Foto: YouTube screenshot

Da li je Roblox bezbedan za decu? Evo šta kažu stručnjaci

04.07.24. Izvor: Parents

Procvat Roblox-a navodi pojedine roditelje da zastanu, jer se pitaju da li su format igre i politika besplatne i otvorene komunikacije za više igrača bezbedni za decu. Kao i kod bilo koje video igre sa ovim funkcijama, postoje određeni rizici, ali generalno, Roblox je bezbedna platforma za igranje za stariju decu prema stručnjacima – posebno kada roditelji preduzmu neke mere predostrožnosti.

U daljem tekstu predstavićemo vam potencijalne rizike u koje treba da imate uvid kao i kako da zaštitite svoje dete od tih rizika.

Šta je Roblox?

Roblok je besplatna onlajn gejming platforma koja omogućava korisnicima igranje igara koje su dizajnirali drugi igrači ” a takođe im omogućava i da dizajniraju svoje. Platforma je doživela veliku popularnost sa prosečnih 55,1 miliona aktivnih korisnika dnevno od februara 2022. godine, što je povećanje od 28% u odnosu na prethodnu godinu.
U medijima se pojavljuje pod nazivom „Platforma za maštu” i dostupna je na svim pametnim telefonima, tabletima, računarima, Xbox One, Oculus Rift i HTC Vive gde korisnici mogu da dizajniraju i upload-uju sopstvene igre na vlasnički program pod nazivom Roblox Studio da bi se igrali u zajednici ali na globalnom nivou, objašnjava Titanija Džordan, direktorka sektora za roditeljstvo u okviru aplikacije za roditeljsku kontrolu Bark i autor knjige ”Roditeljstvo u svetu tehnologije”.


Foto: YouTube screenshot

Sa druge strane, Roblok na svom sajtu objašnjava da to znači da igrači mogu da naprave vrhunski tematski park, da se takmiče kao profesionalni vozač trkačkih automobila, da glume na modnoj reviji, da postanu superheroj ili jednostavno da dizajniraju dom iz snova i da se druže sa prijateljima.
” Platforma nudi hiljade besplatnih igara koje kreiraju korisnici ” kaže Džordan. „Izuzetno je popularan među svim uzrastima, ali njegova funkcionalnost laka za korišćenje, kreativni alati i besplatne igre čine ga posebno privlačnim mladim igračima.”
Iako korisnici mogu da pristupe beskonačnom broju igara potpuno besplatno, platforma takođe ima sopstvenu valutu koja se naziva „Robux”, koja se može koristiti za kupovinu dodatnih funkcija, poput nadogradnje avatara, a deca će verovatno želeti da se pretplate u Klub graditelja, što će im u okviru članarine omogućiti i dodatne pogodnosti, kako saopštava Common Sense Media.

Koja je starosna granica kada je u pitanju igranje Roblox igre?

Ne postoji zvanična starosna granica u kojoj deca mogu da igraju Roblox, ali Common Sense Media ocenjuje platformu bezbednom za korisnike starije od 13 godina ” “na osnovu  izazova sa problematičnim sadržajem. Međutim Roblox je takođe potencijalno bezbedan za mlađu  decu ali pod uslovom da su ograničenja naloga uključena, i ukoliko roditelji obraćaju veliku pažnju na aktivnosti svoje dece na platformi.”


Foto: YouTube screenshot

 

Krajem 2021. godine, Roblox je uveo verifikaciju uzrasta, koja zahteva da dete od 13 i više godina verifikuje svoje godine koristeći ličnu kartu koju je izdala vlada, primećuje Šelbi Knox, direktorka kampanje ParentsTogether, neprofitne organizacije u SAD-u fokusirane na porodicu.
”Međutim, roditelji treba da imaju na umu da im verifikacija uzrasta njihovog deteta daje pristup više funkcija, kao što je glasovno ćaskanje, što potencijalno donosi i dodatne rizike ” objašnjava ona, ističući da je u septembru 2022. Roblox uveo nove smernice za korisnike koje omogućavaju da svaka igrica dobije jednu od tri ocene: „Svi uzrasti”, „9+” ili „13+”.
”Roditelji mogu da izaberu koji nivo je prikladan za njihovo dete tako što će pristupiti podešavanjima na nalogu svog deteta ” kaže Knox.
Određene funkcije, kao što je glasovno ćaskanje, Roblox takođe ograničava prema uzrastu. Roblox zahteva od igrača da dokažu da su stariji od 13 godina da bi pristupili funkciji glasovnog ćaskanja, kaže Knox.


Foto: YouTube screenshot

”Međutim, igrači su se žalili da su neka mlađa deca uspela da zaobiđu uslove ” objašnjava Knox. U istom smislu, Roblox sada omogućava roditeljima dece mlađe od 13 godina da stave ograničenje potrošnje na račun svog deteta i odaberu opciju da budu obavešteni kad god njihovo dete obavi neku kupovinu. Ovo je usledilo nakon što su roditelji širom sveta izjavili da njihova deca troše hiljade dolara na Robux-u, valuti u igrici, a da njihovi roditelji nikada nisu bili obavešteni. Ali opet, ovo ostavlja otvorenu mogućnost velikoj grupi maloletnih igrača koji imaju pristup kreditnoj kartici, da troše neograničene količine novca bez znanja svojih roditelja.

Stručnjaci upozoravaju: Roblox-ovi rizici koje roditelji moraju znati

Pošto je Roblox interaktivna igra koja u svojoj ponudi ima i funkcije kao što je ćaskanje uz pomoć ”chat box-ova”, postoje rizici kojih roditelji treba da budu svesni.
Pored toga što deca mogu da komuniciraju sa drugom decom, na platformi su prisutni i odrasli, a uznemiravanje i eksploatacija od strane predatora predstavljaju potencijalni rizik, ističe Knox.
U prošlosti su roditelji izražavali zabrinutost u vezi sa bezbednosti Roblox-a za decu nakon izveštaja o seksualno-sugestivnom materijalu u igri i eksplicitnim slučajevima napada na likove u igrici. Takvi slučajevi mogu biti retki, ali stručnjaci nude sledeća upozorenja roditeljima, koja se mogu primeniti na bilo koju platformu za onlajn igre.

 • Bilo koja platforma sa više igrača može dovesti do problematičnih interakcija

”Jedna od bezbednosnih briga Roblox-a je rizik da deca mogu da komuniciraju sa predatorima u funkciji ćaskanja. „Kao i mnoge druge platforme za igre, Roblox ima elemente samokontrole, uključujući moderatore i pravila, ali uvek postoje načini da pojedinci sa pogrešnim namerama uđu na platformu i u sobu za ćaskanje vašeg deteta”ističe Džordan.
Ona ukazuje na slučaj iz 2019. iz Ujedinjenog Kraljevstva u kojem je mama saznala da sa njenim sinom komunicira predator na platformi, što je dovelo do primanja seksualno eksplicitnih slika putem aplikacije za ćaskanje koja nije povezana sa Roblox-om.
”ParentsTogether” je takođe čuo od nekoliko članova o duboko uznemirujućim interakcijama koje su njihova deca doživela na Roblox-u, uključujući sedmogodišnjakinju iz Masačusetsa koju je „kontaktirao neko želeći da joj pošalje slike, jer su želeli da joj budu prijatelji”.
”Zapamtite da su sve što korisnik doživljava na Roblox-u kreirali drugi korisnici”kaže Džordan.

 • Igre koje generišu korisnici mogu da izlože decu neprikladnom sadržaju

Jedan od glavnih rizika koje roditelji treba da znaju kada pričamo o Roblox-u su igrice koje generišu korisnici, ili „condo games”, u kojima je prisutan sadržaj za odrasle, kao što su simulirani seksualni činovi, grafičke slike i neprikladan jezik.
”Zahvaljujući prirodi platforme koja dozvoljava svakome da otprema sadržaj po želji, kao i nedostatku moderacije u igri tokom interaktivnih iskustava, praktično sve se dešava tokom igranja ” ističe Džef Hejns, viši urednik u Common Sense Media. ”Većina ovoga se pripisuje stambenim igrama, ali deo poteškoća je u tome što mnoga od ovih iskustava čak i ne izgledaju kao stereotipne igre od pre nekoliko godina. Deluju kao sigurnije igre koje mogu da privuku korisnike, dok se ne otkrije da se unutra krije neprikladan sadržaj.

 • Kako Roblox rešava probleme bezbednosti

Kao odgovor na zabrinutost za bezbednost, Roblox napominje da je platforma od početka dizajnirana za decu i tinejdžere i da su posvećeni tome da bezbednost bude prioritet. „Imamo odgovornost da osiguramo da naši igrači mogu da uče, stvaraju i igraju bezbedno”, napominje Tami Bhaumik, potpredsednik Civiliti & Partnerships u Roblox-u. „Ovo je i dalje naš najvažniji prioritet i to se nikada neće promeniti.
Ona dodaje da kompanija ima tim za analizu učesnika koji nadgleda bezbednost na više jezika i pazi na ponašanje prilikom interakcija, koje jasno ukazuju na pokušaj da se igrač skloni sa svoje platforme na druge, a za korisnike mlađe od 13 godina filteri su još stroži, kao što je blokiranje svake upotrebe brojeva i potencijalno ličnih informacija koje mogu da identifikuju. Platforma takođe ne dozvoljava slanje slika ili video zapisa putem ćaskanja ili interakcije korisnika jedan na jedan.
Takođe možete biti u toku sa onim što Roblox radi bi razvio svoj sistem bezbednosti putem redovnih ažuriranja i vodiča za roditelje.
”Roblox nastavlja da jača opcije bezbednosti i roditeljske kontrole na svojoj platformi” primećuje Džordan.
Haines ukazuje na jednu takvu bezbednosnu funkciju: sistem preporuka igara zasnovan na tri različite kategorije:
”Svi uzrasti, koji mogu imati retko blago nasilje i nerealnu krv; 9+, što je zadovoljno za 9 godina i više, uključivalo bi često blago nasilje i verovatno puno nerealne krvi; i 13+ za stariju decu, sa čestim umerenim i težim oblicima nasilja kao i potencijalno realne krvi. U suprotnom, mnoge iste roditeljske kontrole od ranije ostaju na snazi. Ako je roditelj odredio uzrast za svoje dete, trebalo bi da im bude dozvoljen pristup samo tim preporučenim naslovima”objašnjava on.

Kako zaštititi svoje dete na Roblox-u

Da li je Roblox bezbedan za vašu decu ili ne zavisi delimično od koraka koje preduzimate da ih zaštitite kada su onlajn. Uvek je dobra ideja da imate otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojom decom u vezi sa tehnologijom. Dakle, razgovarajte sa svojom decom o bezbednosti na internetu i budite sigurni da znaju kome da se obrate ako naiđu na situaciju zbog koje se osećaju neprijatno. Pored toga, prema stručnjacima, sledeći potezi bi mogli da zaštite decu od predatora.

 • Upoznajte se sa roditeljskim nadzorom

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali naglašavaju važnost razumevanja roditeljskog nadzora ne samo za Roblox, već i za svaku igru, aplikaciju ili veb lokaciju koju vaše dete želi da koristi. Istovremeno, oni preporučuju da sednete i igrate igru sa svojim detetom kako biste je bolje razumeli i kako biste bili spremniji da im pomognete da se snalaze.

 • Koristite roditeljski nadzor (i preskočite sobe za ćaskanje)

Da bi Roblox bio bezbedan za decu, Bark preporučuje roditeljima da onemoguće funkciju ćaskanja svog deteta, posebno ako ne nadgledaju igru direktno.
Na primer, možete da omogućite Ograničenja naloga da zaključate podešavanja naloga vašeg deteta tako da nijedan drugi korisnik ne može da mu šalje poruke, ćaska u aplikaciji ili u igri, ili da pronađe svoj nalog preko broja telefona. Nijedno od ovih podešavanja ne može se individualno prilagoditi kada su Ograničenja naloga uključena.
Za početak, Bark preporučuje da uključite roditeljski nadzor Roblox tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Prijavite se na nalog
 2. Kliknite na ikonu za Podešavanja
 3. Na desnoj strani stranice za Podešavanja kliknite na Privatnost
 4. Odavde možete da prilagodite i podešavanja kontakata i druga podešavanja

Ako vaše dete ima 12 godina ili manje, možete izabrati Prijatelji ili Niko. Ako vaše dete ima 13 ili više godina, postoje dodatne opcije za interakciju sa drugim igračima
”Roditelji koji žele dodatnu kontrolu treba da odu u odeljak Bezbednost na stranici sa podešavanjima naloga. Ovde mogu da postave PIN i druga ograničenja naloga”kaže Džordan.
Takođe možete tačno da izaberete ko može da šalje poruke i ćaska sa vašim detetom, kao i ko može da ih pozove da im se pridruže na privatnim serverima, dodaje Džordan. „Roblox daje roditeljima mogućnost da se prijave na nalog svog deteta i vide skoro sve što su radili u aplikaciji, uključujući: grupne razgovore, privatne poruke, prijatelje i pratioce, virtuelne kupovine artikala i istoriju trgovine, kreacije i nedavno igrane igre”napominje ona.

 • Podsetite decu kojoj je dozvoljeno da ćaskaju da se pridržavaju bezbednih praksi

Ćaskanje sa strancima je jedan od rizika Roblox-a za decu. Common Sense Media podstiče roditelje da podučavaju decu da ne ćaskaju sa ljudima koje ne poznaju (osim ako ne mogu da potvrde da su zapravo prijatelj ili prijatelj prijatelja u stvarnom životu) i da ne prihvataju privatne poruke (PP-privatne poruke) od bilo koga koga ne poznaju.
Takođe savetuju da se naglasi da deca nikada ne bi trebalo da odaju lične podatke, veruju svojim instinktima ako im je neko neprijatan i da nikada ne prebacuju razgovor na drugu platformu (crvena zastavica predatora).

 • Ne dozvolite deci da se igraju iza zatvorenih vrata

”Roditelji takođe treba da uvedu opšte pravilo da se svi elektronski uređaji pune u zajedničkom prostoru izvan spavaće sobe vašeg deteta”kaže Noks.

 • Sprečite decu da unose promene u svoje naloge

Ograničavanje pristupa određenim podešavanjima može Roblox učiniti bezbednijim i za decu. ”Roditelji takođe mogu da postave PIN kod kako bi ih sprečili da menjaju svoj nalog bez dozvole ” kao što je da sebi daju širi pristup igri. Ovo takođe omogućava roditeljima da prave svoje liste igara za svoju decu.”kaže Džordan.

 • Održavajte otvorenu liniju komunikacije

Bez obzira da li nadgledate svoje dete na Roblox-u ili ne, Knox preporučuje stalne, direktne i otvorene razgovore kako biste bili sigurni da vaše dete zna da može i treba da razgovara sa vama ako vidi ili doživi bilo šta na mreži što mu se učini neprijatnim.
” Kao i mnoge onlajn zajednice, Roblox omogućava deci da se povežu sa svojim vršnjacima preko zajedničke aktivnosti. To je još primamljivije jer se Roblox doživljava kao prostor sa na kome su većinski prisutna deca jer sva iskustva u igri kreiraju drugi korisnici. Ali taj osećaj zajedničke, bezbedne zajednice može biti opasan jer nisu svi koji tvrde da su maloletni i maloletni, a takođe ljudi sa lošim namerama i pristupom deci mogu da naprave neverovatnu štetu. Zato roditelji treba da koriste roditeljsku kontrolu koja im je na raspolaganju i razgovaraju sa svojom decom o bezbednom angažovanju u onlajn prostorima. Nije dovoljno voditi ove razgovore jednom; roditelji treba da budu otvorenih linija komunikacije ”objašnjava ona.
Roblox je bezbedna platforma za igru za decu, ali samo u slučaju kada roditelji ozbiljno shvataju preporuke naših stručnjaka. Ali, kao i svaka tehnologija, ona nosi rizike, pa je najbolje započeti razgovore sa vašom decom o bezbednosti što je ranije moguće. Neka deca igraju Roblox u zajedničkom porodičnom prostoru gde možete da nadgledate njihove aktivnosti, koristite roditeljski nadzor i redovno proveravate svoju decu kako biste osigurali njihovu bezbednost.

Prevod roditeljski portal Bebac.rs

Izvor: Parents

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Procvat Roblox-a navodi pojedine roditelje da zastanu, jer se pitaju da li su format igre i politika besplatne i otvorene komunikacije za više igrača bezbedni za decu. Kao i kod bilo koje video igre sa ovim funkcijama, postoje određeni rizici, ali generalno, Roblox je bezbedna platforma za igranje za stariju decu prema stručnjacima – posebno kada roditelji preduzmu neke mere predostrožnosti.

U daljem tekstu predstavićemo vam potencijalne rizike u koje treba da imate uvid kao i kako da zaštitite svoje dete od tih rizika.

Šta je Roblox?

Roblok je besplatna onlajn gejming platforma koja omogućava korisnicima igranje igara koje su dizajnirali drugi igrači ” a takođe im omogućava i da dizajniraju svoje. Platforma je doživela veliku popularnost sa prosečnih 55,1 miliona aktivnih korisnika dnevno od februara 2022. godine, što je povećanje od 28% u odnosu na prethodnu godinu.
U medijima se pojavljuje pod nazivom „Platforma za maštu” i dostupna je na svim pametnim telefonima, tabletima, računarima, Xbox One, Oculus Rift i HTC Vive gde korisnici mogu da dizajniraju i upload-uju sopstvene igre na vlasnički program pod nazivom Roblox Studio da bi se igrali u zajednici ali na globalnom nivou, objašnjava Titanija Džordan, direktorka sektora za roditeljstvo u okviru aplikacije za roditeljsku kontrolu Bark i autor knjige ”Roditeljstvo u svetu tehnologije”.


Foto: YouTube screenshot

Sa druge strane, Roblok na svom sajtu objašnjava da to znači da igrači mogu da naprave vrhunski tematski park, da se takmiče kao profesionalni vozač trkačkih automobila, da glume na modnoj reviji, da postanu superheroj ili jednostavno da dizajniraju dom iz snova i da se druže sa prijateljima.
” Platforma nudi hiljade besplatnih igara koje kreiraju korisnici ” kaže Džordan. „Izuzetno je popularan među svim uzrastima, ali njegova funkcionalnost laka za korišćenje, kreativni alati i besplatne igre čine ga posebno privlačnim mladim igračima.”
Iako korisnici mogu da pristupe beskonačnom broju igara potpuno besplatno, platforma takođe ima sopstvenu valutu koja se naziva „Robux”, koja se može koristiti za kupovinu dodatnih funkcija, poput nadogradnje avatara, a deca će verovatno želeti da se pretplate u Klub graditelja, što će im u okviru članarine omogućiti i dodatne pogodnosti, kako saopštava Common Sense Media.

Koja je starosna granica kada je u pitanju igranje Roblox igre?

Ne postoji zvanična starosna granica u kojoj deca mogu da igraju Roblox, ali Common Sense Media ocenjuje platformu bezbednom za korisnike starije od 13 godina ” “na osnovu  izazova sa problematičnim sadržajem. Međutim Roblox je takođe potencijalno bezbedan za mlađu  decu ali pod uslovom da su ograničenja naloga uključena, i ukoliko roditelji obraćaju veliku pažnju na aktivnosti svoje dece na platformi.”


Foto: YouTube screenshot

 

Krajem 2021. godine, Roblox je uveo verifikaciju uzrasta, koja zahteva da dete od 13 i više godina verifikuje svoje godine koristeći ličnu kartu koju je izdala vlada, primećuje Šelbi Knox, direktorka kampanje ParentsTogether, neprofitne organizacije u SAD-u fokusirane na porodicu.
”Međutim, roditelji treba da imaju na umu da im verifikacija uzrasta njihovog deteta daje pristup više funkcija, kao što je glasovno ćaskanje, što potencijalno donosi i dodatne rizike ” objašnjava ona, ističući da je u septembru 2022. Roblox uveo nove smernice za korisnike koje omogućavaju da svaka igrica dobije jednu od tri ocene: „Svi uzrasti”, „9+” ili „13+”.
”Roditelji mogu da izaberu koji nivo je prikladan za njihovo dete tako što će pristupiti podešavanjima na nalogu svog deteta ” kaže Knox.
Određene funkcije, kao što je glasovno ćaskanje, Roblox takođe ograničava prema uzrastu. Roblox zahteva od igrača da dokažu da su stariji od 13 godina da bi pristupili funkciji glasovnog ćaskanja, kaže Knox.


Foto: YouTube screenshot

”Međutim, igrači su se žalili da su neka mlađa deca uspela da zaobiđu uslove ” objašnjava Knox. U istom smislu, Roblox sada omogućava roditeljima dece mlađe od 13 godina da stave ograničenje potrošnje na račun svog deteta i odaberu opciju da budu obavešteni kad god njihovo dete obavi neku kupovinu. Ovo je usledilo nakon što su roditelji širom sveta izjavili da njihova deca troše hiljade dolara na Robux-u, valuti u igrici, a da njihovi roditelji nikada nisu bili obavešteni. Ali opet, ovo ostavlja otvorenu mogućnost velikoj grupi maloletnih igrača koji imaju pristup kreditnoj kartici, da troše neograničene količine novca bez znanja svojih roditelja.

Stručnjaci upozoravaju: Roblox-ovi rizici koje roditelji moraju znati

Pošto je Roblox interaktivna igra koja u svojoj ponudi ima i funkcije kao što je ćaskanje uz pomoć ”chat box-ova”, postoje rizici kojih roditelji treba da budu svesni.
Pored toga što deca mogu da komuniciraju sa drugom decom, na platformi su prisutni i odrasli, a uznemiravanje i eksploatacija od strane predatora predstavljaju potencijalni rizik, ističe Knox.
U prošlosti su roditelji izražavali zabrinutost u vezi sa bezbednosti Roblox-a za decu nakon izveštaja o seksualno-sugestivnom materijalu u igri i eksplicitnim slučajevima napada na likove u igrici. Takvi slučajevi mogu biti retki, ali stručnjaci nude sledeća upozorenja roditeljima, koja se mogu primeniti na bilo koju platformu za onlajn igre.

 • Bilo koja platforma sa više igrača može dovesti do problematičnih interakcija

”Jedna od bezbednosnih briga Roblox-a je rizik da deca mogu da komuniciraju sa predatorima u funkciji ćaskanja. „Kao i mnoge druge platforme za igre, Roblox ima elemente samokontrole, uključujući moderatore i pravila, ali uvek postoje načini da pojedinci sa pogrešnim namerama uđu na platformu i u sobu za ćaskanje vašeg deteta”ističe Džordan.
Ona ukazuje na slučaj iz 2019. iz Ujedinjenog Kraljevstva u kojem je mama saznala da sa njenim sinom komunicira predator na platformi, što je dovelo do primanja seksualno eksplicitnih slika putem aplikacije za ćaskanje koja nije povezana sa Roblox-om.
”ParentsTogether” je takođe čuo od nekoliko članova o duboko uznemirujućim interakcijama koje su njihova deca doživela na Roblox-u, uključujući sedmogodišnjakinju iz Masačusetsa koju je „kontaktirao neko želeći da joj pošalje slike, jer su želeli da joj budu prijatelji”.
”Zapamtite da su sve što korisnik doživljava na Roblox-u kreirali drugi korisnici”kaže Džordan.

 • Igre koje generišu korisnici mogu da izlože decu neprikladnom sadržaju

Jedan od glavnih rizika koje roditelji treba da znaju kada pričamo o Roblox-u su igrice koje generišu korisnici, ili „condo games”, u kojima je prisutan sadržaj za odrasle, kao što su simulirani seksualni činovi, grafičke slike i neprikladan jezik.
”Zahvaljujući prirodi platforme koja dozvoljava svakome da otprema sadržaj po želji, kao i nedostatku moderacije u igri tokom interaktivnih iskustava, praktično sve se dešava tokom igranja ” ističe Džef Hejns, viši urednik u Common Sense Media. ”Većina ovoga se pripisuje stambenim igrama, ali deo poteškoća je u tome što mnoga od ovih iskustava čak i ne izgledaju kao stereotipne igre od pre nekoliko godina. Deluju kao sigurnije igre koje mogu da privuku korisnike, dok se ne otkrije da se unutra krije neprikladan sadržaj.

 • Kako Roblox rešava probleme bezbednosti

Kao odgovor na zabrinutost za bezbednost, Roblox napominje da je platforma od početka dizajnirana za decu i tinejdžere i da su posvećeni tome da bezbednost bude prioritet. „Imamo odgovornost da osiguramo da naši igrači mogu da uče, stvaraju i igraju bezbedno”, napominje Tami Bhaumik, potpredsednik Civiliti & Partnerships u Roblox-u. „Ovo je i dalje naš najvažniji prioritet i to se nikada neće promeniti.
Ona dodaje da kompanija ima tim za analizu učesnika koji nadgleda bezbednost na više jezika i pazi na ponašanje prilikom interakcija, koje jasno ukazuju na pokušaj da se igrač skloni sa svoje platforme na druge, a za korisnike mlađe od 13 godina filteri su još stroži, kao što je blokiranje svake upotrebe brojeva i potencijalno ličnih informacija koje mogu da identifikuju. Platforma takođe ne dozvoljava slanje slika ili video zapisa putem ćaskanja ili interakcije korisnika jedan na jedan.
Takođe možete biti u toku sa onim što Roblox radi bi razvio svoj sistem bezbednosti putem redovnih ažuriranja i vodiča za roditelje.
”Roblox nastavlja da jača opcije bezbednosti i roditeljske kontrole na svojoj platformi” primećuje Džordan.
Haines ukazuje na jednu takvu bezbednosnu funkciju: sistem preporuka igara zasnovan na tri različite kategorije:
”Svi uzrasti, koji mogu imati retko blago nasilje i nerealnu krv; 9+, što je zadovoljno za 9 godina i više, uključivalo bi često blago nasilje i verovatno puno nerealne krvi; i 13+ za stariju decu, sa čestim umerenim i težim oblicima nasilja kao i potencijalno realne krvi. U suprotnom, mnoge iste roditeljske kontrole od ranije ostaju na snazi. Ako je roditelj odredio uzrast za svoje dete, trebalo bi da im bude dozvoljen pristup samo tim preporučenim naslovima”objašnjava on.

Kako zaštititi svoje dete na Roblox-u

Da li je Roblox bezbedan za vašu decu ili ne zavisi delimično od koraka koje preduzimate da ih zaštitite kada su onlajn. Uvek je dobra ideja da imate otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojom decom u vezi sa tehnologijom. Dakle, razgovarajte sa svojom decom o bezbednosti na internetu i budite sigurni da znaju kome da se obrate ako naiđu na situaciju zbog koje se osećaju neprijatno. Pored toga, prema stručnjacima, sledeći potezi bi mogli da zaštite decu od predatora.

 • Upoznajte se sa roditeljskim nadzorom

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali naglašavaju važnost razumevanja roditeljskog nadzora ne samo za Roblox, već i za svaku igru, aplikaciju ili veb lokaciju koju vaše dete želi da koristi. Istovremeno, oni preporučuju da sednete i igrate igru sa svojim detetom kako biste je bolje razumeli i kako biste bili spremniji da im pomognete da se snalaze.

 • Koristite roditeljski nadzor (i preskočite sobe za ćaskanje)

Da bi Roblox bio bezbedan za decu, Bark preporučuje roditeljima da onemoguće funkciju ćaskanja svog deteta, posebno ako ne nadgledaju igru direktno.
Na primer, možete da omogućite Ograničenja naloga da zaključate podešavanja naloga vašeg deteta tako da nijedan drugi korisnik ne može da mu šalje poruke, ćaska u aplikaciji ili u igri, ili da pronađe svoj nalog preko broja telefona. Nijedno od ovih podešavanja ne može se individualno prilagoditi kada su Ograničenja naloga uključena.
Za početak, Bark preporučuje da uključite roditeljski nadzor Roblox tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Prijavite se na nalog
 2. Kliknite na ikonu za Podešavanja
 3. Na desnoj strani stranice za Podešavanja kliknite na Privatnost
 4. Odavde možete da prilagodite i podešavanja kontakata i druga podešavanja

Ako vaše dete ima 12 godina ili manje, možete izabrati Prijatelji ili Niko. Ako vaše dete ima 13 ili više godina, postoje dodatne opcije za interakciju sa drugim igračima
”Roditelji koji žele dodatnu kontrolu treba da odu u odeljak Bezbednost na stranici sa podešavanjima naloga. Ovde mogu da postave PIN i druga ograničenja naloga”kaže Džordan.
Takođe možete tačno da izaberete ko može da šalje poruke i ćaska sa vašim detetom, kao i ko može da ih pozove da im se pridruže na privatnim serverima, dodaje Džordan. „Roblox daje roditeljima mogućnost da se prijave na nalog svog deteta i vide skoro sve što su radili u aplikaciji, uključujući: grupne razgovore, privatne poruke, prijatelje i pratioce, virtuelne kupovine artikala i istoriju trgovine, kreacije i nedavno igrane igre”napominje ona.

 • Podsetite decu kojoj je dozvoljeno da ćaskaju da se pridržavaju bezbednih praksi

Ćaskanje sa strancima je jedan od rizika Roblox-a za decu. Common Sense Media podstiče roditelje da podučavaju decu da ne ćaskaju sa ljudima koje ne poznaju (osim ako ne mogu da potvrde da su zapravo prijatelj ili prijatelj prijatelja u stvarnom životu) i da ne prihvataju privatne poruke (PP-privatne poruke) od bilo koga koga ne poznaju.
Takođe savetuju da se naglasi da deca nikada ne bi trebalo da odaju lične podatke, veruju svojim instinktima ako im je neko neprijatan i da nikada ne prebacuju razgovor na drugu platformu (crvena zastavica predatora).

 • Ne dozvolite deci da se igraju iza zatvorenih vrata

”Roditelji takođe treba da uvedu opšte pravilo da se svi elektronski uređaji pune u zajedničkom prostoru izvan spavaće sobe vašeg deteta”kaže Noks.

 • Sprečite decu da unose promene u svoje naloge

Ograničavanje pristupa određenim podešavanjima može Roblox učiniti bezbednijim i za decu. ”Roditelji takođe mogu da postave PIN kod kako bi ih sprečili da menjaju svoj nalog bez dozvole ” kao što je da sebi daju širi pristup igri. Ovo takođe omogućava roditeljima da prave svoje liste igara za svoju decu.”kaže Džordan.

 • Održavajte otvorenu liniju komunikacije

Bez obzira da li nadgledate svoje dete na Roblox-u ili ne, Knox preporučuje stalne, direktne i otvorene razgovore kako biste bili sigurni da vaše dete zna da može i treba da razgovara sa vama ako vidi ili doživi bilo šta na mreži što mu se učini neprijatnim.
” Kao i mnoge onlajn zajednice, Roblox omogućava deci da se povežu sa svojim vršnjacima preko zajedničke aktivnosti. To je još primamljivije jer se Roblox doživljava kao prostor sa na kome su većinski prisutna deca jer sva iskustva u igri kreiraju drugi korisnici. Ali taj osećaj zajedničke, bezbedne zajednice može biti opasan jer nisu svi koji tvrde da su maloletni i maloletni, a takođe ljudi sa lošim namerama i pristupom deci mogu da naprave neverovatnu štetu. Zato roditelji treba da koriste roditeljsku kontrolu koja im je na raspolaganju i razgovaraju sa svojom decom o bezbednom angažovanju u onlajn prostorima. Nije dovoljno voditi ove razgovore jednom; roditelji treba da budu otvorenih linija komunikacije ”objašnjava ona.
Roblox je bezbedna platforma za igru za decu, ali samo u slučaju kada roditelji ozbiljno shvataju preporuke naših stručnjaka. Ali, kao i svaka tehnologija, ona nosi rizike, pa je najbolje započeti razgovore sa vašom decom o bezbednosti što je ranije moguće. Neka deca igraju Roblox u zajedničkom porodičnom prostoru gde možete da nadgledate njihove aktivnosti, koristite roditeljski nadzor i redovno proveravate svoju decu kako biste osigurali njihovu bezbednost.

Prevod roditeljski portal Bebac.rs

Izvor: Parents

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Petak, 12.07.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

Najnovije