Komentari za tekst "Treba li deliti igračke na muške i ženske?"

Komentara
20
Ostavite komentar
Definitivno nikako, imam dečaka i devojčicu i pustam ih da sve i isprobaju..većinu sam kupila u www.original-shop.rs prvi put da sam našla webshop sa igračkama bez baterija, drvene uglavnom, i deca obozavaju stoini fudbal, bager, fliper svasta smo nešto tamo pokupovali..
Imam decaka.. U svojoj kolekciji ima ono sto je zeleno.. Od autica I lopte do kuhinje, kase za prodavnicu i bebe lutke... Razdvaja ti igracke po polovima je besmisleno..
Znam da moje pitanje ne odgovar temi, ali ova tema je napribliznija nasem slucaju. Naime, imam cerkicu od 2,5 god i sina od 1,5 god. Sin se ponekad igra sa sestrinom lutkom, ali to samo kada ona navaljuje da ih kao uspavaju zajedno. Ali, pre nekog vremena sam primetil da stalno trazi da nosi njene patike, sandalice, majice... Ja stvarno ne znam sta da radim. Ako mu ne obucem njenu odecu on odmah vristi i baca se po podu (inace nema ispade). Molim vas za savet- da li da mu dozvolim da nosi zensku odecu kada trazi ili da mu zabranim? Jako sam zabrinuta jer ne znam kako bi to moglo da utice na njega... Nemam nista protiv LGBT zajednice, ali strasno je zamisliti da ce vase dete biti do toga...
To je samo faza, da ima starijeg brata, njegovu bi trazio, nemojte se brinuti. Ukljucite mu vise drugara u okruzenje.
Kao mala,obozavala sam da se igram "uciteljice" (imala dnevnik,drzala kao casove),"doktora"(mama mi kupila plasticni pribor), imala svoju bebu,secam se da sam joj dala ime Timea,i dan danas je kod mojih,ali ljudi,brat je od mene stariji 8godina i jako sam bila vezana za njega,plus sam imala i dosta decaka u ulici i igrala sam se sa klikerima,igrala sam fudbal (i dan danas imam oziljak na kolenu),igrala se kao "rata" (tata mi je strelac,pa kao puske imali,mazali se zelenim bojama),igrala se bratovim slicicama,obozavao je kosarku...prosto okruzenje,ako dete ima brata ili sestru,ako je zensko dete vezano za oca i musko za majku,normalno je da se oponasa ponekad tako,normalno je da je dete radoznalo,pa to ne znaci da ce u budnucnosti biti ovako ili onako orijentisano seksualno. Pustite decu da uzivaju biti deca... Pozdrav svima od buduce mame 😊
ja imam troje dece devojcicu 7,5decaka 3,5 i decaka 16 meseci svi troje se igraju i sa lutkama i sa auticima podjednako.
Ne.Djeca imaju razlicite zelje i treba ih postovati.
Mi cekamo bebu svakog trena i moj sin se od skora igra sa dve male lutke...presvlaci ih,kupa,uspavljuje...ja mislim da je to zbog bebu,jer bas se raduje sto ce dobiti seku.Inace ima 3 god i ja mu uopste ne branim da se igra.Igra se i sa loptama,pistoljima i ostalim igrackama ali kako je kad raspolozen
Ako se dećak stalno igra lutkicama ,,bebama i setovima za kuvanje a devojčica ako se igra strelama kamionima pištoljima i tekićima .takva deca će u starijem dobu imati veliku konfuziju ličnosti i jedva da će praviti razliku između dečaka i devojčica i jedva da će biti prihvaćeni od ostalih vršnjaka.Jednostavno,to nije prirodno a ustvari to je nametanje razmišljanja LGBTa.To vam govorim jer sam imao takvog školskog druga koji se jedva snalazio u muškom društvu a devojčice su ga izbegavale
Mislim da je svako dete individualno, te ga tako treba prihvatati i vaspitavati. Za razvoj strukture licnosti nisu zaduzene igracke i zbog toga ih netreba kriviti zbog poremecaja iste. Kad sam bila mala, nisam zelela da se igram sa lutkama, jer mi je to bilo dosadno, bila sam zeljna avanture, penjanja po drvetu, akcije i zabave. Nikada nisam imala poremecaj licnosti niti konfuziju o tome ko sam. Cak i danas mi je nekada previze "zenskih razgovora" o modi, sminkanju i ostalim zanimacijama i bolje se osecam u drustvu gde se prica o "normalnim stvarima". Nisam agresivna, naprotiv, vrlo sam nezno bice, umetnicka dusa ali jos uvek zeljna avanture i zabave :)... Pozdrav..
Zasto sputavati decu, neka se igraju sa cime hoce i neka uzivaju u igri.Moja devojcica voli da se igra i sa auticima,kad bolje razmislim i zene voze automobile ,i ja vozim pa sto se onda ona ne bi igrla auticem :) Igracke treba prilagoditi uzrastu deteta a ne polu.
Mi smo našem sinčiću kupili lutku za jedan od vjerskih praznika jer je baš instistirao na tome. Dao joj je ime Alma. U početku se stalno igrao s njom,pokazivao je svima,vozao je u kolicima a danas,par mjeseci kako je ima,uzme je ponekad. Mnogi roditelji su nas gledali ispod oka zbog ovog našeg postupka a nama je baš bilo simpatično gledati ga kako se igra s Almicom.
E zato nema ove polemike kad imate i sina i ćekru. :) Kod nas je moda da se sat vremena igraju spasavanja sveta u superherojskom duhu,ili beže od lave kao 2 T-rexa,dok drugi sat provedu u igranju sa dve bebe.Mi ih ne sputavamo u tome,čak nam je i vrlo drago što je tako,razvijaju se na više grana,da ne pričam o tome kako mi je drago što su njij dvoje bliskiji na taj način... :) Nekad čak i namažemo sinu nokte,zašto bi se osećao kao odbačen sa naše strane?! Neće mazati sigurno kad bide imao 20 god,ako ispadne da je homosexualac opet znam da nije lak za nokte "krivac",i kakav god bio uvek će biti naš sin. :) Isto važi i za ćerku.Toliko voli starijeg brata da nekad traži da spava u gaćama za dečake,onde se sćućure njih dvoje i smeju se i raduju jer su tad "isti" :)
Naravno da ne treba deliti igracke, svako ko je imalo skolovan svestan je cinjenice da se igracke dele po uzrastu deteta, a ne po polu kome su namenjene. Ja sam se igrala sa bratom automobilima, a i on lutkama i oboje smo odrasli u dobre osobe koje iza sebe imaju decu i porodicu.
Ne treba deliti igracke!Imam dva sina,od tri i dve godine.Igraju se i auticima i kockama i kamionima,ali imaju i jednu bebu (bila moja kada sam bila mala),moj sin obozava Mini Maus pa imaju i njenu kuhinju-mikrotalasnu,kafe-masinu,mikser,masinu za ves,usisivac i zanimljivo im je da se time igraju i oponasaju mene sta ja radim.Moj muz i ja smo u tome saglasni da ih ne sputavamo cime ce se igrati,osim u jednom-pistolje i puske od nas nikada nece dobiti a ako i dobiju na poklon objasnicemo im da to ne valja.Ne vidim ni jednu pozitivnu stranu oruzja i decijeg igranja njime.
Treba deliti igracke.Nemam nista protiv da mi se sin poigra sa komsinicom i njenim lutkicama,ili sa sestrom,ali kupovati mu lutkice i ostale igracke za devojcice je apsurd.
Decu treba pustiti da sto vise istrazuju i sami povezuju koja stvar cemu sluzi,jer to pozitivno utice na razvoj njihove inteligencije.Ne treba im braniti da se igraju bilo kojom igrackom,osim onih koje su opasne po zivot i zdravlje.
Razlog je zasto imamo igracke za djecake i za djevojcice
ups....nisam videla ceo komentar, da, jasno.
Znači - ako se dečak igra lutkama, tada "je verovatno u pitanju samo faza u razvoju", ali očito nije nikakva faza kada devojčice čitavog svog života drndaju "lutke, bebe, razne setove za kuvanje, peglanje". I posle se pitamo odakle patrijarhat tako jak! Pa odatle! Ako nekome padne na pamet da pravi igračku set za peglanje - za devojčice - ili koješta "poput pištolja, automobilčića, aviona i slično" - jasno, samo za dečake - sve je jasno k'o dan.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »