Foto: Freepik

Gojaznost u trudnoći – da li trudnica sme da drži dijetu

Izvor: Bebac

Šta se uopšte podrazumeva po pojmom gojaznosti?

Gojaznost je višak masti u organizmu. Skrećemo vam pažnju da termin gojaznost ne poistovećujete sa pojmom prekomerna uhranjenost (podrazumeva povećanje telesne težine u odnosu na idealnu težinu na račun viška vode – tzv. edemi) ili povećanjem mišićne mase (prisutno npr. kod atletičara, bodi bildera,…) ili teških kostiju.

Foto: Freepik

Do gojaznosti dolazi kada se masne ćelije u telu povećaju i poraste njihov broj (masne ćelije se najpre povećavaju, a zatim poraste i njihov broj). U tom slučaju imate više kilograma od svoje idealne telesne težine (preporučena telesna masa koja se dobija u odnosu na vašu visinu, težinu, stanje u kojem se nalazite-npr. trudnoća), a taj višak je uglavnom mast (85%), a malim delom voda i mišići.

Da li gojaznost može negativno da utiče na moju trudnoću?

Naravno da može. Prekomerna težina i gojaznost mogu uzrokovati poteškoće sa začećem, pojavu gestacijskog dijabetesa (dijabetes u toku trudnoće), anemije, proširenja vena na nogama, povećanje krvnog pritiska i količine masti u krvi (holesterola).

Komplikacije se javljaju i u toku porođaja: prevremeno prskanje plodovih ovojaka, slabi materični trudovi (što „opterećuje” plod), porođaj se najčešće mora obavljati hiruškim putem (carski rez, izvlačenje ploda kleštima ili vakuum pumpom), krvarenje nakon porođaja je češće nego kod trudnica sa normalnom telesnom masom, česte su infekcije mokraćnih i polnih organa…

 

Da li postoje genetske predispozicije za pojavu gojaznosti?

Mora se priznati da se nasleđe navodi kao jedan od najvažnijih faktora u nastanku gojaznosti (ono čak čini 30-40% uzroka gojaznosti). Pored genetske predispozicije (često se uočava kod više članova porodice i ukazuje na genetski faktor) pojava gojaznosti kod vas zavisi i od životnog stila i navika u ishrani prisutnih u vašoj porodici.

Šta je uzrok gojaznosti?

Pored već navedenih uzroka, možemo navesti i sledeće faktore koji pogoduju razvoju gojaznosti u trudnoći: smanjena fizička aktivnost, prekomeran unos hrane (kao posledica negativnog stava da u trudnoći treba jesti dvostruko veće količine hrane), psihogene smetnje (vode ka povećanom unosu hrane), poremećaj u lučenju hormona i razmene materija, tu je i uticaj medija (reklamiranje „nezdravih” i visokokaloričnih prizvoda), nepravilan izbor i priprema namirnica, sve češća upotreba prevoznih sredstava (a smanjeno pešačenje), itd.

Da li gojaznost u toku trudnoće može negativno da se odrazi na zdravlje moje bebe?

Nažalost, ali odgovor je da može. Ukoliko ste u toku trudnoće gojazni postoje velike šanse (čak u 75% slučajeva) da vaše dete u kasnijim godinama bude gojazno. Takođe, povećava se i mogućnost oštećenja krvnih sudova (zadebljavaju) vaše bebe ukoliko tokom trudnoće unosite veće količine kalorija od preporučenih (bogotovo namirnica bogatih mastima), odnosno povećava se koncentracija holesterola u krvi nerođenog deteta, a time i rizik za pojavu ateroskleroze u kasnijoj životnoj dobi. Gojaznost povećava i rizik za pojavu dijabeta kod deteta.

Kako mogu da sprečim pojavu gojaznosti u toku trudnoće?

Pojavu gojaznosti u velikoj meri možete sprečiti promenom načina života, naročito ishrane. Da biste izbegle moguće posledice gojaznosti neophodno je sledeće:

1.  U toku trudnoće redovno kontrolišite vašu telesnu težinu (kontrola je neophodna svakog meseca). NETAČNA je tvrdnja da treba da dobijete više od 1 kg mesečno. Tokom devet meseci nikako ne bi trebalo da dobijete više od 15 kilograma! Pogotovo se ne smete gojiti prvih meseci trudnoće (brzo povećanje telesne težine tokom trudnoće i prekobrojni kilogrami mogu upućivati na prisustvo gestacijskog dijabetesa). Takođe, napominjemo  da nema idealnog porasta težine u trudnoći (individualan je). U određivanju optimalnog porasta telesne težine može vam pomoći BMI (parametar već opisan u ishrani trudnica).

2.  Pored redovne kontrole telesne težine,  naš savet je da tokom trudnoće u organizam unosite ujednačene količine raznovrsnih namirnica koje će i vama i vašoj bebi omogućiti bolje izglede za zdraviji život, a samim tim i sprečiti pojavu gojaznosti (kao jednu od mogućih komplikacija). Najvažnije je da je vaša ishrana zdrava (u odnosu na kalorijsku i kvalitativnu, tj. nutritivnu vrednost namirnica), raznolika i uravnotežena.

Da li smem da držim dijetu u toku trudnoće?

Iako su navedene sve opasnosti koje nosi sa sobom gojaznost i po vaše zdravlje, a i vaše bebe, za vreme trudnoće i dojenja nikako ne bi trebalo započeti primenu redukcione dijete (smanjenje kalorijske vrednosti hrane istovremeno može vašoj bebi da uskrati dragocene nutritivne materije). Ali, imajte na umu da je trudnoća savršen period za promenu vaših navika, s obzirom da sada imate dovoljno vremena i pod stalnom ste kontrolom lekara.

Kako da pobedim gojaznost u trudnoći?

Adekvatna ishrana je jedan od osnovnih „oružja” koja će vam pomoći da „pobedite” gojaznost, a povoljna za period trudnoće i dojenja. Imajte na umu da tokom trudnoće treba da izbegavate niskokaloričnu ishranu ili konzumiranje nedovoljne količine hrane. Stoga se za pomoć obavezno obratite vašem dijetetičaru koji će vam dati odgovarajući jelovnik sa tačno preporučenim količinama namirnica (u odnosu na vašu telesnu masu i stanje u kojem se nalazite).

 

Koje namirnice treba izbegavati?

Ako imate problema problema sa viškom kilograma u toku vaše trudnoće, predlažemo vam da napravite izvesne izmene u izboru namirnica. Svoje omiljene (a u ovom slučaju po vas opasne) namirnice, pokušajte da zamenite drugim:

 

UmestoKoristiteNapomena
Belog hleba i pecivaHleb i pecivo od integralnog brašnaSadrže biljna vlakna koja pospešuju varenje hrane i daju duži osećaj sitosti
Svežeg hlebaJučerašnji hlebPoješćete znatno manje količine
Mleka i mlečnih proizvoda sa visokim procentom mlečne mastiMleko i proizvode sa niskim procentom mastiSmanjićete unos masti, a samim tim i sprečiti povećanje masnih naslaga
Masnog mesa i suhomesnatih proizvoda (goveđe, ovčije, svinjsko) i iznutricaPosno (pileće, teleće, jagnjeće ili juneće) meso i ribuPored smanjene količine masti, smanjićete i unos štetnog holesterola
Prženog i pohovanog povrćaBareno povrće, u vidu pirea, pečeno u rerni (bez masnoće – krompir u ljusci)…Idealna kombinacija sa jogurtom od obranog mleka ili posnim sirom
Mlečnih sladoledaVoćni sladoled (ne više od 1 dnevno) ili voćni jogurtImaju isti osvežavajući efekat uz manje kalorija
Gaziranih sokova, alkoholnih pića i kašastih sokova sa dosta šećeraMineralnu vodu, sveže voćne sokove (koje možete sami cediti) bez dodatka šećeraIzbegavajte gazirana i zaslađena pića i alkohol, jer sadrže previše kalorija
Kolača ili torteVoćnu salatu (sa vrlo malo šlaga – samo da zadovoljite želju)Ne samo da ćete uneti znatno manje kalorija, već ćete svom organizmu podariti i bogatstvo vitamina
Grickalice (čips, smoki…)Suvim voćem (ne više od 15 g dnevno)Nutritivno (vitamini i minerali) dragocenije grickalice
ČokoladuKakao napitkomSa smanjenim procentom masnoće
Kandirano voće, slatkoSveže voćeManje šećera uz očuvane vitamine koji su u voćnim prerađevinama uništeni termičkom obradom
KolačićeKašama od žitarica (ovsene, pšenične, ražene pahuljice)Bogatstvo biljnih vlakana, belančevina, minerala
OmletBarenim jajima ili kajganom (sa dodatkom 1 kašike surutke ili mleka)Manje kalorija, bogatstvo esencijalnih aminokiselina

Kako da održim telesnu masu?

Evo i nekoliko smernica koje će vam pomoći:

1.  Napadi gladi su jedan od čestih uzročnika gojaznosti. Kako bi ih sprečili u toku dana, jedite više puta i to manje obroke (umesto 2-3 voluminozna obroka). I NE ZABORAVITE doručak – obezbediće vam neophodnu energiju i sprečiti „napade” gladi u toku dana! U svoj dnevni jelovnik obavezno ubacite i minimum dve voćne (sveže voće, kompot…) ili mlečne (puding, mleko, jogurt, sutlijaš…) užine – upotpuniće razmak između glavnih obroka.

2.  Vodite dnevnik ishrane u kojem ćete zaspisati šta ste i u koje vreme pojeli i kako ste se osećali (da li ste tada osećali glad ili ne). Na taj način čete kontrolisati svoju ishranu i sprečiti da jedete kad niste gladni.

3.  Vodite računa o količini hrane koju unesete prilikom obedovanja. Odaćemo vam jedan od trikova: u tanjir naspite količinu hrane koju smatrate dovoljnom za jedan obrok, a sa stola sklonite posuđe sa hranom (sprečićete dosipanje).

4.  Jedite što sporije, na taj način manja količina hrane izgleda veća.

5.  Ne jedite »grickalice« između glavnih obeda (doručka, ručka i večere). Umesto toga, za užine uzimajte sveže voće i povrće.

6.  Ne izbacujte pojedine namirnice iz jelovnika (hleb, testenine, čokoladu…). Jednostavno, smanjite količinu.

7.  Ukoliko vam se javi neodoljiva želja za nekom od »zabranjenih« naminica (parče torte, čokolada, gazirani napitak, čaša vina…) radije uzmite malu količinu, jer suzdržavanje još više podstiče želju, pa se može dogoditi da pre ili kasnije popustite i unesete mnogo veće količine.

8.  Budite veoma oprezni sa „light” proizvodima! Kada koristite ove proizvode, vodite računa o količini, jer je upravo ona „zamka” kada su u pitanju ovi proizvodi. Često nam se dešava da pri njihovoj konzumaciji verujemo da možemo pojesti više, tj. da one nemaju kalorija. Pored toga moramo vam skrenuti pažnju i da oni često „otvaraju” apetit.

9.  Iako ste u drugom stanju, fizička aktivnost, kao što je plivanje ili šetnja, neophodni su za održavanje ili gubitak telesne težine.

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Šta se uopšte podrazumeva po pojmom gojaznosti?

Gojaznost je višak masti u organizmu. Skrećemo vam pažnju da termin gojaznost ne poistovećujete sa pojmom prekomerna uhranjenost (podrazumeva povećanje telesne težine u odnosu na idealnu težinu na račun viška vode – tzv. edemi) ili povećanjem mišićne mase (prisutno npr. kod atletičara, bodi bildera,…) ili teških kostiju.

Foto: Freepik

Do gojaznosti dolazi kada se masne ćelije u telu povećaju i poraste njihov broj (masne ćelije se najpre povećavaju, a zatim poraste i njihov broj). U tom slučaju imate više kilograma od svoje idealne telesne težine (preporučena telesna masa koja se dobija u odnosu na vašu visinu, težinu, stanje u kojem se nalazite-npr. trudnoća), a taj višak je uglavnom mast (85%), a malim delom voda i mišići.

Da li gojaznost može negativno da utiče na moju trudnoću?

Naravno da može. Prekomerna težina i gojaznost mogu uzrokovati poteškoće sa začećem, pojavu gestacijskog dijabetesa (dijabetes u toku trudnoće), anemije, proširenja vena na nogama, povećanje krvnog pritiska i količine masti u krvi (holesterola).

Komplikacije se javljaju i u toku porođaja: prevremeno prskanje plodovih ovojaka, slabi materični trudovi (što „opterećuje” plod), porođaj se najčešće mora obavljati hiruškim putem (carski rez, izvlačenje ploda kleštima ili vakuum pumpom), krvarenje nakon porođaja je češće nego kod trudnica sa normalnom telesnom masom, česte su infekcije mokraćnih i polnih organa…

 

Da li postoje genetske predispozicije za pojavu gojaznosti?

Mora se priznati da se nasleđe navodi kao jedan od najvažnijih faktora u nastanku gojaznosti (ono čak čini 30-40% uzroka gojaznosti). Pored genetske predispozicije (često se uočava kod više članova porodice i ukazuje na genetski faktor) pojava gojaznosti kod vas zavisi i od životnog stila i navika u ishrani prisutnih u vašoj porodici.

Šta je uzrok gojaznosti?

Pored već navedenih uzroka, možemo navesti i sledeće faktore koji pogoduju razvoju gojaznosti u trudnoći: smanjena fizička aktivnost, prekomeran unos hrane (kao posledica negativnog stava da u trudnoći treba jesti dvostruko veće količine hrane), psihogene smetnje (vode ka povećanom unosu hrane), poremećaj u lučenju hormona i razmene materija, tu je i uticaj medija (reklamiranje „nezdravih” i visokokaloričnih prizvoda), nepravilan izbor i priprema namirnica, sve češća upotreba prevoznih sredstava (a smanjeno pešačenje), itd.

Da li gojaznost u toku trudnoće može negativno da se odrazi na zdravlje moje bebe?

Nažalost, ali odgovor je da može. Ukoliko ste u toku trudnoće gojazni postoje velike šanse (čak u 75% slučajeva) da vaše dete u kasnijim godinama bude gojazno. Takođe, povećava se i mogućnost oštećenja krvnih sudova (zadebljavaju) vaše bebe ukoliko tokom trudnoće unosite veće količine kalorija od preporučenih (bogotovo namirnica bogatih mastima), odnosno povećava se koncentracija holesterola u krvi nerođenog deteta, a time i rizik za pojavu ateroskleroze u kasnijoj životnoj dobi. Gojaznost povećava i rizik za pojavu dijabeta kod deteta.

Kako mogu da sprečim pojavu gojaznosti u toku trudnoće?

Pojavu gojaznosti u velikoj meri možete sprečiti promenom načina života, naročito ishrane. Da biste izbegle moguće posledice gojaznosti neophodno je sledeće:

1.  U toku trudnoće redovno kontrolišite vašu telesnu težinu (kontrola je neophodna svakog meseca). NETAČNA je tvrdnja da treba da dobijete više od 1 kg mesečno. Tokom devet meseci nikako ne bi trebalo da dobijete više od 15 kilograma! Pogotovo se ne smete gojiti prvih meseci trudnoće (brzo povećanje telesne težine tokom trudnoće i prekobrojni kilogrami mogu upućivati na prisustvo gestacijskog dijabetesa). Takođe, napominjemo  da nema idealnog porasta težine u trudnoći (individualan je). U određivanju optimalnog porasta telesne težine može vam pomoći BMI (parametar već opisan u ishrani trudnica).

2.  Pored redovne kontrole telesne težine,  naš savet je da tokom trudnoće u organizam unosite ujednačene količine raznovrsnih namirnica koje će i vama i vašoj bebi omogućiti bolje izglede za zdraviji život, a samim tim i sprečiti pojavu gojaznosti (kao jednu od mogućih komplikacija). Najvažnije je da je vaša ishrana zdrava (u odnosu na kalorijsku i kvalitativnu, tj. nutritivnu vrednost namirnica), raznolika i uravnotežena.

Da li smem da držim dijetu u toku trudnoće?

Iako su navedene sve opasnosti koje nosi sa sobom gojaznost i po vaše zdravlje, a i vaše bebe, za vreme trudnoće i dojenja nikako ne bi trebalo započeti primenu redukcione dijete (smanjenje kalorijske vrednosti hrane istovremeno može vašoj bebi da uskrati dragocene nutritivne materije). Ali, imajte na umu da je trudnoća savršen period za promenu vaših navika, s obzirom da sada imate dovoljno vremena i pod stalnom ste kontrolom lekara.

Kako da pobedim gojaznost u trudnoći?

Adekvatna ishrana je jedan od osnovnih „oružja” koja će vam pomoći da „pobedite” gojaznost, a povoljna za period trudnoće i dojenja. Imajte na umu da tokom trudnoće treba da izbegavate niskokaloričnu ishranu ili konzumiranje nedovoljne količine hrane. Stoga se za pomoć obavezno obratite vašem dijetetičaru koji će vam dati odgovarajući jelovnik sa tačno preporučenim količinama namirnica (u odnosu na vašu telesnu masu i stanje u kojem se nalazite).

 

Koje namirnice treba izbegavati?

Ako imate problema problema sa viškom kilograma u toku vaše trudnoće, predlažemo vam da napravite izvesne izmene u izboru namirnica. Svoje omiljene (a u ovom slučaju po vas opasne) namirnice, pokušajte da zamenite drugim:

 

UmestoKoristiteNapomena
Belog hleba i pecivaHleb i pecivo od integralnog brašnaSadrže biljna vlakna koja pospešuju varenje hrane i daju duži osećaj sitosti
Svežeg hlebaJučerašnji hlebPoješćete znatno manje količine
Mleka i mlečnih proizvoda sa visokim procentom mlečne mastiMleko i proizvode sa niskim procentom mastiSmanjićete unos masti, a samim tim i sprečiti povećanje masnih naslaga
Masnog mesa i suhomesnatih proizvoda (goveđe, ovčije, svinjsko) i iznutricaPosno (pileće, teleće, jagnjeće ili juneće) meso i ribuPored smanjene količine masti, smanjićete i unos štetnog holesterola
Prženog i pohovanog povrćaBareno povrće, u vidu pirea, pečeno u rerni (bez masnoće – krompir u ljusci)…Idealna kombinacija sa jogurtom od obranog mleka ili posnim sirom
Mlečnih sladoledaVoćni sladoled (ne više od 1 dnevno) ili voćni jogurtImaju isti osvežavajući efekat uz manje kalorija
Gaziranih sokova, alkoholnih pića i kašastih sokova sa dosta šećeraMineralnu vodu, sveže voćne sokove (koje možete sami cediti) bez dodatka šećeraIzbegavajte gazirana i zaslađena pića i alkohol, jer sadrže previše kalorija
Kolača ili torteVoćnu salatu (sa vrlo malo šlaga – samo da zadovoljite želju)Ne samo da ćete uneti znatno manje kalorija, već ćete svom organizmu podariti i bogatstvo vitamina
Grickalice (čips, smoki…)Suvim voćem (ne više od 15 g dnevno)Nutritivno (vitamini i minerali) dragocenije grickalice
ČokoladuKakao napitkomSa smanjenim procentom masnoće
Kandirano voće, slatkoSveže voćeManje šećera uz očuvane vitamine koji su u voćnim prerađevinama uništeni termičkom obradom
KolačićeKašama od žitarica (ovsene, pšenične, ražene pahuljice)Bogatstvo biljnih vlakana, belančevina, minerala
OmletBarenim jajima ili kajganom (sa dodatkom 1 kašike surutke ili mleka)Manje kalorija, bogatstvo esencijalnih aminokiselina

Kako da održim telesnu masu?

Evo i nekoliko smernica koje će vam pomoći:

1.  Napadi gladi su jedan od čestih uzročnika gojaznosti. Kako bi ih sprečili u toku dana, jedite više puta i to manje obroke (umesto 2-3 voluminozna obroka). I NE ZABORAVITE doručak – obezbediće vam neophodnu energiju i sprečiti „napade” gladi u toku dana! U svoj dnevni jelovnik obavezno ubacite i minimum dve voćne (sveže voće, kompot…) ili mlečne (puding, mleko, jogurt, sutlijaš…) užine – upotpuniće razmak između glavnih obroka.

2.  Vodite dnevnik ishrane u kojem ćete zaspisati šta ste i u koje vreme pojeli i kako ste se osećali (da li ste tada osećali glad ili ne). Na taj način čete kontrolisati svoju ishranu i sprečiti da jedete kad niste gladni.

3.  Vodite računa o količini hrane koju unesete prilikom obedovanja. Odaćemo vam jedan od trikova: u tanjir naspite količinu hrane koju smatrate dovoljnom za jedan obrok, a sa stola sklonite posuđe sa hranom (sprečićete dosipanje).

4.  Jedite što sporije, na taj način manja količina hrane izgleda veća.

5.  Ne jedite »grickalice« između glavnih obeda (doručka, ručka i večere). Umesto toga, za užine uzimajte sveže voće i povrće.

6.  Ne izbacujte pojedine namirnice iz jelovnika (hleb, testenine, čokoladu…). Jednostavno, smanjite količinu.

7.  Ukoliko vam se javi neodoljiva želja za nekom od »zabranjenih« naminica (parče torte, čokolada, gazirani napitak, čaša vina…) radije uzmite malu količinu, jer suzdržavanje još više podstiče želju, pa se može dogoditi da pre ili kasnije popustite i unesete mnogo veće količine.

8.  Budite veoma oprezni sa „light” proizvodima! Kada koristite ove proizvode, vodite računa o količini, jer je upravo ona „zamka” kada su u pitanju ovi proizvodi. Često nam se dešava da pri njihovoj konzumaciji verujemo da možemo pojesti više, tj. da one nemaju kalorija. Pored toga moramo vam skrenuti pažnju i da oni često „otvaraju” apetit.

9.  Iako ste u drugom stanju, fizička aktivnost, kao što je plivanje ili šetnja, neophodni su za održavanje ili gubitak telesne težine.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Utorak, 23.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

Povezane vesti

Šta je kvadripl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je CTG pregled i kada se radi?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je dabl test?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je biopsija horionskih čupica?

Pregledi i analize u trudnoći

Šta je ekspertni ultrazvuk i zašto se radi?

Pregledi i analize u trudnoći

Smem li da pijem probiotike u trudnoći?

Zdravlje i nega u trudnoći

Najnovije