Komentari za tekst "Šta je Gatrijev test i kad se radi"

Komentara
33
Ostavite komentar
Da li se gatrijevim testom moze otkloniti sumnja na autizam???
Zašto niko nije od doktora iskren . Bolest dobijaju deca čiji su roditelji u srodstvu .
Moze se desiti da ako je beba krupnija i porodjaj teži da Gatrijev test pokaze granične vrednosti pa na drugom testu bude sve u redu. Sa mojim sinom je bio takav slucaj ali hvala bogu i medicini sve je ok. Test je u radjen još 2000 godine.
Mom detetu je vadjena krv za ovaj test u porodilistu i receno mi je ukoliko me ne pozovu da je sve u redu.. 15-ti dan nakon rodjenje dobijam poziv iz porodilistu da sutradan moram da odem sa detetom u Tirsovu bez objasnjenja zasto... Na moje pitanje da li je sve u redu dobija odgovor da ne znaju i da cu sutra sve saznati... Tih 24 sata mi je bilo kao godina.. Trudila sam se da se ne sekiram da mi mleko ne bi nestalo i da ne citam razne price po forumima.. Sutradan kad smo otisli u Tirsovu dobila sam infomaciju da smo pozvani da dodjemo jer joj nije uzeta dovoljna kolicima krvi i da samo treba da se ponovi test.. Tad mi je pao kamen sa srca i nije mi bilo jasno da to nisu mogli da mi kazu i preko telefona.. Sutradan su bili gotovi rezultati i hvala Bogu sve je bilo u redu. Ovo pisem mama koje dobiju poziv da su i ovakve stvari moguce, jednostavno mora da se ponovi test.. Pozdrav
Isto je i kod nas bilo, s tim sto su nas kontaktirali posle mesec dana a nakon ponovnog vadjenja krvi rezultati su bili odmah sutradan gotovi...
Zelim samo da dodam da je test bio odradjen na vreme, ali se ne zavodi, kao sto je jedna mama odgovorila. Ja sam zahvalna lekarima u Tirsovoj, mislim da puno cine za nasu decu i da je vecina njih veoma strucna i ljubazna. Moje dete su spasili.
Od kad se ovo radi kod nas? Ja sam se porodila 2012.godine i sada prvi put cujem za ovako nesto .
Neverovatno mi je da sada prvi put cujete kada su mojoj deci 2000 i 2003-e radili ovaj test u Decjoj bolnici u Novom Sadu.
Radi se 10-ak godina. Uzima se nekoliko kapi krvi iz bebicine pete. Na otpusnoj listi tj listu za novorodjenče, ukoliko je test radjen u porodilištu, ovaj test se zavodi kao metabolički skrining i uglavnom piše datum kad je uzeta krv i ništa drugo jer se rezultati čekaju malo duže koliko sam ja shvatila.
Moju sestricinu su zvali da ponovi test skoro mesec dana po izlasku iz porodilista bez objašnjenja zašto se to radi. Rekli su da će obavestiti majku ako nešto ne bude u redu, a ako sve bude u redu, ništa neće javiti. Srećom, nisu se javili. Dok smo čekali taj poziv, svi smo bili na iglama i preplašeni. Puno smo čitali i raspitivali se, jako je mala verovatnoća da nešto ne bude u redu, a testovi koji se rade su jako osetljivi. Može da se desi da testovi nešto pokažu, a da sve bude u redu.

Ne znam čemu tajanstvenost oko tog testa, i oko razloga zašto se radi i oko javljanja rezultata. To nas je povredilo, pa želim da vam kažem da probate da brinete sto manje jer je verovatnoća da nešto nije u redu i kada se testovi ponove, i kada nešto pokažu i dalje mala i bila je na našoj strani. :)
Da li neko moze da napise kako se tacno ozbacavaju parametri Gatrijevog testa u nalazima? Moja beba je drugog dana prebacena u Tirsovu zbog kardio soka, a iz Tirsove je otpustena posle nedelju dana. Nit je dobila bsg, sto smo nknadno resili, niti mi je neko pomenuo Gatrijev test. Saznala sam da je zakonski obavezan danas, kada on ima 4,5 meseca. Gledam sada nalaze iz Tirsove da joj nisu radili, ali nisam sigurna za znacenje nekih parametara. Shvatam da se test radi iz krvi, a za sada mi je jedino jasno da su njoj u urinu pronadjena ketonska tela u tragovima i za proteine stoji 2+.
Radili su samo nisu upisali u izvestaj, moje dete je lezalo mesec dana u Novom Sadu u decijoj bolnici, test je uradjen, ne stoji u epikrizi.
Ista situacija i kod nas, prebacena u tirsovu po rodjenju nije joj radjen taj test. Tirsovu treba zakonom ukinuti cemu sluzi ta bolnica kad ne radi osnovne stvari i samo upropascava decu.
Gatrijev test je dobro što se radi, jer se sada fenilketonurija otkriva ubrzo nakon rođenja. Taj test je u Srbiji obavezan tek oko 10 godina. Ranije se nije radio, zbog čega su mnoga deca dobila druga oboljenja. Aleksandra, muke koje postoje sa fenilketonurijom je taj što roditelji nisu edukovani i što hranu u većem delu moraju da kupuju u inostranstvu i što je dosta skuplja.
U maju mesecu će biti organizovan drugi po redu PKU kamp (kamp za obolele od fenilketonurije, hiper i hipofenilalaninemije). Postavićemo ovde obaveštenje oko prijavljivanja za kamp.
Ostadoh bez teksta...nasa Ivona je rodjena 22.08.2016. i imala je skoro pun mesec kada su me iz patronazne sluzbe pozvali da je odvedemo u porodiliste kako bi joj uradili ovaj test jer nije odradjen iz tehnickih razloga dok smo jos bile tamo,tj. odmah po njenom rodjenju.Tehnicki razlozi su,kako je navela sestra u telefonskom razgovoru,pucanje epruvete ili koagulacija krvi...
Citam clanak i nadam se urednom rezultatu jer u suprotnom nzm kojim mukama muciti imbecilno osoblje porodilista koje od roditelja pravi budale a bebe povremeno i zaboravi po svemu sudeci...
Шта се то дешава? Када сам родила ћерку о овом тесту није било говора. Сада се она породила и седмог дана је водила дете на тест. Зашто - ако сиса?!
Inace rode se 7 do 10 bebe godisnje u austriji. u srbiji cak i manje. Veca "popularnost" te NE bolesti, vec poremecaja je po islamskim drzavama, pogotovo turskoj, jer se tamo familijarno vencavaju. ..uzas.
Moja Lea ima fenilketonuriju. Zivimo u becu, a volela bih da stupimo u kontakt sa Porodicama sa Pku-decom iz bivse jugoslavije. pozdrav
i moj bebac ima fenilketonuriju.
Kada su vam od uzorkovanja i ko vam je saopstio rezulate?

Hvala na odgovoru
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »