Komentari za tekst "Vaša beba u 5. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
959
Ostavite komentar
Ja stavljam kašičicu maslinovog ulja u kašicu i bolje je od tada, pročitajte malo o tome i možete da probate 😊
Cao drage mame. :).. Bebica je napunila 5 meseci, pa razmisljam polako da uvedem nemlecan obrok. Jedan pedijatar kaze da prvo krenem sa Milupinom nemlecnom kasom, pa onda krompir, sargarepa.. A drugi pedijatar savetuje da krenem prvo sa jabukom. Kakva su vasa misljenja?
Boze, koliko se sve razlikuje. Živim u CH i ovde preporučuju sledeće : krompir, mrkva, tikvica, sve na tri dana, pa te kombinacije 12 dana. Nakon toga banana i kuvana jabuka. Ništa od žitarica prije 8og mjeseca ,mlijecno ni u najavi. Sa sinom sam sve to pratila, a sada sa ćerkicom i ne baš. Draže mi je dati npr. da 'gricka' dinju, jer joj je sezona, i sve što može domaće sada da proba, daću joj.
Treba davati i pratiti djete, i naravno izbegavati jake alergene na početku. PS. Uvijek za ručak uvedite novu namirnicu, a ne uveče, ako djete slučajno ima alergiju, možete reagovati na vrijeme.
Mi smo uveli sa puna 4, po savetu pedijatra i to prvo pirincana kasa koja sadrzi mleko, zatim krompir, mrkva pa tek posle jabuka jer je ona slađa pa posle nje mozda beba ne bi bila raspolozena za povrce, i mislim da je imalo poentu sve to tako. kupili smo i Kuvarski dnevnik bebe Marte sa dosta korisnih saveta ako Vam je prvo dete, kao i meni.
Pitanje za mame:) da li vam se desava da beba nocu dok spava nepravilno dise? Izgleda kao da izgubi dah pa posle nastavi ubrzano da dise. Bila sam kod dr i ona kaze da je to normalno za male bebe (moja ima 5 mes), medjutim meni je to jako neprijatno za videti posto je poprilicno cesto u toku noci. Molim za iskustva, hvala!
Marija, moj muz isto radi bas po ceo dan. Ode oko 11 ujutru i vraca se oko 21-22 h. Dakle same smo uglavnom. Rucak kuvam ili rano ujutru ili kasno uvece za 2 ili 3 dana. Kucu sredjujem kad je muz slobodan. Mislim da je prioritet beba, a sve ostalo moze bilo kad. Moze i sendvic da se pojede nekad. Ali u svakom slucaju svaka mama treba da olaksa sebi kako zna i ume i da vaspita svoje dete kako ona misli da je najbolje. Mislim da su mnogo mali za crtane filmove i generalno televiziju, ali ne treba osudjivati . Mozda samo malo drugacije da se organizujete 😀
Da, da svi ste protiv crtana. A šta da radim bebi kad muž po ceo dan radi a ručak, večera treba da se spreme, kuća da se očisti? Još beba neće dugo da se igra sa igračkama. Da ne preterujemo sad...
Cime zanimate svoju bebu? da li ste protiv crtaća?
Mislim i kad bih mu pustila crtić da mu me bi bilo zanimljivo. Kad treba nesto da radim postavim ga u stolicu za hranjenje da je visoko i da me vidi (stolica ima 3 nivoa podešavanja naslona, stabim na srednji) , vezem ga, dam mu igracke i pustim pjesmice i pjevam s njim a on je veseo, smije se i igra. Isto tako i dok kuvam, povucem stolicu u kuhinju, odmaknem ga da nesto ne prsne na njega i opet zurka haha. Po cijeli dan " bio jednom pingvin Boža, Južnog Pola dika" 🤣🤣🤣
protiv! toliko ima zanimljivih nacina da se provede kvalitetno vrijeme sa djetetom a i samo dijete da ga provede na gymu,podlozi,s igrackama,zvecama bez mobitela,tableta i ostalih gluposti....mame to rade samo da bi njima bilo lakse dok sjede na telefonima,kuckajuci poruke,listajuci instagram i sl..... #sorrynotsorry
Pjevam, proizvodim zvukove, pokrivam se pelenom kao da se krijem, pa tako i nju,čitam joj slikovnice u kojima su razne boje,oblici, puštam muziku,ali odložim telefon,dakle ne bulji ona u ekran. A crtaći nisu za bebe.
Slazem se sa Svjetlanom, pevajte bebi pesmice, dajte joj zvecku, lutku, loptu, igracke raznih oblika i boja, stavite je na stomak, pricajte sa bebom, posvetite joj se, ima vremena za crtace, svakako ce ih gledati za par godina ☺️
Svjetlana VELIKO BRAVO za komentar i objašnjenje!! 👏
Da, veoma sam protiv crtića. Kao stručno lice odgovorno tvrdim da niz problema u razvoju djece potiče od preranog i prekomjernog izlaganja djeteta ekranu. Nema tu veze kakve crtiće puštate Vašem djetetu,ono ne registruje ekran kao mi, već kao niz svjetlosnih i zvučnih senzacija koje opterećuju dječiji mozak tako što ga pretjerano stimulišu,a dijete ne može da obradi sve ove podrazaje. Dok se majke hvale kako im je dijete "mirno" dok gleda u ekran,trebaju biti zapravo svjesne da dijete u tom trenutku pokušava da svoj mozak "podesi" na odgovarajuću brzinu kako bi pratilo niz slika koje se smjenjuju. Na taj način remeti frekvenciju na kojoj mozak radi i u budućnosti najbolje sto mozete da očekujete je dijete kome je sve dosadno i "presporo". Da ne pricam o tome sta sve "odumire" u mozgu dok dijete "miruje" umjesto da se okreće,guče,smješka itd. Sa druge strane Vase dijete od rodjenja intenzivno uci komunikaciju prateci mimiku lica osoba koje ga okruzuju,tako sto gledaju ekspresije lica,odgovaraju odredjenom mimikom,a to lice opet odgovara njemu. Dakle uce kroz interakciju da ostvaruju kontakt,gledaju u oci,te da njihovo djelovanje izaziva reakciju. Npr.kada se nasmiju majci,majka se nasmijesi njima i oni uce da "komuniciraju". Dok gledaju crtice gledaju bezizrazajne junake,kojima se nasmiju ali oni ne odgovaraju na njihov osmjeh,odnosno bebino djelovanje ne izaziva reakciju. U buducnosti ih to uci da nema interakcije i dobijate niz savrseno zdrave djece koja pokazuju simptome slicne onima koje imaju djeca iz spektra autizma.
Zato drage majke,stavite dijete ispred sebe i pricajte mu. Svaki put dok vas gleda recitujte,pjevajte,kada skrene pogled vi stanite. Kada opet pogleda u vas,nasmijte se i nastavite. Na taj nacin im vjezbate paznju koja ce danas sutra znaciti mnogo u njihovom razvoju. Spustite dijete na cvrstu podlogu kako bi vjezbalo svoje mišiće,stavite mu zanimljivu igračku tik na dohvat ruke,ali opet malo dalje tek toliko da mora da se potrudi da je dohvati. Nadjite serpe,lonce,plasticne kutije i jednu obicnu kasiku i lupkajte upoznajuci ih sa razlicitim zvukovima. Dajte im u ruke tkanine razlicite teksture. Pustite ih da zvacu razne predmete. Pjevajte im,pricajte im. Zavezite iznad njih razlicite igracke koje mogu da lupkaju i da se protezu da ih dohvate. Napravite im narukvicu koja zvecka kada pokrecu ručice. Sve oko nas sluzi kao sredstvo za igranje,samo budite kreativni.
Svaka od nas zeli najbolje za svoje dijete i trudi se da radi najbolje,ali nekada nismo svjesne posljedica.Moj komentar je mozda predug,ali bicu srecna ako se desi da bar jedna mama procita,shvati opastnost i odluci da ne pusta svom djetetu klipove i crtice na youtube-u.
kad mislite da pocnete sa knjigama koje imaju one materijale, da beba opipava materijale?
Mi počeli kad smo došli iz porodilišta
Sto prije to bolje. Nudite bebi razne materijale,u početku nece sama posezati za njima ali vi mozete da joj naslonite na kozu. Na taj nacin podsticete razvoj njenog cula dodira,a obradom informacija koje dobija iz cula dodira i njen kompletam mozak
Da li neka beba( decak) ima hipospadiju? i da li morate da idete na operaciju?
Kada ste dobile menstruaciju posle porodjaja?
Sa rvim, prirodan porodjaj, dojila posle 2 mjeseca. Sa drugim evo 5 mjeseci, carski rez, dojim, ciklus još uvijek nije počeo.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »