Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa
Čuvanje matičnih ćelija krvi pupčane vrpce prvi put je primenio dr Hal Broksmajer na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Indiani u SAD-u. On je sačuvao krv pupčane vrpce za prvu transplantaciju na svetu obavljenu davne 1988. godine - krv pupčane vrpce novorođenčeta Alison Ferou zamrznuta je i poslata u Pariz kako bi lečila njenog brata Meta Feroa. 
Foto: Canva 
Tokom decenija koje su usledile, Broksmajerova laboratorija je dokazala da je krv pupčane vrpce, sačuvana zamrzavanjem, i dalje životno održiva nakon 5, 10, 15 i 23,5 godine u zamrznutom stanju
Dr Hal Broksmajer preminuo je 2021. godine, ali njegov tim nastavlja njegov rad, a tokom leta 2023. godine objavili su i dokaz da su matične ćelije iz pupčanika, sačuvane zamrzavanjem, i dalje životno održive i nakon 27 godina čuvanja
Demonstracije uspešnog dugoročnog čuvanja krvi pupčane vrpce ponovljene su i od strane drugih laboratorija, poput Cryo-Cell-a u Floridi, Medipost-a u Južnoj Koreji i Düsseldorfske banke u Nemačkoj. 

Pravilnim zamrzavanjem krv ne stari

 

Postojeća istraživanja pokazuju da, kada se krv pupčane vrpce pravilno sačuva zamrzavanjem, izgleda da uopšte ne stari. 
U novembru 2018. godine, javna banka krvi pupčane vrpce BMDI iz Australije saopštila je da su uspešno transplantirali matične ćelije pacijenta obolelog od leukemije donorskom jedinicom krvi pupčanika koja je bila čuvana 20 godina. 
U maju 2023. godine na 10. konferenciji o matičnim ćelijama iz krvi pupčanika Kineskog udruženja za zdravlje majke i deteta objavljeno je da je mlada osoba u Kini izlečena od aplastične anemije sopstvenom krvlju pupčane vrpce koja je bila čuvana 19 godina. 

Istraživači se slažu da su pravilno zamrznute matične ćelije efektivno besmrtne

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Utorak, 23.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Korisno za vas

Šta je kvadripl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je CTG pregled i kada se radi?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je dabl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je biopsija horionskih čupica?

Pregledi i analize u trudnoći

Najnovije vesti