Komentari za tekst "Kako se neguju bebini zubi?"

Komentara
20
Ostavite komentar
i moja beba ima 16 meseci i 16 zuba,sisa i dalje
mada je sada vise veza i potvrda bliskosti nego neka korist od tog mleka...elem hocu da kazem da joj je sada ne znam koja po redu cetkica ,Bogu hvala nijedan zub nam nije pravio problem tokom rasta mada su nekako rasli bez ,,reda"kecevi,dvojke,cetvorke pa trojke...nedavno sam joj primetila na dva zuba neku pigmentaciju i odvela je kod zubara,kaze cirkularni karijes...niti jede slatko,niti je cuclu ikada stavila u usta imamo samo dve flasice znaci i to nije konzumirala i eto ,kaze doca da ima 11 razloga zasto se kvare bebama zubi,a izmedju ostalog moze biti i od majcinog mleka to niko ne zna,po savetu smo kupili pastu bez fluora i pojacali pranje sa dva na tri puta dnevno...Hocu da kazem da zivimo u vreme kada se sve okrenulo,poremetilo,losa hrana,losa voda i ostalo,moguce i genetika ali i ja i otac imamo sve svoje i sve zdrave zube,kaze nas stomatolog da je kod dece od 11 godina pa na dalje u porastu juvinalna paradentopatija koja se jos zove i bolest zdravih usta ,zubi zdravi a desni oboljevaju,to nikada niko nije imao ranije kada smo mi rasli i isli na preglede,pa sad da li cemo uspeti sacuvati deci zube i pored svih mera higijenskih ,kontrola i ostalog to cemo videti u praksi jos.Veliki pozdrav svim mamama,tatama i bebcima...
Na internetu ima raznih neproverenih informacija.Fluor NIKAKO loše ne može uticati na trudnicu,novorodjenče,odojče,dete.Samo je bitna koncentracija u kojoj se daje s'obzirom na uzrast.Na zapadu je voda fluorisana,pa shodno s' tim i broj karioznih zuba kod dece znatno smanjen.Postoje kontraindikacije za uzimanje fluora,ali ako dete,tj.osoba nije zdrava.Najbolje je konsultovati svog stomatologa.Ne može Google bolje znati od njih!
najstrasnije sto mozete iz dobre namera (odnosno NEZNANJA) uciniti vasem detetu je da mu date fluor1 fluor je LOS ne samo za zube nego za celokupan razvoj malog ljudskog bice, izguglajte opasnosti fluora pa se uverite i sami. postoje paste bez fluora i za odrasle i za decu!
Bravo Milena, retko je neko informisan kao ti i pritom uvazava nova saznanja, dosta su nas trovali!
Nemojte da se oslanjate na google.Bolje se posavetujte sa svojim stomatologom.Pozdrav
Teodori su prva dva zuba dole izasla sa 5,5 meseci i sada samo njih ima iako ima skoro 10 meseci. Po savetu zubara kupili smo joj cetkicu za njen uzrast i dali joj uvece kad je oblacim posle kupanja, da se vise igra sa njom, cisto da se upozna. Posle mesec dva poceli smo sa pranjem zuba i to je super prihvatila.
Cim je nasem sinu koji sad ima 17 meseci izrastao prvi zubic, poceli smo da ga peremo cetkicom. Predstavili smo mu to kroz igru, kao nesto zabavno i zanimljivo, malo smo mi prali, malo pustali njega da cetkicom trlja zubice. Zeleli smo da se sto pre navikne i prihvati kao nesto normalno i cini mi se da smo uspeli. Sada imamo nekoliko cetkica i uvek neku ostavimo tako da moze da je dohvati, pa ih on sam uzme preko dana i trlja zubice, a zajedno ih peremo pred spavanje. Zelimo da ucinimo sve sto je u nasoj moci da mu zubi dugo budu zdravi.
Sva deca se razlikuju.Bolje je da dete bilo kako pere zubiće u početku,dok ne odraste malo,nego da ih uopšte ne pere.I bitno je da kad Vi perete zube,budete blizu deteta,da ono to shvati kao svakodnevnu aktivnost,da Vas vidi da i Vi to radite.A zubi se peru vertikalnom metodom,nikako horizontalno!Detetu se kaže-gornji zubići kako kiša pada,donji kako trava raste.Ponavljam,BOLJE JE DA DECA BILO KAKO PERU ZUBE(ako Vas ne slušaju),NEGO DA IH UOPSTE NE PERU!Stomatolog
a kako ja da operem zube cerki od 3,5 godina, kad ih ona pere sama,a mozete misliti kako ih opere sama. Ne dozvoljava da joj iko pomogne, jer je ona veeeelika, tako da mu to dodje kao da ih nije oprala.

Nerviraju me clanci ovakvog tipa, a ugloavnom je sve u tom stilu, kao da su deca lutke koje nemaju svoju volju i sa kojima mozes da radis sta hoces i kad hoces. Oni jos kao bebe imaju svoje ja,a li dobro, kad je beba i mozes da drzis neki red i kontrolu, ali kasnije nema sanse.

SAd bi neki psiholog verovatno rekao da treba da joj objasnim kako se peru zubi, naravno da sam joj objasnila, ali koliko je temeljno to pranje...
Petar ima 6 i po meseci. Ima dva zubica dole i voli da grize. Naucio je da pruzi rukicu i da siri prstice kao da nesto trazi. Uzivamo u njegovom odrastanju! pozz
Pozdrav!
Mom malom Teodoru je danas iznikao prvi belic! :) On je napunio 6.mesec 22.05.,sisa 6-7puta na dan i dobija 1 dnevno kasicu od povrca ili voca bez secera naravno,pije i vodu i(razblazene sokice retko).
BEBAC JE NAJBOLJI!!!
Obavezno perite deci zube či niknu. U svakoj radnji ima četkica za decu, DM, LILI, TEMPO, RODA; apoteke...
Moja Marija je prvi zub dobila sa 6 meseci a takođe su joj od gornjih prvo nikle dvojke. Ema ima skoro 7 meseci i natečene desni ali malih belih još nema. Kupila sam joj ogrlicu od ćilibara koja je istina skupa ali pomaže, nema ni nervoze a kamoli čega drugog, čak joj i ne curi iz usta.
Higijena zuba je bitna od najranijeg perioda a ponaročito što se stvore zdrave navike kod dece. Marija ima 3 godine i već je bila na kontroli zuba kod stomatologa. Ne treba decu ni slučajno plašiti od pregleda. Nama je strina zubar pa sam orgamnizovala njenu decu i svi su išli kod strine da se poigraju u ordinaciji, prali su zube sa nekim cvetićem i ona je bila oduševljena. Samo na taj način se neprijatnost odlaska kod zubara njima može pozitivno servirati
Nikolina ima neüpunih sedam meseci i cetiri zubica,ali su kod nje izrasle gore dvojke!Da li je to normalno?
sa 7 meseci mom bekcu je krenuo 8.zub, prvo donji kecevi, pa dvojka pa gornje dve dvojke, nema tu pravila i normalna je stvar. krenuse i kecevi, necemo ga zvati vise "Drakulic" :-)
svako dete je prica za sebe :-)
Max je sa 2 meseca dobio zube i odmah smo počeli da ih "peremo". U stvari mu običnom dečjom četkicom trljam zube i desni bez paste. Njega to ne povređuje, naprotiv, uživa u tom češkanju jer ga ionako svrbe desni zbog rasta zubića.
tea ima punih 9 meseci i 5 zubica, pokusali samo sa pranjem zubica i uspelo je (ako se to zove pranje) cetkicom,naravno,to je zabavlja ,samo strpljenja i upornosti...............i sve se nauci.......
moj Petar ima 5 ipo meseca i 2 zuba ali nisam jos pocela da mu mijem zubice.U Makedonija, gde ja zivim ne postoji takva praksa i jos nisam srela tako malene cetkice, i mene me strah da ne ga povredim nekako
najbolji ste!volim vas
ja jos uvek Alexi ne perem zube,iako ima nepunih 7mes. i 7 zubica,nesto me strah da ga ne povredim,a i nikako da naidjem na cetkicu,moram da pogledam u nekoj boljoj apoteci.
Majka sam i imam bebu od 16mj.Prvi zub mu je nikao sa 6mj.a njegu zuba sam pocela sa 8mj.kada je imamo dva zubica koja su vec mogla da se ciste.Od samog pocetka koristim djeciju pastu za zube koja sadrzi fluor.Nanosila sam malu kolicinu paste na cetkicu i tako cistila od samog pocetka.Trenutno ima 15 zubica i naviku za pranje.
Oko rasta zuba nisam imala nikakvih poteskoca,povisenu tem.nije nikada imao,a ni proliv ili sl.U 4mj.sam mu kupila lancic od kamencica namjenjen za ublazavanje boli kod izbijanja zubica.Poslije sam koristila gume napunjene vodom,koje se predhodno zamrznu,gel za desne i tako nisam osjetila njegove muke.
Prednost dajem zenama koje doje svoje dijete,jer i sam sama ta...jos uvijek dojim,a i zubicima je to potrebno(kalcij).
Izbjegavajte davati svom dijetetu previse slatka,jer ako se pokvare mlijecni zubi,lako ce se poslije kvariti i oni drugi.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »