Foto:

Dojenje u kriznim situacijama

Izvor: Bebac.com

Zašto je dojenje majčinim mlekom od životne važnosti u vanrednim situacijama?

Nijedna  sredina nije imuna na vanredne situacije. One mogu da se dese svuda na  svetu. Bez obzira o kojoj se vanrednoj situaciji radi, počev od zemljotresa do konfliktne situacije, od poplava do pandemije gripa, priča je ista – dojenje spasava živote. Iznećemo nekoliko činjenica iz praktičnog iskustva koje prenosi UNICEF kod vanrednih situacija:
 
Deca su najosetljivija populaciija u vanrednim situacijama – stopa mortaliteta kod dece može da poraste od dva do sedamdeset puta u odnosu na njenu prosečnu vrednost zbog proliva, respiratornih bolesti i malnutricije.
Dojenje u takvim situacijama spasava živote i pruža zaštitu bebama. Čak i u situaciji koja nije vanredna, bebe koje nisu dojene, starosti ispod dva meseca, šest puta su  osetljivije  onih koje su sisale.

Prednosti koje dojenje može da pruži u vanrednoj situaciji

Novorođenče rođeno u situaciji nesigurne sanitacije sa prljavom vodom, oskudnom hranom i bez skloništa. Ekstremni vremenski uslovi, oskudica u pružanju profesionalne medicinske pomoći i prevremeno rođenje povećavaju rizik još više.

Kontakt koža sa kožom odmah nakon rođenja i započinjenje dojenja unutar prvog sata smanjuje smrtnost putem hranjenja i aktivne zaštite odojčadi i pomaže da se stabilizuje temperatura. Dojenje takođe redukuje rizik od postporođajne hemoragije  kod majki. 
 

Tokom vanredne situacije, majke treba da dobiju veliku podršku da nastave da doje ili da ponovo uspostave prekinuto dojenje.
 
Spremnost za vanredne situacije je od vitalnog značaja. Podrška dojenju u situaciji koja nije vanredna ojačaće kapacitet majke da se izbori i u vanrednoj situaciji.

Izazovi za zaštitu i podršku dojenju u vanrednim situacijama

Medicinski radnici, volonteri i humanitarne organizacije imaju vodič šta je važno u vanrednim situacijama da imaju isplaniranu akciju koju slede. Ali izazov postoji kada se ona zaista desi, tj.  kada je potrebno preduzeti akciju na licu mesta kako bi zaštitili i podržali dojenje u aktuelnoj vanrednoj situaciji.

Veštačka ishrana – veliki rizik za svu odojčad

Najbolje opisan rizik koje je dao UNICEF zbog veštačke ishrane pokazuje se u studiji beba koje su bile  izložene vanrednoj situaciji u Bocvani tokom 2005/2006. godine. 
 
Ponuđene su zamene za majčino mleko kao deo nacionalnog programa. Poplave dovode do kontaminacije izvora vode i ozbiljne pojave dijareje i malnutricije kod male dece. Nacionalna stopa smrtnosti dece  ispod pet godina se povećala najmanje 18 odsto u poređenju sa prethodnim godinama.

Odojčad koja nisu sisala su 50 puta više zahtevala tretman lečenja u bolnici nego ona koje su majke dojile.  Odojčad koja su bila na veštačkoj hrani zahtevala su specijalnu podršku i monitoring, U bilo kojoj situaciji gde je veštačka ishrana praksa, neophodna je jaka podrška dojenju kako bi se zaštitila odojčad koja se doje.

Uobičajene zablude koje mogu uticati u vanrednim situacijama

Zabluda:  ”Pothranjene majke ne mogu dojiti .”
 
Činjenica: Pothranjene majke mogu da doje. Umerena pothranjenost ima mali ili nikakav efekat na proizvodnju mleka. Takvim ženama je neophodno obezbediti dodatnu hranu, tečnost, kao i dodatak mikronutritijenata. 
 
Rešenje: Nahraniti, podržati majku i ostaviti je da nahrani svoju bebu.
Zabluda: „Stres sprečava majku da proizvodi mleko.”
 
Činjenica: Stres ne sprečava proizvodnju mleka ali može privremeno da ometa njegovo otpuštanje iz dojke prilikom podoja. Majke koje doje imaju niži nivo hormona stresa nego majke koje ne doje.
 
Rešenje: Napravite uslove za majke da imaju najmanje moguće stresa – zaštićena oblast, posebna prostorija za majku i bebu, odvajanje od drugih žena, držati majke i bebe na okupu zajedno, slušati specijalne potrebe majke i potsećati ih da ih stalno doje kako bi protok mleka bio kontinuiran.
 
Zabluda: ”Ako jedanput majka prekine da doji, ona ne može da ponovo uspostavi i nastavi dojenje.”
 
Činjenica: Majka može da nastavi dojenje, odnosno ne postoji vremensko ograničenje.  
 
Rešenje: Ponuditi podršku za dojenje i ponovo uspostavljanje prekinutog dojenja.
 
Šta možemo da uradimo? Da li smo spremni?
 
Prvo treba da prepoznamo i da znamo da svako od nas ima ulogu, kako bi ohrabrio majke u vanrednim situacijama da doje. Spremnost za vanredne situacije je ključ brze, odgovarajuće akcije. Razvoj zaštitne politike, snažnih zakonskih propisa Kodeksa, kapaciteta u ljudskom osoblju, kao i jačanje inicijative  Baby-Friendly programa su neophodni za sva vremena, a ne samo u kriznim situacijama.

Svaka majka je sposobna da doji, pa maker i u vanrednoj situaciji. Najbolja priprema za majke koje se suočavaju sa vanrednom situacijom je dobro ustanovljena praksa dojenja. Onda majka ima iskustvo i poverenje u svoju sposobnost da doji u bilo kojoj situaciji i podržava druge majke da urade isto.

Osigurajte da majke budu sigurne, da imaju prioritet u dostupnosti hrane, vode, skloništa i kada je neophodno sigurnog mesta da doji.

 Počev od vode i sanitacije, ishrane, zaštite deteta, sigurnosti hrane, vidite kako bi mogli da pružite osnovnu zaštitu i podršku dojenju u svom delokrugu rada.
 
Osluškujte potrebe žena kao i članova zajednice − one često najbolje znaju kako da osmisle okruženje koje podržava njih same, kao i članove njihove porodice. Podrška majkama od dojilja i trudnica može da igra značajnu ulogu. Zaštita i podrška dolazi i od donatora, medija i opšteg javnog menja i to svih njih u njihovom domenu.
 
Budite spremni da planirate ili odgovarate u slučaju donacije zamene za majčino mleko, bočica i cucli za bebe. Monitoring i izveštavanje o kršenju Kodeksa u vanrednim situacijama je važna stavka koju treba planirati u cilju  zaštite dojenja. 

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Foto:

Dojenje u kriznim situacijama

Izvor: Bebac.com

Svetska nedelja dojenja koja se ove godine obeležava pod sloganom: „Dojenje – spasonosno u kriznim situacijama! Da li ste spremni?”, biće obeležena u organizaciji Udruženja „Roditelj“, u nedelju 2. avgusta 2009. godine u 18 časova u Tašmajdanskom parku. Nastavljajući lepu tradiciju informisanja javnosti, a pre svega trudnica i mladih majki o prednostima dojenja, organizatori i ove godine pozivaju mame da dođu i javno doje svoju decu, razmene iskustva, potraže savet ili podršku.

Želja organizatora je i da informiše majke, zastupnice i savetnice dojilja, zajednice, zdravstvene radnike, Vlade, donatore i medije, na koji način mogu aktivno da pruže podršku dojenju. Svetska nedelja dojenja, koja se u našoj zemlji ove godine obeležava po četvrti put, ima i zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za zdravstvo i Opštinske uprave Stari Grad.

Dojenje spasava život

Poseban cilj ovogodišnje manifestacije je, kao što i sam naslov kaže, da ukaže na vitalnu ulogu dojenja u kriznim situacijama širom sveta, kao što su poplave, zemljotresi, oružani sukobi, pandemije… U tim vanrednim situacijama odojčad i mala deca, posebno su osetljiva na lošu ishranu i bolest, pa mogu biti smrtno ugroženi.

Objavljena stopa mortaliteta za decu mlađu od godinu dana u kriznim situacijama je mnogo veća nego u normalnim okolnostima i kreće se između 12% i 53%. Dojenjem se njihov život može spasiti. Brojni podaci prikupljeni u različitim kriznim situacijama širom sveta, govore u prilog tome. Tako su, na primer, tokom sveobuhvatnog i medicinskog programa ishrane u Nigeru 2005. godine, od 43,529 slučajeva neuhranjenosti koji su primljeni na lečenje, 95% bila deca mlađa od dve godine.

Tokom sveobuhvatnog i medicinskog programa ishrane u Avganistanu, stopa mortaliteta je iznosila 17,2% među decom mlađom od šest meseci koja su primljena na terapeutsku negu. Tokom prva tri meseca konflikta u Gvineji Bisao 1998. godine, stopa smrtnosti među decom starosti od devet do 20 meseci koja nisu dojena, bila je šest puta veća nego kod dece iz iste uzrastne grupe koja su dojena.

Ekonomska kriza i majčino mleko
   
U svetlu globalne ekonomske krize, kada je primetan trend opadanja kupovne moći stanovništva, pojačava se akcenat na dojenju, kao jedinoj besplatnoj dečjoj hrani. Majke koje doje ne moraju da brinu o tome da li će imati novca za  kupovinu adaptiranog mlaka, flašica i cucli.

Međutim, razvijanje zakona za zaštitu, jaka pravna regulativa, razvijanje kapaciteta osoblja i jačanje bebi-frendli inicijative (BFI), potrebni su u svako doba, ne samo u krizama. Od ključnog značaja je usvajanje i primena propisa kojima se zabranjuje i kažnjava kršenje zabrane reklamiranja adaptiranog mleka, ali i edukacija zdravstvenog osoblja u pružanju podrške u započinjanju dojenja.

Beba umrla jer je majka nije dojila

Sve to neophodno je da se više nikada ne bi ponovila priča iz 2005. godine kada je SAD zadesio uragan Katrina. Reč je o iskustvu jedne vršnjačke savetnice za dojenje, a prenosi WABA Action folder 2009.

“ Majka je bila zarobljena na krovu sa mnogim članovima porodice i svojom bebom starom dve nedelje koja je hranjena na flašicu. Nisu imali pristup bezbednoj vodi pet dana. Njena beba je odmah smeštena u bolnicu kada su stigli u Ostin, ali je umrla nakon nekoliko dana. Nutricionista organizacije koja je delila pomoć u hrani, pitala je majku da li joj je potrebna pomoć u vezi sa bilo čim drugim.

Majka je tražila da joj pomognu da prekine laktaciju jer su joj dojke bile još uvek upaljene. Nutricionista je pitala majku zašto nije dojila svoju bebu kada je bila zarobljena na krovu. Ali majka se nije osećala sposobnom da to učini. Ono što me zapanjuje je da niko od onih koji su bili sa tom majkom u Nju Orleansu nije znao da joj kaže da stavi dete na grudi. Tolike generacije nisu razmišljale o dojenju kao načinu ishrane beba tako da je sećanje na to izgubljeno. I beba je izgubljena, takođe.”

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Zašto je dojenje majčinim mlekom od životne važnosti u vanrednim situacijama?

Nijedna  sredina nije imuna na vanredne situacije. One mogu da se dese svuda na  svetu. Bez obzira o kojoj se vanrednoj situaciji radi, počev od zemljotresa do konfliktne situacije, od poplava do pandemije gripa, priča je ista – dojenje spasava živote. Iznećemo nekoliko činjenica iz praktičnog iskustva koje prenosi UNICEF kod vanrednih situacija:
 
Deca su najosetljivija populaciija u vanrednim situacijama – stopa mortaliteta kod dece može da poraste od dva do sedamdeset puta u odnosu na njenu prosečnu vrednost zbog proliva, respiratornih bolesti i malnutricije.
Dojenje u takvim situacijama spasava živote i pruža zaštitu bebama. Čak i u situaciji koja nije vanredna, bebe koje nisu dojene, starosti ispod dva meseca, šest puta su  osetljivije  onih koje su sisale.

Prednosti koje dojenje može da pruži u vanrednoj situaciji

Novorođenče rođeno u situaciji nesigurne sanitacije sa prljavom vodom, oskudnom hranom i bez skloništa. Ekstremni vremenski uslovi, oskudica u pružanju profesionalne medicinske pomoći i prevremeno rođenje povećavaju rizik još više.

Kontakt koža sa kožom odmah nakon rođenja i započinjenje dojenja unutar prvog sata smanjuje smrtnost putem hranjenja i aktivne zaštite odojčadi i pomaže da se stabilizuje temperatura. Dojenje takođe redukuje rizik od postporođajne hemoragije  kod majki. 
 

Tokom vanredne situacije, majke treba da dobiju veliku podršku da nastave da doje ili da ponovo uspostave prekinuto dojenje.
 
Spremnost za vanredne situacije je od vitalnog značaja. Podrška dojenju u situaciji koja nije vanredna ojačaće kapacitet majke da se izbori i u vanrednoj situaciji.

Izazovi za zaštitu i podršku dojenju u vanrednim situacijama

Medicinski radnici, volonteri i humanitarne organizacije imaju vodič šta je važno u vanrednim situacijama da imaju isplaniranu akciju koju slede. Ali izazov postoji kada se ona zaista desi, tj.  kada je potrebno preduzeti akciju na licu mesta kako bi zaštitili i podržali dojenje u aktuelnoj vanrednoj situaciji.

Veštačka ishrana – veliki rizik za svu odojčad

Najbolje opisan rizik koje je dao UNICEF zbog veštačke ishrane pokazuje se u studiji beba koje su bile  izložene vanrednoj situaciji u Bocvani tokom 2005/2006. godine. 
 
Ponuđene su zamene za majčino mleko kao deo nacionalnog programa. Poplave dovode do kontaminacije izvora vode i ozbiljne pojave dijareje i malnutricije kod male dece. Nacionalna stopa smrtnosti dece  ispod pet godina se povećala najmanje 18 odsto u poređenju sa prethodnim godinama.

Odojčad koja nisu sisala su 50 puta više zahtevala tretman lečenja u bolnici nego ona koje su majke dojile.  Odojčad koja su bila na veštačkoj hrani zahtevala su specijalnu podršku i monitoring, U bilo kojoj situaciji gde je veštačka ishrana praksa, neophodna je jaka podrška dojenju kako bi se zaštitila odojčad koja se doje.

Uobičajene zablude koje mogu uticati u vanrednim situacijama

Zabluda:  ”Pothranjene majke ne mogu dojiti .”
 
Činjenica: Pothranjene majke mogu da doje. Umerena pothranjenost ima mali ili nikakav efekat na proizvodnju mleka. Takvim ženama je neophodno obezbediti dodatnu hranu, tečnost, kao i dodatak mikronutritijenata. 
 
Rešenje: Nahraniti, podržati majku i ostaviti je da nahrani svoju bebu.
Zabluda: „Stres sprečava majku da proizvodi mleko.”
 
Činjenica: Stres ne sprečava proizvodnju mleka ali može privremeno da ometa njegovo otpuštanje iz dojke prilikom podoja. Majke koje doje imaju niži nivo hormona stresa nego majke koje ne doje.
 
Rešenje: Napravite uslove za majke da imaju najmanje moguće stresa – zaštićena oblast, posebna prostorija za majku i bebu, odvajanje od drugih žena, držati majke i bebe na okupu zajedno, slušati specijalne potrebe majke i potsećati ih da ih stalno doje kako bi protok mleka bio kontinuiran.
 
Zabluda: ”Ako jedanput majka prekine da doji, ona ne može da ponovo uspostavi i nastavi dojenje.”
 
Činjenica: Majka može da nastavi dojenje, odnosno ne postoji vremensko ograničenje.  
 
Rešenje: Ponuditi podršku za dojenje i ponovo uspostavljanje prekinutog dojenja.
 
Šta možemo da uradimo? Da li smo spremni?
 
Prvo treba da prepoznamo i da znamo da svako od nas ima ulogu, kako bi ohrabrio majke u vanrednim situacijama da doje. Spremnost za vanredne situacije je ključ brze, odgovarajuće akcije. Razvoj zaštitne politike, snažnih zakonskih propisa Kodeksa, kapaciteta u ljudskom osoblju, kao i jačanje inicijative  Baby-Friendly programa su neophodni za sva vremena, a ne samo u kriznim situacijama.

Svaka majka je sposobna da doji, pa maker i u vanrednoj situaciji. Najbolja priprema za majke koje se suočavaju sa vanrednom situacijom je dobro ustanovljena praksa dojenja. Onda majka ima iskustvo i poverenje u svoju sposobnost da doji u bilo kojoj situaciji i podržava druge majke da urade isto.

Osigurajte da majke budu sigurne, da imaju prioritet u dostupnosti hrane, vode, skloništa i kada je neophodno sigurnog mesta da doji.

 Počev od vode i sanitacije, ishrane, zaštite deteta, sigurnosti hrane, vidite kako bi mogli da pružite osnovnu zaštitu i podršku dojenju u svom delokrugu rada.
 
Osluškujte potrebe žena kao i članova zajednice − one često najbolje znaju kako da osmisle okruženje koje podržava njih same, kao i članove njihove porodice. Podrška majkama od dojilja i trudnica može da igra značajnu ulogu. Zaštita i podrška dolazi i od donatora, medija i opšteg javnog menja i to svih njih u njihovom domenu.
 
Budite spremni da planirate ili odgovarate u slučaju donacije zamene za majčino mleko, bočica i cucli za bebe. Monitoring i izveštavanje o kršenju Kodeksa u vanrednim situacijama je važna stavka koju treba planirati u cilju  zaštite dojenja. 
Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Nedelja, 29.09.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

No tags found for this post.

Pretražite ostale tekstove iz kategorije

Povezane vesti

Najnovije