Komentari za tekst "Koje su indikacije za amniocentezu?"

Komentara
56
Ostavite komentar
Imam 24. godine, radila sam aninocintezu kod dr Mikovica, nije bolno sam ubod je vise ne prijatan.Tri dana mirovinja, rezultati hvala Bogu dobri.Inace radila sam zbog nizeg rezultata dabl i tripl testa, i nakon uputa u genetsko savetovaliste, koji su toliko panicili, cak smo dobili i uput za fetalne anomalije.Uvek je bolje proveriti, najbitnije da su nasi andjeli zivi i zdravi.Nas andjeo je rodjen pre tri nedelje.
Drage trudnice,nemojte se plasiti bockanja. Ja sam radila amnio i kordo,nazalost moji rezultati nisu bili dobri. Na dabl testu je papp bio snizen 0.32 a na amnio je vidjena trizomija 13 sto je i potvrdjeno sa kordo posle mi je radjen feticid u 26 nedelji. Bitno je naci dobrog dr. Belopavlovic i Stojilkovic na Betaniji...verovatno cu i u sl trudnoci raditi amnio jer samo tako mogu biti sigurna da je sve u redu. Plasila sam se kad su me pitali da li hocu da radim,vise iz neznanja al sam osetila da moram to da uradim pa da budem mirna. Imam 27 god i nemam porodicno opterecenje al eto i to se desava...
Pozdrav Ivana
Mozes li da mi napises gde ste privatno radili analizu i kolika je bila cena?
Unapred hvala
Pre dve nedelje sam radila amnio u Betaniji kod dr Stojiljkovic i u drugoj trudnoci. Analizu smo radili privatno i dobili rezultat za 7 dana i sad je sve u redu sa bebom. Preporucena nam je amnio zbog prvog slucaja,kako bi bili sigurni da je sve u redu.
Ja sa 14-a nedelja. Juce sam bila kod geneticara. Posto mi je nalaz, kako dr kaze, na granici, predlozila je amnio. Nakon razgovora sa ginekologom, koji kaze da je postupak rutinski i da je rizik manji od 1%, odlucila sam da ipak to uradim. Imam zakazano za 3 ned. Skroz sam prestravljena, ali samo nek sve bude ok sa mojom bebicom. Inace, ovo mi je treca trudnoca, imam 2 sina(7 i 5 god), a ni sa jednim nisam radila ni dabl ni tripl, a rodili su se zdravi i pravi bez ikakvih problema
Imam zakazanu amnio.za 26 .oktobar , rezultat dabl testa mi je bio očajan , bila sam na konsultaciji u Institutu i naravno prihvatila njihov predlog da radim amnio. I meni je treče i takođe imam dva dečaka (9 i 6 godina) . Inače , ovo je prvi put i dabl da sam radila.
Los dabl test ne mora nista da znaci! Uradi amnio i mirna si. Meni je sada zao sto sam se toliko nervirala a na kraju je sve ok ispalo, sigurno nije pogodovalo bebi to moje nerviranje
A šta kažu oni roditelji koji su dobili pozitivan rezultat amniocenteze, a u međuvremenu su nažalost izgubili bebu. Ima još pouzdanih testova ali u našoj zemlji oni koštaju između 500 i 800 eu, a rade se iz analize krvi i pouzdani su 99% i ne postoje nikakvi rizici, jedino što ne može svako da ih radi, jer je cena previsoka.
Mislim da bi trebalo nešto da napišete i o biopsiji horionskih čupica,koja je takođe pouzdana kao AC,s tom prednošću što se može raditi već u desetoj nedelji pa samim tim i eventualni prekid trudnoće nije toliko težak,ako se može reći,jer je trudnoća mala.U sv.slučaju manje se čeka da bi se saznalo da li je beba zdrava.Sama sam radila tu biopsiju u 11.ned i za 24 h saznala da nosim zdravu devojčicu.Meni su nalazi uz bili razlog zbog kojeg sam poslata na dalje pretrage(nuhalna translucenca je bila preko 3mm).
Nije stvar uopste u bockanju I bolu od bockanja iglom.Nije strah zbog toga amannnnn Ruzice,strah je od posledica ne daj boze!
ako boli vadenje krvi,onda boli ac :-). mislim stvarno,nemojte plasiti zene bezveze. bitno je samo opustiti trbusne misice i uopste ne boli. osjetite samo pikanje igle.
Bolno je isto kao i amniocenteza
Bolno?
Meni je prva trudnoca i imam 23 godine, radila sam ac jer imam gen opterecenje u porodici. Geneticari su pokusali da me ubijede da je ne radim ( zbog rizika od pobacaja) jer mi je dabl test bio ok, ali znam da je nisam uradila ne bih bila mirna cijelu trudnocu. Rezultat je bio dobar i sad mogu mirno da spavam....:) Porucujem svim trudnicama koje imaju situaciju kao ja, da se ne razmisljaju, nije nista strasno....pozdrav :****
Ja sam vrlo nespremna uradila dabl test i rezultat je upao u grupu visokorizicnih. Jako me je to pogodilo jer sam mlada i ne spadam u neku od rizicnih kategorija. Nerviranje, stres koji su usledili su uzasni. Resili smo da uradimo AC u Visegradskoj i procedura je prosla brzo i relativno bezbolno. Moj decko se rodio zdrav i prav bas kakvi su rezultati AC i prognozirali i do kraja trudnoce sam bila mirna :-)
Evo da podijelim i svoje iskustvo sa vama i možda nekom olakšam dilemu. Ja sam prvi put bila trudna sa 28 godina i radila sam amnio na svoj zahtjev jer imam porodično opterećenje. To je bilo prije četiri godine i več tada je postupak bio rutinski i gotovo potpuno bezbolan (možda samo neprijatan). Rezultat je hvala Bogu bio dobar. Sada sam ponovo trudna. Radila sam nedavno double test koji je ok, ali ću ponovo na svoj zahtjev raditi amnio jer je najpouzdanija metoda. Ne mogu da shvatim mišljenja koja tvrde da su to nepotrebne gnjavaže i uzimanje novaca. Lp svima.
Drage moje, ovim samo zelim da pomognem nekoj od Vas , o ovoj ni malo lakoj odluci. Prvu trudnocu sam vodila privatno, kod poznatog lekar u 25 god, rezultati Duble testa su bili na donjoj granici (markeri), EUZ uredan. Doktor je boio jako besan na rezultate , rekao da je to statisticki test , i da po tome ni jedna zena sa 35 god. ne bi rodila zdravo dete. Nisam radila AC,ni raymisljala o tome , i dobila hvala Bogu zdravog decaka. Druga trudnoca , vodjena u DZ , kod dobre doktorke , EUZ uredan , Duble test -opet markeri na na donjoj granici ali BOLJI nego u prvoj trudnoci. Bez obzira na DOBAR euz salje me kod geneticara , sva uspanicena odlazim , sa nalazom, naravno u porodici nema naslednih i genetskih oboljenja , al bez obzira na sve preporucuje se AC zbog niskih markera. Pokazjem geneticaru nalaz iz prve trudnoce koji je bio jos losiji, kaze neverovatno da Vas nisu slali na AC. Dolazoim kuci sludjena, svaki lekar druga prica, a geneticari naravno svakog ko dodje salju na AC ( bas se lepo ograde). Lupam glavu , nerviram se , raymisljam danima .... sta raditi... Ne bojim se igle, samo rizika da izgubim bebu. Pricam sa svima koje znam da su radili ( U NS - Decija Bolnica ) i sve te yene su prosle ok. Poslednja osoba koja mi je pomogla da donesen ovu VAZNU ODLUKU j e moj prijetelj , doktorka spec, neonatolo koja radi bas u Deciji bolnici. Njene reci - UVEK POSTOJI RIZIK I SAMO SA REZULTATOM AC MOZEMO BITI SPOKOJNI DA JE BEBA ZDRAVA, BEZ OBZIRA NA STATISTICKE REZULTATE TESTOVA! DESAVALO SE DA SU TESTOVI OK , PRVA BEBA OK , NEMA BOLESTI U PORODICI I OPET SE RODI DETE SA DAUNOVIM SINDROMOM. A PROCEDURA JE SADA TOLIKO RUTINSKA , DA GOTOVO NEMA BOJAZNI. Mislim da je zista bitno koji lekar radi intervenciju , pa sam se odlucila za dr KOLARSKOG , jer je on izvodi svakodnevno , i samo to radi. Jako je prijatan i on i sestra . I ovim putem i mnogo zahvaljujem na podrsci u tim trenuntcima. Posle 3 duge nedelje rezultati , ZDRAVA DEVOJCICA. Konacno mir u dusi , spokoj do kraja trudnoce. Sada imam dva zdrava andjela sto i vama zelim... nadam se da sam nekom bar pomogla da odluci..
Nemojte da plasite zene,amniocenteza jeste rutinska procedura...ja sam medicinska sestra i sama u ponedeljak idem da mi je rade,samo negativno razmisljanje i strah mogu da naskode...
Drage moje, mama sam bebe od 10 meseci. Prvi skrining test, dabl, bio je ok. Ultrazvuk nije pokazivao da postoje bilo kakve anomalije. Zbog povecane vrednosti jednog pokazatelja na dabl testu doktor mi je savetovao da ipak uradim tripl test. Rezultati tripl testa su bili katastrofalni. Naravno doktror je bio ubedjen pri cemu mi je i na veoma grub nacin rekao da je moje dete bolesno, da je bolesno napredovalo...i da on nece da snosi odgovornost da moram da radim amniocentezu. Odlucila sam da uzmem stvari u svoje ruke i naucim sve o skrining testovima... Potrazila sam savet drugog lekara i otisla kod geneticara. Osnovno pitanje svih drugih lekara je bilo zasto sam radila uopste tripl test kad je dabl bio dobar. Zakljucak geneticara je bio da je verovatno napravljena greska kod odredjivanja starosti trudnoce kod tripl testa i da ne radim amniocentezu. Do kraja trudnoce sam razmisljala o tome sta ako su pogresili, sta ako je beba bolesna....po budjenju iz totalne anestezije, moje prvo pitanje je bilo da li je beba uredu...Beba je ziva i zdrava... Odluka da se uradi anmiocenteza nije ni malo laka, uvek postoji rizik od 2%...s druge strane svi testovi su statisticki a ne dijagnosticki...ni jedan od skrining testova se ne odnosi konkretno na vasu bebu...
Pozdrav svim buducim mamama, Mislim da ne treba toliko naprezati mozak oko amniocinteze jer je intervencija manje bolna od popravke zuba...ja sam u 41. i sada sam 18 nedelja ,pre neki dan su mi radili amniocintezu i rezultati ce biti gotovi za tri nedelje,inace trudna sam i nosim blizance pa sam se ipak usudila da odradim ovu analizu bez obzira sto sam se svega nacitala ovde po forumima! Nisam radila ni dabl ni tripl test jer su mi lekari savetovali da je to nepotrebno s obzirom da cu raditi najpouzdaniji test amniocintezu! Kod blizanaca se uzimaju dve plodove vode sto znaci da su bila dva uboda ali prezivi se sve....cekamo rezultate! pozzz
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »