Komentari za tekst "Vaša beba u 5. mesecu - 3. nedelja"

Komentara
720
Ostavite komentar
meni nisu jasni ljudi koji pored ovolikog napretka nauke i dalje posežu za navikama iz doba kada se vrlo malo znalo i istražilo ...
U mnostvu informacija na internrtu zasto nekad nesto i poslusati. Kad ne znas pitas, procitas zasto da ne.. Hvala Bogu na tome.
Evo tebi prvoj fali.
Konsultuj se sa bilo kojim fizijatrom i pitaj ga da li je pravilno bebu postaviti u sedeci polozaj poduprenu jastucima? Nikad necu razumeti ljude koji ogajaju svoju decu onako kako mame, babe, tetke i strine misle, a ne onako kako strucna lica misle. Sta nam fali? Mnogima fali prava kicma, prave noge i sl. Nekad te mame i babe nisu imale toliko pregleda kod pedijatra, fizijatra i slicno i onda su slusale savete starije i tako se prenosilo sa kolena na koleno. Sto si isla na UZ svakog meseca kad to tvoja baba/prababa nije radila? Sto si se porodila u bolnicu kad je tvoja baba/prababa rodila gde se zadesila u tom trenutku? Sto sa te strane nisi postovala kako su tvoje babe radile. Svako ima pravo svoje dete da odgaja kako zeli, jer svaka majka za svoje dete zna najbolje. Ali ono sto se radilo nekad, ne znaci da je bilo ispravno. Neko ce pre da se okrene strucnim licima koja se bave bebom i decom i da veruje njima, a neko ce da se okrene misljenjima mama drugih, baba i sl misleci da one bolje od doktora znaju. Meni je to nelogicno, ja cu uvek da slucam savete pedijatra , fizijatra i ujedno da pratim svoju bebu i majcinski instikt. A kako su nekad zene radile, to me ne zanima. Jer je ovo moja beba, a ne njihova. 😇
U 21 veku u doba interneta mame idalje svoju bebu stavljaju da sede i stavljaju u dubak?? JEL VOLITE VASE BEBE? Time sto ih postavljate da sede i time sto cete ih staviti u dubak je najvece zlo koje mozete da uradite. Mame molim vas, informisite se malo. Pitajte bilo kog FIZIJATRA i svaki ce vam reci da to nikako ne radite, ali nece svaki pedijatar to reci, nazalost. Beba isteze lumbalni deo kicne tako sto hvata nogice dok je u pilozaju na ledjima. To ne znaci da je beba spremna za sedenje, vec da svoje telo PRIPREMA NA SEDENJE. da li je toliko tesko da budete podrska svom detetu i da samo pratitwle vase dete dok se samo razvija? Gde vam se zuri? Nece pre sama beba sesti ako je vi na to PRISILJAVATE, vec suprotno bice mlitava, padace napred, nazad, levo desno i takva beba u tom polozaju nikad nece biti dovoljno stabilna, dok ce beba koja je sama sela uvek biti stabilna jer je do tog polozaja dosla SAMA! Takve bebe nikad nece pasti i udariti glavu i sl, dok kod bebe koja je prisilno dosla do tog polozaja moze da se desi. Pustite bebu na pod, igrackice oko nje i to je jedina stvar koju treba da uradite. Da dozvolite vasoj bebi i da joj date prostora da se razvija. Svaka beba ima semu po kojoj se razvija i koju prati. I dubak je ZLO. Beba se dovede u polozaj u koji ne zna kako je dospela i sta treba da radi. Mlatara nogicama, krivi nogice, krivi kicmu. I mogu da ostanu trajne posledice. Mozda nece odma, ali koga stigne sve odma? Jel je toliko tesko cuvati bebu van tih pomagala? Radjale ste decu da ih volite pazite mazite cuvate. Pa to i radite! Manite se dubka i ostalog. Ne znam dal ste realne? Kao da beba nece sama sesti i prohodati bez da je PRISILJAVATE na to. INFORMISITE SE!
Meni je treća beba, sin i ćerka stariji, 7 I 5 godina. Oboje su bili u dubak, oboje su stavljani da sede, tada još nije bilo ovoliko aktuelno odgajanje preko interneta(što se tiče informisanosti i za svaki problem google ima rešenje) neko sam radila onako kako sma videla od starijih sestara i svekrvu uz sebe. Deca su hvala bogu zdrava, prava, nemaju problema sa motorikom, razvojem u bilo kom smislu, stopala su zdrava, kičma takodje.
Mnogo mi je lakše bilo da odgajam decu bez svih ovih informacija koje znam danas, jer sam osluskivala svoju decu i njihove potrebe.
SAD za najmanju, pre nego bilo šta uradim, pogledam na internet ili čitam evo ovakve komentare i shvatam da pravim od svoje najmladje debila jer ne slušam nju, nego čitam sve I svašta. Sad se stresiram jer moja beba neće da se okrene na bok, a sin nije ni puzao nego odmah prohodao, da sma tada znala sve što znam danas, kosa bi mi sa glave opala od nerviranja.
Jedini pravi savet koji možemo svakoj majci da damo je da sluša svoju bebu i njene potrebe.
Kakav bolestan komentar. Slazem se oko dubka i svega ostalog ali da malo ne preterujete? Sad ako je majka stavila bebu u dubak jer je na primer sama sa njom celi dan i nema ko da joj pomogne da beba ne lupi negde glavom, a realno svi znamo da decu jednu sekundu ne smete ostaviti same, ona to svoje dete ne voli?
ajde bre smirite malo zivce. Gledajte Vase dete i manite se tudjih zivota!
Koja isfrustriranost čoveče...
Drage mame pitanje jedno, Moj bebac nema traga od BCG vakcine pedijatar kaze ta treba biti neki trag, bebac ima vec 5 meseci i 3 nedelje, a jos nema nikakav trag, Dali vase bebe imaju neki trag?
ni moja nema, ali nam je nas pedijatar rekao ako se ne pojavi do godine ponovice je 🥺
Ni moja beba nema nikakav trag..
nema nista
Nema ni moja beba
Moja nema
moja nema :)
Moja ima. Prvo je bilo crveno pa je gnojilo i sad stoji kao crvena tačka. Tako nam je i rekla pedijatar da će proći sve te faze i na kraju se pretvori u ožiljak.
Drage mame, da li vi imate bebu ima 5 meseci kasno da spava u oko 22:30 pa onda je plakala i trazi mleko ili ne može ceo noc spava beba?
Kako i objasni?
Pozdrav 😊
Nadovezujem se na ostavljen komentar. Nije bitno da li je beba uspavana u 20 ili u 01 h, bitno je u smislu da treba da ide na spavanje koje naravno nije u 1h, ali hoću da kažem da je bitnije od toga da period izmedju kraja poslednjeg dremanja i početka noćnog spavanja bude tačno onoliki koliko je bebin maksimum budnisti izmedju kraja jednog spavanja i početka drugog spavanja. Odvojite par dana i ispratite koliko beba bude budna izmedju svakog dnevnog spavanja, tj. koliki su bebini "budni prozori" i kada to ispratite tačno ćete znati kako da iskombinujete spavanja i kada je PRAVO vreme za kupanje i spavanje, odnosno kupanje i spavanje bi trebalo da se poklopi sa krajem "budnog prozora" i tada beba zaspi pre problema :)
Kada mi je bebac imao oko 2 meseca niiikako nisam mogla da je uspavam pre 00h. Ludela sam, neki su mi pricali da je to normalno da pustim bebu i da ne mogu ja da joj namecem kad ce da spava, dok su mi drugi pricali da beba treba u krevet u 20,21.
Naravno, ja sam kroz par dana resila problem i sada zaspi od 20 do 21. Svako vece sam imala isti ritam skinem je golu malo na krevetu da se izigra, kupanjac, oblacenje, klopa i zamracena soba potpuno pevusim kako bebac ide na spavanje i svako vece ista prica. Brzo se navikla. Sto je kasnije uspavljujes to je veci umor kod bebe i vece mucenje za uspavljivanje, onda vise ne zna ni sta ce sa sobom previse je umorna, spava joj se i place jer ne zna kako da zaspi.
ima li neka mama da je pocela sa dvotrecinskim mlijekom?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »