Komentari za tekst "Prednacrt zakona o pravima deteta"

Komentara
33
Ostavite komentar
Prema ovome, svim romima bi trebalo oduzeti decu. Ali ne, sada je moderan termin "diskriminacija", pa su zasticeni kao beli medvedi, a svi ostali ce da nadrljaju. Oni drogiraju decu, vucaraju ih sredinom ulice, i nista. A ako vi malo lupnete dete po guzi - placate kaznu, idete u zatvor, uzimaju decu. Sjajno.
jos nismo usli u evropsku uniju,a nasa vlast se ponasa tako. Strasno
kod nas se samo bore da idu uz evropu...sve su evropsko prihvatili i uveli...sve je poskupilo...znaju svi kako odgajati djecu bolje nego roditelji... cijene samo rastu a plate se skracuju...ako idemo po evropskom sistemu onda nek nam i plate povecaju...pronadju posao...osamostale dijete kad postane punoljetno...strasno..
Po ovome ispade da dete od 15 godina postaje punoletno jer moze samo da odlucuje o svojim zdravstvenim problemima ( tako da ja ne mogu saznati od doktora da mi je npr. dete od 15 godina narkoman ili bolesno od nečeg neizlecivog ) a i posle 15 godine ne mogu da kontrolisem gde ide jer je samostalno.A onda cu ja da odgovaram jer mu nisam obezbedio sve uslove za normalan zivot. Zalosno
Eeee, pa po ovom zakonu drzava moze slobodno da 'zatvori radnju', jer bi cini mi se svaki roditelj mogao da je tuzi sto nije obezbedila bar ponesto od gore navedenog, ako ne i sve.
Po zakonu pise da smo mi roditelji duzni da detetu obezbedimo najbolje moguce uslove, i naravno svaki normalan roditelj to i zeli, ali isto tako zakon nalaze da deci mladjoj od 15 god moramo obezbediti 24h nadgledanje...sad vi meni recite kako da ja obezbedim svojoj deci sve najbolje uslove sa 27000 mesecnih primanja,tj samo suprugova plata posto decu nece da prime u vrtic ciji samo jedan roditelj radi, a kome da ih ostavim da bi i ja mogla da radim i obezbedim jos jednu platu...Od tih 27000 treba da se izdrzava cetvoroclana porodica,hrana,komunalije,ogrev garderoba,hemikalije,lekovi...onaj ko ima dete od 3 i bebu od 8 meseci ili slicnih uzrasta razumece o cemu pricam...pa mi sad vi recite kako da sprovodimo taj zakon kad nam drzava ne da osnovne uslove?
Normalan čovek i roditelj ne treba uputstva, on već tako normalne stvari sprovodi u zivotu i odgajanju deteta. Verujem da je zakon namenjen onima koji ne znaju šta znači odgoj deteta, a takvih nažalost, još uvek ima, iako živimo u 21.veku, veku naprednih tehnologija, medicine, razvijene socijalne politike?!!! E, upravo na tome i treba raditi, na razvoju socijalne politike kao osnove za razvoj uspešnog pojedinca, porodice pa samim tim i društva...i sve će samo po sebi doći...neobrazovanim pružiti nadzor i pomoć u odgajanju decu, svima omogućiti besplatno zdravstveno osiguranje i unaprediti predškolski i školski sistem pa će svako moći, želeti i postati deo sistema tj uređenog, zdravog i naprednog društva!!!! Pozdrav
Zivim u mestu koje je 5km od Novog sada...i koje vec 15 godina gradi kanalizaciju...od ove vlasti je 2009. je ozvaniceno da su sredstva obezbedjena i da ce do 2010 biti gotova,,,,ni dan danas nije..da li i to spada u pravo na zdravu zivotnu sredinu...ja znam da spada...samo me zanima hocu li moic tuziti drzavu sto nije obezbedila zdravu sredinu i za moje dete..
Stara poslovica kaže"videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla noge"te tako i naši političari(koji vode ovu državu)sve što vide na zapadu brže bolje da uvedu i kod nas "taman posla da zaostaju za nečim".Što ne ožive privredu i ljudima omoguće platu i pristojan život (koliko toliko) pa će samim tim i deca imati dostojanstveniji život.
Ovde imamo sve moguce i nemoguce zakone, takse, obaveze i poreze samo nemamo normalnu drzavu u kojoj cemo se osecati sigurno da radjamo i odgajamo nasu decu.
Snježana
Kao sto rece jedan pravnik, DRZAVA KOJA SE MESA U ODNOS DETE-RODITELJ JE TOTALITARNA DRZAVA. Neki clanovi zakona su krajnje suvisni jer se prosto podrazumevaju kao zdravorazumski, i dovesce na kraju do toga da dete postane mali antihrist koji sa roditeljem moze da upravlja kao dzojstikom, jer mu zaboga NIKO NISTA NE SME .
Umesto da nas uce kako da vaspitavamo SVOJU decu bolje da daju ljudima posao.
Sta jedno dete od 15 godina zna? Kakvo pravo na privatnost?
Ne kazem da treba mlatiti decu svaki dan ali ponekad je udarac po dupetu i vise nego potreban.
Po meni je sve ovo glupost i kao sto sam vec rekla,bolje da se bave bitnijim stvarima umesto sto razmisljaju o tzv. "pravima dece". Svaki normalan roditelj zna kako da se ponasa
Slažem se da država već jednom počne da brine o deci, jer ne postoji škola za roditelje, pa svako ko može postaje roditelj, a kako treba da vaspitava decu, to ga niko ne pita. Ljudi misle da to znaju, ali razmislite samo, da bi neko radio sa decom, vtrić ili škola, mora da završi fakultet, a da bude roditelj, treba mu samo dobra volja!!!
kao i mnogi drugi zakoni i ovaj deluje prepisano iz neke druge sredine i kulture, koja se ocigledno vise plasi i bolje prati kako dece iz rekla bih tipicne srednje vise klase zive...sva druga deca (ne racunajuci decu bogatih) u jednom americkom ili kom vec zapadnom drustvu zavrsavaju u emisijama tipa "16 and pregnant", ili onim glupim takmicenjima za mrsavljene ili slicno. ja mislim da smo mi i dalje drustvo gde je normalno da deca od 9, 10 godina u drustvu idu u lokalni park, sami u skolu, a da naravno nase 15godisnjake treba da pratimo sa zurki kada dolaze posle 23h. clanovi o zastiti dece od zlostavljanja se podrazumevaju kao zdravorazumski posto ima dosta onih koji prebijanja i ponizavanja smatraju vaspitnim merama u srbiji danas. opet cemo izgledati imati zakon koji necemo primenjivati, ili cemo imati tu i tamo neko zrtveno jare...ova drzava postaje sve gore mesto, cak ni iluziju normalnog zivota ne mozemo da imamo. inace ja imam decaka od godinu dana, i dolazim iz porodice sa troje dece, i radim sa institucijama kao sto su centrei za soc.rad, domovi zdravlja, policija, sudovi pa mi se cini (mozda samo cini) da znam o cemu govorim.
Sta to znaci da dete od 15 godina ima pravo na poverljivost podataka.Npr,dete ima polno prenosivu bolest,odluci da ne kaze roditeljima jer ga je naravno sramota,pri tom odluci da on moze da ozdravi i bez terapije i zarazi jos druge dece.Uzas,Ili ne daj boze,devojcice ostanu trudne pa precute a nisu u stanju niti da se straraju niti su svesni tezine roditeljstva.Ne znam za druge ali ja sam imala poprilicno mnogo luckastih da ne kazem g`lupih ideja i sa 18 a kamoli sa 15 god.Po meni,ta stavka zakona nikako nije u interesu deteta.
Ok ako se fizickim kaznjavanjem ne smatra udarac po turu, onda nemam nista protiv zakona. Ali nedostaje jedna vazna stavka. Koje su sankcije za roditelje cije DETE krsi ovaj zakon? Cije dete npr maltretira drugo dete psihicki ili fizicki. Da li ce se preko toga prelaziti, ili ce se kaznjavati dete/roditelj. Ako ne, onda, sta, treba decu da upisujemo na borilacke vestine ili da ih ucimo kako da se brane jer ionako ne mogu odgovarati.Sto se tice zabrane uvida u karton, ne znam cemu to. Mi kao roditelji smo obavezni da brinemo od detetu do 18 godine, kako onda da brinemo o njemu ako nemamo uvid u karton? Budalastina. Inace dosta zakona se donosi protivno osnovnim ljudskim nacelima, posto se sprema i proglasenje pedofilije normalnom pojavom. Raspitajte se malo. Tako je krenulo i sa homoseksualizmom, tako ce i sa ovim. Daj Boze blagi da nisam u pravu.
Nisam procitala kompletan tekst, ali na osnovu ovog sto sam procitala znam samo da ukoliko se ovakav zakon o pravima deteta usvoji bice tesko roditeljima i bice nam deca debili i idioti koji mogu da rade sta hoce jer mu ne mozes nista. Iskreno, mislim da je ovo glupost. Ja drzavu ne pitam da mi da novac da cuvam decu, nego radimo i snalazimo se da ih ocuvamo i podignemo, tako da ne dajem DRZAVI ni za pravo da odlucuje kako cu ja vaspitavati svoje dete. NAJVECA GLUPOST. Sa ovakvim Zakonom o pravima deteta, povecace se kriminal i ponavljam DECA CE NAM BITI IDIOTI.
Član 10-ok
Član 11- većinom krše državne ustanove primer: pravlna ishrana u objektima za najmlađe nema je deca se hrane nekvalitetnim mesnim prerađevinama od prvog dana i tako u sebe unose alergene i kancerogene emulgatore koji nisu nikako adekvatni za njih a avodno meni sastavljaju diplomirani nutricionisti?Objekti su inficirani bubama koje aravo su prenosioci svega i svačega pa opet dolayimo do nezdrave sredine?Ambulate nepravilno odlaužu svoj otpad a ne retko se njihove kante nalaze na mestima blizu igrališta, parkova ,šetališta gde deca malog uzrasta lako mogu doći u kontakt sa korištenim špricevima..?Javna mesta poput parkova i igrališta su prepuna opasnih stvari za mališane jer JKP čistoća neradi posao i time ugrožava najmlađe a čuvari reda i mira ne obezbeđuju pravilno te površine od vandala mogu u nedogled da abrajam nepravilnosti u javom sektoru.
Član 14- bi bio ok yakon da važi podjednako ya sve ali na žalost ova stavka će važiti samo za one koji i inače poštuju zakone i moralo življenje a oni koji ni do sada nisu poštovali neće ni dalje, kaze neće plaćeti jer su to uglavno socijalni slučajevi i onda gde smo opet, nigde, opet ono dete koje bi trebalo da bude zaštićeno , nije.
Član 36-ok
Član 37-Kao i do sada oni koji rade a imaju minimalne plate i vredi su i trude se da obezbede nešto svom detetu i dalje eće dobiti ništa a oni koji su provalili sistem i misle da je lepše živeti od socijalne pomoći nastaviće svoj parazitski život na račun zaposlenih.
Član 48-Ako zdravstvo treba navodno da brine u korist detetovog najboljeg interesa treba iz korena da se promeni.
Član 57-je delimično ok, delimično jer ipak postoji deo u kome se navodi da u iznimnim situacijama staratelj treba da se obavesti ali sumnjam u to koje su to iznimne situcije kada će se staratelj obavestiti da ne bude već kasno da neko pomogne svom detetu kada stigne obaveštenje.
Član 65: Na koji minimum opreme ya školovanje se misli jer to ona gumica i olovka što poklanjaju na polasku u prvi razredi ili će najzad početi obezbeđivati udžbenike kao u svakoj normalnoj evropskoj školi.(mislim kad već sprovodimo evropske zakon)
Strasno!Predlog ovog zakona su sigurno pisale osobe koje nisu roditelji ili su mozda bili zlostavljani kao mali.Mozda su te osobe rodile se i rasle u nemastini pa sad izmisljaju gluposti koje mozemo videti samo u filmu jer u ovoj zemlji malo njih moze obezbediti dadilju detetu.Ne mogu da verujem sta ce sve izmisliti,a tvrdim da to deci samo moze skoditi.Majka sam i volim svoju decu ali se trudim da postavim granice jer zelim da napravim pre svega zdrave i normalne ljude koji ce se medjusobno voleti i postovati jednog dana kada me ne bude bilo.Izgradila sam poverenje kod njih sto je najvaznije u vaspitavanju dece i mislim da sam dobar roditelj.Svi se mi trudimo da deca imaju najbolje,ali to ne znaci da dete pustim da vrslja sa 15 godina i da mu dozvolim,odnosno da ne mogu da odreagujem ako ima problema sa trudnocom ili narkomanijom i ko zna sta jos.Bolje da se pozabave Romima koji su uvek bili problem svuda u svetu.Koliko primecujem oni imaju vise prava i niko im nista ne moze,zasticeni su kao beli medvedi.Sve se plasim da ce pokupiti sa ulice neko njihovo dete zato sto prosi ili je golisavo,a roditelje kazniti jer ne vode brigu.Ma budalastine su sve ovo koje su me samo izbacile iz takta.Zbog svih ovih gluposti samo ovaj jadni narod ispasta.
Moje pitanje je:'' Sta cemo sa romskom decom, od 2 god. i starijom, koja gola i bosa prose po ulicama, na semaforima i opasnim raskrsnicama za ko zna koga... svakodnevno ih vidjamo na ulicama i to uvek isti klinci i niko nista ne preduzima... zasto se za njih ne primenjuje zakon? Zar i oni ne zasluzuju da odrastaju u zdravom okruzenju? Zasto se drzava i socijalni radnici ne pozabave sa tim problemom... A ne nas da uce kako se vaspitavaju deca... "
Slazem se da decu ne treba tuci, ponizavati, pruziti im osnovne uslove za zivot. Medjutim, detetu od dve godine tesko je objasniti da se ne penje po sporetu, pipa utikace kad su u poseti prijateljima i sl. Definitivno ce pre zapamtiti SLJIS po guzi, nego sto ce uvideti opasnost. Drugo- tesko je u ovoj zemlji obezbediti dobar standard deci i trece - higijenske, tehnicke i dr uslove u skolama? To bih volela da vidim. Neki nastavnici ponizavaju decu, vecina ne veruje i kad govore istinu i mnogi vrlo lako daju jedinice, kao podstrek deci da bolje uce, da ne zaboravljaju sveske, likovno i sl.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Koje lekarske preglede bi trebalo uraditi pre nego što počnete da postite... »
Neke bebe ogladne baš u nezgodnom momentu »
Koje lekarske preglede bi trebalo uraditi pre nego što počnete da postite... »
Prepoznavanje simptoma sinusitisa je ključno za pravovremeno lečenje »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Učenici jedne škole u Užicu uče lekcije kroz igru i snimanje filmova »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Za kreativne i domišljate tate nema brige »
U junu nećete moći da vozite električni trotinet bez registarske nalepnice »
Kako posramljivanje utiče na mališane i zašto ga treba izbegavati »