Komentari za tekst "Ko ima pravo na alimentaciju?"

Komentara
63
Ostavite komentar
Dali moram plaćati alimentaciju za ćerki koja ima 24god. I zaposlena je a Studie je napustila. HVALA na odgovoru.
Dobio sam sina sa drzavljankom austrije, nikada nismo bili u braku niti ziveli zajedno. Ona se nakon porodjaja udala i upisala je svog muza (sada vec u postupku razvoda) kao oca deteta i s njim je dobila i cerku posle sina. Ja radim za platu od 50.000 dinara, pored toga sam podstanar. ona ima daleko bolji zivotni standard od mene i trazi mi alimentaciju za dete ciji sam ja bioloski otac. Zeli da me tuzi i navodno ospori ocinstvi svog supruga. Pored toga, zahteva da joj platim 1000e mesecno, koje ja zaradim za dva ipo meseca... Da li sam ja u obavezi da placam i koliko bi mogao sud da Odredi? Ne zelim da bezim od svojih obaveza, samo mi je nelogicno da ako se ja nigde ne pominjem na papiru i moje “domacinstvo” ima daleko manja mesecna primanja od njenog, da li uopste postoji obavez alimentacije.
Niste u obavezi placanja jer vi niste zavedeni kao otac deteta. Ona je njega stavila kao oca bas iz razloga jer ce njemu moci uzeti vece pare ako se razvedu. Vi zakonski niste otac i nemate nikakve obaveze. Nemojte joj dzabe slati pre
Dok su deca zivela sa majkom uredno sam placao alimentaciju a ona se sa decom selila iz grada u grad samo da mi oteza vidjenje sa decom.Od pre godinu dana deca zive samnom ali one ne placa alimentaciju.Dali da je tuzim ili da trazim od suda da joj ukunu odredjenu visinu nadoknade zato sto nema posla. I tako ostvarim deciji dodatak .Nisam pametan sta da radim.
Uradite sve sto je u vasoj zakonskoj moci.
Problem je što "očevi" ne mogu da prežale novac koji uplate za SVOJE DETE. Jer misle da su dali bivšoj ženi a ne svom detetu. Majka je tu i da se budi noću, pokriva, leči, meri temperaturu, ne spava po celu noć jer joj na rukama dete bude jer mu prati temperaturu pa onda u 6h ode u prvu smenu, vodi doktorima, da dete uteši kad vtišti plače, kad ne zna šta mu je, da ga kupa, maže, oblači, vaspitava, uči dete šta treba, šta ne treba, vodi u vrtić ili školu, vraća kući, rade zadaću, napravi kvalitetan obrok, nekad baci taj isti obrok i pravi novi jer dete neće to da jede, hrani ga po 3 sata da pojede bilo šta jer je prehlađeno, plaća režije, uključuje bar svaki drugi dan mašinu za veš, većina majki ima i svoj posao pored svega toga. I sad "tate" dobiju sina ili ćerku kao gotov proizvod i boje se da ne ostane majkama viška para da bi se i one obukle lepo i izgledale lepo. Muškarci kakvi su danas zatucani više vole da dete ima propalu i nikakvu majku, a ni slučajno doteranu i uspešnu. Jer ih pojede zloba i sujeta umesto da kažu neka se moje dete ponosi svojom majkom. A da ne govorim o tome koliko nisu svesni koliki su troškovi života kad imaš dete. Prvo što su režije veće, pa odeća, obuća koju dete brzo pretaste, kozmetika, lekovi, dete se uglavnom vozi u vrtić ili školu, gorivo se troši, igračke, knjige, samo do parka što odeš potrošiš novca, a hrana tek, naročito za decu jer paziš da kupiš organsku i kvalitetnu hranu, pa alimentacija od 500e ne bi bila dovoljna ne samo finansijski nego gde ti je fizički i psihički napor, proći kroz milion situacija sam sa detetom o kakvim "tata" pojma nema i nikada neće znati. Samo da kažem ovim "tatama" što pišu o "čerupanju muževa" i ovom da detetu ne treba više od 10000 itd da stave prst na čelo i zapitaju se na šta bitnije bi vi potrošili taj novac? Koliko ste vi samo uskog pogleda kad bi računima da vam se nešto pravda majka vaseg deteta, zato i jeste razvedeni. To se ne zove roditelj. Sav novac koji žalite što dajete to nije dobro ni za vas ni za vaše dete.
Pa opeku se ljudi, tj ocevi... Znam slucaj gde otac placa jako visoku alimentaciju, majka sa detetom živi u inostranstvu, a novac leze na racun u srbiji od kog baba i deba placaju svoju kiriju u rezije. Dete je priznalo ocu... Pa vidite, raznih slucajeva ima, a istina boli, kada otac od ustiju odvaja bukvalno, da bi nekom tamo levom olaksao zivot, a ne svom detetu.
Problem je sto su zene zasticene kao beli medvedi, dok ocevi nemaju nikakva prava u ovoj zemlji
Pa zavisi u kom slucaju, evo ja razvedena vec 10 godina, sama skolujem i izdrzavam sina radim po 12 h svaki dan da mu obezbedim da ima sve, dok otac za ovih 10 godina nije dao za sladoled, obracala dam se i centru za soc rad kazu sta hocete nije jedini sto ne placa, predam sudu krivicnh prijavu i evo vec 4 godine predmet nije resen, negde su zene zasticene a negde ni zene ni deca
A gdje su tu još vanredni troškovi, registracija automobila, popravka automobila ili pokvari se mašina za pranje veša. Ili rođendani, krštenja, svadbe. Valjda to dijete treba i da se druži, da ima neki krug prijatelja i rodbine oko sebe. Kad se tako nešto desi staratelj treba da se objesi sa svojim primanjima i "pozamašnom sumom alimentacije". Tate treba da su zahvalne tim majkama koje odgajaju djecu i da daju što je više moguće jer daju svom djetetu a ne majci. I ne treba oni da kukaju nad odlukom suda o visini alimentacije nego da i pored toga daju koliko mogu. Ko daje njemu se i vrati. Ko necdaje neće nikada imati.
A gde je tu mamino ucesce u novcu???Kaze "dete treba da izdravaju OBA RODITELJA".Znaci vi sto gledate na dete kao na cek ste izgleda napravile pogresnu racunicu,bas mi je zao.
Ja placam alimentaciju lepu cifru i ne bunim se. Intersuje me samo, da li placam isti iznos i kada je dete 15 dana u mesecu kod mene? Zna li iko?
Morate plaćati bez obzira koliko je dete kod vas tog meseca
Imam isti primer samo je dete kod mene 20 dana. Čekam odgovor...
Gospodje se razvedu i onda pocne cerupanje muzeva i da se svete preko dece. Licno znam za zene koje naplacuju od muzeva debelu alimentaciju dok muz krvavo zaradjuje, a one te pare trose za provod i svoju garderobu.Treba ukinuti kes alimentaciju i uvesti samo davanja u robi tj. za osnovnu potrebu dece. Idite radite i zaradite a ne da cekate pare od bivsih muzeva, da bi kupovale sminku i isle na letovanje.
Bolje birajte žene draga gospodo
Na žalost, sve ovo što ste napisali ima smisla u velikom broju slučajeva. Mnoge majke se bore za decu samo zbog "penzionog fonda" I plaćanja što je moguće veće alimentacije. I neverovatan je fenomen da se uglavnom majke žale očeve! Ako niste u stanju da izdržavate svoju decu, nemojte se otimati za njihovu ljubav.
Tako sam mišljenja da bi se alimentacije trebale pravdati računima, da se ustanovi gde odlazi taj novac, ako znamo da detetu sa 6 godina ne treba više od 10-12000 mesečno, sa sve garderobom. Sve preko toga na savest roditelja.
Postovani, bivsi muz nije godinama placao alimentaciju za troje dece i od skoro je poceo da je placa tih 12000 din. On licno ne komunicira samnom vec to radi njegova zena koja kaze ako ga budem tuzila da ce i on mene tuziti ?!? Deca su porasla a s tim i njhove osnovne potrebe. Molim Vas za savet.
Tuži ga i moraće da ti isplati sve od kada je određena alimentacija. A on tebe ne može ni za šta da tuži. Samo opušteno i biće to sve super.
kako da ne... dok se spor zavrsi, deca ce sama poceti da zaradjuju!!! Sram vas bilo, ja sam samohrana majka i apsolutno sam na strani svakog oca kojeg bivsa zena ucenjuje i koristi nas glypavi sistem... sram vas bilo, deci trebaju oba roditelja a ne da se koljete oko pata.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »