Komentari za tekst "Šta je holestaza i može li naškoditi bebi?"

Komentara
47
Ostavite komentar
Pozdrav svima, holestazu sam dobila u prvom trimestru. Kod mene prvi simptom je bio da su mi se pojavile modrice na butinama a zatim je počeo i nenormalni svrab prvo po tabanima i šakama a poto i po celom telu. Celu trudnoću nisam spavala zbog nesanice.Terapija je bila ursolfak koji smo stalno dozirali u najgorem periodu kada sam bukvalno bila žuta kao limun pila sam 3x2. Porodja je urađen carskim rezom u 39 nedelji simptomi prestali isti dan.Tokom trudnoće sam išla na kontrolu na svake 2-3 nedelje kako bi pratili da li je sa bebom sve uredu.
Da li neko moze pomoci , ne mogu da razgranicim kako se obelezavaju zcne kiseline, Meni se Ast I Alt prati I shvatila Sam da su to jetreni enzimi. Lekari koji mi vode trudnocu, ambulantno i privatno nisu bas zainteresovani I upuceni u stanje Holestaze....
Cao, obelezavaju se kao ukupne zucne kiseline, umol/L, treba da budu manje od 6,ja sam ih radila privatno u BioMedica, kosta oko 1700din i budu gotovi rezultati za dan.
Imala sam holestazu u 8. mesecu trudnoće, avgust mesec 2022.
Pojavio mi se nesnosan svrab na tabanima i dlanovima. Odmah sam se javila svom ginekologu, uradila sam u laboratoriji nalaz samo na žučne kiseline, i bilo je povećano. Ginekolog me je odmah smestila u bolnicu, primala sam infuzije svaki dan, pila Ursofalk, kupovala surutku i pila. Nisu me pustili iz bolnice sve dok se nisam porodila.
Posle tih terapija žučne kiseline su počele da se smanjuju.
Nije uopšte naivno, zato sam mnogo zahvalna mojoj doktorki iz ZC Kladovo.
Sada uživam sa mojom bebom🥰
Zelim da podelim moje iskustvo sa vama jer se zaista slabo nalaze informacije o trudnickoj holestazi. Prvo bih naglasila da svrab kakav je ovaj ne bih pozelela ni najgorem neprijatelju 😊 poceo je svrab ispod vrata par dana posto sam dobila koronu u 7. mesecu, koja je inace prosla sa blagom temperaturom i bol u ledjima. Odmah nakon vrata pocinju da svrbe dlanovi i stopala i suprug kaze to je sigurno jetra. Potpuno zbunjena kontaktiram dr koja kaze da odmah uradim krvnu sliku, inace sam radila jednom mesecno i do tada je sve bilo kako treba. Takodje pronadjem informaciju i za zucne kiseline i odradim odmah i te analize, naravno privatno jer u drzavnom nemaju mogucnosti. Rezultati su bili prihvatljivi i dr uvodi samo holestiramin, izbacujem vitamine i krece dijeta, nista masno, mlecni proizvodi, slatko, sve to je dodatno pojacavalo svrab. Posle nedelju dana parametri rastu i dr uvodi i Ursofalk. Svrab je nekad bio jaci, nekad slabiji, nisam napravila rane, cesto sam se tusirala i mazala kreme koje mi prijaju. Svetla stolica i tamniji urin su bili takodje. Nisam imala zuticu, nisam se umarala, bila sam aktivna do porodjaja. Mislim da je dosta pomogao Holestiramin i Ursofalk a i dijeta, inace volim da ruckam i sklona sam gojenju ali sam u trudnoci bila najmrsavija, dodala samo 9kg.
Bilo je straha naravno zbog ploda ali sam verovala lekarima i hvala Bogu decak je sam odlucio da izadje kada sam bila 37. nedelja i 4 dana. Vodenjak je pukao i iznenadio me skroz, porodila sam se posle 24h, prirodno, bez komlikacija, uz epidural koji je popustio 😊 bebica zdrava, prava, sve kako treba. Uradjena je krvna slika dan posle porodjaja i tada su jos uvek bili visoki parametri jetre ali je svrab prestao, ili ja vise nisam obracala paznju zbog uzbudjenja. Po preporuci lekara pila sam jos neko vreme lekove ali sam na svoju ruku vrlo brzo prestala i posle mesec dana odradila krvnu sliku i sve je bilo u normali. Samo pratite svoje telo i obratite se doktoru na vreme.
Pozdrav svima.
Postoji sumnja na holestazu zbog neizdrzivog svraba.
Niko u blizini ne radi nalaze transaminaze, ali je bilirubin, AST i ALT u granicama normale. Da li u tom slucaju ipak postoji mogucnost da zucna kiselina nije ok i da je prisutna holestaza?? Ili bi se odrazilo i na ast, alt...?
U 1 trudnoći, prošle godine dobila holestazu u 8 mesecu. Svrab nenormalan, alt ast povišeni, žučne kiseline čak su dostizale 121. Od terapije pila Ursofalk, i kesice neke za svrab što su pomagale... Porodila se tačno u dan na termin 25okt,prirodno. Nakon porođaja kao da nikad ništa nije bilo, sve se vratilo u normalu. Terapiju daje internista i radi se ultrazvuk jetre, koliko je naravno moguće da vide od poodmakle trudnoće. Nalazi redovno tj žučne kiseline, alt i ast...
И ја се јављам са темом холостазе ,
Наиме имала сам свраб у првој трудноћи али не тако изражен као у другој ,тј сад ..
Неподношљив свраб ми се јавио у 7месецу,резултати уреду, сутра ћу вероватно отићи до болнице са упутом да видим да ме приме ...
Drage zenice, posto se na ovu temu jako malo pise, ja bih da pruzim podrsku svim mamama koje prolaze kroz ovaj svrab, muku u nespavanje.
Meni je nasledno (baka, mama, sestra od ujaka pa ja) Pocelo je u 4.mesecu i bilo je uzasno stresno. Kao sto i ostale mame kazu posete infektologu, dermatologu i svima ostalima nije pomogla nista.

U 7. su mi dali ursofalk koji je malo ublazio svrab, ali sam pazila na ishranu. Taj savet sam dobila u GAK Nis, znaci jela sam sve kao sto bi jeli sa oboljenjem jetre.

Transaminaze su isle oko 250-300.
Kad su bile 320 u 37.nedelji otisla sam vec pukla psihicki sa ranama, i Dr je predlozio porodjaj uz indukciju jer je beba zrela.
Pristala sam odma i sve je bilo u redu sa bebom.

Za sledecu trudnocu se jos uvek spremam psihicki i probacu pre planiranja da ocistim organizam biljkama iz siberiana, da vodim takav rezim ishrane kao u trudnoci, da probam sve sto mi neko prodlozi a ima veze sa jetrom i ciscenjem pa da bude makar malo lakse.
Ako neka mama ima jos neki savet neka pise da ova tema zazivi kao podrska u tom stanju koje niko ne razume osim nas 😁

Da li ste uspjele iznjeti trudnocu do kraja, ako su vam se javili problemi sa holestazom ma pocetku trudnoce??? Jedva sam ispjela da zatrudnim i sad novi problem… molim Vas da neko odgovori! Prestravljena sam! Na pocetku trudnoce sam.
Meni je to nasledno, od bake , pa je mama imala i ja takodje. Cim je plod poceo da se pomera da osecam tad je poceo uzasan svrab.
Pila sam ursofalk koji je vrlo malo ublazio sve i porodila se indukovano u 37 nedelji jer nisam mogla vise da izdrzim. Dr je video da je beba spremna i nije hteo vise da se mucom a i AST i ALT su bili vec u 300 otisli. Sa bebom je sve ok
Tri trudnoce i tri holestaze! Prva pre 14 god. Bog mi je pomogao da rodim zdravog decaka, lekari su slegali ramenima na moje otvorene rane po telu od svraba. Druga trudnoca blizanacka prekinuta u 16 nedelji zbog vosokih transaminaza jetre. Treca (uspesna) sa postavljenom dijagnozom autoimuni hepatitis (koja se ispostavila kao netacna). U mom slucaju pre dobijem svrab nego sto shvatim da sam trudna, pila silinmarin i ursofalk.
zdravo Milice. Svrab kod mene je krenuo mnogo ranije. Imam probleme sa jetrom od ranije. Za rane se slaze ramenima. Plod je zdrav. Ginekoloski sve super.Jedini problem je zucna kiselina u krvi koja je pre 15 dana otp bila 34, a preko 40 vec ostecuje plod tako kazu.Prva mi je trudnoca, a oni vec prognoziraju ostecenje ploda i uklanjanje. Imam pojacanu dozu Ursofalka 2x0x2 i infuzije fizioloski rastvor i ringerov rastvor. Transaminaze su od terapije pocele rapidno da opadaju ast, alt ggt i alpsto je pozitivno, jos prvog dana, ali nocni svrab nikad gori. Da li mozes malo vise o svom iskustvu. Problem je kod mene sto je svrab krenuo u 2,3 mesecu, a ja sada upravo usla u 4.Hvala unapred na odgovoru.
Da li si uspjela da stavis pod kontrolu holestazu? Imam isti problem, pocetak trudnoce, a enzimi ast i alt rastu… tek idem kod dr, ginekologa. Zivim u strahu, a tek sam na pocetku trudnoce.
Pozdrav M, samo da pitam kakva je sad situacija?Jesu li se uspjele smiriti zucne kiseline?Kod mene u prvoj trudnoci otkriveno u 33oj nedjelji, porodjaj je bio u 36oj. Sada druga trudnoca vec u petoj nedjelji svrab i povecan alt i bilirubin, tek cekam rezultate zucnih kis. Plasim se ishoda. :/
Pozdrav Milice, isti problem imamo samo sto je meni ovo prva trudnoca i svi rezultati su skoro u granicama ali ja umirem od svraba. Dr mi nista ne pomaze i nista ne zna jer se pojavilo u 4.mesecu, a sada sam 7.i i tako se mucim.
Imale su i baba i mama istu muku.
Da li ti lekovi pomazu bar malo?
Meni je druga trudnoca, u prvoj sam imala holestazu i porodili su me u 35 nedelji zbog visokih zucnih kiselina. Sad sam u 6. nedelji jos nisam isla kod ginekologa a danas mi se pojavio uzasan svrab na dlanovima. Sutra idem da izvadim krv, nadam se da je sve ok. Ne znam da li je moguce celu trudnocu izvuci do kraja ako se tako rano jave visoke vrednosti?
Ovo mi je 3 trudnoca, u prvoj trudnoci sam htela da skrenem od svraba,jer tad nine postojao lek za to, u drugoj trudnoci blizanackoj sam dobila u 7 mesecu, nesnosan svrab po celom telu, par puta lezala u frontu po 7 dana, na infuzijama, bilo mi je ok, izgurala do 37 nedelje. Evo 3 trudnoca 4 beba, svrab mi se javio na polovini 7 meseca, nesnosan svrab ne mogu da spavam, nervozna. Doktorka mi prepisala da pijem,, CETIRIZINE ALVOGEN 10mg, pijem polovinu po potrebi, imalo efekta 10 dana, evo sad u ovom momentu, ne znam sta da radim ulazim u 8 mesec, ne znam dal da trazim ponovo uput za lezanje u Frontu, ili da probam neki drugi lek, izgleda da kod mene kako trudnoca napreduje, tako i hormoni cine svoje, sa sve zucnom kesom. Da li ima neka zena da je pila nesto drugo, a da joj je pomoglo do kraja trudnoce?
Ja trebam da radim u petak sad zucne kiseline?koliko se cekaju razultate? Koje su normalne vrednosti zucnih kiselina
Isti dan budu rezultati. Vrednosti su oko 50
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »