Komentari za tekst "Vaša beba u 4. mesecu - 2. nedelja"

Komentara
1085
Ostavite komentar
Da li vam se dešava da se beba zagrcne dok pije mleko na flasicu? Nama je patronazna savetovala da uzmemo cuclu za novorocencad zbog toga. Sad je redje, ali desi se. Najverovatnije zbog halapljivosti od rodjenja. Kako hraniti takvu bebu kasicama, da ne dodje do gušenja ne daj Boze?
Emilija, da li mi mozete reci kako uvodite kasice..? mi imamo 4 meseca i 2 nedelje, pre 5 dana samo krenuli sa pirincanom u popodnevnim casovima, ali ne znam kako i sta dalje.
Moja beba od rodjenja jede halapljivo, i dok je dojim i na flasicu. Cesto se desi da se zagrcne. Uveli smo joj kasice ove nedelje (ima 4 meseca i 2 nedelje) i nijednom se nije zagrcnula. Ne brinite. I ako se desi, samo je okrenite.
Da li je neko počeo sa pirincanom kasom u 4.mesecu? Pedijatar je preporučio, beba ne sisa. Koliko dugo ste davali pirincanu i pirinač-kukuruznu pre nego što ste uveli i povrće? Do naredne kontrole imamo još par nedelja a rečeno nam je da ćemo tad dobiti uputstva za dalje. Da li to znači da svaki dan samo pirincanu kasicu da dajemo tokom jednog obroka? Koliko dugo ste davali ako ste tako uvodili čvrstu hranu ?
Ja sam bebici dala piricanu kasu sa navršenih 4 meseca i dva dana sam joj dala I odmah sam joj uvela povrće šargarepu, krompir tikvicu. Bebica ima sad 4 meseca I 2 nedelje
Ovako, ne uvodi se prvi obrok da bude popodne zbog alergija.
Bebe mogu da uvedu kasice od 4. do 6. meseca, u zavisnosti od napredovanja same bebe a ne da li sisa ili ne. To su gluposti koje je uvela SZO da majke koje doje ne bi prestale da doje svoju decu. Tako da, dal je beba dojena ili ne nema veze sa kretanjem jedenja kasica, vec je bitno da bebe koje sisaju ne prekidaju sa sisanjem zbog kasica, vec da majka nastavi da doji dete normalno. Kasice uvodite na 3 dana novu namirnicu i uvek u toku prepodneva. 3 dana se daje samo jedna namirnica, pa se onda predje na drugu. Zasto 3 dana? Zato sto postoji 2 tipa alergija, one koje se jave kroz 15min do pola sata nakon jela, ali postoje i one koje se jave nakon 48h, tako da ako npr danas date jednu namirnicu, a sutra drugu a javi se alergija, necete znati na koju namirnicu je dete izreagovalo. Trebalo bi beba da ima ranojutarnji obrok mleko, pa dorucak mleko, pa kasica... Posle kasice uvek nudite mleko bebi da se dohrani. Kasicu pokusate da date 4-5 kasicica, ako nece vise ok.. A ako zeli slobodno dajte.
Ja sam od pedijatra dobila spisak: krompir, šargarepa,batat tikvica, muskantna bundeva, avokado, ne moraju sve namirnice da se uvedu ali te sme. Kada se uvede povrce krece se sa vocem, prvo jabuka i banana, pa breskva i sljiva.
Kada uvedete svo povrce, onda povrce mozete da prebacite za popodnevni obrok, a voce polako da uvodite prepodne.
Kasice pravite uvek samo od jedne namirnice npr od krompira 3 dana, pa od šargarepe 3 dana... Onda mozete da mesate krompir i šargarepu.
Meni je rekla da pirinac i kukuruz ne uvodimo sad (4.meseca stara beba), videcemo od 5.,jer se tesko vare i gastroenterolozi sa Tirsave ne preporucuju.

Nadam se da sam pomogla 😊
Preporucuje se prvo pirincana, a zatim pirinac-kukuruz kasica... uvodi se svaka namirnica 3-5dana, i to u periodu 11-12 preko dana, radi eventualnih alergija na namirnice (da bi se reagovalo na vreme ako treba)... nakon toga se uvodi krompir, sargarepa (postoji tablica na netu za redosled uvodjenja)... svaka nova namirnica se uvodi pojedinacno sa namirnicom koju beba vec jede...
Nama je receno sa puna 4 meseca da pocnemo sa kasicama. Zitarice, povrce, voce... Dva nemlecna obroka dnevno, najmanje 3 dana napr. pirincana, a nakon 3 neka druga..
Ukoliko beba ne doji, a pedijatar je preporučio, tokom ovog meseca uvedite jedan popodnevni obrok dnevno sa pirinčanom kašom, ostali obroci su mlečni.

Tako sve do kontrole, jer je beba još uvek jako mala da bi uveli nove namirnice.
Na sledecoj kontroli će vam pedijatar reći kada da uvedete nove namirnice.

Pozdrav i srećno!
drage mame moram da vam preporucim SUDOCREM kremu, ja sam oduševljena snjom preko noci prolazi iritacije i crvenilo na bebinoj kozi.
Odlicna, takodje preporucujem 😊
Takodje je dobra i seba med za pelensku regiju, mi nju koristimo po potrebi :)
Drage mame, da li je moguce da jedna dojka ima manje mleka? Na levoj dojci sam 2i po meseca lecila ragade, redovno sam menjala strane i pored strasnih bolova, ipak cesce kad je beba bila nervozna stavljala sam je na zdravu dojku i sad evo 2 meseca iako redovno dojim na obe strane leva dojka mi je znatno manja a i kao da se beba ne zasiti, nervozno sisa i non stop se vrti kad je prebacim na desnoj odmah se smiri i zaspi..
Moguce je, meni je sa oba deteta desna ogromna a leva mala. I sa prvim detetom sam samo u desnoj imala mleka. Sve je to normalno, ne brini. Puno pozdrava.
Moguće je, štaviše, jako je česta pojava da u jednoj dojci imate više mleka, odnosno, dešava se da ga ima i samo u onoj koju beba lakše sisa.

Kod mene je to slučaj, leva ima malo a u desnoj pretiče ☺️
Draga Ana, moguce je. Meni se desava isto, a i drugim mamama. Takodje, moguce je da melko drugacije izlazi iz druge dojke, pa je bebi lakse da sisa.
Beba mi ima 4 meseca i ravan potiljak. Nikad nije htela da spava na boku ili stomaku. Koristimo love jastuk ali "slaba vajda". Strah me je da joj to ne ostane tako. Da li se neka mama susrela sa tim problemom? I kako se izborila? Hvala.
Dok je budna stavljaj je vise na stomak I igraj se sa njom u tom polozaju da bi joj bilo zanimljivo. Tako ce jacati I vezbati misice vrata. Promenice se to kad pocne da sedi
Moja 4 mesecna beba jos uvek ima grceve...Nezavisno od doba dana i noci... Preko dana zaspe po 5 minuta i budi se placuci...Nocu doji nonstop i budi se ujutru oko 7 ili pola 8 zbog grceva... malo je bolje nego pre ali se pitam kad ce vise kraj?Da li imate iskustva? Ovo mi je trece dete...
Mi koristimo espumisan kapi kako bi bebi bila redovna stolica jer pije adaptirano mlijeko, a za grcice pedijatrica preporučuje Bioprom.. mi smo koristili i kao rukom odneseno, beba vise nije ni osjetila grcice.. Takodje imamo 4 mjeseca..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Za sve žene koje su prošle kroz carski rez i one koje to tek očekuje »
Ako mamu muči gorušica u trudnoći, beba imati mnogo kose kad se rodi... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Uključite decu u pripremu za praznik »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Provedite Uskrs sa porodicom uz zabavne aktivnosti i igre. Evo nekoliko predloga... »
Farbanje jaja za Uskrs je posebna umetnost i svake godine je neki novi trend »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
"Điha, điha, četri noge..." i druge pesme čika Jove Zmaja i dalje apsolutni hit »
Svaka beba se razvija svojim tempom i napreduje na sebi jedinstven način »