Komentari za tekst "Zašto roditelji žure da im dete prohoda?"

Komentara
27
Ostavite komentar
Ja sam dete koje je bilo u dubku i sada krivim noge ka unutra dok hodam.Bole me krsta kad u blago savijenom polozaju provedem i svega par minuta a 27god i kazo vi meni da je to normalno.Sve su to posledice a dubak samo postavlja temelj za razvitak toga u kasnijem dobu.Ja moju cerku nisam stavljala u dubak,ona ima 18 meseci skoro i jos nije prohodala niti cu je forsirati.Scako dete prohoda kad se oseti spremno
Ovaj tekst je super. Takodje bilo bi dobro da se negdje obradi tema fotografisanje i “čudne poze” tek rodjene bebe.. Naime, na insta pratim jednog fotografa koji pravi savršene fotografije beba i bzv sam mu tražila cenovnik kad tamo napomena “najbolje fotografije su od beba starosti 4-14 dana jer beba se tad super savija i tako pravimo najbolje i najsmesnije fotografije..sto je mene bas onako sokiralo. I onda kad malo pogledam slike i vidim gde tek rodjenu bebu savijaju u sedećem položaju preko nekih pregleda ili sa strane sa sve rukom pod glavu pa to bude kao poziranje profi modela na plaži ili na nogama stave bebu i tako je naginju na nekim predmetima.. nije mi bas dobro. Takodje beba koja spava a oni namjeste da je sa obije rukice na obraze i tako kao lezeci pozira..u glavi su mi sve iskrivljene kosti.. možda sam ipak preterala (i volela bih da jesam) ali eto volela bih neki tekst o tome da li je to sve zdravo i preporučljivo..
Ne znam zasto ljudi kazu da dete ne moze ranije da prohoda ako nije u dpku.Moje dete ne zna sta je dubak .Moja kcerka je sa 6 meseci propuzala na sve 4 a sa 6 meseci i dvadwset dana ustala u krevecu .Sad ima 8 meseci nije prohodala niti je mi forsiramo dize se spusta sama na parketu ali jos ne hoda .Puze non stop dete samo sebi dozira koliko ce da stoji .Recimo dopuze do stola ustane pokupi sa njega sto je zanima i baci na pod i onda se spusti i sedne na pod da to proucava .Po meni to je super nacin da nesputana proucava svet oko sebe .Inace je hiper aktivna znala je u krevecu po 30 puta za redom
da se podigne i spusti sama i da place ako je pomerim da to vise ne radi .Oni sami sebi doziraju i odrede kako i sta .Cela familija mog muza je prohodala bas rano ali po meni deca vise padaju ako su u dupku imam primer iz porodice i dete koje stoji pada kad zapne na nesto tako da joj rucice ne idu ispred nje vec iza i onda se bas dosta udari glavom.Ali sve to je stvar izbora jer ni dubak nece napraviti neku katastrofu ako je dete samo pre toga ustalo bez forsiranja ,samo pravi tu naviku da dete slabije se docekuje na ruke kad pada i to je lose ali zaboga ni pd par padova nece biti katastrofa .Nama je doktor fizijatar rekao na pregledu sa 6 meseci da dete:Ako se slucajno podigne pre 8 meseci onda moze da se vodi itd ali se i nasmejao kao roditelji budale.Meni dete ustalo posle 15 dana od njegove price i to bez ikakvog naseg forsiranja .Tako da mrzim to generalisanje ne sme dete pre ovo ili ono ili ne sme dubak i sl.Stvarno doktori savetuju ono sto je opsta preporuka (a to je ono sto je najsigurnije za najveci br dece tog uzrasta)Sva deca nisu ista hvala Bogu.Mozda neko bude sportista jer je prohodao sa 7 meaeci a drugo nuklearni fizicar a probodao je sa 20 meseci.Po meni opustite se i osluskujte svoje dete i to je to.
Mom klinji je dubak bio mali jer je rođen visok, i kad je napunio 7 meseci krenuli mi da mu kupimo dubak, i kažu svi su isti po evropskim standardima, nema viši... ja tako uzmem od koleginice, neki stariji, od njene već odrasle dece, jer su mi rekli da su raniji dubci bili viši, ali i taj je bio mali , pa sam ga vratila.
Moje dete je prohodalo samostalno sa 10 meseci, na selu, Kad smo se vratili u Bg prilikom hoda hvatao se za sta je stigao zbog malog prostora, nakon 7 dana mi ga vratimo u selo, on hoda lepo sam...
Al zato sa 13-14 meseci kad idemo napolje nije hteo ni da hoda ni u kolica i do 17 meeci smo morali da ga nosimo...U kući je hodao normalno, skakutao... Sad sa 18 meseci sve je ok, i sad u selu juri životinje: kuce, mace, .
Lijepo molim one koji stavljaju dijete u dubak/hodalicu da mi odgovore na par pitanja: -zasto to rade,koje su to prednosti hodalice,ako se ona koristi da dijete sto prije prohoda zar to onda nije forsiranje,ili je koriste jer ne znaju sta ce sa djetetom pa nek beba dubi dok mama nesto zavrsi..?Ne zelim da pokrenem raspravu vec me istinski zanima.Ova prica "tako se oduvijek radilo" vise nema smisla,jer nismo oduvijek znali sto sada znamo.Rasirenih ruku prihvatamo sve sto je savremeno,pratimo trendove,bla bla,a kad su nam djeca u pitanju tu smo jos na nivou bar 19-og vijeka,jer "tako su nase bake radile".I pogotovo smo zadrti kad je u pitanju ta prva godina bebinog zivota,po meni najbitnija,kada je rast i razvoj najintenzivniji.Sta je bitnije,pravilan razvoj ili sto ranije prohodavanje..molim odgovor,hvala
Bravo Sandri za komentar!!!! Delom joj mišljenje!!!
vidim da ti niko nije odgovorio, pa cu ja. licno smatram da znam sta je najbolje za moju bebu, i nikad to misljenje nisam dijelila sa drugima, ni sto se tice dojenja, hrane, ni pitala da li ti stavljas bebu u dubak i zasto, jer nisam neko ko moze bilo koga da pita zasto, jer to dijete nisam rodila, nego neko drugi. vidim da se na ovom portalu zene bas istinski nerviraju, svadjaju, "kunu" druge zene sto ne rade nesto onako kako one smatraju da je ispravno.. svoja posla zene, to sto ja stavljam ili ne stavljam bebu u dubak tebi nista ne znaci, nisi mi ni majka, ni sestra, ako bude posledica ti si zadnja koja ce imati veze sa tim. ne odnosi se licno na tebe nego na vecinu ovdje.. pozdrav.
Samo ću reći Bože pomozi! Rođenjem djece nisam dobila nikakvo super znanje da ja znam šta je najbolje za moje ili bilo koje dijete, pa zato slušam one koji znaju bolje od mene. Ne druge žene, nego brate sestro ortopede, fizijatre, pedijatre, psihologa, pedagoge.
Kad čujem da "majka zna šta je najbolje za njeno dijete", samo se sjetim sve one djece koje su upropastile roditeljske ambicije, npr. I naježim se. Ali eto, sa srećom im bilo.... Ja nemajka i ne znam ništa i pitam. A tako je radila i moja
U današnje vreme roditelji kao da se takmiče cije dete će ranije početi da jede, da sedi, da seta. Ja isto moju malu necu stavljati u setalicu i svi mi govore, bukvalno, da nisam normalna, da ce onda prohodati sa godinu i po dana a ne sa 9 kao njihova deca. Tipa sta ja izmisljam toliko dece je prohodalo tako, ali ja jednostavno ne zelim. Najlakse je dete staviti u to i gotova prica. Nije me briga da li ce prohodati sa 9 ili 15, prohodace kada bude spremna
Na zalost pedijatri nisu najbolje informisani o tome. Da nisam otisla kod fizijatra u KC Nis stavljala bi dete da sedi, sto ne treba, verovatno bi ga stavljala i u dubak da prohoda, sto ne treba itd... Nista mi pedijatrice (2) o tome nisu pricale. Deciji fizijatri su adresa za to, a pedijatri da lece temperature, prolive i ostalo.
Neki fizijatri preporucuju ogradice za bebe jer tu beba moze biti samostalna. Kad je spremna uhvatice rukohvat i podici se u klececi pa stojeci. Uz to vezba i ruke jer dize celo telo rukama. Ja imam pozutivna iskustva,sama cuvam bebu i bez ogradice ne bi mogla nikako da zamislim cuvanje aktivne bebe! :-D
i meni je ogradica zakon.ista prica ja sama,bebac blago receno zivahan.pobegao iz kolica sa nepuna 3 meseca,od tad ga ne ostavljam samog nigde van ogradice.moj malisa ima tek 5m,i tek pokusava da puzi.u ogradici ima dovoljno mesta,a bezbedan je.
sin je u dubak usao sa 5 ipo mjeseci i bojala sam se da je rano i opasno.dr rekla slobodno i da moze i do 3sata dnevno ako naravno on hoce.nije usporen ni u cemu!propuzao je tacno sa 6 mjeseci (neki oblik puzanja),ustao sa 8,prohodao sa 11. progovorio sa 18 mjeseci,a kako je muz stranac vrlo brzo je poceo da govori i drugi jezik. za koji dan puni 22 mjeseca,ne mozemo ga stici a prica i pjeva na oba jezika. cinjenica je da nije forsiran da prohoda brzo,ali je dubak koristen.mada,masirala sam ga od rodjenja do 6 mjeseca svako vece poslije kupanja..mozda je i to uticalo na njegove motoricke spretnosti...
Ah, ta prokleta zelja da dete sto pre prohoda.. Dete ne treba forsirati. Samo ga treba dobro pratiti i to je najvaznije!
Obe nase cerkice su prohodale same pre prvog rodjendana, bez dubka, bez icijeg forsiranja... Igrale su se na podu na podlozi za igru, propuzale, posle se polako same dizale uz namestaj. Uvek smo bili uz njih da se ne povrede, ali ih nikad nismo "terali" da hodaju. Cekamo trecu bebu i isto cemo postupiti i ovog puta, polako i bez forsiranja.
I moj djecak je puzao po ulici,parku,kaficu:-) prohodao sa 14mj.u hodalici bio svega 7 dana,ne zato sto ja imam nesto protiv hodalice,nego nije je volio,vise je volio da puzi.. svi strucnjaci su protiv hodalica,ali pola nas roditelja,ja prva,smo koristili hodalice pa smo pravi,zdravi..
moj mali je bio u dubku od 7 meseca, do 9 meseca. posle je puzao , drzao se uz krevet sto i hodao. i sa 12,5 prohodao. dubak moze da se koristi al ne preterano kad se primeti da dete , vise hoce da puzi il da se drzi uz nesto i da hoda, il da ga vi vodite da hoda za obadve ruke , onda pokusava da nauci da hoda samostalno i kad se pusti od vas onda je prohodalo. ;-)
pozdrav
Grešiš lana, i mi smo deca " iz dubka", pa nikom ništa ne fali!!!
Ja ipak mislim.da je dubak veliko pomagalo za pravljenje prvih koraka podesi se prema uzrastu djeteta i od navrsenih 8 do 10 mjeseci dijete moze savladati prve korake ne znam danasnji pedijatri previse pametuju meni licno starija medicina je mnogo pametnija bila od ove danasnje.
Bolje bi bilo da ste se posavetovali sa fizijatrom, kako bi Vam objasnio sve faze razvoja iz ovog teksta. Dubak nije i nikada nece biti pomagalo koje je detetu dobro za prohodavanje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »