Komentari za tekst "Kako novi Zakon o radu utiče na roditeljstvo?"

Komentara
34
Ostavite komentar
Zaposlena sam na neodredjeno, posle 5 meseci rada ostala sam u drugom stanju, poslodavcu sam rekla ali nisam otvorila bolovanje jos uvek. Da li ima moze da me otpusti u medjuvremenu, kakva su moja prava? Unapred zahvalna
Da li mogu da dam otkaz posle porodiljskog,da li moram da odradim otkazni rok i kakve su posledice,ako ih ima?
Moja sestra radi na odredjeno.Prvi ugovor je bio na 3 meseca,a sad u januaru je potpisala novi koji traje do marta.U medjuvremenu je.ostala trudna.Interesuje me da li.mora da odradi 6 meseci da bi imala pravo na porodiljsko ili moze odmah da otvori bolovanje i ode na trudnicko,a da ne izgubi pravo na porodiljsko.Da napomenem,da nije imala radno.iskustvo do sada,znaci samo ovih tri meseca.Hvala unapred na odgovorima,pozzz
Treba doneti poseban zakon gde bi se trudnice zastitile kako u javnom tako i u privatnom sektoru.Da nema trudnica ne bi bilo ni nas.
Zdravo, imam jedno pitanje. Trenutno sam 17. nedelja trudnoce. Za manje od 20 dana dobicu otkaz zbog gasenja firme. Sta da radim, kako da ostvarim svoja prava? Inace meni je ovo 3. trudnoca.
Ja sam u radnom odnosu mesec dana i prijavljena sam,ali sam pre 4dana saznala da sam trudna,da li ja mogu da otvorim trudnicko? Moja dr dolazi tek za 3dana pa jos uvek nista ne znam,molim neki savet ili nesto,na poslu je jako tesko za rad necu da teglim nista
Nazalost, zakon me ne stiti. U mom aneks ugovoru stoji kljucna recenica:"ugovor na odredkeno vreme se produzava do isteka porodiljskog bolovanja, kada se ovaj ugpvor otkazuje. S obzirom da sam jos na porodiljskom i ponovo trudna,zakonski ne postoji osnov za produzavanje ugovora. O o je moje iskustvo.
Pet punih godina radim kod istog poslodavca na određeno vreme bez dana prekida radnog staža, samo promena naziva radnog mesta, sada sam trenutno na održavanju trudnoće i ponovo sam dobila pre mesec dana novi ugovor do povratska sa porodiljskog odsustva, da li po ovom zakonu o radu moram dobiti ugovor na neodređeno ili me mogu otpustiti po isteku porodiljskog
Drage moje, obzirom da sam sef pravne sluzbe u jednoj multinacionalnoj kompaniji, mogu vam reci da problem nije zakon (makar kada su trudnice i porodilje u pitanju). Problem je njegova primena. Nazalost, uglavnom ne znamo sta nam pripada, pa poslodavci rade sta im je volja. Cak i davanje otkaza zbog neostvarivanja rezultata rada... je skoro nemoguce sprovesti u delo u praksi a da ne padne na sudu. Moj savet vam je da dobro procitate zakon i da se upoznate sa svojim pravima (vrlo je pitak za citanje, ne morate biti pravnici da bi razumeli). Ukoliko vam se desi neka sporna situacija, odmah istu prijavite inspekciji rada (nacicete telefon i adresu na sajtu ministarstva). Ukoliko vam neko uruci otkaz dok ste na porodiljskom, podnesite tuzbu sudu. Sigurno cete dobiti taj spor! Ono sto ovom zakonu nedostaje, u odnosu na neke evropske, je zastita majki od otkaza npr. do navrsene trece godine zivota deteta. Neko je spomenuo nocni rad i prekovremeni rad. Ukoliko vam lekar napise da niste u mogucnosti da obavljate isti, poslodavac mora istog da vas oslobodi, a posle 32. nedelje ni u jednom slucaju trudnica ne sme da radi prekovremeno i nocu. Borite se za svoja prava, ovde je sistem ipak na nasoj strani.
Ja sam bas juce citala yakon o radu jer mi je poslodavac rekao da je mogao da mi da otkay kad sam otisla na trudnicko ali nije jer.... :"Je takav covek".
Kako neko moze da otpusti trudnu zenu jer ne ostvaruje rezultate rada ako ona npr.: radi 2 god. sasvim dobro?
Takodje u zakonu pise da ukoliko ne moze da obavlja posao na starom radnom mestu poslodavac je duzan da je premesti na drugo odgovarajuce a ukoliko takvog mesta nema da je uputi na bolovanje (izvinjavam se sto ne citiram) a ne da joj da otkaz jer "neostvaruje rezultate rada"
...- ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i veštine ili sposobnost za obavljanje poslova na kojima radi,..u ovoj recenici lezi otkaz svakoj potencijalnoj trudnici ..nema vise sta da se prica..
Sto se tice staza za troje dece, to je sarena laza. Bila i ostala. Moja pokojna majka je imala nas troje upisali su joj 2 godine staza, ali se to nije racunalo kada je predala zahtev za penziju. Znaci samo su joj zauzeli red u radnickoj knjizici!!!
Ne mozemo ocekivati nista dobro od promena.Skrojeno je tako da ce poslodavac stavke tumaciti ma svoj nacin u svoju korist.Drzava nece da ukine PDV na bebi opremu,ni na koji nacin da olaksa stvaranje porodice. Hoce da smanje plate i penzije, pa i sad vec narod jedva sastavlja kraj sa krajem,nista u sebe ne ulaze,dok poplaca sve namete drzavi.A inace fakultet...dzaba studiranje i pare za knjige i sve to.Danas se placa pozicija,ne zvanje,a diplome vecina moze da stavi u fioke.Nazalost!
Vi ste toliko tacno i jasno sve rekli da tu nema nista ni da se oduzme ni doda!
Strasno... Treba da se poveca natalitet a sta nam rade!!! Ja sam se posle trudnoce vratila na posao jer sam primljena za stalno, na gore radno mesto po *kazni* jer sam dobila od komisije 3 meseca produzetak porodiljskog. Pritom su me odmah pitali koji su mi dalji planovi u smislu kada planiram opet da zatrudnim... Cista diskriminacija!!!
Da li ovaj Vulin ima zenu i decu?Strasno me nervira ova glupost zvana novi zakon.Pa ja sam bila sef i prilikom otvaranja trudnickog bolovanja poslodavac mi urucuje otkaz(srecom,nakon prijave inspekciji potpisujem novi ugovor).Ma,i u ugovoru mi pise dnevna pauza 30min,odmor 20dana...nista od toga nije tako,ali papir trpi sve.Da,fakultetski sam obrazovana...ko te pita!
Ja sam bila poslovođa pa su mi lepo na papiru napisali da me menjaju zbog trudničkog bolovanja,pre dve godine, i od onda pokušavam da dobijem pravdu na sudu ali ne uspevam.
Bolje da su se malo vise pozabavili isplatama trudnickog i porodiljskog!!!!!!
Ja od 19.maja dinara na racun nisam primila kao trudnica ,firma mi je isplatila svoj deo i najbolje od svega je sto su mi u firmi citajte , ne gledajuci doznake bolovanje platili 65% a ne 100% da bi s kasnije nekako izvinjavali jer ja nisam rekla da sam trudna pa su tako ne gledajuci papir -koji je i sudski dokument -isplatili obicno bolovanje a onda su mi TEK mesec dana nakon isteka bolovanja platili razliku , msm, i najbolje od svega broj tekuceg racuna su tek posle 2 meseca poslali u PIO u mom mestu prebivalista. Ali da su trebale same sebi-posto radim u zenskom kolektivu-da isplate dnevnice i slicno, sve bi bilo uredno i na vreme placeno. Nisam bila lenja pa sam se obratila mejlom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku-Ministru , sa pitanjem kad kreću ta primanja za trudnice ako kasne 3 meseca i od čega ja dadžbine državi da plaćam a prvo od čega da održavam trudnoću ..hranim se itd.. ,stvarno sam isti dan od sekretara Ministra dobila odgovor da su oni nadležni samo za porodiljsko i ako budem imala problem kasnije da im se javim. A za trudnicko je zaduzeno i nadlezno Ministarstvo zdravlja, i uopste se nisam iznenadila da je to ministarstvo u pitanju a ovako se Zakon postuje . Od njih cekam odgovor i necu biti lenja da posaljem cak i nevladinim organizacijama , ponovo ministarstvu , i jos kome treba cirkularni mejl pa nek vidi ta njihova Evropa ustvari polozaj zena u Srbiji i postovanje tih takozvanih Zakona. Mislim da ce ovom izmenom Zakona bukvalno poceti jos vece sikaniranje i mobingovanje trudnica, porodilja i majki koje se bore za potomstvo u ovoj drzavi.Mnogi ce pokusati da ga zloupotrebe . Ima vremena videcemo
Dakle poslodavac može da da ženi na porodiljskom odsustvu otkaz ako ne osvaruje rezultate rada?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »