Komentari za tekst "Vodič za dojenje: Odgovori na sve nedoumice"

Komentara
15
Ostavite komentar
Slazem se sa iskustvom Xyz.. identicna situacija je bila i kod mene. S tim sto sam od bebe bila odvojena prvih mesec dana, izmlazala se, nosila moje mleko. U porodilistu mi je jednom sestra dosla da vidi dojke i rekla da mogu da se izmlazam, 3x stisnula i otisla.. i posle se snadji preko yt.. Kad smo se sastavile prvi put, sestra je hrani na flasicu i forsiraju svi dohranu.. Ja niti znam kako da je stavim, sestre potpuno nezainteresovane, jednom mi je jedna probala staviti, kaze ne moze..male bradavice. a dete em bilo nervozno, em ja pod stresom od svega. ne znam ni da se namestim. Kaze nabavi silikonsku bradavicu, ja nabavim. Drugu dan doktorki objasnim sve, ona kaze pa ne moze ona da sisa, mala je, a i zbog svog zdravstvenog problema bolje da sacekamo. Sledecih par dana se izmlazam, ali ne postizem koliko treba.. sve u svemu od silnog stresa mleko sam izgubila.. a na stranu sto mi sestre nisu pokazale ni kako flasicu da drzim..Patronazna me nije ni posetila, jer me nije imala u evidenciji, ni nakon porodjaja kada sam sama izasla,ni posle 2 meseca kada sam sa bebom dosla kuci..pa sam privatno zvala.
Hvala pedijatrijskim i patronaznim sestrama grada Kraljeva, sve pohvale za celo porodiliste za brigu oko porodilja, beba i podrsku dojenju kao i za divne patronazne sestre, Jovanu, Milicu i sve ostale
Jako slaba podrška dojenju! Bitno da svi forsirate kako treba da se doji! Prva beba, smatrala sam da je dojenje nešto što ide prirodno nakon porođaja.. Međutim ne! Svaku sestru koju sam pitala u porodilištu mi je rekla različitu priču, od toga da su moje dojke velike za mala bebina usta i da mi trebaju sil. bradavice najmanja veličina uz napomenu da Ih nigde nema da se kupe, a onih kojih ima nisu dobre!!! I šta ja da radim tada, kako da se osećam!? ,druga sestra kaže da su meni dojke dobre.. Beba je na podoje uvek dolazila sita i spavala je kao top, nikako nisam mogla da je probudim da sisa. Čiž sam izašla iz porodilišta ona je bila meni prvi dan na dojkama ali je dete preplakalo, dam joj dohranu- dete se najede i lepo zaspi. Zovem halo bebu, žena me isprepada kako ja moju bebu moram da hranim na 2h i manje, kako može dete da mi izgubi na kilaži, a ja već dovoljno isprepadana i pod ogromnim stresom, ne znam šta da radim, osećam se loše, neću da dozvolim da mi dete gladuje.. Dođe patronožna br. 1 i kaže da je moja beba lenja i da joj trebaju te bradavice, da ne zna da uhvati dojku, nastavljamo sa dohranom, mala se ne snalazi sa silikonom, neće da prihvati.. Drugi dan dođe druga patronožna koja kaže da moja beba ima frenum, da lepo uhvati dojku ali da ne može da vuče zbog frenuma koji je izražen i žena se čudi kako joj to u porodilištu nisu primetili!! Zakazuj seckanje frenuma, to traje 10ak dana, kako su joj skinuli beba je krenula da se plazi, i da zna da povuče, ali opet ne dolazi meni dovoljno mleka.. Ja se izmlazam, kombinuje radim svašta, dajem i jedno i drugo. Kad god sam zvala halo bebu da pitam za savet osetila sam se užasno zbog toga što bebi dajem dohranu, uz pitanja zašto se izmlazam, neka vuče beba-a dete plače jer nemam dovoljno! Nikakvu podršku i savet nisam dobila, da mi neko objasni lepo kako stvari funkcionišu, već samo dodatan stres i loš osećaj mene kao majke! Umesto da svi pričate kako beba mora da se doji i koliko je to dobro, počni te malo više da dajete savete ženama kako sve to funkcioniše a ne da ih krivite što daju bebama ad mleko. Informacije uopšte nisu ažurirane, meni je koja sam dosadna u zapitkivanju svaka sestra rekla različito, nijednoj se mišljenje nije poklopilo da se držim za nešto. Apsolutno razumem svaku ženu koja poludi od svega toga i daje bebi dohranu! Kad je dohrana toliko loša, zašto se onda pravi i daje bebama u porodilištu!? Tako daako vam je svima stalo da bebe doje malo više pomoći, informacija, edukacija dajte mamama a ne samo kritike!
Meni je isto tako bilo u porodilištu sa prvim detetom u Italiji. U istoj bolnici par godina kasnije, bile su mnogo finije, ali je i dete bilo jednostavnije. Činjenica je da profesija nije usklađena i da zato svaka babica ima samo svoje mišljenje.
Imala si 9 mjeseci da se informišeš, ali ne na halo bebi nego lepo na sajtovima poput la leche league(LLL). Očekuješ nemoguće od osoblja, bukvalno da ti samo izvadiš dojku,a one obave sve ostalo. Daj tu dohranu ako si već nesnađena.
Očekuješ ljudskost, pogotovo imajući u vidu da su i one majke. To je isto kao da ja kažem studentima koji dođu na konsultacije da su imali knjigu i šta tu traže.
Svi pričaju različito i dok sami uvidite gde grešite prođe voz...
Morala sam samo da napisem da su mene u porodilistu oduvali kada sam trazila da mi pomognu oko dojenja jer mi je prvo dete i nisam NAUCENA RODJENA, uz recenicu nadrkane sestre da cu ja to sama shvatiti kako ide!Naravno nisam shvatila da moram da koristim silikonske bradavice I sta se desi 5ti dan mi dodje patronazna koja krene da me izmlaza posto su mi grudi bile kao kamenja i kaze da mi je jos uvek prvo mleko u grudima.Evo beba 3 meseca uskoro puni, koristim rucnu pumpicu i hranim je na flasicu.
Moja beba ne zeli da doji,sve sam probala ali ona kada uzme bradavicu hoce da povraca.Izmuzam se vec 4 mjeseca i to pije.Sve sam probala ali jednostavno nece da siki 😔
Isto važi i za tebe kao ovoj gore.
Nemojte bebi davati Vase mleko flasicom, nego spricem / kasicicom / pipetom / sns sistemom. To su sve alternativne metode hranjenja koje idu u koris dojenju mnogo vise nego flasica (koja zapravo i napravi pometnju sa dojenjem jer ne funkcionise kao dojka). Izguglajte kako da vratite bebu na dojku, kako funkcionise power pumping (ako Vam opadne kolicina mleka), imate sjajne grupe podrske dojenju...
Drugu bebu sam u porodilistu uzimala na svakih 2ipo/3 sata da dojim, međutim on nije hteo da otvori usta. Toliko je čvrsto spavao, i bio sit.. Nekad vise od 4h nije hteo da sisa. Izašli smo sa 30grama manje. 😊
Pa moje obe su bile na sisi non stop,dojile se na 20 min.pa šta, ne traje to 10 godina,dete brzo poraste.
Evo Kristina ti je odgovorila. Beba se,dakle, stavlja na sisu stalno,non stop,ne uobročava se u neku satnicu, nego lepo stavi dete na prsa kad god želi i eto mleka.
Maja, Kristina, naravno da je i tako. Prvi dan sam mu nudila i češće, nakon pola sata-sat. On nije hteo da otvori usta i prihvati sisu. Nudila sam i formulu u flasici, i ni to mu nije otvorilo usta. Mleko mi je samo išlo i pre porodjaja, tako da sa tim nisam imala problema. Kasnije kako je rastao tražio je non stop. Nekad da stvarno sisa a nekad samo da se igra njome. Moj prethodni komentar je bio samo za te dane u porodilistu. Inače je nakon mesec dana prestao da kaki svaki dan, i nakon svakog puta produžavao je dane između kake. Čak do 2 nedelje je bio bez kake.i to se promenilo kada je krenuo sa nemlecnom ishranom.
To je super za Vas, ali vecina beba trazi veoma cesto, a u skokovima razvoja i na 15min. Vazno je znati da cesto sisanje nije pokazatelj da beba nije sita. Pokazatelji koji se prate su broj pelena. Veoma jednostavno - ako bebw jede imw sta i da piski i kaki
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »