Foto: Freepik

Korisne mobilne aplikacije za socijalno-emocionalni razvoj dece

Izvor: Bebac.com

Šta je socijalno-emocionalni razvoj dece?

Deca stiču osnovne veštine socio-emocionalnog razvoja učeći od svojih roditelja

Sposobnost deteta da razume osećanja drugih i kontroliše svoja osećanja i ponašanja predstavlja dobru socio-emocionalnu razvijenost. Deci je potrebna saradnja i prateća uputstva, kao i demonstracija samokontrole i obraćanje pažnje na njih, kako bi stekli ove osnovne veštine.


Foto: freepik-maryna_auramchuk

Socijalno-emocionalni razvoj čine i osećaj poverenja, ponosa, samopouzdanja, prijateljstva, naklonosti i humora. Briga odraslih i poverenje koje dete stekne uz njih su ključ do uspešnog razvoja.

Mobilne aplikacije za socio-emocionalni razvoj

Mobilne aplikacije pored toga što nose rizike, mogu imati mnogobrojne koristi za decu ukoliko se koriste kako treba i uz učešće roditelja

Nije tajna da su pametni telefoni i tableti promenili živote naše dece. Ovi uređaji im omogućavaju da se povežu sa prijateljima, nauče nove veštine i istražuju svoje svetove na način koji je bio nemoguć pre samo jedne decenije.

Međutim, ovi uređaji takođe nose rizike. Deca malo starijeg uzrasta mogu biti izložena neprikladnom sadržaju ili doživeti „sagorevanje„ na društvenim mrežama zbog prekomerne upotrebe svog mobilnog uređaja ” a to nije bez posledica i na njihov razvoj. Ipak, postoje načini da roditelji iskoriste moć aplikacija za pozitivne promene u životu svog deteta!

 

U narednom tekstu vam dajemo primere aplikacija koje mogu da pomognu u jačanju emocionalne inteligencije ili socijalno-emocionalnog razvoja vašeg deteta i ipak budu od velike koristi – vredi pokušati!

Kognitivni razvoj i učenje u prvih pet godina deteta

Prvih pet godina razvoja deteta je ključno za razvoj veština efikasne interakcije

Prvih pet godina života deteta je presudno za kognitivni razvoj i učenje. Sposobnost dece da razmišljaju, uče i razumeju svoje okruženje predstavlja kognitivni razvoj. Termin “kognitivni” je izveden od latinske reči “cogitare”, što znači razmišljati ili razmatrati. Tokom ovog perioda, pored razmišljanja i razumevanja, dete razvija mnoge veštine potrebne za efikasnu interakciju sa drugima tokom života.

Kako negativne formativne godine mogu uticati na razvoj deteta?

Deci je potrebno pružiti adekvatnu podršku bez osude i transparentno razgovarati o emocijama

Kada razmišljate o socijalno-emocionalnom razvoju, verovatno ne zamišljate da ono što se dešava tokom godina formiranja može uticati na socijalno-emocionalni razvoj deteta kasnije u životu. Pa ipak, utiče.

Zanemarivanje, zlostavljanje i traume su uobičajena iskustva među decom. Ova negativna iskustva imaju dugoročne efekte na razvoj mozga i tela dece.

Ako je dete iskusilo ove negativne događaje u svom životu, ono može da pati od simptoma kao što je povećan rizik od problema sa mentalnim zdravljem, depresija ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), fiziološki problemi kao što su gastrointestinalni problemi ili bolesti srca i problemi u ponašanju kao što je agresija ili hiperaktivnost.


Foto: freepik-master1305

Deci je potrebgno pomoći da se izbore sa traumom, posebno zbog njene stigme, postoje brojni načini podrške u ovom teškom periodu u njihovim životima. Mislimo na adekvatnu podršku i nekoga ko će pažljivo slušati bez osude i transparentno razgovarati o emocijama. Tu su na prvom mestu roditelji, a potom i stručnjaci.

Resursi za pomoć u razvoju vašeg deteta

Naučite vašu decu da prepoznaju emocije! Možete pomoći svom detetu da razume emocije i nauči da ih kontroliše, tako što ćete razgovarati, igrati igre koje se bave emocijama ili zajedno čitati priče.

Naučite decu da budu pažljiva i kako da se nose sa teškim situacijama

Svesnost je strategija koja uključuje obraćanje pažnje na sadašnji trenutak, ali bez osude. Podučavanje vaše dece veštinama svesnosti pomaže im da razviju emocionalnu samokontrolu tokom života a time omogućavajući  nervnom sistemu da se smiri kada je uznemireno ili pod stresom zbog uticaja negativnih emocija.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko mobilnih aplikacija korisnih za socio-emocionalni razvoj dece.

Predlozi korisnih mobilnih aplikacija i njihove karakteristike

Ove aplikacije dizajnirane su da olakšaju i roditeljima i deci sticanje veština za socio-emocionalni razvojKategorija 2 – 5 godina

 

Emotionary (besplatna; svi uzrasti)

Peppy Pals Social Skills (besplatna; uzrast: 2 – 8 godina)

Breathe, Think, Do (besplatna; uzrast: 2- 5 godina)

Kategorija 4 + ( za decu od 6 – 8 godina )

Lingokids – Play and Learn (besplatna; uzrast: između 2 – 8 godina

Aplikacija: Dišite, mislite, radite (Breathe, Think, Do)

Aplikacija „Breathe, Think, Do with Sesame” je dizajnirana da pomogne deci da nauče da upravljaju svojim emocijama. Aplikacija pomaže deci da identifikuju svoje emocije, a zatim koristi vežbe disanja i druge tehnike da ih smiri. Testiran je u kliničkim ispitivanjima sa pozitivnim rezultatima.

Vaše dete će uživati u smešnim animacijama i razigranim interakcijama dok je izloženo važnom emocionalnom rečniku, tehnici mirnog disanja, personalizovanim ohrabrenjima i još mnogo toga!

 

Kom uzrastu je namenjena ova aplikacija?

Ova aplikacija namenjena je deci između 2 i 5 godina

Da li se plaća?

Ova aplikacija je besplatna

Aplikacija: Emotionary

Mobilna aplikacija Emotionary dizajnirana  je da pomogne deci da uče da prepoznaju emocije i nauče način kako da ih kontrolišu. Koristi pristup zasnovan na igri, pružajući vizuelne naznake koje im pomažu da identifikuju i imenuju svoja osećanja.

Aplikacija nasumice bira emociju koju je dete potrebno da demonstrira ostalim učesnicima. Svi učesnici moraju da prepoznaju koja je emocija upitanju, u trajanju od 3 minuta. Ukoliko prođe uspešno, igrač koji je pogodio zauzima mesto performera.

U kliničkim ispitivanjima koje su sproveli istraživači na Univerzitetu Stanford, Emotionary se pokazao kao veoma efikasna mobilna aplikacija u učenju dece o emocijama i kako one utiču na naše ponašanje:

Emotionary je povećao samoprocenu znanja o emocijama za oko 65%. Ovo uključuje povećanje od 39% pre korišćenja aplikacije do 94% nakon što ga koristite samo dva puta!

Deca koja su koristila ovaj program takođe su pokazala poboljšane emocionalne veštine (na primer, upravljanje besom), što bi potencijalno moglo dovesti do boljih društvenih odnosa i kasnije tokom života!

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu od 2 do 5 godina ali mi smatramo da je mogu igrati i starija deca.

Da li besplatna?

Ova mobilna aplikacija je besplatna.

Aplikacija: Peppy Pals Social Skills 

Peppi Pals Social Skills je zabavna, interaktivna aplikacija koja decu uči društvenim veštinama. Uz Peppi Pals Social Skills, vaše dete će naučiti kako da priča priče i sklapa prijateljstva. Igra sadrži šest živopisnih likova koji su Pepi prijatelji: Anja, Aksel (ružičasta), Lola (ljubičasta), Maks (zelena), Sendi i Stela.

Aplikacija sadrži zanimljiv režim priče gde vaše dete može da se igra sa drugim Peppi Pals-ima dok uče o osećanjima, ponašanju u školi i veštinama prijateljstva.

Postoji i opcija za igru koju vode roditelji gde možete da vodite svoje dete kroz narativ priče ili da igrate zajedno kao porodica tako što ćete naizmenično kontrolisati svaki od likova na svakom nivou igre!

Ova funkcija pomaže da naučite decu kako da dele sa drugima dok se istovremeno zabavljaju!

 

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu od 2 do 8 godina

Da li se plaća?

Mobilna aplikacija je besplatna

Aplikacija: Lingokids – Igraj i uči (Lingokids – Play and Learn)

Lingokids je zabavan način učenja jezika.

Lingokids vam pomaže da naučite nove reči i fraze kroz igru, a može vam pomoći da naučite da čitate i na drugim jezicima.

 

Lingokids je dostupan na mnogo različitih jezika, uključujući španski, francuski, italijanski i nemački. Možete čak i da izaberete pol svog avatara!

Lingokids nudi širok spektar socijalno-emocionalnog učenja, uključujući aktivnosti koje uvode decu u emocionalnu regulaciju, pozitivnu komunikaciju, meditaciju i brigu o planeti!

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu preko 4 godine

Da li se plaća?

Mobilna aplikacija je potpuno besplatna bez posebnih dodataka

Najbolji način da pomognete svojoj deci je da im budete dobar primer. Ako niste sigurni kako to da uradite, postoji mnogo načina, kao što su, na primer ove aplikacije ili konsultovanje sa stručnjacima. Na ovaj način dajete vašoj deci osnovne alate za izgradnju samopoštovanja i otpornosti kako bi se sa samopouzdanjem i hrabrošću suočila sa svim izazovima koje im život nametne, kako bi naučila da prepoznaju svoje emocije i emocije druge dece.

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Šta je socijalno-emocionalni razvoj dece?

Deca stiču osnovne veštine socio-emocionalnog razvoja učeći od svojih roditelja

Sposobnost deteta da razume osećanja drugih i kontroliše svoja osećanja i ponašanja predstavlja dobru socio-emocionalnu razvijenost. Deci je potrebna saradnja i prateća uputstva, kao i demonstracija samokontrole i obraćanje pažnje na njih, kako bi stekli ove osnovne veštine.


Foto: freepik-maryna_auramchuk

Socijalno-emocionalni razvoj čine i osećaj poverenja, ponosa, samopouzdanja, prijateljstva, naklonosti i humora. Briga odraslih i poverenje koje dete stekne uz njih su ključ do uspešnog razvoja.

Mobilne aplikacije za socio-emocionalni razvoj

Mobilne aplikacije pored toga što nose rizike, mogu imati mnogobrojne koristi za decu ukoliko se koriste kako treba i uz učešće roditelja

Nije tajna da su pametni telefoni i tableti promenili živote naše dece. Ovi uređaji im omogućavaju da se povežu sa prijateljima, nauče nove veštine i istražuju svoje svetove na način koji je bio nemoguć pre samo jedne decenije.

Međutim, ovi uređaji takođe nose rizike. Deca malo starijeg uzrasta mogu biti izložena neprikladnom sadržaju ili doživeti „sagorevanje„ na društvenim mrežama zbog prekomerne upotrebe svog mobilnog uređaja ” a to nije bez posledica i na njihov razvoj. Ipak, postoje načini da roditelji iskoriste moć aplikacija za pozitivne promene u životu svog deteta!

 

U narednom tekstu vam dajemo primere aplikacija koje mogu da pomognu u jačanju emocionalne inteligencije ili socijalno-emocionalnog razvoja vašeg deteta i ipak budu od velike koristi – vredi pokušati!

Kognitivni razvoj i učenje u prvih pet godina deteta

Prvih pet godina razvoja deteta je ključno za razvoj veština efikasne interakcije

Prvih pet godina života deteta je presudno za kognitivni razvoj i učenje. Sposobnost dece da razmišljaju, uče i razumeju svoje okruženje predstavlja kognitivni razvoj. Termin “kognitivni” je izveden od latinske reči “cogitare”, što znači razmišljati ili razmatrati. Tokom ovog perioda, pored razmišljanja i razumevanja, dete razvija mnoge veštine potrebne za efikasnu interakciju sa drugima tokom života.

Kako negativne formativne godine mogu uticati na razvoj deteta?

Deci je potrebno pružiti adekvatnu podršku bez osude i transparentno razgovarati o emocijama

Kada razmišljate o socijalno-emocionalnom razvoju, verovatno ne zamišljate da ono što se dešava tokom godina formiranja može uticati na socijalno-emocionalni razvoj deteta kasnije u životu. Pa ipak, utiče.

Zanemarivanje, zlostavljanje i traume su uobičajena iskustva među decom. Ova negativna iskustva imaju dugoročne efekte na razvoj mozga i tela dece.

Ako je dete iskusilo ove negativne događaje u svom životu, ono može da pati od simptoma kao što je povećan rizik od problema sa mentalnim zdravljem, depresija ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), fiziološki problemi kao što su gastrointestinalni problemi ili bolesti srca i problemi u ponašanju kao što je agresija ili hiperaktivnost.


Foto: freepik-master1305

Deci je potrebgno pomoći da se izbore sa traumom, posebno zbog njene stigme, postoje brojni načini podrške u ovom teškom periodu u njihovim životima. Mislimo na adekvatnu podršku i nekoga ko će pažljivo slušati bez osude i transparentno razgovarati o emocijama. Tu su na prvom mestu roditelji, a potom i stručnjaci.

Resursi za pomoć u razvoju vašeg deteta

Naučite vašu decu da prepoznaju emocije! Možete pomoći svom detetu da razume emocije i nauči da ih kontroliše, tako što ćete razgovarati, igrati igre koje se bave emocijama ili zajedno čitati priče.

Naučite decu da budu pažljiva i kako da se nose sa teškim situacijama

Svesnost je strategija koja uključuje obraćanje pažnje na sadašnji trenutak, ali bez osude. Podučavanje vaše dece veštinama svesnosti pomaže im da razviju emocionalnu samokontrolu tokom života a time omogućavajući  nervnom sistemu da se smiri kada je uznemireno ili pod stresom zbog uticaja negativnih emocija.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko mobilnih aplikacija korisnih za socio-emocionalni razvoj dece.

Predlozi korisnih mobilnih aplikacija i njihove karakteristike

Ove aplikacije dizajnirane su da olakšaju i roditeljima i deci sticanje veština za socio-emocionalni razvojKategorija 2 – 5 godina

 

Emotionary (besplatna; svi uzrasti)

Peppy Pals Social Skills (besplatna; uzrast: 2 – 8 godina)

Breathe, Think, Do (besplatna; uzrast: 2- 5 godina)

Kategorija 4 + ( za decu od 6 – 8 godina )

Lingokids – Play and Learn (besplatna; uzrast: između 2 – 8 godina

Aplikacija: Dišite, mislite, radite (Breathe, Think, Do)

Aplikacija „Breathe, Think, Do with Sesame” je dizajnirana da pomogne deci da nauče da upravljaju svojim emocijama. Aplikacija pomaže deci da identifikuju svoje emocije, a zatim koristi vežbe disanja i druge tehnike da ih smiri. Testiran je u kliničkim ispitivanjima sa pozitivnim rezultatima.

Vaše dete će uživati u smešnim animacijama i razigranim interakcijama dok je izloženo važnom emocionalnom rečniku, tehnici mirnog disanja, personalizovanim ohrabrenjima i još mnogo toga!

 

Kom uzrastu je namenjena ova aplikacija?

Ova aplikacija namenjena je deci između 2 i 5 godina

Da li se plaća?

Ova aplikacija je besplatna

Aplikacija: Emotionary

Mobilna aplikacija Emotionary dizajnirana  je da pomogne deci da uče da prepoznaju emocije i nauče način kako da ih kontrolišu. Koristi pristup zasnovan na igri, pružajući vizuelne naznake koje im pomažu da identifikuju i imenuju svoja osećanja.

Aplikacija nasumice bira emociju koju je dete potrebno da demonstrira ostalim učesnicima. Svi učesnici moraju da prepoznaju koja je emocija upitanju, u trajanju od 3 minuta. Ukoliko prođe uspešno, igrač koji je pogodio zauzima mesto performera.

U kliničkim ispitivanjima koje su sproveli istraživači na Univerzitetu Stanford, Emotionary se pokazao kao veoma efikasna mobilna aplikacija u učenju dece o emocijama i kako one utiču na naše ponašanje:

Emotionary je povećao samoprocenu znanja o emocijama za oko 65%. Ovo uključuje povećanje od 39% pre korišćenja aplikacije do 94% nakon što ga koristite samo dva puta!

Deca koja su koristila ovaj program takođe su pokazala poboljšane emocionalne veštine (na primer, upravljanje besom), što bi potencijalno moglo dovesti do boljih društvenih odnosa i kasnije tokom života!

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu od 2 do 5 godina ali mi smatramo da je mogu igrati i starija deca.

Da li besplatna?

Ova mobilna aplikacija je besplatna.

Aplikacija: Peppy Pals Social Skills 

Peppi Pals Social Skills je zabavna, interaktivna aplikacija koja decu uči društvenim veštinama. Uz Peppi Pals Social Skills, vaše dete će naučiti kako da priča priče i sklapa prijateljstva. Igra sadrži šest živopisnih likova koji su Pepi prijatelji: Anja, Aksel (ružičasta), Lola (ljubičasta), Maks (zelena), Sendi i Stela.

Aplikacija sadrži zanimljiv režim priče gde vaše dete može da se igra sa drugim Peppi Pals-ima dok uče o osećanjima, ponašanju u školi i veštinama prijateljstva.

Postoji i opcija za igru koju vode roditelji gde možete da vodite svoje dete kroz narativ priče ili da igrate zajedno kao porodica tako što ćete naizmenično kontrolisati svaki od likova na svakom nivou igre!

Ova funkcija pomaže da naučite decu kako da dele sa drugima dok se istovremeno zabavljaju!

 

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu od 2 do 8 godina

Da li se plaća?

Mobilna aplikacija je besplatna

Aplikacija: Lingokids – Igraj i uči (Lingokids – Play and Learn)

Lingokids je zabavan način učenja jezika.

Lingokids vam pomaže da naučite nove reči i fraze kroz igru, a može vam pomoći da naučite da čitate i na drugim jezicima.

 

Lingokids je dostupan na mnogo različitih jezika, uključujući španski, francuski, italijanski i nemački. Možete čak i da izaberete pol svog avatara!

Lingokids nudi širok spektar socijalno-emocionalnog učenja, uključujući aktivnosti koje uvode decu u emocionalnu regulaciju, pozitivnu komunikaciju, meditaciju i brigu o planeti!

Kom uzrastu je namenjena?

Namenjena je uzrastu preko 4 godine

Da li se plaća?

Mobilna aplikacija je potpuno besplatna bez posebnih dodataka

Najbolji način da pomognete svojoj deci je da im budete dobar primer. Ako niste sigurni kako to da uradite, postoji mnogo načina, kao što su, na primer ove aplikacije ili konsultovanje sa stručnjacima. Na ovaj način dajete vašoj deci osnovne alate za izgradnju samopoštovanja i otpornosti kako bi se sa samopouzdanjem i hrabrošću suočila sa svim izazovima koje im život nametne, kako bi naučila da prepoznaju svoje emocije i emocije druge dece.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

Pretražite ostale tekstove iz kategorije

Povezane vesti

Najnovije