Foto:

Šta da pitam banku matičnih ćelija?

Izvor: Bebac.com

Šta da pitam banku matičnih ćelija?

Bebac predlaže set pitanja za banku matičnih ćelija koji će vam pomoći prilikom izbora

Bebac Vam predlaže set pitanja za banku matičnih ćelija koji će Vam pomoći prilikom izbora…

Saznali ste dovoljno o matičnim ćelijama, znate koje se sve bolesti mogu lečiti i kakva je perspektiva ovakvog načina lečenja, odlučili ste da hoćete da sačuvate matične ćelije po rođenju vašeg deteta, znate da je sve bezbolno i sigurno… Sada je još potrebno da se odlučite koju banku matičnih ćelija izabrati.


Foto: Freepik

Ne propustite da ova pitanja postavite bankama matičnih ćelija:

1. Da li se banka bavi samo čuvanjem uzoraka matičnih ćelija ili radi i pripremu za transplantaciju?

Banke matičnih ćelija se bave samo skladištenjem, odnosno čuvanjem matičnih ćelija. Sa druge strane biomedicinski centri bave se i pripremom matičnih ćelija za transplantaciju.

Šta to znači? 

To znači da će uzorak sačuvan u biomedicinskom centru biti sačuvan po najrigoroznijim standardima kako bi bio upotrebljiv i nakon višedecenijskog čuvanja

2. Kako da znam da su uzorci krvi kvalitetno sačuvani i da će moći da se koriste ako nam zatrebaju?

Da bi matične ćelije mogle da se iskoriste u budućnosti, pre zamrzavanja moraju da se ispune određeni kriterijumi. Zbog toga je važno da vam banka, odnosno biomedicinski centar izda sertifikat, ne samo o tome da su matične ćelije sačuvane, već i o njihovoj preciznoj specifikaciji: broju, vitalnosti, volumenu i kvalitetu. Jedino na taj način možete biti sigurni da matične ćelije imaju medicinski potencijal.

Obavezno proverite uvek da li banka kod koje ste se odlučili da čuvate matične ćelije ima kriterijume pod kojim čuva uzorak, odnosno da li proverava da uzorak ispunjava medicinski uslov i da će moći da se koristi za terapije. 

3. 
Da li banka radi analizu majčine krvi pre zamrzavanja matičnih ćelija i da li je važno u kakvim laboratorijama se rade?

Roditelji obavezno moraju da pitaju banku kod koje planiraju da sačuvaju matične ćelije da li rade analizu krvi majke. No, nije dovoljan samo potvrdan odgovor, već proverite sa njima da li će vam u setu za prikupljanje krvi iz pupčanika poslati i opremu za uzimanje majčine krvi. Važno je da se te analize rade u specijalnim, modernim laboratorijama opremljenim najsavremenijim tehonologijama visokog kvaliteta, jer jedino tako može da se utvrdi i eventualno postojanje vrlo retkih bakterija.


4. Da li radite separaciju krvi pre zamrzavanja i čuvate smanjeni uzorak ili čuvate svaku kap krvi?

Kada se ne radi separacija, matične ćelije se čuvaju u svom prirodnom okruženju, u krvnoj plazmi.

Ono što roditelji moraju da znaju je da separaciju rade banke, dok biomedicinski centri čuvaju punu krv.

Štaviše, biomedicinski centri su u obavezi da čuvaju punu krv, pošto je kasnije oni, ukoliko bude potrebe, i pripremaju za transplantaciju.

Metoda separacije izlaže krv magnetnoj i centrifugalnoj sili, koja uništava veliki broj matičnih ćelija. Separacijom se izdvajaju samo matične ćelije tipa CD34. S druge strane, čuvanjem pune krvi se ne uništava nijedna matična ćelija, i omogućava se da se uzorak sačuva ukoliko ima dovoljno matičnih ćelija, bez obzira na njegovu zapreminu  -  za separaciju je minimalna zapremina uzorka 70ml.


Razlika između čuvanja pune krvi i separacije

Ono što ide u prilog čuvanju pune krvi je i to što se tako čuvaju i svi njeni derivati, za koju naučnici veruju da će u budućnosti moći da se iskoriste u medicinske svrhe. U medicinskom pogledu su zato biomedicinski centri u prednosti, jer bi matične ćelije trebalo da budu izdvojene tek kada je njihova upotreba poznata. Takođe, uvek postoji mogućnost da će za tretman biti potreban veći broj ćelija ili više tipova ćelija, a ne samo CD34, što se unapred nikako ne može znati. Bankama je, međutim, isplativije da rade separaciju jer im čuvanje manjih količina materijala zauzima, logično, i manje prostora.

Čuvanjem pune krvi, čuva se i kompletan imuni sistem deteta što je od velikog značaja posebno kod lečenja citostaticima. 

5. Da li su troškovi pripreme uzorka za transplantaciju uračunati u cenu? 

Ukoliko vam uzorak matičnih ćelija ikada zatreba on se na poseban, veoma zahtevan način priprema za transplantaciju. U biomedicinskim centrima vaš uzorak će biti pripremljen za transplantaciju što iziskuje dodatno plaćanje. Zato proverite da li kuća kojoj poklanjate poverenje čuvanja matičnih ćelija pokriva troškove pripreme uzorka za transplantaciju

6. Da li banka ima svoju kurirsku službu koja vozi direktno do laboratorije u vanrednim situacijama?

Važno je da se raspitate šta će se desiti sa uzorkom matičnih ćelija ako u zemlji dođe do vanredne sitaucije, gde završava set sa uzorkom ako je obustavljen avionski saobraćaj zbog oluje ili vulkanske prašine, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Obavezno proverite da li banka, odnosno biomedicinski centar ima svoju kurirsku službu koja radi i mimo Srbije, odnosno u vanrednim situacijama, vozi uzorke do laboratorije u inostranstvu.



7. Šta ako se porodim za vikend ili kad je praznik?

Kako većina banaka u Srbiji radi sa kurirskom službom DHL, koja ne radi ni vikendom ni praznicima, važno je da proverite da li banka ima svoju kurisku službu koja će transportovati uzorak do laboratorije, s ciljem da se ne prekorači rok za koji matične ćelije moraju da stignu do odredišta. Neke banke jednostavno čekaju ponedeljak da kurirska služba DHL počne da radi, ne mareći za vreme, koje igra značajnu ulogu u očuvanju kvaliteta matičnih ćelija.

8. Šta znači zdravstveno osiguranje koje neke banke nude uz krioprezervaciju?

Obavezno se raspitajte šta pokriva to osiguranje koje vam banka nudi. Osiguranje najčešće pokriva preglede lekara opšte prakse i specijaliste kao i dijagnostičke metode i laboratorijske analize po uputu lekara. Proverite i uslove osiguranja, jer najčešće prema njima, prva dva meseca života bebe ne možete uopšte koristiti zdravstveno osiguranje niti ga možete ostavriti ako se beba rodi bolesna.

Takođe, sistematski pregledi koji uključuju vakcinaciju vaše bebe nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem kao ni lekovi i sanitetski materijal nakon dijagnoze izabranog lekara. Polisu zdravstvenog osiguranja možete koristiti uglavnom u velikim gradovima jer u manjim gradovima nema privatnih pedrijatrijskih ordinacija na spisku osiguravajuće kuće u kojima se može obaviti pregled vaše bebe.

 

9. U kojoj zemlji će se čuvati matične ćelije moje bebe?

Izuzetno je važno da znate u kojoj zemlji će biti skadištene matične ćelije vaše bebe, jer nemaju sve zemlje jednake standarde po pitanju matičnih ćelija. Neke države primenjuju najstrožije i najzahtevnije standarde kada se radi o obradi i čuvanju matičnih ćelija. Odabirom one banke koja posluje u zemljama koje primenjuju najrigoroznije standarde dobija se veća sigurnost čuvanja, a kasnije i eventualne primene matičnih ćelija. Takođe, obavezno proverite da li je banka tokom svog poslovanja promenila zemlju u kojoj se uzorci čuvaju, a ne bi bilo loše da proverite i da li se kompanija vodi kao of-šor.

10.  Da li se ugovor potpisuje direktno sa stranom bankom ili sa predstavnikom u Srbiji? 

 

Ukoliko potpišete ugovor direktvo sa stranom bankom, zastupnik u Srbiji nema nikakvu formalnu odgovornost. Uzevši u obzir da ceo postupak neposredno pre krioprezervacije (potpisivanje ugovora sa porodilištem, dostavljanje seta, prikupljanje uzorka, proces izvozai transport i sl), jasno je da je roditeljima u interesu da ugovor potpišu sa predstavnikom u Srbiji. 

U slučaju bilo kakvog spora, ukoliko nemate potpisan ugovor sa srpskim predstavnikom inostrane banke, nadležni su sudovi u inostranstvu čiji su procesi višestruko skuplji od naših. 

VAŽNO: Pre potpisivanja ugovora upoznajte se sa detaljnom analizom ugovora o čuvanju matičnih ćelija>>>





11. Plaća li se nešto unapred ili je plaćanje tek nakon zamrzavanja matičnih ćelija?

Obavezno proverite da li banka naplaćuje dostavu seta za uzimanje uzorka matičnih ćelija ili transport do laboratorije ili je plaćanje tek nakon što je krioprezervacija matičnih ćelija završena. Obavezno proverite da li snosite neke troškove ukoliko matične ćelije iz bilo kog razloga ne budu sačuvane.

12. Da li postoji mogućnost uzimanja kredita za plaćanje usluge čuvanja matičnih ćelija?

Neke banke za krioprezervaciju matičnih ćelija omogućavaju klijentima i plaćanje na kredit. Ono na šta treba da obratite pažnju je da proverite sa bankom da li ima kamatu i dodatne troškove, odnosno da se uverite da, kad saberete učešće i iznose svih rata, dobijete upravo onu cifru na koju ste potpisali ugovor.

13. Da li imam neku garanciju u slučaju bankrotstva banke matičnih ćelija?

Ovo možda deluje nepotrebno, ali period od 25 do 50 godina je dugačak i važno je da razmišljate unapred. Zato obavezno proverite kakvo osiguranje od bankrotstva banka nudi, kako biste sigurno znali da su matične ćelije vašeg deteta na sigurnom, bezbedne i u slučaju nepredviđenih okolnosti za kompaniju. Uvek proverite da li kompanija kojoj planirate da poklonite poverenje, ima stabilan kreditni rejting.

 

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa

Šta da pitam banku matičnih ćelija?

Bebac predlaže set pitanja za banku matičnih ćelija koji će vam pomoći prilikom izbora

Bebac Vam predlaže set pitanja za banku matičnih ćelija koji će Vam pomoći prilikom izbora…

Saznali ste dovoljno o matičnim ćelijama, znate koje se sve bolesti mogu lečiti i kakva je perspektiva ovakvog načina lečenja, odlučili ste da hoćete da sačuvate matične ćelije po rođenju vašeg deteta, znate da je sve bezbolno i sigurno… Sada je još potrebno da se odlučite koju banku matičnih ćelija izabrati.


Foto: Freepik

Ne propustite da ova pitanja postavite bankama matičnih ćelija:

1. Da li se banka bavi samo čuvanjem uzoraka matičnih ćelija ili radi i pripremu za transplantaciju?

Banke matičnih ćelija se bave samo skladištenjem, odnosno čuvanjem matičnih ćelija. Sa druge strane biomedicinski centri bave se i pripremom matičnih ćelija za transplantaciju.

Šta to znači? 

To znači da će uzorak sačuvan u biomedicinskom centru biti sačuvan po najrigoroznijim standardima kako bi bio upotrebljiv i nakon višedecenijskog čuvanja

2. Kako da znam da su uzorci krvi kvalitetno sačuvani i da će moći da se koriste ako nam zatrebaju?

Da bi matične ćelije mogle da se iskoriste u budućnosti, pre zamrzavanja moraju da se ispune određeni kriterijumi. Zbog toga je važno da vam banka, odnosno biomedicinski centar izda sertifikat, ne samo o tome da su matične ćelije sačuvane, već i o njihovoj preciznoj specifikaciji: broju, vitalnosti, volumenu i kvalitetu. Jedino na taj način možete biti sigurni da matične ćelije imaju medicinski potencijal.

Obavezno proverite uvek da li banka kod koje ste se odlučili da čuvate matične ćelije ima kriterijume pod kojim čuva uzorak, odnosno da li proverava da uzorak ispunjava medicinski uslov i da će moći da se koristi za terapije. 

3. 
Da li banka radi analizu majčine krvi pre zamrzavanja matičnih ćelija i da li je važno u kakvim laboratorijama se rade?

Roditelji obavezno moraju da pitaju banku kod koje planiraju da sačuvaju matične ćelije da li rade analizu krvi majke. No, nije dovoljan samo potvrdan odgovor, već proverite sa njima da li će vam u setu za prikupljanje krvi iz pupčanika poslati i opremu za uzimanje majčine krvi. Važno je da se te analize rade u specijalnim, modernim laboratorijama opremljenim najsavremenijim tehonologijama visokog kvaliteta, jer jedino tako može da se utvrdi i eventualno postojanje vrlo retkih bakterija.


4. Da li radite separaciju krvi pre zamrzavanja i čuvate smanjeni uzorak ili čuvate svaku kap krvi?

Kada se ne radi separacija, matične ćelije se čuvaju u svom prirodnom okruženju, u krvnoj plazmi.

Ono što roditelji moraju da znaju je da separaciju rade banke, dok biomedicinski centri čuvaju punu krv.

Štaviše, biomedicinski centri su u obavezi da čuvaju punu krv, pošto je kasnije oni, ukoliko bude potrebe, i pripremaju za transplantaciju.

Metoda separacije izlaže krv magnetnoj i centrifugalnoj sili, koja uništava veliki broj matičnih ćelija. Separacijom se izdvajaju samo matične ćelije tipa CD34. S druge strane, čuvanjem pune krvi se ne uništava nijedna matična ćelija, i omogućava se da se uzorak sačuva ukoliko ima dovoljno matičnih ćelija, bez obzira na njegovu zapreminu  -  za separaciju je minimalna zapremina uzorka 70ml.


Razlika između čuvanja pune krvi i separacije

Ono što ide u prilog čuvanju pune krvi je i to što se tako čuvaju i svi njeni derivati, za koju naučnici veruju da će u budućnosti moći da se iskoriste u medicinske svrhe. U medicinskom pogledu su zato biomedicinski centri u prednosti, jer bi matične ćelije trebalo da budu izdvojene tek kada je njihova upotreba poznata. Takođe, uvek postoji mogućnost da će za tretman biti potreban veći broj ćelija ili više tipova ćelija, a ne samo CD34, što se unapred nikako ne može znati. Bankama je, međutim, isplativije da rade separaciju jer im čuvanje manjih količina materijala zauzima, logično, i manje prostora.

Čuvanjem pune krvi, čuva se i kompletan imuni sistem deteta što je od velikog značaja posebno kod lečenja citostaticima. 

5. Da li su troškovi pripreme uzorka za transplantaciju uračunati u cenu? 

Ukoliko vam uzorak matičnih ćelija ikada zatreba on se na poseban, veoma zahtevan način priprema za transplantaciju. U biomedicinskim centrima vaš uzorak će biti pripremljen za transplantaciju što iziskuje dodatno plaćanje. Zato proverite da li kuća kojoj poklanjate poverenje čuvanja matičnih ćelija pokriva troškove pripreme uzorka za transplantaciju

6. Da li banka ima svoju kurirsku službu koja vozi direktno do laboratorije u vanrednim situacijama?

Važno je da se raspitate šta će se desiti sa uzorkom matičnih ćelija ako u zemlji dođe do vanredne sitaucije, gde završava set sa uzorkom ako je obustavljen avionski saobraćaj zbog oluje ili vulkanske prašine, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Obavezno proverite da li banka, odnosno biomedicinski centar ima svoju kurirsku službu koja radi i mimo Srbije, odnosno u vanrednim situacijama, vozi uzorke do laboratorije u inostranstvu.



7. Šta ako se porodim za vikend ili kad je praznik?

Kako većina banaka u Srbiji radi sa kurirskom službom DHL, koja ne radi ni vikendom ni praznicima, važno je da proverite da li banka ima svoju kurisku službu koja će transportovati uzorak do laboratorije, s ciljem da se ne prekorači rok za koji matične ćelije moraju da stignu do odredišta. Neke banke jednostavno čekaju ponedeljak da kurirska služba DHL počne da radi, ne mareći za vreme, koje igra značajnu ulogu u očuvanju kvaliteta matičnih ćelija.

8. Šta znači zdravstveno osiguranje koje neke banke nude uz krioprezervaciju?

Obavezno se raspitajte šta pokriva to osiguranje koje vam banka nudi. Osiguranje najčešće pokriva preglede lekara opšte prakse i specijaliste kao i dijagnostičke metode i laboratorijske analize po uputu lekara. Proverite i uslove osiguranja, jer najčešće prema njima, prva dva meseca života bebe ne možete uopšte koristiti zdravstveno osiguranje niti ga možete ostavriti ako se beba rodi bolesna.

Takođe, sistematski pregledi koji uključuju vakcinaciju vaše bebe nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem kao ni lekovi i sanitetski materijal nakon dijagnoze izabranog lekara. Polisu zdravstvenog osiguranja možete koristiti uglavnom u velikim gradovima jer u manjim gradovima nema privatnih pedrijatrijskih ordinacija na spisku osiguravajuće kuće u kojima se može obaviti pregled vaše bebe.

 

9. U kojoj zemlji će se čuvati matične ćelije moje bebe?

Izuzetno je važno da znate u kojoj zemlji će biti skadištene matične ćelije vaše bebe, jer nemaju sve zemlje jednake standarde po pitanju matičnih ćelija. Neke države primenjuju najstrožije i najzahtevnije standarde kada se radi o obradi i čuvanju matičnih ćelija. Odabirom one banke koja posluje u zemljama koje primenjuju najrigoroznije standarde dobija se veća sigurnost čuvanja, a kasnije i eventualne primene matičnih ćelija. Takođe, obavezno proverite da li je banka tokom svog poslovanja promenila zemlju u kojoj se uzorci čuvaju, a ne bi bilo loše da proverite i da li se kompanija vodi kao of-šor.

10.  Da li se ugovor potpisuje direktno sa stranom bankom ili sa predstavnikom u Srbiji? 

 

Ukoliko potpišete ugovor direktvo sa stranom bankom, zastupnik u Srbiji nema nikakvu formalnu odgovornost. Uzevši u obzir da ceo postupak neposredno pre krioprezervacije (potpisivanje ugovora sa porodilištem, dostavljanje seta, prikupljanje uzorka, proces izvozai transport i sl), jasno je da je roditeljima u interesu da ugovor potpišu sa predstavnikom u Srbiji. 

U slučaju bilo kakvog spora, ukoliko nemate potpisan ugovor sa srpskim predstavnikom inostrane banke, nadležni su sudovi u inostranstvu čiji su procesi višestruko skuplji od naših. 

VAŽNO: Pre potpisivanja ugovora upoznajte se sa detaljnom analizom ugovora o čuvanju matičnih ćelija>>>





11. Plaća li se nešto unapred ili je plaćanje tek nakon zamrzavanja matičnih ćelija?

Obavezno proverite da li banka naplaćuje dostavu seta za uzimanje uzorka matičnih ćelija ili transport do laboratorije ili je plaćanje tek nakon što je krioprezervacija matičnih ćelija završena. Obavezno proverite da li snosite neke troškove ukoliko matične ćelije iz bilo kog razloga ne budu sačuvane.

12. Da li postoji mogućnost uzimanja kredita za plaćanje usluge čuvanja matičnih ćelija?

Neke banke za krioprezervaciju matičnih ćelija omogućavaju klijentima i plaćanje na kredit. Ono na šta treba da obratite pažnju je da proverite sa bankom da li ima kamatu i dodatne troškove, odnosno da se uverite da, kad saberete učešće i iznose svih rata, dobijete upravo onu cifru na koju ste potpisali ugovor.

13. Da li imam neku garanciju u slučaju bankrotstva banke matičnih ćelija?

Ovo možda deluje nepotrebno, ali period od 25 do 50 godina je dugačak i važno je da razmišljate unapred. Zato obavezno proverite kakvo osiguranje od bankrotstva banka nudi, kako biste sigurno znali da su matične ćelije vašeg deteta na sigurnom, bezbedne i u slučaju nepredviđenih okolnosti za kompaniju. Uvek proverite da li kompanija kojoj planirate da poklonite poverenje, ima stabilan kreditni rejting.

 

Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Nedelja, 29.09.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

No tags found for this post.

Pretražite ostale tekstove iz kategorije

Povezane vesti

Najnovije