Komentari za tekst "Koliko je bitna ishrana tokom dojenja?"

Komentara
32
Ostavite komentar
Od prvog dana sam strogo pazila šta jedem, samo neutralno, nezačinjeno, supa svaki dan, piletina, crni hleb, voće, ništa kafa, kupovni sokovi, slatkiša po malo. Beba je 6. dan dobila nesnosne grčeve, patronažna mi je rekla da to što jedem nema mnogo veze sa tim, da izbegavam samo mahunarke, kupus, citruse. Polako sam počela da pijem i kafu ujutro, ponekad i nešto začinjenije, gazirani sok, grčevi su zapravo vremenom postajali slabiji. Ponekad ih danima nije ni bilo iako sam jela svašta. Tako da, moje iskustvo kaže da je to nevezano, takođe kaže da imam više mleka kad jedem pite, griz, palentu, i kad popijem čašu piva.
Imam jednu nedoumicu. Da li ako se više jede testenina i namazi, pica, kobasice, a manje kuvana hrana da li to zavisi do kvaliteta mleka, pa da zato beba slabo napreduje?
Imam jednu nedoumicu. Da li ako se više jede testenina i namazi, pica, kobasice, a manje kuvana hrana da li to zavisi do kvaliteta mleka, pa da zato beba slabo napreduje?
Od proje, tj. od svega na bazi projnog brasna mi je nadolazilo mleko :-) Cim pojedem parcence proje, nisam znala kud cu sa mlekom.. Tako da, sto se mene tice, proja povecava kolicinu mleka
Zabluda za pivo? Bas sam istestirala i mnogo više mleka imam ujutru kad uveče popijem času piva nego kad ne popijem, dakle radi. Inače normalna zdrava ishrana apsolutno kao i do sad
Које воће сме да се једе? Или ако је лакше, које не сме? Знам да не сме црвено воће, али киви, поморанџе, банане, итд.....?
Evo moje iskustvo - sto vise svezeg voca treba majka da jede i vise mleka za bebu :-)
Moje dete je imalo grceve dok sam jela ljubicasti luk i od kada ga ne koristim nemamo problema. :)
imam bebu od dva mjeseca i dojim je ali radili su joj nalaze krvene slike i na garnici je i sad pije ferum lek ali od njega pomalo povrca i ima stolicu malo redju pa me zanima sta bi ja mogla konzumirati da bi njoj prenijela preko mlijeka unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
Draga Asmira
Citam tvoj komentar i odlucih da ti prenesem svoje iskustvo jer sam se nedavno nasla u slicnoj situaciji.
Imam sincica od 2 mjeseca. Medjutim, u trudnoci sam bila anemicna te se ta anemija koju nisam bila uporna da izlijecim (nisam redovno koristila preparate zeljeza) prenijela i na njega. Sad naravno zalim zbog toga. Kada je imao 1 mjesec provjerili smo mu nalaze krvne slike i tada je bio zabrinjavajuce anemican. Pedijatrica mi je rekla da je rano da mu uvodi terapiju, te da ga dovedem kada napuni 2 mjeseca da ponovo urade nalaz krvne slike i da mu uvede terapiju (preparat zeljeza). Bila sam mnogo tuzna... i onako kroz suze trazila od pedijatrice savjet kako da putem dojenja nadoknadim to sto mu fali. Ona mi je tada rekla da je to jaaaako tesko postici jer se putem majcinog mlijeka izlucuje veoma mala kolicina zeljeza, da je fakticki nemoguce. To je bilo zaista obeshrabrujuce cuti. Medjutim, uz jaku podrsku svoje porodice koja me je bodrila i ubijedila da nije nemoguce uspjela sam za taj mjesec dana u potpunosti nadoknaditi bebi sve sto mu je falilo, popraviti krvnu sliku i dovesti sve u granice normale, a napominjem da ga samo dojim. Bez ikakvih prehrana i dodataka.
A evo sta sam radila tih mjesec dana: u svakodnevnu ishranu sam uvela minimalno jednu casu soka od cvekle (kupovala Fructal-ov 100% cvekla, ukoliko imate domaci jos bolje), rendala mrkvu, cveklu i jabuku i tu mjesavinu jela kao poslasticu, pila sok domaci od kupine i borovnice, jela mnooogo crnog grozdja, svjeze borovnice. Dakle, zaista sam se potrudila da jedem sto vise hrane bogate zeljezom. I eto, kao sto napisah USPJELA SAM.
Drage mame, ne dozvolite da vas kao mene obeshrabe, pa cak ni vrsni doktori. Ukoliko dojite bebe jako je vazna vasa pravilna ishrana. Apsolutno sve sto unesete u svoj organizam, unijet cete i u bebin.
Mnogo pozdrava i ne dajte se!
ok sve mi je jasno,ali ako je citrusno voce zabranjeno tokom dojenja (zbog grceva) zasto onda preporucujete limunadu?
Drage mame meni je drugo djete prvo sam dojila nisam obracala paznju na ishranu jela sam sve sto mi se jelo cokoladu,pasulj grozdje,slano,zacinjenu hranui nije imala grcice dojila sam godinu dana i fino je napredovalac.Drugo djete grcice ima svakodnevno i ako izbacujem sve sto kazu da prouzrokuje grcice i dzabe dajem joj kapi cajice sto ublazuju grcice nista ne pomaze smatram iz svog licnog iskustva da je to do djeteta da nasa ishrana nema veze sa tim da je to tako djete da se netreba puno nervirati kada djete ima grcice da je do vas jer to je samo do djeteta
Slazem se sa tobom.I ja sam jela isto kao i pre porodjaja i trudnoce.I mali mi uopste nije imao grceve.A i nisam bas u mogucnosti da izvoljevam sa hranom.
da li sam pogresila sto sam jela grozdje a dojilja sam i da li smete to mojoj bebi
da li smem jesti sarmu? jasam doijilja
imam bebu 3 i pol meseca.doim je ali hocu da joj dam voce i povrce.Sta da joj dam od pocetka?
Izvinjavam se na moj srpski
Pozdrav svim mamama i bebama. Moja djevojcica ima 6 nedlja i do sad sam je samo dojila i bilo je dovoljno mlijeka, ali zadnja 2 dana kao da joj odjednom nije dovoljno, trazi cesce da sisa i kad izvuce sve htjela bi jos. Ne znam da li je odjednom malo to sto je do sad bilo dovoljno ili mlieko polako nestaje?! To se desava navece, a po danu mlijeka ima sasvim dovoljno. Primjetila sam da pomaze kuhana psenica za kolicinu, pa mozda nekom pomogne.
Imam bebicu koja je stara svega 6 dana,a vec je dobila grceve. Voljela bih da mi bilo ko kaze da li je to previse rano i previse opasno za nju. Moguce je da sam ja kriva jer mi je ovo prva beba pa najvjerovatnije se nisam pravilno hranila. Kako da pomognem svojoj bebi?
Zelim reci da sam majka petomjesecnog djecaka koji je punih 3 mjeseca imao jako bolne grceve u stomaku.Doktori su mi preporucili caj,kupanje bebe u vodi na 38 stepeni i puno nekih savjeta.Iskreno nije puno pomoglo iako su rekli da nakon 3 ,mjeseca nestaju grcevi i vjerujte tako je i bilo.Ishranu i dan danas pazim pogotovo dok je imao grceve dobila sam brosuru u koj je pisalo sve o sihrani dojilje.Izmedju ostalog ne preporucuje se:jagode,klementine,kupus,grasak,grah,cokolada zbog grceva u stomaku.Sto se tice pica najvise paznje posvecuju prirodnoj vodi,mada preporucuju i casu soka od narandze dnevno.Meni je pomoglo,mada je imao grceve al u manjim stepenima.Sto se tice proizvodje mlijeka bitno je piti punooo tecnosti pogotovo majke koje samo doje djecu.Njamanje 2l.dnevno.Sto vise djete ppije tta se kolicina nadoknadi za sat vremena opet .A sve zavidi od mlijecnih zlijezda ako ne rade svoj posao kako treba onda ne vrijedi pokusavati i muciti se.Ja sam zadovoljna imam i revise mlijeka ,pa sam jedno vrijeme pumpala visak koji beba nije uspjela popiti,medjutim tu sam pravila gresku.Grudi su samo bujale,mlijeko cijedilo a bebac uvijek sit.Sto vise pumpam , vise se proizvodi pa su mi sestrice rekle da to ne radim . Sad sve sto izadje van je to sto bebac popije:)To je moje tako reci iskustvo , nadam se da je nekom dobro doslo.
evo da se pohvalim,ja sam se porodila 21.11 u 10.35 na svet sam donela Nemanju od 3980g i 54cm,ostala sam u cudu kad mi je babica rekla teyinu,ali sada sa JAKO ponosna da nisu svih 17 kg otisli na mene a da je beba sitna,porodjaj je yavrsen ya 10 min,i sve pohvale babici Ljilji u Pancevackom porodilistu,takodje pohvale i ya babicu Radicu,ynaci ceo posao odradi babica,to sam ynala i prvi put,ali sad sam i drugi put uverena,tako da buduce porodilje-ne bacajte pare sto cete platiti doktora koji ce samo nadgledati njihov mucan rad.Srecno.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »