Komentari za tekst "Oblici starateljstva"

Komentara
46
Ostavite komentar
Razvela sam se sporazumno,ja sam staratelj a bivsi suprug placa alimentaciju za dvoje dece (9 i 3.5 god.).Vidjao ih je kad je hteo,nevezano od sporazuma i to bas retko.Nakon incidenta u mojoj kuci,prijavljen ne policiji i dobio zabranu prilaska meni na mesec dana.Posle toga je dosao po decu i odveo da kod njega provedu raspust,ali im ne dozvoljava da mi se jave.Zvala sam centar za soc.rad i rekli su mi da je pokrenuo neki postupak vezan za decu.Iz inata.Ja imam redovnu platu i kucu od 100kvm i roditelje koji mi pomazu oko dece,on ima privatan biznis i kad je sezona,gotovo da ga nema danima u stanu,koji inace nije njegov vec tu stanuje na osnovu stanarskog prava moje ima njegova majka.Alimentaciju od zabrane ne placa.Deca imaju svu komfornost kod mene.Otac zivi na 200km od njih.Da li uopste postoji sansa da on dobije starateljstvo nad jednim ili oba detete????Da podsetim,sporazumni razvod i vidjenje dece je potpisao i sada tera inat.Deca su letnji raspust provodila u kuci bake i deke gde sada zivimo i za tri meseca,on bi dosao dva puta da ih vidi,bez jedne cokolade,a nije vise od dva puta ni zvao da ihcuje tokom tri meseca.Bavi se keteringom i dok smo bili u braku govorio je da ne racunamo na njegovu pomoc dok traje sezona,iako i ja radim.Sva odgovornost u braku oko dece je pala na mene,a onsada hoce da mi oduzme starateljstvo.Dajte mi savet,koje su moje pravne mogucnosti da zastitim decu i sebe?Mladje dete ne razume situaciju ali starije je prisustvovalo tom incidentu posle razvoda kao i brojnim dok smo bili u braku i ne zeli kod oca.Izvinite na opsirnosti i unapred hvala na savetima.
1. Pitanje "kome će pripasti starateljstvo nad detetom" u Srbiji zapravo i nije pitanje, jer svi, sem naivnih, znaju odgovor na njega - majci, što je diskriminacija očeva, i velika rodna neravnopravnost.

2. razvedene majke u Srbiji još uvek nisu prepoznale sopstveni interes u zajedničkom starateljstvu, za razliku od Švedjanki koje se za njega često opredeljuju, jer im daje znatno slobodno vreme da se posvete sopstvenom životu, pronadju novog partnera, i provode vreme sa njim.

3. zabluda, koja je ukorenjena kao i mnoge druge, je da roditelji moraju da se izvanredno slažu da bi zajedničko starateljsvo funkcionisalo. Standardni model pri samostalnom starateljstvu je da se dete sa drugim roditeljem vidja sredom, i svakog drugog vikenda, što je veći broj primopredaja izmedju roditelja nego kada bi dete provodilo nedelju dana kod jednog, pa nedelju kod drugog, pa samim tim se smanjuje i njihov kontakt i mogućnost sukoba.

4. mogućnost da se dete otudji od roditelja sa kojim ne stanuje je podelom vremena, tj. ravnopravnim roditeljstvom (posledicom zajedničkog starateljstva) potpuno eliminisano, a mnoge studije u svetu su pokazale da deca koja su odrasla uz podršku i provodjenje vremena sa oba roditelja posle razvoda, su u odraslom dobu imala mnogo manje mentalnih, socijalnih i zdravstvenih problema nego deca odrasla u jednoroditeljskim porodicama.
Pozdrav i postovanje. Vi ste smetnuli sa uma da niko nikog ovde pa cak ni centar, ne moze natersti oca deteta koji ima zajednicko starateljstvo, da vidja decu i uzima po cele nedelje. Pa tako samim tim zenama to ne znaci nista, vec im samo bivsi muzevi komplikuju situaciju i svete se. To je kod nas samo na papiru, a dosta oceva pisle braka zanemare decu, biko da je zajednicko starateljstvo ili da nije. Ovo je Srbija. Centar ih ne provera svake nedelje da li su uzeli dete, nikoga nije briga.
Ovo sto ste napisali je tolika glupost da nemam reci.
Prvo, vecina "oceva" i nije kod kuce po ceo dan, slabo vidjaju decu, zene se uglavnom bave decom i pored posla, zato i treba da pripadnu majkama. To sto su ih napravili ne znaci da treba da im pripadne dete.. Drugo kad se razvedu muskarci obicno ne zele obaveze zato iz ljubavi retko ko trazi starateljatvo nad decom uglavnom je to inat.. I trece deca su vezana za majku, znaju kako im srce kuca... Osim ako majka nije dusevno obolela ili je nepokretna deca TTREBAJU DA PRIPADNU MAJKAMA...
Ne lupetaj gluposti..kao sto postoje losi Ocevi,postoje Jos losije Majke..da ne govorimo o sindromu zlonamerne Majke,koja se bez razliga sveti bivsem..a za decu je bas briga
Sramotan komentar , pa gde je ta ravnopravnost polova koju vi žene toliko potencirate.
Ako je razdaljina izmedju oca i majke 200 km, onda zajedničko starateljstvo nije lako ostvarivo, sem ako ne bi dete živelo godinu dana sa jednim, pa godinu sa drugim roditeljem. Kako je ovaj primer ekstremno redak, ne nalazim da je on kontra-argument za dodeljivanje zajedničkog starateljstva u onih ostalih 99.9% slučajeva!
A dete u skolskom uzrastu da jedne nedelje ide u skolu gde zivi majka pa sledece nedelje u skolu gde zivi otac,a rastojanje 200km...sta cemo s tim?
Mislim da gresis po tom pitanju...ja sam zena i ja bih da starateljstvo delim sa ocem deteta...ali ja sa njim se ne mogu dogovoriti zato sto on ne razmislja svojom glavom vec umesto njega razmislja njegova majka...zbog koje smo se inace razisli...a ona truje dete,koliko god ja pokusavala da dete socijalizujem i pricam da ima dve babe i strica i ujaka,ona prica detetu suprotno,a otac deteta radi i prica sve sto njegova majka kaze...dok sam zivela sa njim zivela sam kao asocijalna osoba kojoj nije dozvoljeno da joj dodje drugarica,majka,brat na kafu....a sada to radi sa detetom...i ti hoces da mi kazes da sve zene u srbiji su lose i ne zele zajednicko starateljstvo????I sad malo dete ispasta u svemu,zbunjeno je i postaje polako asocijalna osoba zbog toga sto sam trazila zajednicko starateljstvo!!!Sta bi sada ti uradio na mom mestu?
Evo cetiri godine kasnije da se javi jos jedna zena koja bi da ima zajednicko starateljstvo, medjutim evo sad ce treca godina kako oca aposlutno ne interesuje da se javi da pita kako je dete i sta radi, osim za detetov rodjendan i novu godinu i eventualno ako ja dolazim u taj grad poslom ili prosto zelim da dodjem, pa vodim i dete, pa se javim da dolazim da mogu da se vide. I tad je natezanje i cesto kasnjenje sa njegove strane, iako je takvih situacija bilo svega mozda cetiri, Znaci, od detetovog rodjenja, pa evo sad ce treca godina, sveukupno je video dete 10ak puta. Svojevoljno, iako sam cesto zvala, pitala da dodje da je vidi, otvorila sirom vrata za da dodje kad zeli, u svako doba dana i noci. Pritom, radim i studiram, sve finansiram sama, buduci da ni alimentaciju ne placa. Tako da nije sve crno belo u zivotu... ali eto, ima svakakvih primera. Ima ovakvih slucajeva i sa majkama, ima i ovoga sto ste svi vi pominjali, a ima i kada prosto nije moguce ostvariti takav model, jer prosto jedna od strana nece (u mom slucaju otac deteta).
U potpunosti se slažem da su zene u vecini slucajeva krive za razvod braka. Jako su bezobrazne,a pogotovo kako se tek ponasaju kad dobiju starateljstvo nad djetetom. Ni 10% zena po meni nebi dobilo starateljsvo. Toliko su otrovne. Muskarci su male mace sta su one. Neslazem se sa zakonom o pravima zena. A o centru za Socijalni rad da ne govorim pogotovo u Banjaluci
Nažalost država štiti samo žene, a u najvećem broju slučajeva one su krivci za rastave brakova i upropstavanje dečijih života! Naš zakon je nula od zakona!
Istog sam misljenja kao i godpoda. Zene su fuj.
Samo zene imprao i u opste se negleda deciji interes
Ovo kao da je pisano u doba neolita. U evopskoj kovencijio o ostvarivanju prava deteta izricito se kaze da dete ima prava na oba roditelja i da i ocevi (sto je kod nas statisticka greska) imaju pravo da isto vreme provode sa detetom kao i majka....samo to je ravnopravno podeljeno starateljstvo. Nadam se da cemo i mi uskoro prihvatiti deo evropskog zakonodavstva i prakse kako se vise ne bi sprovodilo nasilje nad ocevima posle razvoda.
Kada Balkanci izadju iz doba neolita sa ponasanjem i inatom mozda se nesto i promeni..
Ne moguce sa 15 godina . Nego sa 12 godina. Jel to tacno? Odgovorite molim vas ...
Ja sam maloletna,roditelji su mi razvedeni i zivim sa mamom u groznim uslovima,tata ziva 500km dalje od nas.Ja bih zelela da se preselim kod tate zbog boljih uslova i boljeg ponasanja prema meni.Borimo se za to evo vec 5 godina ali nikako da uspemo...Pricala sam sa svim mogucim i po skolama i u socijalnom radu ali niko nam nije pomogao...Pocinjem da mislim da necemo uspeti,polako posustajem.Ako neko zna kako bi mogla da pomognem tati da resimo nas problem,neka mi odgovori u komentar.Hvala vam..
Postovani,

Ja licno smatram da je moj specijalan I jedinstven slucaj.Sto se tice starateljstva nad detetom borim se vec godinu dana.Centar za Socijalni rad u Smederevu mi je odobrio da vidjam dete samo 3x puta nedeljno po par sati.Socijalna radnica I Direktor CZSR Sd ,neiformisani ,neupuceni I totalno neprofesionalni u svom radu smatraju da je dete sigurnije da ostane sa ocem koji nigde ne radi,protiv koga se vode krivicne prijave,na kucnoj adresi gde se takodje vode razni sporovi.Covek je je bio u zatvoru zbog neplacanja elimentacije detetu iz prvog braka.Covek koji je odlican manipulator I detetom I drugim ljudima.Ja kao,obrazovana,normalna,materijalno stabilna majka dobijam informaciju od socijalne radnice da JEDINO ukoliko moj bivsi vanbracni suprug zavrsi u zatvoru,samo tada mogu dobiti starateljstvo nad detetom.Jako lose je po dete ,jer je popustilo u skoli...uciteljica se zali na uspeh I ponasanje ,itd,itd.
Hocu reci da je problem u svim tim institucijama jer niko ne odradjuje svoj posao onako kako treba,po zakonu I odredjenim procedurama nego vise laznim podacijma I informacijama,vezama I slicnim bezvrednim podatcima koji su jako stetni po samo drustvo .
Ovo je jedna sramota da majka izdrzava bivseg coveka preko deteta,kome je u interesu samo novac I bori se za to.
Na zapadu ovaj slucaj bi bio resen preko noci,pogotvo covek koji se bavi prevarama ne sme po zakonu da se dete poveri njemu jer ce biti kopija I u kom pravcu void to!!!!!! .Kuda vodi sve ovo ,nego jedna losa slika naseg drustva.Kome ja da se pozalim.U Srbiji nikom jer niko nije odradio svoj posao kako treba (socijalna radnica,advokatica,sud...).

Nemam reci,

Pozdrav ,
Mnogo mi je žao zbog vas, nadam se da nema puno takvih slučajeva ja ne bi odustajala sad je vreme da se pohapse ti što primaju pare za loše odluke. Sa srecom
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »