Komentari za tekst "Vaša beba u 12. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
135
Ostavite komentar

DORUCAK
Palenta+kiselo mlijeko/sir(razni, za mazanje, kackavalji, mocarela)

Dzem domaci bez secera na hlebu

Kajgana+pecurke ili paradajz ili sir + jogurt ili kiselo m I malo hleba

Pecene plocice sa medom/bananom(od kukuruznog heljdinog i razanig brasna+jaje cijelo+maslinovo ulje+kiselo mlijeko, napravi se smjesa koja se u plehu istisne kao plocica, i stavi se na vrhu banana, ili kd je peceno med, dzem)

RUCAK
Od mesa moja beba jede:jagnjetinu, jaretinu, govedinu, teletinu. Mijenjam stalno. U kombinaciji sa sakom sjeckanog raznog povrca+ maslinovo ulje, a planiramo da uvedemo i mrvicu soli. Nekada moze i jaje ili riza ili pasta.
UZINA
Frape( banana, jogurt, kakako)
Frape(maline, jogurt, kakao)
Voce svjeze(obicno isjeckam neku vocku, ili 2/3 razlicite i dam da sama jede)


Vecera:
Zitarice(Milupine, Hipp, razne sa vise ili manje razlicitih zitarica)

Zitarice+kuvana jabuka+cimet

Palenta

Kajgana+hleb

Uz sve ovo, bebu dojim bez nekog specijalnog dnevnog i nocnog ritma, onda kad ona zeli.

Sokove i cajeve ne dajem, konsultacija sa pedijatrom. Dam joj limunadu bez secera jer obozava.
obzirom dasam nutricionista za bebe, mogu vam reci svega, a cjeloviti obroci ne, previse jogurta, so apsočutna je greska bebine dodavati minimalnu kolicinu soli pored prirodne koja se vec nalazi u namirnicama jer je so naveci prirodni izvor kalcijuma, minerala itd., med ni pod razno prike dvike godine, ako beba nema ne rskciju ne mora da znaci da nece imati los efekat kroz neko vrijeme koje mize cak biti i kroz pola godine.
mlijecni oroizvodi ne idu nikada uz one koji obiluju gvoždjem, kao ni masnoća i masnoća, a maslinovo ulje je samo jedno od masnoca, nedovoljno kao kedno, recimo mnogo bolja je dominacija repicinog, lanenog, jer su vise bogati omegom...itd.
I jos, jogurt se pravi od krsvljeg mlijeka koji nikako nije za nas organizam, do nekle se moze piti, domaci ok, kupovni vi mozete ali u tolikoj kolicini za bebu nije nikako zdrav, naprotiv vise je stete nego dobrobiti, ako mislite na onaj dio da je poput probiotika, u tom slucaju radije u hranu stavljajte bijeli luk.
Poz.
Drage mame, hocete li da podjelimo malo dnevne menije, sada kada su nase bebe napunile godinu dana.. Vjerovatno ce svima znaciti mozda neke nove ideje.. Evo naseg za sada
Drage mame, ima li neko slicnu situaciju.. dete 12 meseci, mislimo da je alergicna na jaje tj belance..
Njoj je nakon belanceta izlazilo crvenilo oko usta koje se nakon par minuta samo povlacilo. Nije imala drugih simptoma. I ponekad joj se pojavi ekcem tj bude izrazeniji na nogicama, koza bude hrapavija.. Suprug i ja imamo astmu tako da je podlozna alergijama. Zanima me kako ste vodili racuna, da li ste kupovale posebnu testeninu, hleb..Zakazan je pregled kod alergologa, ali ima li neko slicnu situaciju?
Moguce, ali isto tako imajte na umu da su mnoga djeca alergicna na jaja koja nisu domaća jer su od tretiranih koka. ;)
Nasa beba je alergicna na jaja. Moja(dojim je jos) i bebina ishrana je u potpunosti korigovana. Uzimam poseban hljeb i posebnu tjesteninu... Sve sto kupujem moram paziti da u sastavu nema: albumin,globulin,lecitin,livetin,lizozim,ovalbumin, ovoglobulin. Nama najteze pada ovaj LECITIN jer se nalazi u svim cokoladama, keksovima, slatkisima, cak i u nekim baby. Nasla sam samo jednu cokoladu i crveni keks jadru da nema lecitin (ovo normalno za mene a ne za bebu). A sto se tice bebe sve sto joj se uzima ne smije sadrzavati ni u tragovima jaje, jako su osjetljive, tako da ni slucajno neke pekarske prozvode koji nemaju sastav. Samo citaj. Nasa je imala osip po nogicama i ispostavilo se da je alergija na jaja, sad je super,osip se nikad vise nije pojavio a mucili smo se 2 mjeseca s tim. Prvo su nam bili rekli da je najvjetovatnije ekcem pa smo je mazali kojekavim kremama, dok nas nisu uputili na alergo test. 😬🤷
Drage mame, zanima me da li je neka od vas imala slicnu situaciju... Sincic je pre nedelju dana napunio godinu i dalje sisa dva puta preko dana, a nocu i po 3-4 puta ... Pre 3 dana saznala sam da sam u drugom stanju, i to 10ta nedelja, huh... Koliko dojenje steti trudnoci i na koji nacin najbezbolnije po njega prekinuti sa istim?
Sada sam 25 nedelja trudnoce a sin je pre 4 dana napunoo godinu. Dojila sam ga do 18 nedelje trudnoce. Posto sam ga vodila kod nutricioniste za ishranu i kada sam joj rekla za trudnocu (inace se bavi ishranom beba i trudnica) rekla mi je da najkasnije do 18 nedelje trudnoce dojim da ne bih ostetila kosti i svoje zdravlje.
Ako je trudnoca uredna,dojenje ne steti.Moja cerkica je imala 14 meseci kada sam ostala u drugom stanju I dojila sam je jos 6 meseci.Verovatno bi jos sisala da mi mleko nije stalo,ona je sisala jos nekih mesec dana posle toga "praznu ambalazu" :D Jedino sto bradavice postaju osetljivije I moze da ti smeta.I opet da napomenem,AKO je trudnoca uredna,samo nastavi,ne skodi ni bebi koja sisa ni bebici koju nosis :)
I zaboravih da napisem, mislim da ne steti toliko trudnoci do lucenja kolostruma, jedino sto moze tebi biti tesko jer ti jedna beba uzima hranljive materije a i druga preko mleka, pa moze biti malo tesko i ti se mozes osecati umornije. Samo se hrani kvalitetnije tj unosi vise vitamina 😊 bar ja tako radim. Pozdrav
Moj sin za dve nedelje puni godinu dana, pre neki dan sam saznala da sam trudna. Na pregledu, ginekolog me je posavetovao da ubrzo prestanem sa dojenjem jer se preko mleka luci estrogen sto moze da smeta starijem detetu. Iz prica starijih zena iskustvo je drugacije, one su duze dojile decu tokom trudnoce, i ja mislim da ako mu smeta estrogen ne bi sisao, i ne verujem da je to sad neka ogromna kolicina tog hormona. U toku dana mu dajem da sisa ako je bas uznemiren inace izbegavamo, uvece pred spavanje smo poceli da uvodimo flasicu, a za noc jos uvek nemam resenje. Sve u svemu, polako se navikavamo situaciju i on i ja, necemo naglo da prekidamo jer ima jos vremena do lucenja kolostruma. . .
cetitam na trudnoci:-)moje iskustvo je da sam saznala u osmoj nedwlji da sam trudna a sin je onda imao nepunih devet meseci i iskljucivo dojena beba bez dohrane,dojila sam ga i do pet,sest puta na dan pored sve hrane,preporuka ginekologa je bila momentalno prestajanje dojenja sto je meni bilo van pameti jer dam mleka imala jos uvek dovoljno i dobro sam se osecala i bez kontrakcija za vreme dojenja,odlucila sam da nastavim dojenje verujuci da ce se samo mleko smanjiti jer uvek prvo beba u stomaku uzme sta joj treba,pa tek onda se stvara mleko i sve ostalo..dojila sam ga do 18.nedelje trudnoce i onda sam prestala jer sam vec bila u drugom trimestru i mleko se smanjilo pa sam shvatila da se on vise mazi uz dojku nego sto sisa a i bradavice su tada vec pocele mnogo vise da me bole tokom podoja..sve sam mu uvela od hrane do tada i presla na kravlje mleko koje je prihvatio teze malo ali je sve bilo ok,dakle sisao je do 10 punih meseci. Naglo sam pretala dojenje i nisam se podvezivala ni smanjila tecnost kako mi ke receno vec samo nisam dirala dojke par dana iako su bile tvrde kao kamen i bolne,pratila sam samo da ne dobijem temperaturu i za pet dana su same pocele da splasnjavaju,a mleko nisam izmlazala vec mi je tokom noci samo curilo po malo..to je moje iskustvo,u sustini rafi po svom instinktu i ako je sa trudnocom sve ok mozes dojiti,samo jedi malo zdravije i prenatalne vitamine obavezno pij...srecno:-)
Da li vase bebe i dalje imaju 2 spavanja u toku dana?kada se izbacuje 2. Spavanje? Moj sin jako lose spava nocu i pedijatar mi je rekao da izbacim 2. Spavanje. ...neki savet?
Mi za dva dana punimo godinu dana, a od 3. meseca spavamo jednom na dan, sto znaci, od tad svaka noc je protekla mirno i vez budjenja :) posle podne kada joj se prispava, ne dozvoljavam joj nego se zaigramo i docekamo vreme za kupanje i miran san tokom cele noci
Moj sin jos uvek spava dva puta na dan. Ujutro oko 10h i posle 2h. To prvo spavanje mu je manje od pola sata, q drugo oko 2h trajanja. Lepo spava nocu, samo malo kasno legne, ppsle 9h. Budi se jednom na podoj. On je isto lose spavao, cesto se budio dok nisam pocela bolje da ga oblacim, toplije. Probajte da ga vise utoplite. Veceru da pomerite mozda kasnije, prvo da okupate pa onda da vecera, jer kupanje razbudi. Gledajte da drugo spavanje ne bude posle 5h da ne bi remetio nocni san...
Zdravo mame, da li neka od vas ima iskustva sa kapima za regulisanje kandide u crevima, u pitanju su OTPORIL KAPI?! Da li smeju bebe od 12m? Za 2 nedelje imamo zakazanu kontrolu kod pedijatra svakako cu se sa njom posavetovati, ali zelim da cujem vasa iskustva! Hvala unapred.
Zdravo mame, do kad ste dojile vasu bebu, mi smo napunili godinu dana i jos sisam. I vidim da imam dosta mlijeka..?
Mleka cete imati dokle god dete sisa. Onoliko koliko posisa, toliko ce se stvoriti u naredna 24h. Preporucljivo je dojenje do 2godine, jer se do 2-3godine temelji imunitet, a majcino mleko je veoma bitan deo stvaranja imuniteta.
Mame kako izgleda vas dnevni rspored obroka za bebu od godinu dana,hvala vam .
nama je receno posle godine 3 obroka 2 uzine
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »