Komentari za tekst "Kako se pravilno neguje pupak bebe?"

Komentara
27
Ostavite komentar
Moja bebica ima 12 dana pupak nam jos nije otpao,sa gornje strane je skroz pocrneo,a sa donje strane je ziv,inace octanisept koristimo za dezinfekciju,da li neko ima iskustva sa tim?
Bebi je otpao pupak 14ti dan, ostao je granulom velicine zrna bibera koji je non stop vlazan, tretiramo hidrogenom i jodom ali vec mesec dana nema nikakvih promena. Bris je bio pozitivan na stafilokoku, to smo resili mazanjem Chloramphenicol masti 8 dana, madjutim na tom granulomu i dalje se stvara kao neka sluz. Da li ima neko slicno iskustvo i kako je resio problem
Porodila sam se pre 2 meseca u Heidelberg-u. Ovde se ne koristi nista. Samo voda i dobro osusiti. Pupak ke otpao bez komplikacija 12-i dan.
Danas nan je 15 dan i pupcic jos nije otpao. patronazna sestra nas salje da se odstrani na klinici. jel neko imao iskustva sa tim?
U svetu 70%alkohol. Povidon jod niko ne koristi više.
Porodila sam se prije 12 dana. Mojoj srecici je pupak bio vrlo zapusten zbog nestrucnih sestara koje obavljaju svoj posao nesavjesno. A nije ni cudo kad su dali mogucnost prekvalifikacije, pa jedva upise za frizera, a na kraju radi medicinski posao, uz nekoliko stotina evra i bez mrve znanja. Naime, ja kao mlada, novopecena majka, bez iskustva brige oko novorodjenceta nisam znala da njegujem pupak na adekvatan nacin. To sto su oni ‘objasnili’ pri otpustu iz bolnice, tako ni veterinar ne bi prasetu njegovao papak, a kamo li majka djetetu tako osjetljiv dio tijela. Pupak je poceo da vlazi, curi. S’ obzirom da nisam imala izbora zvala sam babicu drugi dan po izlasku iz bolnice da dodje, da istretira pupak kako treba i da mi objasni na koji nacin i sa kojim preparatima da njegujem isti. Zena se zgrozila kada je vidjela sta je Banjalucko porodiliste napravilo. Da sam sacekala jos jedan dan, vjerovatno bi fasovala infekciju ili granulom. Ali hvala Bogu, pupcani batrljak nam je otpao prije 2 dana, i dalje pupcanu ranicu tretiramo na isti nacin dok ne zaraste u potpunosti. Moj savjet je da koristite 3% hidrogen za dezinfekciju, alkohol za ispiranje hidrogena i na kraju sterilnim kompresama da posusite dobro pupak i na kraju da stavite bivacin prasak i previjete. Naravno, dopustite hidrogenu i alkoholu da ucine svoje, pustite da odstoje par sekundi. I obavezno zastitite bebine genitalije prije tretiranja. Srecno svim majkama!
Nasoj bebici je otpao pupak 10 dan i samo koristimo jod
Moja beba je napunila 7 nedelja juče i još joj nije otpao pupčani patrljak! Babica se ne nervira a ja već stvarno ne znam šta bih. Nije inficiran i sve je u redu ali još je tamo.
Kod nas se pupak ne tretira ni sa cim niti se aplikuju gaze i zavoji. Pere se blagim sapunom i vodom i ostavlja se da se dobro susi. Pelena se obavezno savije u tom predelu kako bi pupak bio izlozen vazduhu. Praskovi, kreme, jod i sl. koriste se samo ako dodje do neke infekcije ili crvenila. U proseku imamo manje problema sa zarastanjem upravo zbog ovakve prakse.
Pozdrav svim mamama!
Nama je danas 18ti dan I danas nam je otpao pupak. Ostala je suva "ranica" koju treba 5 do 7 dana da pazimo odnosno negujemo. Iskreno, bili smo zabrinuti malo zasto toliko vremena treba, redovno smo cistili I pazili, cak I kada se pokvasi tokom kupanja, odmah smo menjali gazu, cistili, itd. Danas smo samo malo jace vezali gazicu I stavili vise povidon joda, pa je na sledecem presvlacenju samo ispala stipaljka sa suvim delom. Sve je u redu bilo. Bitno je da nema upale, gnoja, bilo kakve naznake infekcije I da redovno negujete, bez straha jer ne mozete nikako naskoditi bebi time sto joj tako pomazete da brze zaceli. I slobodno zovite vase patronazne sestre, dosadjujte im, ili halo bebu, oni su tu za nasu decu I to im je posao. Bez blama I straha, jer se niko nije naucen rodio, zar ne?
Mojoj bebi je otpao pupak 13.dan, ali krvarucka, od tada je proslo dve
nedelje.! Uradili smobris i koristili antibiotike po antibiogramu, ali i dalje krvarucka, sad cekamo drugi kontrolni bris.
Inace oko pupkanema otoka niti crvenika, beba jede normalno, nije kenkava, nema temperaturu.
Ima li ko savet?


Nama je danas otpao pupak, vrlo je jednostavno za obradu jer je to mrtvo tkivo i bebu uppste ne boli iako izgleda kao da je boli :)), ako se gazica zalepi za pupak naprskajte hidrogen na gazu i malo kap na pupak da zapeni, gaza ce se odlepiti i kap dve joda na pupak sacekate 10sec upijete visak i gazu 5x5 presavijete uzduz na tri dela da se dobije traka obmotate dva puta oko pupka vezete i eto ga i tako ujutru i uvece a kad otpadne samo kap sve joda pa gaza preko da cuva i obmotate zavojem da drzi flasteri stete kozi i bole bebu
porodila sam se pre 2 nedelje i tek sad nam je bila babica znaci strasnooooooooooo,bebi pupak jos nije otpao,i nije ga niko obradjivao svo vreme,i na kraju somo ispali krivi ja i suprug
Strašno koliko su u Višegradskoj nesposobni i babice i sestre zaduzene za bebe. Pre svega,masovno su se pojavile strasljive,neuke babice koje osim sto ne znaju da porode,ne znaju ni da podvezu pupak koji se kasnije zakomplikuje granulomom,a sestre koje bi trebale da ciste pupak tih par dana,,jednostavno to ili ne cine ili ofrlje cine. Granulom posle morate da lecite i resavate svakodnevno vodeci bebu u neku od bolnica...pa nerviranje jer vam ne daju da je kupate,pa se ona ospe...ma muka mi je ....Visegradks aponovicu sve goli nsposobnjakovici
Ako su u Visegradskoj nesposobni,onda gde uopste ima sposobnih?Ja sam trece rodila tamo i da zivim u Australiji,poradjala bih se u Visegradskoj,iskljucivo zbog strucnosti lekara...posebno prof.Snezane Plesinac..a i starije sestre koje tu rade,opusteno posao Doktora mogu da odrade bez problema!Tako da se nikako ne mogu sloziti sa Vasim komentarom!
U skolici za trudnice su nas savetovali da za obradu pupcanika koristimo samo oktanosept. Imam jos mesec dana do termina, ali se nekako pribojavam kako cu se snaci za obradu.
Na Zapadu savetuju samo fiziološki rastvor za neku pupka i dok ne odpadne beba se ne kupa.
mojoj bebici malo krvari pupcic,sta da radim?
i mom sinu jesi li rijesila problem
Moj sin ima 18 dana. Pupcanik je otpao nedelju dana od rodjenja (patronazna sestra je obradjivala),ali je od samog starta bio problem sto ga u bolbici nisu obradjivali kako treba. Za 2 dana cela nisu nijednom pipnuli pupak.Sestra se iznenadila jer je imao granulom,belo unutra.Resila je da ona to sredjuje da ne bi i nas i bebu mucila slanjem u Tirsovu.pupcanik je otpao na 3. poseti,ali je ostala rupa da se zatvori. Rekla mi da pri svakok presvlacenju sipam jod i stavim gazicu. Jos malo je ostalo da se skroz zatvori ali me brine malo jer je ona dosla nakon 3-4 dana od njene zadnje posete i iznenadila se sto nije zatvoren.Od tad je proslo jos nedelju dana i jos malo ima otvora.a pojavila se i sukrvica. Pupak ume da bude bas nezgodan.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »