu devojcicu! Silom prilika sam celu trudnocu vodila privatno kod najveceg strucnjaka za problematicne trudnoce u drzavi, jer sam izgubila dve bebe. Ni u jednom trenutku nije spomenuo AC zbog godina, vec , kad su stigli dobri rezultati double testa, rekao je da nema potrebe da se izlazemo, niti ja ni beba bilo kakvim nepotrebnim rizicima! Sve najbolje i puno srece!
Imam 26 godina, u 23 nedelji sam trudnoce. Radila sam double test i jedan marker mi je bio snizen. Geneticarka mi je preporucila da radim aminocintezu. Bila sam veoma uplasena, prvo sam odbila ali nakon sto sam razmislila ipak sam odlucila da je uradim. Procedura nije toliko strasna, malkice boli ubod igle ali brzo prodje. Rezultati su bili gotovi za tri nedelje. Sada sam mirna i spokojna, cekam zdravu devojcicu jer znam da su rezultati aminocinteze cak 99% tacni. Svim tudnicama koje imaju losije rezultate markera bih preporucila da odrade aminocintezu i tako odklone svaku sumnju i uzivaju ostatak trudnoce.
Prvi put sam se porodila pre 15 meseci, kada sam imala 35 godina i nisam radila AC. Nalazi krvi su bili dobri i moj lekar je rekao da nema potrebe da se izlažem tom riziku. I trudnoća do samog kraja, i dete sada su odlično. Sada sam u 6 mesecu ali sam ovaj put to obavila samo iz razloga što sam ceo Septembar vukla neki virus; da nisam bila bolesna sigurno se ne bih izlagala tom stresu pošto se jako plašim igala. Ovu trudnoću mi vodi drugi lekar i, mada su i sada rezultati krvi bili dobri, ona je insistirala da idem. Inače, čula sam da postoji verovatnoća i da rezultati ne budu tačni pošto su nekim ženama savetovali da sklone dete, a one to nisu dozvolile, i na kraju su rađale sasvim zdravu i normalnu decu. Kod drugih je, opet, došlo do komplikacija proilikom procedure pa su morale da leže do porođaja. Na svakome je da sam odluči, ali ako su nalazi krvi ok a lekar vas forsira da radite to samo zbog godina (što će svaki i uraditi), ipak razmislite dva puta...
Imam 29 god.pre godinu dana sam se porodila.Na pocetku trudnoce sam radila double test i jedan marker mi je bio na donjoj granici,moj doktor mi je dao 3 opcije: CVS,triple test i uraditi amnio da vidimo sta se desava.M oj izbor je bio CVS,radi se u vrlo ranoj trudnoci,mislim u 13-14 toj nedelji.To je nesto slicno kao amnio,ali se ne uzima plodova voda nego uzorci posteljice i rizik od pobacaja je mnogo manji nego kod amniocinteze.Vrlo brzo se uradi i samo je bitno odmarati taj dan.Hvala Bogu sve je bilo u redu,imam prekrasnu devojcicu,to sam odmah tad sa rezultatima saznala koji budu vrlo brzo i gotovi,za nedelju dana.Pozdrav!
Ja sam se porodila prvi put u 38 godini i izabrala sam da ne radim amniocentezu. Rezultati double i triple testa su mi bili dobri i nisam zelela da je radim samo zbog godina. Citala sam malo americke sajtove i zakljucila da je rizik da dobijem dete sa Down-ovim sindromom visestruko manji nego da dozivim spontani pobacaj kao posledicu amniocenteze. Mnogi lekari je ne preporucuju samo zbog godina ako je sve drugo u redu (UZ, testovi). Naravno, to je bio moj izbor i hvala bogu sve je bilo u redu. Svakako bih je radila da su mi rezultati testova bili losi, iako je i njihova pouzdanost polovicna.
ja sad imam 33god, a imala sam 32 kad sam bila trudna i porodila se. Radila sam amnio, jer su rezultati krvi bili losi. Svasta sam se naslusala i nacitala dok sam cekala na zakazan termin. I veruj mi nista nije, pa doktori rade! Vazno je da naredna 2 dana se odmaras i nista tesko ne dizes!
Imam 33 god (u decembru punim 34). Ovo mi je prva trudnoća, 18 nedelja. Doktorka mi je savetovala amniocentezu na osnovu godina, Ja ne želim da je radim iako imam dileme. Molim Vas da mi opišete vaša isdkustva. Pozz! Danijela.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »