Komentari za tekst "Male boginje - vodič za roditelje"

Komentara
29
Ostavite komentar
Taj isti Srđa Janković nije vakcinisan protiv malih boginja i izjavio je na TV da je imao SREĆU da ih u detinjstvu preboli i stekne trajni imunitet. I dr Snežana Rsovac izjavila na TV da nije vakcinisana, a nije ni preležala m. boginje u detinjstvu. Sad to objasnite majkama.
Moja kćer je rođena 1988. Dobila je vakcinu za boginje u Sarajevu. Nažalost je sa svojih 10 godina dobila boginje i bila je prekrivena tačkama i bilo joj je neverovatno hladno. Bukvalno je sjedila ispred šporeta i grijala se
Moje dete je bilo zdravo kada je primilo MMR vakcinu i nije bilo cak ni temperature. Verovatno ako je dobrog zdravlja i zarazi se malim boginjama proci ce manje vise bez posledica( ako ne racunamo temperaturu,zabrinutost i neprospavane noci), ali ja nisam spremna da podnesem odgovornost za ne daj Boze smrt nekog deteta koje nije smelo da primi vakcinu samo zato sto ja nisam htela moje da vakcinisem. Naravno da postoji mogucnost da se zarazi iako je primila MMR (buduci da ima nepune 2 godine primila je samo jednu dozu) ali ja zelim da znam da sam uradila sve sto je bilo potrebno jer brinem kako za svoje tako i za drugu decu. Mnogi roditelji ne zele da vakcinisu decu za vrtice nabavljaju lazne potvrde o vakcinaciji sto je po meni krivicno delo i treba da odgovaraju sto oni sto lica koja izdaju iste
Ja sam majka dve devojcice od 3 i 1 godine. Starija je vakcinisana ali mladja na zalost nije stigla da se vakcinise jer je bila bolesna i dobila je morbile. Za majke koje kazu da je bolje da deca preleze morbile mogu jedino da kazem da su nedovoljno informisane i da mole boga da im dete ne dobije morbile. Mi smo imali srecu - nesrecu da se sve desavalo oko nove godine pa smo dete odveli kod privatnog pedijatra, koji je pre izbijanja ospi shvatio da se radi o morbilama i dao detetu odgovarajucu antibiotsku zastitu. I hvala bogu izbegli smo moguce komplikacije jer je detetu u brisu iz nosa nadjena streptokoka pneumonija 90%. Sto se tice nasih lekara u domu zdravlja mogu da kazem da im ne bi ni psa odvela na lecenje koliko ne znaju. Nas pedijatar nas je tretirala kao da imamo sidu, detetu nije htwla da pridje, i rekla kako ona misli da to nisu male boginje i ako je dobila izvestaj od imunologa sa instituta. Moje dete je bilo 10 dana pod konstantnom temperaturom oko 40 stepeni. Obori se na 38,5 i posle nepuna tri sata se ponovo dize. Nije jela, pila je samo vode pa smo je posle cetiri dana hranili spricom sa pudingom jer sa stanjem njenog grla jedino je to nije iritiralo. Moje kumce je dobilo morbile i zbog ponasanja doktorke koja je rekla da nema potrebe za analizama krvi i brisevima jer to je pobogu obican virus dobio je bronhitis. Njegova majka je dobila morbile od njega i zavrsila je u infektivnoj klinici sa upalom pluca. Tako da mame koje hoce da im deca preleze morbile umesto da ih vakcinisu neka razmisle jos jednom. Pakao koji sam ja prosla ne bih pozelela nikome pa cak ni tim majkama.
Slazem se sa vama,ja I moja cekica smo pre dva dana izasle iz bolnice..6 pedijatra su je gledala niko da ustanovi da ce dobiti boginje..vodila je I privatno radili briseve I na sve to oni meni kazu da je detene anemicno I da se zato i javlja temperatura..a inace smo pre izbijanja boginja bile u bolnici zbog alergije I tamo je zaradila morbile.Iste poteskoce je imala I moja devojcia od 17 meseci...a zarazila je I mog supruga I moju majku...isti pakao sam I ja prosla zato apel svim roditeljima da vakcinisu svoju decu inace ce se kajati kad osete na svojoj kozi.Da dodam samo da su sva cetiri deteta koja su bila sa mojom cerkom u isto vreme dobile boginje I ponovo se vratile u bolnicu,a to je sve zbog nemara jer su vrata od izolacije bila konstantno otvorena verovatno da bi cule bebu jer je majka od te iste bebe bila zarazena I nije bila na odeljenju..a izolacija stavljena na sredini hola..mislim molim vas kakava je to izolacija
Odakle vam ovo da je vakcina uvedena kod nas 1971.? Ja sam 82. godiste i prelezala sam male boginje. Procitala sam negde da je uvedena 90-ih godina kod nas.
Moja drugarica je radila taj test u Belgiji i rekli su joj tamo da uradi revakcinu kako bi bila zasticena. Ona je isto primila jednu dozu.
Ja sam primila jednu dozu 1978. Uradila test iz krvi, saznala da još uvek imam antitela u velikom broju, ali ne u dovoljnom da ne obolim. Navodno bi moj imuni odgovor bio brz i jak.
Ja sam iz Bgda. :)
A, ti sto nisi iz nedodjije imas manji IQ izgleda. Logicno da si dobila 2 doze ako si '87. i da je uvedena 90.
Mi '82. smo nezasticeni, raspitala sam se, jer smo dobili jednu dozu.
Onda si iz neke teške nedođije. Ja sam 87’ i dobila sam dve doze vakcine.
Zanima me da li ja kao trudnica koja je (kao mala ) prelezala morbile,naravno redovno vakcinisana ,89 godiste, mogu ponovo da se zarazim. Hvala unapred na odgovoru
Ne možete. :)
Ako ste ih preležali ne možete ih opet dobiti
Ako ste prelezali morbile,imate dozivotni imunitet,tj. ne mozete ih vise nikad dobiti.
Da li su bebe(16 mjeseci) koje sisaju zasticene od boginja? Nije primljena mmr vakcina
Nije zasticena, moja devojcica sisala i dobila varicela sa sedam meseci,mada u mnogo blazem obliku sveka 30-ak boginja su je izbile. Mozda dobija antitela preko mleka od majke ali nedovoljno za potpunu zaštitu.
Ne,vakcina je jedina zastita,cak i vakcinisani mogu dobiti boginje ali neće doći do komplikacija kao kod nevakcinisanih.
U prvim mesecima života decu donekle štite antitela koja su dobila od majke (prirodni pasivni imunitet), ali ova zaštita postepeno iščezava u drugoj polovini prve godine života.
Mene je podizala baba i gde god je cula da ima obolele dece od malih,velikih, kojecega vodila i mene i sestru da zahvatimo i prelezimo i govororila nam da je to zdravo da se sve prelezi dok smo deca.I prelezasmo. I ja i sestra. I ostasmo zive i zrave Bogu fala. Imam 41godinu,nemam zdravstvenu knjizicu a i karton.
Te babe koje su tako razmišljale su živele po 80 godina a vi danas koji razmišljate kao vi živite u proseku 38 godina pa vi sad vidite na kom ste nivou.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »