Komentari za tekst "Šta je holestaza i može li naškoditi bebi?"

Komentara
47
Ostavite komentar
Imala sam nesnosan svrab u dve trudnoće. Iba puta povišene transeminaze, oba puta carski rez, sa drugim detetom u 36. nedelji, jer i pored ležanja u bolnici tri nedelje nisam mogla da izdržim. Kada sam treći put ostala u drugom stanju, rešila sam da poštedim jetru, pa sam se trudila da ležim isključivo na levoj strani. Trudnoća je protekla savršeno, iako sam bila u 42. godini života. E sad, ne garantujem da je zbog ležanja na levoj strani, ali imam osećaj da je pomoglo.
Ja sam imala holestazu u prvoj trudnoci, simptomi poceli krajem sedmog meseca, javila se doktoru i otkrili sta je i doktorka mi je prepisala lekove i uspela sam da iznesem trudnocu do kraja, cak sam i prosla termin 6 dana, sada sam opet trudna 13 nedelja, nadam se da je necu imati opet.
Da li si isla na carski, koje lekove?
Ima li neka trudnica da su joj Alt i Ast posto su bili uvecani, vratili se u normalu i sad opet posle mesec dana terapije ursofakom opet poceli da rastu?
Ja sam svrab dobila srecom tek krajem osmog meseca, a onda pocela da uocavam i druge simptome, svetlu stolicu i tamniji urin. Nazalost u Gr, gde zivim, ovo oboljenje je toliko rerko da moj ginekolog(koji ima strasno puno pacijentkinja i duhohodisnje iskustvo) do mene nije imao nijedan slucaj holestaze. 35. i 36. nedelju sam provela u ponavlajnju analiza transaminaza i bilirubina, koji su bili transaminaze blago uvecane, a bilirubin normalan. Dok nisu dosli do toga da treba da urade i zucne kiseline i soli u krvi, kako bi potvrdili sta se desava, ja sam bila 36+3, kako je za ove analize potrebno 2 dana, rezultate saznajemo 36+5, naravno uvecane, od dozvoljenih 4, na 20. Uvode mi urzofalk istog dana, ali kasno, jer u toku te noci meni puca vodenjak, imam zamucenu zelenu plodovu vodu i moj gin se odlucuje za brz carski rez. Srecom beba je dobro. Malenica rodjena sa 2410g, ali smo uspeli da tezinu dupliramo za ova 2 meseca. Poenta, nikako ne ignorisite svrab i cak i ako imate normalne transaminaze trazite da se rade zucne kiseline, jer postoje atipicni oblici kao sto je bio slučaj kod mene.
Imala sam uvećane transaminaze početkom 8. Meseca trudnoće čak preko 1000.
ALT, AST, bilirubin ukupni i direktni preko 25. Bukvalno za dan su skakale skoro 200...
Svrab je bio nemoguc, sve me je svrbeli dlanovi, tabani koža....
Hitno sam iz Čačka prebačena sanitetom za Bg Narodni Front.
U bolnici NF su mi odmah dali deksametazon ( da se bebi sto pre razviju pluća), antibiotik, infuziju, Ursofalk, Nifelat...
Otpuštena sam nakon 7 dana, ali da se javim nakon 4 nedelje radi hospitalizacije. Kao terapiju pila sam Ursofalk 3 X11, Nifelat 2x1, U medjuvremenu da pratim biohemiju krvne slike svakih 7 dana i da pijem sto više tečnosti da bi se organizam očistiotj. da bi se transaminaze i bilirubin vratili na normalu.
Javila sam se nakon 4 nedelje i hospitalizovana radi porodjaja, po preporuci lekara sa visokim transaminazama preporuka je porodjaj u 37 i 38 nedelji.
Tako da je moja devojčica preduhitrila lekare i porodila sam se prirodno 14. aprila.
Ujedno u trudnoći sam imala i gestacijski dijabetes tako da je dodatno pogoršalo situaciju.
Sve ovo je uzrokovao Utrogestan koga sam pila od 7 meseca trudnoće po 3 tablete od 200mg, naravno svaki organizam nije isti. Na mene hormonske tablete užasno utiču. To sam shvatila kada sam pre par godina pila antibebi pilule. Tako da Utrogestan je uzrokovao i gestacijski dijabetes i holestazu.
Drage moje proveravajte krvnu sliku i biohemiju krvne slike na svoju ruku.
Ako osetite neki svrb obavezno recite lekaru ili uraditi biohemiju krevne slike na svoju ruku.
Ja sam se porodila 14.04 rodila prelepu devojčicu.
Ne brinite se samo se na vreme javite lekaru.
Koliko ti je bio AST i ALT ?
Ja sam imala holestazu u obe trudnoce.Prva je bila blizanacka i svrab je krenuo oko 6. meseca.Transeminaze yu mi bile preko 1000.Uzas.Imala sam divnu dr.hepatologa koja me je vodila i mnogo pomogla.Pila sam ursofalk i silimarin.Cim sam se porodila transeminaze su pale na normalu i svrab je prestao.U drugoj trudnoci su pocele da rastu u 8.mesecu ali nisu divljale kao u prvoj ,ali svrab je ponovo bio prisutan.Ponovo sam dobila istu terapiju i opet je sve proslo posle porođaja.Tako da nema potrebe da se pkasite.Neprijatno jeste ,jer se cesas kao ludak i nervno se potpuno poremetis😀.
Imala je u obe trudnoce, s tim sto u prvoj nisam znala. Prvi porodjaj u terminu, zelena plodova voda-razlog nepoznat. Druga trudnoca, simptomi krenuli ranije, nesnosan svrab od pocetka 8. meseca. Dva puta po par dana na ispitivanjima u bolnici. Bez terapije, rezultati sve gori. Transaminaze u stalnom porastu. Porodila se u 34. nedelji. Srecom, beba je bila u redu i dovoljno zrela. Simptomi nestali odmah. Iz svog iskustva pricam, medicina malo zna o ovom stanju i prosto se sve svodi na pretpostavke. Srecom, vecina nas prodje bez vecih posledica, po bebu pre svega
Ja sam imala holeostazu u sve tri trudnoće. Neizdrzivo! Pila sam ursofalk, pratili su me i ginekolog i hepatolog, ali ursofalk posle 20dana gubi dejstvo...jako je vazno proveriti zucne kiseline,iznad 40mmol su opasne po bebu, meni su bile 72mmol...jedino mi je homeopatija pomogla u trecoj trudnoci da izguram sve to...uz pomoc nje sam uspela da ih spustim na 23 do 33mmol...inace ima jos jedan simptom nesanica,zato sto povisene zucne kiseline uticu na nervne zavrsetke i ne mozete da spavate...ako nekom treba savet nek se javi...taj pakao sam tri puta prolazila
Pozdrav Jasna, koje homeopatske ste koristili?
Који хомеопатски лек сте пили ?
Napisala sam veci post ali nije objavljen, ne baratam bas dobro sa ovom aplikacijom pa ako mozete da mi se javite povodom zucnih kiselina. Hvala
Zdravo Jasna,
Meni su transeminaze bile dosta povisene kao i bilirubini ali cim mi je ukinut utrogestan poceli su dosta da padaju. Bilirubini su sada ok ali pre dva dana sam uradila ukupne zucne kiseline (u bolnici su mi radili sve i svasta, svi su me pregledali ali ne znam da li su radili ukupne zucne kiseline) i one su povisene-53, bas sam se uplasila posto sam procitala na netu da iznad 40 moze da utice na bebu. Ja sam tek sad usla u 31 nedelju, nosim blizance pa me zanima da li je kod tebe proslo sve kako treba obzirom da su ti kiseline isle preko 70 i koliko dugo su ti bili poviseni nalazi? Na netu se pominje svuda da su zucne kiseline opasne od 36 nedelje i da dodje do ranijeg porodjaja, ne znam da li utice sada u ovom periodu (7-8 mesec) Hvala
Cao imam ja holestazu ne spavam uopste 35 nedelja sam sta da radim?
Dali mi se mozete javiti porukom?
mozes li meni reci sta si radila? jer imam iste simptome, neizdrz!!! hvala ti
Cao, ja imam nesanicu...nervozu, nemam neki svrab nego neke lutajuce trce po telu. Dosta sam nervozna, kao da mi zivci poputaju. Jel imas neki savet? Hvala
Imam problema sa kožom,po stomaku,rukama i nogama javilo se crvenilo koze,praceno svrabom i malim bubuljicama,a u 21.sam nedelji trudnoce.Ako može savet unapred!!!
Ja sam imala holestazu i u prvoj i drugoj trudnoci. U prvoj jesvrab bio nesnosan...uglavnom najvise stopala i sake...a u drugoj znatno manji, ali se ipak ispostavilo da imam opet, tako da ako ste imali u prvoj trudnoci traziteda vam se obavezno proveri i u drugoj.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »