Komentari za tekst "Vaša beba u 21. mesecu - 3. nedelja"

Komentara
30
Ostavite komentar
Nista pametno necete uciniti forsiranjem polnih uloga. To se uci spontano, a dete spontano bira sta mu je zanimljivo. Ogranicavanje sigurno nece doati dobar rezultat, valjda zivimo u drugom vremenu kad su metode prisile prevazidjene kao primitivne.
Sanja, dečak verovatno provodi više vremena sa Vama ili bakom, ne treba da brinete.Ukoliko se ipak i dalje brinete, potrudite se da Vaš sin provodi više aktivnog vremena sa tatom ili dekom, jer se tako uče i usvajaju polne uloge.
Sanja, majka sam 4-godisnje djevojcice i deckica koji pripada ovom tjednu. Kad je malena bila manja, igrala se sa svim i svacim, najvise sa bojicama, ali je OBOZAVALA lopte. Naime, tata joj je sportas i stalno ga je gledala na treninzima s loptom pa joj je vjerojatno to postalo predmetom divljenja i zeljom za kopiranjem. Sada sin voli loptu, ali ono sto najvise voli su sekine bebe! Stalno su se svadali oko jedne, sad smo dogovorili sa sekom da jednu prepusti njemu pa sad ima svatko svoju. :))) Nemoj se nista brinuti, djeca u toj dobi nisu ni svjesni sto znaci razlika u spolu, a kroz igru najcesce kopiraju ono sto i inace vide u svakodnevnom zivotu. Pretpostavljam da je maleni ipak cesce puta imao prilike vidjeti mamu u kuhinji, nego nekoga sa alatima. U svakom slucaju, to ih prodje. Sto se tice boje, moj maleni je trenutno zapeo za zutu, ali iz iskustva znam da su i to faze. Savjet: pustite bebaca da se igra s cim god hoce, da oblaci sto god hoce - pa taman to bilo i nesto rozo. Sve zabranjeno je najsladje, kad mu jednom postane sve to pod normalno i opsesije ce proci same od sebe.
Ono što sam uspela da pročitam po raznim knjigama je da do neke 3 godine oni niti imaju predstavu o polu, niti o tome koje su igre za njih. Treba ih pustiti, možda ih baš to branjenje i forsiranje nečeg drugog privlači još više. Kao što je Ana napisala, ko zna ko se krije u vašem dečkiću. Moja devojčica ima 21 mesec, kuhinja je narvno glavna, jer je 90% vremena sa mnom ili mojom majkom u kuhinji, ali kad vidi dedu i alat, odlepi. Odmah bi nešto da popravlja. Autiće takođe voli i ima 2 svoja.
Sanja, da sam ja na tvom mestu ne bih brinula. Deci treba pokazati nacin na koji neke igracke rade, odnosno, treba ih nauciti, kao izmedju ostalog i drugim stvarima, da se igraju. Moj deckic voli da se igra sa serpama, sprema rucak kad i ja, pokusava da otkrije koji poklopac zatvara serpu, Razlog tome je jednostavan, provodi najvise vremena sa mnom, a ja moram da pripremim obroke. Uspesno se igra tkzv. `muskim` i `zenskim` igrackama.
MOJ BEBAC IMA 21 MESEC. PRIMETILA SAM DA SU MU KOD DRUGE DECE, NARAVNO, NAJZANIMLJIVIJE IGRAKE KOJE ON NEMA KOD KUCE. KADA ODEMO KOD NEKE DEVOJCICE ODMAH UZME LUTKU. ZBOG TOGA SAM MU DALA JEDNU (KOJA JE STAJALA UPAKOVANA JOS IZ MOGA DETINJSTVA, JER SAM JA VISE VOLELA IGRACKE SVOG STARIJEG BRATA). LUTKOM SE IGRAO DVA DANA, A SADA JE VISE NE KONSTATUJE. STOJI U KUTIJI SA NJEGOVIM IGRACKAMA, ALI JE UOPSTE NE DIRA.
IZ LICNOGA ISKUSTVA, DRAGA SANJA, MISLIM DA TO CIME SE DETE IGRA NIJE RAZLOG ZA BRIGU. NJIHOVA INTERESOVANJA SE MENJAJU IZ DANA U DAN. SMATRAM DA PRETERANIM INSISTIRANJEM DA SE IGRA ONIM CIME TI MISLIS DA BI TREBALO, MOZES DOVESTI DO SUPROTNOG EFEKTA. POZDRAV OD MAME JEDNOG NESTASNOG DECAKA, INACE UCITELJICE PO ZANIMANJU
Сања, Ана је у праву, пусти га да се игра чиме хоче. Мој мали има и луткице и аутиче и лопте исве друго а то је „наследио“ од своје сестре која је старија, па се он игра и луткама и колицама и ужива у свему. Лутке љуби и ставља их да спавају и ради све оно што му ја радим, он тако исказује своју љубав заправо он тако осеча да га ми волимо.
Sanja, ja bi bebca pustila da se igra cime god hoce. Ako voli lutke i roze tanjiric zasto nema i kod kuce takve "zenske" igracke? Ne pravite podele i kupujte mu sve igracke- malo autica, malo lutkica pa pregrst zivotinjica. Nikako ne sputavajte igru koja mu prija jer se tako culno razvija...moda ce postati modni kreator ili kuvar ili slikar ili frizer...zasto bi morao da voli automobile, avione i alat? Mozda zato sto ste Vi tako odlucili????
Sanja, vidim da Vam niko nije odgovorio, idite na Bebac forum, tamo ima raznih tema i raznih iskustava, pa mozda mozete naci i odvore za svoja pitanja.
Potreban mi je savet neke iskusnije mam nego sto sam to ja.Moj ecak obozava lutke, sminku,kuvanje i sve ono sto mi zovemo zenskim igrackama!!!Kud kuce to nema pa ga njegove igracke (autici, avioni, radionica) ne zanimaju, dok u obanistu po recima vaspitacice, sate provodi u kuhinjici i povijajuci bebe!!! A kad bira iz gog ce tanjira jesti, onda je tro roze tanjir!!!Obozava Fifi i cvetno drustvo!!Pokusvam danonocno i uporno da se sa njime igram muskim igrackama ali jednostavno ne zanimaju!!!Bebac ima 20meseci!!! Nadam se da je to samo prolazna faza(i da ostalim mamama ije smesan problem koji mene zaista muci!! :(
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Sedam žena u različitim delovima sveta otkrilo je šta se sve nalazi u njihovim torbama za porodilište »
Da li je lakše prvorotkama ili drugorotkama? Šta kažu stručnjaci iz ove oblasti? »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »
Farbanje jaja za Uskrs je posebna umetnost i svake godine je neki novi trend »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Farbanje jaja za Uskrs je posebna umetnost i svake godine je neki novi trend »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
"Điha, điha, četri noge..." i druge pesme čika Jove Zmaja i dalje apsolutni hit »
Svaka beba se razvija svojim tempom i napreduje na sebi jedinstven način »