Foto: Foto: Prim. dr Predrag Mitrović

Dr Mitrović: Očekivani termin porođaja ne određuje se samo danom poslednje menstruacije

29.06.24. Izvor: Bebac

Trudnoća jeste drugo stanje – telo i hormoni se menjaju, a kako bi sve prošlo u redu, potrebno je redovno posećivati ginekologa. O tome kako bi trebalo da izgleda održavanje trudnoće razgovarali smo sa jednim od najboljih ginekologa u Srbiji prim. dr Predragom Mitrovićem koji je u Bebac istraživanjima dobio veliko poverenje trudnica i mama.

Kako navodi, svaka faza trudnoće zahteva svoje analize i preglede, ali dr Mitrović poseban akcenat stavlja na preglede i analize koji se rade pre samog začeća.

Najispravnije bi bilo da se napravi preventivni pregled u fazi planiranja trudnoće, jer bi trudnoća trebalo da bude stvar izbora i plana. Trudnoća treba da bude stvar planiranja i da se pre začeća uradi preventivni pregled na kome se ustanovi aktuelni status, da se izleče eventualne infekcije i daju preporuke za suplementacije – naglašava dr Predrag Mitrović značaj ginekoloških pregleda pre začeća.

Prema dugogodišnjem iskustvu doktora Mitrovića, između 20 do 30 posto budućih mama radi preglede pre začeća, a buduće mame najčešće se javljaju nakon izostanka menstruacije. On svim mamama savetuje da se doktoru jave pre začeća, kako bi se uradile neophodne analize.

– Pri prvoj poseti ginekologu pre začeća radi se klasičan pregled sa brisevima, PAPA test i mikrobiološki uzorak sekreta. Na tom pregledu gledamo da li je morfološki sve u radu, manuelno i ultrazvukom, da bi utvrdili ima li cista, polipa, mioma ili bilo čega što bi moglo da kompromituje trudnoću. Takođe, daje se suplementacija, koja je zbog današnjeg brzog stila života neophodna, jer se potrebni sastojci više ne mogu dobiti balansiranom ishranom – objašnjava dr Mitrović.Foto: Freepik

 

Pregled pre začeća se savetuje tri meseca pre trudnoće, a suplementacija folatima se preporučuje upravo za taj period pre zatrudnjivanja, jer je to veoma važno za razvoj nervnog sistema kod ploda.

Ukoliko su preventivni pregledi urađeni i uskoro dođe do trudnoće, prvi pregled biva, po rečima doktora Mitrovića, po izostanku menstruacije, kako bi se ustanovila trudnoća.

Na prvom pregledu najpre ustanovimo trudnoću i gledamo da li je ona locirana gde treba. Veoma je bitno da imamo informaciju da li je došlo do vanmaterične trudnoće, jer ona ima velike rizike i posledice po zdravlje i život pacijentkinje. Sve ovo se može videti deset dana nakon izostanka menstruacije, ali ono što tako rano ne može da se vidi jeste da li je u pitanju vitalna trudnoća, kako se plod razvija, niti da li postoji srčana radnja. Sve ovo možemo videti tek mesec dana od izostanka menstruacije – rekao je za roditeljski portal Bebac doktor Predrag Mitrović.

Na prvim pregledima u toku trudnoće ginekolozi odgovaraju na eventualna pitanja i nedoumice budućih mama, ali se tada rade i osnovne laboratorijske analize, ako trudnica nije bila na preventivnim pregledima pre začeća. Takođe, trudnice koje imaju hronične bolesti, svoje terapije menjaju ako ima potrebe, u dogovoru sa svojim lekarima.

U razgovoru sa doktorom Predragom Mitrovićem želeli smo da saznamo koji je to najvažniji pregled u trudnoći i šta je to što trudnice nikako ne bi smele da propuste, kada su pregledi u pitanju. Foto: Freepik

 

– U različitim zemljama postoje različiti protokoli praćenja trudnoće. To je posebno vidljivo kada su ultrazvučni pregledi u pitanju koji su kod nas nešto učestaliji. Nije neophodno da na pregled dolazite pet dana po izostanku menstruacije, ali jeste važno da se jednom pojavite u prvom trimestru i da se tada napravi jedan ultrazvučni pregled. To bi bilo baš u periodu kada se radi dabl test između 11. i 14. nedelje trudnoće, jer se tada najpreciznije može odrediti očekivani termin porođaja – istakao je dr Mitrović.

Očekivani termin porođaja ne određuje se samo na osnovu izostanka menstruacije

S obzirom na to da nemaju sve žene uredne cikluse, bitno je da doktor uradi pojedine preglede kako bi najpreciznije odredili kada će beba doći na svet. Redovnim pregledima trudnoće, posebno pregledom nakon 11. nedelje, najbolje se može odrediti kada će se beba i mama upoznati.Foto: Freepik

 

– Vrlo je moguće da ovulacija dođe devetog ili osamnaestog dana, što posle može dovesti da se očekivani termin porođaja pogreši, a to uopšte nije beznačajno. Ustanovljeno je da se najpreciznije očekivani termin porođaja može odrediti prema ultrazvučnom merenju iz perioda između 11. i 14. nedelje. Kada tada odredimo termin, mi se posle tokom cele trudnoće orijentišemo u odnosu na taj pregled. Tako kada radimo pregled u 25. nedelji trudnoće možemo imati preciznu informaciju da li beba napreduje značajno više ili je možda došlo do nekog zastoja – objasnio je doktor.

Mnoge trudnice zabrinjava kada vide da im je prema pregledima beba sitnija ili pak krupnija; ipak, to ne bi trebalo da bude razlog za brigu, ako odstupanje nije veće od 14 dana.

– Nisu sve bebe iste, neke su krupnije a neke su sitnije. I mi odrasli se u nekom periodu života malo ugojimo ili smršamo. Pored toga, deca imaju različit genetski potencijal, tako da one stroge podatke koje dobijamo iz ultrazvučnog aparata ne možemo uzeti striktno. Zato je ustanovljeno da odstupanja od 10 do 14 dana, gore ili dole, spadaju u fiziološka odstupanja. Ipak, sve što prelazi taj opseg je znak da je u pitanju verovatno patologija i ti slučajevi zahtevaju pojačani nadzor. Kako ne bi došlo do pogrešnog izračunavanja očekivanog termina porođaja i nepotrebnih stresova, ja lično vrlo retko uzimam termin poslednje menstruacije za orijentaciju – objašnjava doktor važnost ultrazvučnog pregleda između 11. i 14. nedelje trudnoće.

Ultrazvučni skrining organa u drugom trimestru veoma bitan

Prema rečima našeg sagovorika, jako važan pregled je ultrazvučni pregled u drugom trimestru. To je ultrazvučni skrining organa između 20. i 24. nedelje trudnoće. Upravo u ovom periodu dobijaju se najlepše i najvernije fotografije bebe 4D ultrazvučnim pregledom, ali tada se i nešto detaljnije analizira razvoj bebe.


Foto: Freepik

 

 – To je taj ekspertni ultrazvuk, kako ga mnoge pacijentkinje zovu ili 4D pregled. To je period kada malo detaljnije pogledamo sve organe u telu malog pacijenta. Na osnovu tog pregleda možemo da procenimo da li sve funkcioniše kako treba. To bi bio jedan takođe jako važan pregled koji je u vezi sa drugim trimestrom – navodi doktor Mitrović.

Posle ovog ultrazvučnog pregleda postoje još dva koja su bitna, kako bi se trudnoća i beba ispratili na najbolji mogući način.

Optimalno bi bilo napraviti pregled u 28. i 34. nedelji po protokolima koji važe. Cela trudnoća bi se mogla završiti sa nekih četiri do pet ultrazvučnih pregleda. Ovakav sistem vođenja trudnoće nam daje veću sigurnost i priliku da neke stvari uočimo preciznije. Detaljnim pregledom ginekolog-akušer pokušava da isključi sve anomalije i gleda da li beba veličinom odgovara gestacijskoj nedelji – naglasio je prim. dr Predrag Mitrović.

Ultrazvučni pregledi nisu svemogući

Pored velikog truda i znanja lekara, pojedine stvari ipak nije moguće utvrditi ultrazvučnim pregledom. Oštećenje sluha, vida, genetski ili metabolički problemi, neki su od njih.

– Mi ne možemo utvrditi pregledom da li će beba da čuje, vidi ili da ima metabolički problem koji značajno može da utiče na zdravstveno stanje bebe. Ima dosta stvari koje nažalost dostupnim testovima ne možemo utvrditi. Postoje testovi koje radimo u prvom trimestru, poput dabl testa, koji je sada već prevaziđen jer ga menjaju pouzdaniji prenatalni testovi iz krvi majke. Oni su u rangu invazivne dijagnostike, jer se zna da se već posle 10. nedelje trudnoće u majčinoj krvi nalaze elementi fetalne DNK koja može da se analizira. Tako može da se vidi da li plod ima ili nema neki genetski problem, što je velika prednost – objašnjava doktor Mitrović. On takođe navodi da ako prenatalni test pokaže loše rezultate lekari ga tada dopunjavaju, pored ultrazvučnog nalaza, invazivnom dijagnostikom kao što su biopsija horiona ili amniocenteza. Na osnovu ukupnog nalaza tek tada donosi se odluka o nastavku ili prekidu trudnoće.Prim. dr Predrag Mitrović

 

S obzirom na to da ultrazvuk nije svemoguć, sa ginekologom Predragom Mitrovićem razgovarali smo i o tome koliko često ultrazvuk može da pogreši u merenju težine i dužine bebe.

Odstupanja postoje u merenju bebe, ali su ona najmanja ako ih radi ista osoba na istom aparatu. Čak i tada mogu postojati odstupanja, jer ultrazvučni aparati imaju različite softvere koji mere parametre. Ako se tome pridoda da merenja svaki put radi različit doktor, na različitim aparatima, to je veća prilika za razliku. S druge strane, pojedini parametri, pogotovo pri kraju trudnoće koji će proceniti veličinu ploda, jesu veličina butne kosti i obim trbuha bebe. Ako je beba, na primer, ispružena, obim stomaka je manji i odmah se stvara razlika u par stotina grama. Ako je beba velika, što brine mnoge trudnice, to se može ustanoviti kontrolama poslednjeg meseca trudnoće, kada se na preglede dolazi jednom nedeljno – objašnjava doktor i dodaje da nije ultrazvučno merenje bebe jedini parametar koji određuje način porođaja.

U poslednjem mesecu trudnoće buduće mame na preglede dolaze nešto češće, jednom sedmično, a svaka od tih kontrola služi da se ustanovi odluka o načinu porođaja, ali i prati zdravlje bebe. Doktor naglašava da je poverenje između trudnice i lekara od ključnog značaja za buduće mame. Da je upravo prim. dr Predrag Mitrović stekao to poverenje, govore i Bebac istraživanja iz 2016. i 2019. godine, kada je upravo on bio na listi najbolje ocenjenih lekara od strane mama i trudnica. Za kraj doktor poručuje da je bitno da trudnica zna da će, ukoliko je izabrala lekara sa iskustvom u kog ima poverenja, on za nju i bebu izabrati najbolji način za porođaj i da će se sigurno učiniti sve da porođaj ne bude traumatično iskustvo.

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Trudnoća jeste drugo stanje – telo i hormoni se menjaju, a kako bi sve prošlo u redu, potrebno je redovno posećivati ginekologa. O tome kako bi trebalo da izgleda održavanje trudnoće razgovarali smo sa jednim od najboljih ginekologa u Srbiji prim. dr Predragom Mitrovićem koji je u Bebac istraživanjima dobio veliko poverenje trudnica i mama.

Kako navodi, svaka faza trudnoće zahteva svoje analize i preglede, ali dr Mitrović poseban akcenat stavlja na preglede i analize koji se rade pre samog začeća.

Najispravnije bi bilo da se napravi preventivni pregled u fazi planiranja trudnoće, jer bi trudnoća trebalo da bude stvar izbora i plana. Trudnoća treba da bude stvar planiranja i da se pre začeća uradi preventivni pregled na kome se ustanovi aktuelni status, da se izleče eventualne infekcije i daju preporuke za suplementacije – naglašava dr Predrag Mitrović značaj ginekoloških pregleda pre začeća.

Prema dugogodišnjem iskustvu doktora Mitrovića, između 20 do 30 posto budućih mama radi preglede pre začeća, a buduće mame najčešće se javljaju nakon izostanka menstruacije. On svim mamama savetuje da se doktoru jave pre začeća, kako bi se uradile neophodne analize.

– Pri prvoj poseti ginekologu pre začeća radi se klasičan pregled sa brisevima, PAPA test i mikrobiološki uzorak sekreta. Na tom pregledu gledamo da li je morfološki sve u radu, manuelno i ultrazvukom, da bi utvrdili ima li cista, polipa, mioma ili bilo čega što bi moglo da kompromituje trudnoću. Takođe, daje se suplementacija, koja je zbog današnjeg brzog stila života neophodna, jer se potrebni sastojci više ne mogu dobiti balansiranom ishranom – objašnjava dr Mitrović.Foto: Freepik

 

Pregled pre začeća se savetuje tri meseca pre trudnoće, a suplementacija folatima se preporučuje upravo za taj period pre zatrudnjivanja, jer je to veoma važno za razvoj nervnog sistema kod ploda.

Ukoliko su preventivni pregledi urađeni i uskoro dođe do trudnoće, prvi pregled biva, po rečima doktora Mitrovića, po izostanku menstruacije, kako bi se ustanovila trudnoća.

Na prvom pregledu najpre ustanovimo trudnoću i gledamo da li je ona locirana gde treba. Veoma je bitno da imamo informaciju da li je došlo do vanmaterične trudnoće, jer ona ima velike rizike i posledice po zdravlje i život pacijentkinje. Sve ovo se može videti deset dana nakon izostanka menstruacije, ali ono što tako rano ne može da se vidi jeste da li je u pitanju vitalna trudnoća, kako se plod razvija, niti da li postoji srčana radnja. Sve ovo možemo videti tek mesec dana od izostanka menstruacije – rekao je za roditeljski portal Bebac doktor Predrag Mitrović.

Na prvim pregledima u toku trudnoće ginekolozi odgovaraju na eventualna pitanja i nedoumice budućih mama, ali se tada rade i osnovne laboratorijske analize, ako trudnica nije bila na preventivnim pregledima pre začeća. Takođe, trudnice koje imaju hronične bolesti, svoje terapije menjaju ako ima potrebe, u dogovoru sa svojim lekarima.

U razgovoru sa doktorom Predragom Mitrovićem želeli smo da saznamo koji je to najvažniji pregled u trudnoći i šta je to što trudnice nikako ne bi smele da propuste, kada su pregledi u pitanju. Foto: Freepik

 

– U različitim zemljama postoje različiti protokoli praćenja trudnoće. To je posebno vidljivo kada su ultrazvučni pregledi u pitanju koji su kod nas nešto učestaliji. Nije neophodno da na pregled dolazite pet dana po izostanku menstruacije, ali jeste važno da se jednom pojavite u prvom trimestru i da se tada napravi jedan ultrazvučni pregled. To bi bilo baš u periodu kada se radi dabl test između 11. i 14. nedelje trudnoće, jer se tada najpreciznije može odrediti očekivani termin porođaja – istakao je dr Mitrović.

Očekivani termin porođaja ne određuje se samo na osnovu izostanka menstruacije

S obzirom na to da nemaju sve žene uredne cikluse, bitno je da doktor uradi pojedine preglede kako bi najpreciznije odredili kada će beba doći na svet. Redovnim pregledima trudnoće, posebno pregledom nakon 11. nedelje, najbolje se može odrediti kada će se beba i mama upoznati.Foto: Freepik

 

– Vrlo je moguće da ovulacija dođe devetog ili osamnaestog dana, što posle može dovesti da se očekivani termin porođaja pogreši, a to uopšte nije beznačajno. Ustanovljeno je da se najpreciznije očekivani termin porođaja može odrediti prema ultrazvučnom merenju iz perioda između 11. i 14. nedelje. Kada tada odredimo termin, mi se posle tokom cele trudnoće orijentišemo u odnosu na taj pregled. Tako kada radimo pregled u 25. nedelji trudnoće možemo imati preciznu informaciju da li beba napreduje značajno više ili je možda došlo do nekog zastoja – objasnio je doktor.

Mnoge trudnice zabrinjava kada vide da im je prema pregledima beba sitnija ili pak krupnija; ipak, to ne bi trebalo da bude razlog za brigu, ako odstupanje nije veće od 14 dana.

– Nisu sve bebe iste, neke su krupnije a neke su sitnije. I mi odrasli se u nekom periodu života malo ugojimo ili smršamo. Pored toga, deca imaju različit genetski potencijal, tako da one stroge podatke koje dobijamo iz ultrazvučnog aparata ne možemo uzeti striktno. Zato je ustanovljeno da odstupanja od 10 do 14 dana, gore ili dole, spadaju u fiziološka odstupanja. Ipak, sve što prelazi taj opseg je znak da je u pitanju verovatno patologija i ti slučajevi zahtevaju pojačani nadzor. Kako ne bi došlo do pogrešnog izračunavanja očekivanog termina porođaja i nepotrebnih stresova, ja lično vrlo retko uzimam termin poslednje menstruacije za orijentaciju – objašnjava doktor važnost ultrazvučnog pregleda između 11. i 14. nedelje trudnoće.

Ultrazvučni skrining organa u drugom trimestru veoma bitan

Prema rečima našeg sagovorika, jako važan pregled je ultrazvučni pregled u drugom trimestru. To je ultrazvučni skrining organa između 20. i 24. nedelje trudnoće. Upravo u ovom periodu dobijaju se najlepše i najvernije fotografije bebe 4D ultrazvučnim pregledom, ali tada se i nešto detaljnije analizira razvoj bebe.


Foto: Freepik

 

 – To je taj ekspertni ultrazvuk, kako ga mnoge pacijentkinje zovu ili 4D pregled. To je period kada malo detaljnije pogledamo sve organe u telu malog pacijenta. Na osnovu tog pregleda možemo da procenimo da li sve funkcioniše kako treba. To bi bio jedan takođe jako važan pregled koji je u vezi sa drugim trimestrom – navodi doktor Mitrović.

Posle ovog ultrazvučnog pregleda postoje još dva koja su bitna, kako bi se trudnoća i beba ispratili na najbolji mogući način.

Optimalno bi bilo napraviti pregled u 28. i 34. nedelji po protokolima koji važe. Cela trudnoća bi se mogla završiti sa nekih četiri do pet ultrazvučnih pregleda. Ovakav sistem vođenja trudnoće nam daje veću sigurnost i priliku da neke stvari uočimo preciznije. Detaljnim pregledom ginekolog-akušer pokušava da isključi sve anomalije i gleda da li beba veličinom odgovara gestacijskoj nedelji – naglasio je prim. dr Predrag Mitrović.

Ultrazvučni pregledi nisu svemogući

Pored velikog truda i znanja lekara, pojedine stvari ipak nije moguće utvrditi ultrazvučnim pregledom. Oštećenje sluha, vida, genetski ili metabolički problemi, neki su od njih.

– Mi ne možemo utvrditi pregledom da li će beba da čuje, vidi ili da ima metabolički problem koji značajno može da utiče na zdravstveno stanje bebe. Ima dosta stvari koje nažalost dostupnim testovima ne možemo utvrditi. Postoje testovi koje radimo u prvom trimestru, poput dabl testa, koji je sada već prevaziđen jer ga menjaju pouzdaniji prenatalni testovi iz krvi majke. Oni su u rangu invazivne dijagnostike, jer se zna da se već posle 10. nedelje trudnoće u majčinoj krvi nalaze elementi fetalne DNK koja može da se analizira. Tako može da se vidi da li plod ima ili nema neki genetski problem, što je velika prednost – objašnjava doktor Mitrović. On takođe navodi da ako prenatalni test pokaže loše rezultate lekari ga tada dopunjavaju, pored ultrazvučnog nalaza, invazivnom dijagnostikom kao što su biopsija horiona ili amniocenteza. Na osnovu ukupnog nalaza tek tada donosi se odluka o nastavku ili prekidu trudnoće.Prim. dr Predrag Mitrović

 

S obzirom na to da ultrazvuk nije svemoguć, sa ginekologom Predragom Mitrovićem razgovarali smo i o tome koliko često ultrazvuk može da pogreši u merenju težine i dužine bebe.

Odstupanja postoje u merenju bebe, ali su ona najmanja ako ih radi ista osoba na istom aparatu. Čak i tada mogu postojati odstupanja, jer ultrazvučni aparati imaju različite softvere koji mere parametre. Ako se tome pridoda da merenja svaki put radi različit doktor, na različitim aparatima, to je veća prilika za razliku. S druge strane, pojedini parametri, pogotovo pri kraju trudnoće koji će proceniti veličinu ploda, jesu veličina butne kosti i obim trbuha bebe. Ako je beba, na primer, ispružena, obim stomaka je manji i odmah se stvara razlika u par stotina grama. Ako je beba velika, što brine mnoge trudnice, to se može ustanoviti kontrolama poslednjeg meseca trudnoće, kada se na preglede dolazi jednom nedeljno – objašnjava doktor i dodaje da nije ultrazvučno merenje bebe jedini parametar koji određuje način porođaja.

U poslednjem mesecu trudnoće buduće mame na preglede dolaze nešto češće, jednom sedmično, a svaka od tih kontrola služi da se ustanovi odluka o načinu porođaja, ali i prati zdravlje bebe. Doktor naglašava da je poverenje između trudnice i lekara od ključnog značaja za buduće mame. Da je upravo prim. dr Predrag Mitrović stekao to poverenje, govore i Bebac istraživanja iz 2016. i 2019. godine, kada je upravo on bio na listi najbolje ocenjenih lekara od strane mama i trudnica. Za kraj doktor poručuje da je bitno da trudnica zna da će, ukoliko je izabrala lekara sa iskustvom u kog ima poverenja, on za nju i bebu izabrati najbolji način za porođaj i da će se sigurno učiniti sve da porođaj ne bude traumatično iskustvo.

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

Najnovije