Komentari za tekst "Vaša beba u 5. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
959
Ostavite komentar
mi smo caj od sleza
cao mamice, s koliko ste vi pocele bebu da stavljate da sjedi i u hodalicu
Moja beba se sama podiže baš od ranih meseci i ja sam je sputavala i do skoro se vozila u auto sedištu u kolicima jer je tako kao podifnuta u klasičnom delu za kolica nije želela uporno podiže flavicu pa čak i telo pa padne nazad. Juče je napunila 6 meaeci i prošle nedelje je stavim u klasični deo jer je krupna ima 9kg i na se ugvati za onu dršku napred na kolicima i sedne i to sedi pravo kao strela. Ali je ono klasično babski što bi rekli počela sama da stavlja stopalo u usta u ležećem položAju ili dok je u njanjalici i sama se podigla kad je bila sama spremna za to. Takvo je moje iskustvo sa njom. Sina imam 11god starijeg i u svemu su totalno ali totalno različiti.
Kakva glupost za bušenje ušiju, radila sam u zlatari 10 godina, bušenje ušiju bebi od godinu dana je nemoguća misija. Mi smo bušili isključivo bebama do 3.-4. meseca dok je beba suviše mala da bi se branila ili od 4-5 godina kad je dovoljno velika da razume i sama odluči da želi da buši. Između toga može da se desi da se probuši jedno uvo, dete se zaceni, ne da drugo, stisne glavicu uz rame, ne možeš joj prići, a da im se drugo buši na silu em se dete istraumira, iako neki roditelji nemaju ništa protiv, em može da se desi da se dete mrda i otima i da se drugo uvo ne probuši kako treba, u tom slučaju mora da se čeka da rupica skroz zaraste da bi se opet bušilo, a to može da traje i par godina.
Meni je treca beba razlika je 10godina izmedju prve i trece.Koliko se stvari promenilo cak se dubak ne preporucuje pre 9.meseca🤔. stariju devojcicu sam stavila sa 5 ipo meseca. a sina sa 6.m prohodali sa 10 oboje. treca beba jede vec i vec pocinje sama da sedi. tako da sve zavisi od deteta.i da planiram je stavljati u dubak kao i prvo. a da cak i busenje usiju su stavili od godinu dana🤔 cudno neko vreme.
Dete se postavlja u hodalicu kada samostalno moze da sedi.
U hodalicu nikad, a sjedaće kad nauči. Ne vidim poentu da je posjednem i zabundam ćebadima da ne padne eto samo da bi sjedala. Znači na podu je,igra se, pa kad se sama posjedne sjedaće, a do tad je ne silimo ni u jedan položaj.
Sa uvodjenjem nemlecne ishrane imamo problem sa stolicom.. Posebno posle krompira.. Sisamo jos uvek, imamo samo taj jedan obrok umesto rucka.. Ali mng se muci i stenje po ceo dan, a ne moze da kaki do uvece.. Juce je bio prvi dan za pet meseci da nije kakio..
Ima li neka mama slicno iskustvo, kako pomoci bebiju..?! 🙈
Moj sin je tako i dala sam mu tikvicu i podne je vec imao stolicu😌
ja sam bebi pre 15-ak dana prvi put dala jabuku,kuvanu...od tada imamo haos sa stomakom,4.,5. dan kaki,a do tada je po 3,4 puta dnevno,samo sisa! od tog dana mu nisam davala vise nista,do danas,pirincane pahuljice.nije bio bas odusevljen,dala sam mu par kasicica
zao mi je sto sam mu uopste davala bilo sta pre 6. meseca...mislim da sam mu pokvarila stomak i sve poremetila🙄
Tako ce sad biti stalno.. To je normalno da nemaju stolicu svakog dana.. Ako prodje 10 dana onda je to alarmantno..
Nama je dulek uvek pomogao, sad ga nema, ali imas mislatnu tikvu u Maxiju..
Citam ovde kako dajete bebi spinat, zivim i Svedskoj i ovde doktori ne preporucuju bebi do 1 god. spinat kao ni Med.
Par kapi maslinovog ulja
Krompir zatvara bolje sacekate tek od 8 meseca

Čaj od kamilice, to je najbolje resenje😉😊😊😊😊😊🥰
Ja uvek dodam koju kap maslinovog ulja ili malo maslaca u kašu 😊
Takodje izbegavajte sargarepu cesto da dajete, i to je namirnica koja zatvara.. Mi uvek imamo hipp kasicu od sljive za svaki slucaj.. I od ksd sam mu uvela nemlecnu hranu ima stolicu svaki drugi dan, dok je sisao samo-na 10 dana 🤦🏻‍♀️
Blitva i spinat mogu na pocetku dohrane, ako su domaci. Mozete uvesti neke zitarice, griz, palentu, zob. Lijepo se kombiniraju i s povrcem i vocem.

Generalno prema SZO, prije 12 mjeseci se jedino ne uvodi kravlje mlijeko, med, so, secer i gljive. Ostalo, pratite sezonu, dajite sta imate domace i pratite bebu. 5 mjeseci je mala beba jos, to je vise upoznavanje s okusima i teksturama hrane. 🙂
Krompir je teska namirnica za stomacic - uvedite tikvu, tikvicu, jabuku, krusku. Takodjer maslinovo ulje koje je pomenula druga mama, je odlicno. Dodajte po par kapi u bilo koju kasicu 🙂 I neka beba redovno pije vode.
Hvala na savetu.. Koje jos namirnice moze beba sa 5 meseci da jede? Da li sme blitva, spanac?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »