Komentari za tekst "PET najčešćih mitova o adaptiranom mleku za bebe"

Komentara
72
Ostavite komentar
Jo jo rasplakala si me. Zeno svaka čast. Hvala na komentaru i nemam reci. Da je vise takvih razumnih žena gde bi nam bio kraj..
Boze gospode sta se ovde pise. Svako bira da li ce da doji dete ili ne. Ja sam se mucila kao budala da dojim bebca, jela redovno raznovrsno, pila tecnost, mleko i plazma, caj za dojilje, dva i po meseca i nema vise. Isla na savetovanje, pomagala mi je jedna gospodja, ali nece da ide i cao. Grudi su mi porasle, bila odusevljena sto konacno imam velike grudi i sto cu imati mleka, ali nisam imala srece. Onda ce neka ovde VELIKA majka da mi kaze da nisam htela da dojim. Sramota da je svaku koja to kaze. A inace mene je majka dojila mesec dana samo i povezane smo i nisam mogla da imam bolju majku na svetu. Dakle dosta vise ove sto su izmislile materinstvo.
Ja garantujem da zdravlje bebe nema nikakve veze s tim da li je ona dojena ili ne. Moja cerka sada ima 9 godina, dojila sam je 21dan i to uz dohranu. Onda sam zavrsila na hitnoj operaciji, gde su mi spasavali zivot, nakon toga sam bila 10 dana samo na infuziji i ostala baz mleka. Zdrava je i vesela devojcica, a kod pedijatra idemo jednom u godini dana i doktorica nam sama kaze kako se ne vidjamo. Sina sam dojila 3meseca uz dohranu i on je mnogo bolesljiviji od nje. Cesto dobije temperaturu ili pokupi neki virus. Prema tome nije mi jasno o cemu pricate. Svoje dvoje dece obozavam i hvala bogu povezali smo se za celi zivot iako nisu jeli, uvek su bili na mojim grudima. Ne vidim razliku, a u isto vreme su se tokom hranjenja povezali i sa tatom. Njih svi zaborave i onda se cude sto majke imaju toliko ovaveza, jer svesno iskljuce oca iz detetove prve godine zivota.
U potpunosti se slažem sa vama. Ja svog sina hranim ad-om od 15 tog dana i bez obzira sto nije dojen nas dvoje smo povezani. Van svake pameti mi je kada zena kaze stid me sto ga ne dojim, a da ga doji stid bi je bilo izvaditi dojku i nahraniti ga. Uzivam sa sinom i volimo se, bitna je komunikacija, pogled...
Apelovala bih da se smanji negativan pritisak na majke koje iz bilo kod razloga ne doje, jer kako je i dojenje intimna stvar tako je i ne dojenje. Licno sam prekinula uz pomoc tableta laktaciju odmah nakonnporodjaja, jer sam na terpiji antiepilepticima jer niko od lekara nije hteo da izlazemo dete riziku. Bila sam stignatizovana od strane babica, drugih porodilja pa i licnih prijatelja koji su znali celu pricu , pa ipak tvrdili kako nije isto majcino i adaptirano mleko. Jako me je sve to pogadjalo. Zivimo u 2019/2020 i svako ima pravo na IZBOR, jer slobodna je najveca tekovina modernog drustva! Pozdrav svima!
Dosta propusta u tekstu. Trebali bi ste pažljivije pisati ovakve tekstove. Npr.napišite tekst o savetnicama za dojenje, edukujte žene. Jer možda samo 1% žena "nema mleka" ostale su ili ne informisane ili traže izgovor. Naravno, izuzimam razdvojenost bebe od mame.
Ko je moju majku pre 25 godina informisao i ‘obucio’ kako da doji dete? Uspesno je dojila nas troje,svakog po 2,5 godine! Nikada nije imala problema sa mlekom,svo troje smo lepo napredovali!
Smatram da je majcino mleko najbolje za bebu,bas zbog toga sam i sama zelela svoje dete da dojim!
Beba rodjena 3 nedelje ranije,manje od 2kg i 850gr izlasku iz porodilista,15 dana iskljucivo dojena na zahtev,bez kapi dohrane,usavrsili smo tehniku uz pomoc konsultanta za dojenje,beba je lepo hvatala bradavicu,sve sto je bilo do mene sam uradila. Imala sam mleka,ali NEDOVOLJNO. Bebica je za 2 nedelje napredovala samo 20 grama. Na par mesta sam trazila pomoc i tri doktora su se slozila da je to zaista malo,da detetu treba dohrana u vidi mog mleka izmuzenog na pumpicu.
Objasnjeno mi ie da on nema snage da vuce jer je sitan i nejak,zutica takodje radi svoje😣
Mesec dana smo se mucili da prebacimo preko 3kg. Dusa me je bolela sto ne mogu normalno da ga dojim i sto ne napreduje lepo,osecala sam se lose kao majka i krivila sebe. Sa druge strane sam osecala krivicu sto sam toliko insistirala na dojenju i ‘izgladnjivala’ dete. Razmislite malo pre nego sto osudite majku,kroz sta ie ona sve prosla,svaka majka radi najbolje za svoje dete!
Moj sin sada ima 5 meseci,srecan je,zdrav i voljen..i ako ne sisa
Podrska svim MAJKAMA koje se bore sa dojenjem,zele da doje a ne uspevaju. Zivelo dojenje! Zivelo AD mleko, zivele srecne bebe! ❤️
Beba doji, regade obuzele cijele brdavice, krv tece pa mlijeko. Mastutis... upala znojnih zlijezda ... depresija jer ne mogu da dojim i na kraju sam sebe udarila nogom u dupe i rekla dosta. Zar sam ja nemajka?? Vi sto odusjujete zbog vas zene u depresiju padaju i djetetu nervozu prenose i muce se. Svaka majka je dobra majka i idealna za svoje dijete 🤔
Ja ne tražim izgovor, za 2 meseca koliko moja beba ima, dobila sam 4 puta mastitis. Oko 500 eura sam dala za izmlazanje od strane babica i preglede lekara. Od 2 meseca, 40 dana sam bila na antibioticima. A tek o odmaraju da ne pričam. Imala sam hiperlaktaciju a grudi su mi inače ogromne, da mi trebaju dve ruke detetu da dam da sisa... Izmazala sam se na svaka dva sata i nije vredelo. Čim prestanem sa antibioticima, posle 2-3 dana isto, odmah upala... Tako da, ko nije imao ovaj problem neka ne priča o izgovorima... Od bolova sam jedva istrpela da uzmem svoje dete... On sisa a ja plačem od bolova. Porodjaj je u odnosu na grudi mačiji kašalj. Toliko...
BRAVO! Trenutno muku mucim sa mastitisom suze same idu kao nozeve da imam, porodila se carski ta rana je smešna u odnosu na grudi.
Prvo dete sam dojila samo nekoliko dana jer sam hitno operisana. A drugo zbog terapije nisam smela, sreca je i sto smo uspeli da izguramo trudnocu do devetog meseca jer sam zivot stavila na kocku. Dakle, postoje mame koje ne mogu i ne zele. Nas koje nismo smele ne stavljajte u isti kos sa "modernim". A ove sto napadaju, a nemaju pojma o tudjim problemima, molim da ne s... kako su, zaboga, jefino one majke.
#4 Adaptirano mleko SMANJUJE kolicinu majcinog mleka i to x3.
Jer za to sto beba pojede 60mlAD flasicom, izostane stimulacija dojki da proizvede tu kolicinu - telo ne dobije signal da je mleko potrebno jer dete ne posisa. I ptice na grani znaju da kolicina mleka zavisi od ponude i potraznje, dodavanjem AD se smanjuje potraznja samim tim i ponuda.
AD mleko se duze vari, pa se samim tim pravi veci razmak izmedju sl podoja, opet izostaje stimulacija, opet se smanjuje potraznja tj smanjuje se ponuda. Beba se uci da mleko curi odjednom pos vakumom koji se pravi na dlasici, dok na dojci krene da se ljuti, negoduje, sisa kratko pa zatim odbija dojku. To se desava jer grudi funkcionisu iz nekoliko otpusta mleka. Beba koja samo sisa ZNA da kada mleko stane treba da nastavi da sisa "na prazno" da bi izazvala sledeci otpust mleka. Beba koja koristi flasicu i AD lako razvije konfuziju bradavice i krene da odbija misleci da nema vise jer je stalo. Sto je najgore, zbunjena majka pomisli to isto i doda AD... Jer vidite zacarani krug kako dolazi kraj dojenju??
Sta bi ste Vi uradili da vam dete place gladno? Koliko dugo zrtvovati dete dok nenadodje mleko,samo da takvi kao Vi ne bi rekli ‘lenje ste,lazete,niste prave majke’
Naravno da sam detetu ponudila svoje mleko na flasicu jer mu dojenje nije bilo dovoljno,sat i po vremena dojenja i on opet gladan.vremenom smo i AD ukljucili. Svaka kap moga mleka ie bila dragocena i trudila sam se da je popije,ali kada je to postalp nedovoljno naravno da sam mu dala AD.
Moja beba je i sisala i pila Humanu od rodjenja. Sa Humanom i Nanom smo nastavili i posle godinu dana i ne vidim da mu ista fali. Gomila njih mi je govorila da ce biti mnogo debeo od adaptiranog mleka jer navodno ono goji, čista hemija, bla bla... a dečko taman kako treba, nemirno, zdravo i pravo dete
Htela sam da dojim i imala mleka ali beba je bila lenja i sa visokim bilirubinom tako da sam dojjila od 24h skoro 36h sedela(jako stresno) budila animirala al nista da skratim izmlazavam se dajem na flasicu plus dohrana al sad kad pomislim na dojenje bez uvrede težak smor, ovako može muž il baka da je nahrani.
Ali ni muz ni tvoja majka nisu detetova majka.Beba ima potreb da bude uz majku, da oseti njen mirris, kozu..otkucaje srca da se poveze sa majkom dok je na grudima.Problem se nalazi upravo u takvim stavovima i razmisljanjima. Posebno kad cujem ono ,, nemam dovoljno mleka,, najezim se.Kako zivotinje imaju dovoljno mleka za svoje male??
Lako. Evo na primer ja. Dojila sam dete godinu dana a sve ukupno iz obe dojke 30ml. Dakle godinu dana svaki put kad treba da sisa, obe dojke na izvolte koliko god hoće posle toga dohrana. Posle toga sam išla na ultrazvuk dojki u okviru redovnog pregleda. Tkivo uglavnom 95 posto masno tkivo. Manje više mlečnih žlezda nigde. Eto kako. Lako je biti pametan u dobru.
Ta majka koja kaze da nema dovoljno mleka sigurno nije izmislila to…licno ja nisam imala dovoljno mleka i moja beba nije napredovala kako treba,trudili smo se i nismo uspeli nazalost sa dojenjem. Molim Vas razmislite pre nego sto osudite majku,mnoge rade najbolje sto mogu i znaju ali ne uspevaju!
Ne nemaju uvek, zato je prirodna selekcija na snazi. :)
Moja beba je sitna rodjena i nije imala snage da izvuče iz sike. Siki pa zaspi...budim, siki i tako u krug. Dam joj siku, pa dohranu. Za sledeći obrok izmuzem što nije mogla izvući. Za mesec je napredovala 1,2kg. Sad je početak dr.meseca i da li se ponaša kao mali Crnogorac pa mu teško izvući ili stvarno ne može...ne znam. :-)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »