Foto:

Saveti koji će vam pomoći da ublažite bolove na porođaju

Izvor: Bebac.com
Nećemo nikome lagati i reći da porođaj ne boli. Boli, i to pošteno. No, bol je vrlo subjektivan osećaj i zavisi od vašeg mentalnog stanja. I od praga boli, naravno. Neke žene svoj porođaj opisuju kao osećaj malo veće neugode. Takvih je primera premalo da bi nas sasvim utešili.

Žene s nižim pragom bola traže način kako da tu bol smanje i pre nego što počne, a deo njih pokušava ponovo da zatrudni dok sećanje na prvi porođaj ne potisne duboko u svesti i, praktično, zaborave na njega. Najvažnije je od svega da pre ili posle uvek dođe i onaj trenutak kad je dete rođeno i dobijate ga na sebe, a bol istog momenta nestaje. Uostalom, kad bi ta bol bila baš tako nepodnošljiva kakvu je verovatno zamišljaju prvorotkinje, niko ne bi više rađao. Dakle, samo hrabro i bez panike!

Načini ublažavanja bola
 
Porođajna bol može se ublažiti na dva osnovna načina: medikamentima ili prirodnim putem uz pomoć raznih tehnika. Pre nego što se odlučite za bilo šta od ponuđenog, dobro proučite sve što je uz to povezano i nemojte kriviti lekare ako vas nisu na sve upozorili. Uz današnji pristup informacijama, ako se samo malo potrudite, možete saznati sve što vas zanima.

Partner može biti od velike pomoći

Lekari nisu baš pričljivi što se tiče opisivanja svih pojedinosti vezanih uz uzimanje epiduralne anestezije ili drugih lekova, već uglavnom rade na sličnom principu, naročito ako im na porođaj dođe žena bez neke posebne pripreme i želja. Tada upadate u sistem koji će se pobrinuti da rodite zdravo dete i da oboje živi i zdravi u kratkom roku napustite porodilište. Bez suvišnih potpitanja i objašnjenja. Rekli biste, pa to je sve što je potrebno. Ako vam to odgovara, svako porodilište zadovoljiće vaše potrebe. Ipak, neke se porodilje neće tako lako pomiriti s tim ”upadanjem” u sistem i imaće svoju viziju kako žele da izgleda njihov porođaj.

Zašto uopšte boli?
Postoji nekoliko razloga zašto je porođaj bolan. Bol stvaraju mišići materice koja koristi svoj pun kapacitet, baš kao što bi vas boleli nožni mišići nakon što predugo trčite uzbrdo. Tom se bolu pridružuje bol zbog istezanja vrata materice, što se oseća kao bol zbog menstrualnih grčeva.

Zatim se oseća nelagodnost zbog istezanja ligamenata koji zajedno drže karlične kosti i nelagodnost zbog ostalih mišića koje možda naprežete dok pokušavate izaći na kraj sa svakom kontrakcijom. Zbog toga je ženi puno praktičnije i bezbolnije ako je u dobroj kondiciji i ako je redovno vežbala preporučene vežbe tokom trudnoće.

Svakako, sve to pada u vodu ako vaša trudnoća nije tekla uredno i ako ste morali većinu vremena mirovati. Čak i u takvim slučajevima postoje zgodne metode o kojima možete razmisliti. Bol u telu uobičajeni je povratni mehanizam koji reguliše tok porođaja, baš kao što nas osećaj boli upozorava na bilo kakve neuobičajene loše promene u našem telu. Bol će vas usmeravati kako da menjate položaje tokom trudova i pronađete najmanje bolan – to će ujedno biti znak da se i dete sada oseća ugodnije. Bol vas je i tokom trudnoće upozoravala kad trebate usporiti i pripaziti na zdravlje, a kad je sve u redu.

Uloga straha na porođaju
 

Osim nabrojenih očiglednih razloga nastanka bola tokom porođaja na koje ne možete u potpunosti uticati, postoji jedan vrlo bitan na koji morate moći uticati, kako god znate i umete – strah. On pojačava svaku bol, a to nikako ne želite. Naime, strah dovodi do grčenja mišića, što pojačava osećaj boli, a bol opet do straha od nove boli i tako ukrug.

Pilates lopta ako je porodilište ima

Neke se žene toliko boje porođajne boli da gledaju kako da završe na carskom rezu i porođaj po mogućnosti prespavaju. U privatnim klinikama i to je moguć izbor, no ako za njih nemate novca, bolje je da se pripremite na sve. Uostalom, porođaj je dobar test da sami sebi dokažete koliko ste snažni i moćni, jer toga sigurno niste svesni ako osećate bezgraničan strah. Ne kažemo da strah nije prirodan u trenutku rađanja, ni slučajno, ali zapitajte se treba li vam još nešto što će pojačati osećaj boli uz sve već postojeće. Vežbajte metode opuštanja i meditacije od trenutka kad saznate za trudnoću i svladajte svog najvećeg neprijatelja – samu sebe. Vi to apsolutno možete.

Epidural

 
Epiduralna anestezija, spinalna anestezija ili lekovi protiv bolova izbori su koje ćete najbolje dogovoriti s lekarom, zavisno o mogućnostima koje pruža porodilište io toku porođaja. Spinalna se anestezija uglavnom koristi tokom carskog reza, a može se i kombinovati sa epiduralnom tokom vaginalnog porođaja.

Partner na porođaju
 

Prisutnost partnera na porođaju: slaže li se to s vašom i partnerovom željom (a ko ga poznaje bolje od vas?) I ako u porodilištu postoji mogućnost da bude uz vas na porođaju, zašto to ne biste iskoristili. Proverite pod kojim je uslovima njegova prisustvo dopuštena (treba li pohađati trudnički kurs u tom određenom porodilištu) i može li biti uz vas i pre samog izgona deteta, tj. U prvom porođajnom dobu kad vam je takođe potreban neko od poverenja da vam pomaže olakšati bol . Osim toga, partner vam može pomoći u korišćenju drugih oblika ublažavanja boli kao što su masaža leđa, akupresura na određenom mestu na leđima, vežbe disanja koje sprovodi zajedno sa vama, psihološka podrška i slično.

Psihoprofilaksa


Psihoprofilaksa se sastoji u tom da se trudnica pravovremeno upoznaje s fiziologijom trudnoće i porođaja. Nekim se trudnicama čini da je bolje znati što manje informacija o porođaju kako bi smanjile izvor straha, a druge žele sve imati pod nadzorom jer im to daje osećaj sigurnosti. Sami izaberite kojoj grupi pripadate, no ne zaboravite da se ovde ne radi samo o vama i vašem telu, nego da u sebi nosite dete čija dobrobit najviše zavisi o vama. Ako ste među onima kojima znanje i informisanost smanjuju strah, tada je ova metoda za vas među ključnim. Kurseve profilakse možete pohađati u porodilištima i domovima zdravlja kroz trudničke kurseve, ali je možete i sami sprovoditi, čitajući literaturu za roditelje.

Vežbe disanja


Tehnike opuštanja i vežbe disanja korisne su u oslobađanju od telesne i mentalne napetosti. Kad su telo i duša u ravnoteži, ni poroðajna bol ih ne može “izbaciti s te putanje”. Koncentracijom na disanje smanjićete teskobu i bol od kontrakcja. Tehnike disanja možete naučiti na trudničkim kursevima ili negde drugde. Važno je da ih redovno provodite barem tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

Entokok gas
 

Entonok je gas koji se sastoji od 50odsto azot oksida i kiseonika. Udiše se preko maske ili nastavka za usta. Deluje brzo, ali i brzo prestaje delovati. Može vas lagano ošamutiti ili stvoriti mučninu iako nije škodljiv za bebu. Žena sama kontroliše količinu gasa koji udiše.

Dodir pruža utehu

TENS uređaj
 

TENS (transkutana električna nervna stimulacija): Korišćenje uređaja TENS bezopasna je metoda ublažavanja intenziteta bola kod trudova, koja se temelji na načelu elektroanalgezije. Površinske elektrode postave se na donji deo leđa i uključe na određenu frekvenciju i jačinu struje. Struja blokira poruku boli iz materice i grlića na putu do mozga. Trudnica sama kontroliše jačinu struje, a osećaj trnaca vrlo je prijatan iako bol nije u potpunosti uklonjena. TENS je koristan pre porođaja za ublažavanje bola u leđima i ubuduće kod raznih bolova (reuma, hronična ili akutna bol, traume i sl.)
Pilates lopta
Pilates lopta možda će biti vaš dragi pratilac na porođaju. Ako je porodilište ima! Cilj laganog skakanja na lopti tokom trudnoće, a naročito tokom trudova, jest smanjiti bolove u donjem delu leđa, trtici i karličnom dnu. Jednom se rukom pridržavajte za čvrstu podlogu kako ne biste izgubili ravnotežu ili neka uz vas bude partner. Naravno, uslov je za korišćenje lopte uredna trudnoća i uredno stanje deteta. Na lopti karlicu možete kretati gore-dole i kružno u oba smera.
Porođaj u vodi ne praktikuje se u puno porodilišta , ai tamo gde je moguć , verovatno vam ga niko od osoblja neće posebno preporučiti . Većina osoblja želi izbeći ” muku ” vezanu uz porađanje žene u kadi . Posledice za babice i porodničaru neizbežno su vrlo mokre i treba se sagibati i izvijati i , ako niko od porodilja ne insistira , svi srećni . Uprkos tome , budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulišući proizvodnju endorfina koji na nas deluju poput opijuma , a korist od vode imate čak i ako na kraju izgon deteta obavite na suvom , u položaju koji vam najviše odgovara.

 

Izbor načina rađanja i sloboda kretanja samo su neki od uslova koji pomažu ženi da ublaži bol tokom prvog porođajnog doba . Bilo bi sjajno i da rađate u poznatom ambijentu i da su uz vas ljudi kojima verujete . Tada biste izbegli dodatan stres i strah od nepoznatog . Uspeh je i ako se izborite da rađate u položaju koji vama lično najviše odgovara i da imate mogućnost kretanja , što će na prirodan način ubrzati porođaj bez upotrebe dripa , odnosno veštačkog oksitocina .

Porođajne sale su u nekim porodilištima opremljene krevetima koji se mogu podešavati po želji, u nekima je moguć porođaj na stočiću, a koliko vam on odgovara, najbolje ćete znati tek kad u trudovima sednete na njega. Nekim će ženama više odgovarati čučeći položaj za rađanje, ali hoćete li i gde rađati na taj način, zavisi o pristupačnosti osoblja i vašem stavu. Ako dođe do komplikacija tokom porođaja, verovatno ćete završiti na krevetu radi lakšeg praćenja porođaja.

Masaža
 

Masaža i dodir, ma koliko bili nežni, mogu olakšati bol. Dodir je osnovni ljudski instinkt koji pruža utehu, umiruje duh i opušta telo. Kad osećamo bol, instinktivno dodirujemo taj dio tela, zato je prisutnost partnera na porođaju i zbog toga vrlo poželjna. Masaža može biti blaga ili intenzivna, zavisno od želje porodilje. Prijatnost koja nastaje tokom masiranja sigurno će olakšati porođaj. Iako uslovi za masažu u porodilištu neće biti jednako prijatni kao u salonu lepote, potrebno je tek malo dobre volje i poverenje u partnera da vam i na taj način pokuša pomoći.

Aroma terapija
 

Aromaterapija može pomoći ugodnijoj atmosferi tijekom porođaja jer određena eterična ulja utječu na smanjenje straha i opuštanje, a samim time i na smanjenje boli. Kapnite kap lavandina ulja na rupčić i udahnite ili nekoliko kapi ukapajte u aromalampicu. Preporučuju se ulje ruže, kamilice i kadulje, uz uvjet da vam ti mirisi odgovaraju.

Akupresura
 

Akupresura može biti vrlo poželjna tokom kontrakcija. Radi se o stalnom pritisku šakom ili korenom dlana u donji deo leđa porodilje, na mestu gde vam ona kaže. Možda će trebati da pritisnute s obe strane leđa. Partner treba da osluškuje njene potrebe i drži se njenih uputstava.

Akupunktura
 

Akupunktura je vrlo uspješna metoda u prevenciji porođajne boli. Trebalo bi već između 32. i 34. tjedna trudnoće početi dolaziti na tretmane, i to dva puta nedeljno. Iglicama se telo stimuliše na pojačanu proizvodnju endorfina koji smanjuje osećaj bola. Akupunktura se ne sprovodi u slučaju komplikacija u trudnoći, nepravilnog položaja bebe, nerazvijenosti bebe ili upalnih procesa. Tretmani su bezbolni, radi se samo o vrlo laganom ubodu tankim iglicama na određenim delovima tela.

Homeopatija
 

Homeopatija je idealan način lečenja i ublažavanja tegoba za sve koji žele koristiti prirodne sastojke. Najbolje je konsultovati se s homeopatom koji će u razgovoru s vama pokušati naći idealnu kombinaciju homeopatskih lekova upravo za vas, jer njima se ne leči samo fizičko već i mentalno i emocionalno stanje. Remediji (kuglice) pomažu i porodiljama da budu potpuno opuštene, što podstiče i pravilne trudove, brže otvaranje i lakši porođaj. 

Refleksologija
 

Refleksologija se takođe koristi za opuštanje tela, a to je upravo i vaš cilj. Naučiti se opustiti kako biste smanjili bol usled grčenja mišića. Ova se metoda temelji na činjenici da određene tačke na rukama ili stopalima odražavaju druge određene delove tela. Lagano pritiskajući na te tačke, možete olakšati bol ili napetost na delu tela koji se ne može masirati. Tu je potrebno i poznavanje reflektnih zona. Zato, ako vam se ovo učini privlačnim načinom da olakšate porođaj, dobro ih proučite s partnerom.

Postanite član Bebac porodice! Registrujte se

Da li ste trudni ili imate bebu?

Unesite termin porođaja ili datum rođenja vašeg bebca i pratite njegov razvoj iz nedelje u nedelju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

Izračunajte termin porođaja

Unesite prvi dan Vašeg
poslednjeg ciklusa

Prosečno trajanje ciklusa
Nećemo nikome lagati i reći da porođaj ne boli. Boli, i to pošteno. No, bol je vrlo subjektivan osećaj i zavisi od vašeg mentalnog stanja. I od praga boli, naravno. Neke žene svoj porođaj opisuju kao osećaj malo veće neugode. Takvih je primera premalo da bi nas sasvim utešili.

Žene s nižim pragom bola traže način kako da tu bol smanje i pre nego što počne, a deo njih pokušava ponovo da zatrudni dok sećanje na prvi porođaj ne potisne duboko u svesti i, praktično, zaborave na njega. Najvažnije je od svega da pre ili posle uvek dođe i onaj trenutak kad je dete rođeno i dobijate ga na sebe, a bol istog momenta nestaje. Uostalom, kad bi ta bol bila baš tako nepodnošljiva kakvu je verovatno zamišljaju prvorotkinje, niko ne bi više rađao. Dakle, samo hrabro i bez panike!

Načini ublažavanja bola
 
Porođajna bol može se ublažiti na dva osnovna načina: medikamentima ili prirodnim putem uz pomoć raznih tehnika. Pre nego što se odlučite za bilo šta od ponuđenog, dobro proučite sve što je uz to povezano i nemojte kriviti lekare ako vas nisu na sve upozorili. Uz današnji pristup informacijama, ako se samo malo potrudite, možete saznati sve što vas zanima.

Partner može biti od velike pomoći

Lekari nisu baš pričljivi što se tiče opisivanja svih pojedinosti vezanih uz uzimanje epiduralne anestezije ili drugih lekova, već uglavnom rade na sličnom principu, naročito ako im na porođaj dođe žena bez neke posebne pripreme i želja. Tada upadate u sistem koji će se pobrinuti da rodite zdravo dete i da oboje živi i zdravi u kratkom roku napustite porodilište. Bez suvišnih potpitanja i objašnjenja. Rekli biste, pa to je sve što je potrebno. Ako vam to odgovara, svako porodilište zadovoljiće vaše potrebe. Ipak, neke se porodilje neće tako lako pomiriti s tim ”upadanjem” u sistem i imaće svoju viziju kako žele da izgleda njihov porođaj.

Zašto uopšte boli?
Postoji nekoliko razloga zašto je porođaj bolan. Bol stvaraju mišići materice koja koristi svoj pun kapacitet, baš kao što bi vas boleli nožni mišići nakon što predugo trčite uzbrdo. Tom se bolu pridružuje bol zbog istezanja vrata materice, što se oseća kao bol zbog menstrualnih grčeva.

Zatim se oseća nelagodnost zbog istezanja ligamenata koji zajedno drže karlične kosti i nelagodnost zbog ostalih mišića koje možda naprežete dok pokušavate izaći na kraj sa svakom kontrakcijom. Zbog toga je ženi puno praktičnije i bezbolnije ako je u dobroj kondiciji i ako je redovno vežbala preporučene vežbe tokom trudnoće.

Svakako, sve to pada u vodu ako vaša trudnoća nije tekla uredno i ako ste morali većinu vremena mirovati. Čak i u takvim slučajevima postoje zgodne metode o kojima možete razmisliti. Bol u telu uobičajeni je povratni mehanizam koji reguliše tok porođaja, baš kao što nas osećaj boli upozorava na bilo kakve neuobičajene loše promene u našem telu. Bol će vas usmeravati kako da menjate položaje tokom trudova i pronađete najmanje bolan – to će ujedno biti znak da se i dete sada oseća ugodnije. Bol vas je i tokom trudnoće upozoravala kad trebate usporiti i pripaziti na zdravlje, a kad je sve u redu.

Uloga straha na porođaju
 

Osim nabrojenih očiglednih razloga nastanka bola tokom porođaja na koje ne možete u potpunosti uticati, postoji jedan vrlo bitan na koji morate moći uticati, kako god znate i umete – strah. On pojačava svaku bol, a to nikako ne želite. Naime, strah dovodi do grčenja mišića, što pojačava osećaj boli, a bol opet do straha od nove boli i tako ukrug.

Pilates lopta ako je porodilište ima

Neke se žene toliko boje porođajne boli da gledaju kako da završe na carskom rezu i porođaj po mogućnosti prespavaju. U privatnim klinikama i to je moguć izbor, no ako za njih nemate novca, bolje je da se pripremite na sve. Uostalom, porođaj je dobar test da sami sebi dokažete koliko ste snažni i moćni, jer toga sigurno niste svesni ako osećate bezgraničan strah. Ne kažemo da strah nije prirodan u trenutku rađanja, ni slučajno, ali zapitajte se treba li vam još nešto što će pojačati osećaj boli uz sve već postojeće. Vežbajte metode opuštanja i meditacije od trenutka kad saznate za trudnoću i svladajte svog najvećeg neprijatelja – samu sebe. Vi to apsolutno možete.

Epidural

 
Epiduralna anestezija, spinalna anestezija ili lekovi protiv bolova izbori su koje ćete najbolje dogovoriti s lekarom, zavisno o mogućnostima koje pruža porodilište io toku porođaja. Spinalna se anestezija uglavnom koristi tokom carskog reza, a može se i kombinovati sa epiduralnom tokom vaginalnog porođaja.

Partner na porođaju
 

Prisutnost partnera na porođaju: slaže li se to s vašom i partnerovom željom (a ko ga poznaje bolje od vas?) I ako u porodilištu postoji mogućnost da bude uz vas na porođaju, zašto to ne biste iskoristili. Proverite pod kojim je uslovima njegova prisustvo dopuštena (treba li pohađati trudnički kurs u tom određenom porodilištu) i može li biti uz vas i pre samog izgona deteta, tj. U prvom porođajnom dobu kad vam je takođe potreban neko od poverenja da vam pomaže olakšati bol . Osim toga, partner vam može pomoći u korišćenju drugih oblika ublažavanja boli kao što su masaža leđa, akupresura na određenom mestu na leđima, vežbe disanja koje sprovodi zajedno sa vama, psihološka podrška i slično.

Psihoprofilaksa


Psihoprofilaksa se sastoji u tom da se trudnica pravovremeno upoznaje s fiziologijom trudnoće i porođaja. Nekim se trudnicama čini da je bolje znati što manje informacija o porođaju kako bi smanjile izvor straha, a druge žele sve imati pod nadzorom jer im to daje osećaj sigurnosti. Sami izaberite kojoj grupi pripadate, no ne zaboravite da se ovde ne radi samo o vama i vašem telu, nego da u sebi nosite dete čija dobrobit najviše zavisi o vama. Ako ste među onima kojima znanje i informisanost smanjuju strah, tada je ova metoda za vas među ključnim. Kurseve profilakse možete pohađati u porodilištima i domovima zdravlja kroz trudničke kurseve, ali je možete i sami sprovoditi, čitajući literaturu za roditelje.

Vežbe disanja


Tehnike opuštanja i vežbe disanja korisne su u oslobađanju od telesne i mentalne napetosti. Kad su telo i duša u ravnoteži, ni poroðajna bol ih ne može “izbaciti s te putanje”. Koncentracijom na disanje smanjićete teskobu i bol od kontrakcja. Tehnike disanja možete naučiti na trudničkim kursevima ili negde drugde. Važno je da ih redovno provodite barem tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

Entokok gas
 

Entonok je gas koji se sastoji od 50odsto azot oksida i kiseonika. Udiše se preko maske ili nastavka za usta. Deluje brzo, ali i brzo prestaje delovati. Može vas lagano ošamutiti ili stvoriti mučninu iako nije škodljiv za bebu. Žena sama kontroliše količinu gasa koji udiše.

Dodir pruža utehu

TENS uređaj
 

TENS (transkutana električna nervna stimulacija): Korišćenje uređaja TENS bezopasna je metoda ublažavanja intenziteta bola kod trudova, koja se temelji na načelu elektroanalgezije. Površinske elektrode postave se na donji deo leđa i uključe na određenu frekvenciju i jačinu struje. Struja blokira poruku boli iz materice i grlića na putu do mozga. Trudnica sama kontroliše jačinu struje, a osećaj trnaca vrlo je prijatan iako bol nije u potpunosti uklonjena. TENS je koristan pre porođaja za ublažavanje bola u leđima i ubuduće kod raznih bolova (reuma, hronična ili akutna bol, traume i sl.)
Pilates lopta
Pilates lopta možda će biti vaš dragi pratilac na porođaju. Ako je porodilište ima! Cilj laganog skakanja na lopti tokom trudnoće, a naročito tokom trudova, jest smanjiti bolove u donjem delu leđa, trtici i karličnom dnu. Jednom se rukom pridržavajte za čvrstu podlogu kako ne biste izgubili ravnotežu ili neka uz vas bude partner. Naravno, uslov je za korišćenje lopte uredna trudnoća i uredno stanje deteta. Na lopti karlicu možete kretati gore-dole i kružno u oba smera.
Porođaj u vodi ne praktikuje se u puno porodilišta , ai tamo gde je moguć , verovatno vam ga niko od osoblja neće posebno preporučiti . Većina osoblja želi izbeći ” muku ” vezanu uz porađanje žene u kadi . Posledice za babice i porodničaru neizbežno su vrlo mokre i treba se sagibati i izvijati i , ako niko od porodilja ne insistira , svi srećni . Uprkos tome , budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulišući proizvodnju endorfina koji na nas deluju poput opijuma , a korist od vode imate čak i ako na kraju izgon deteta obavite na suvom , u položaju koji vam najviše odgovara.

 

Izbor načina rađanja i sloboda kretanja samo su neki od uslova koji pomažu ženi da ublaži bol tokom prvog porođajnog doba . Bilo bi sjajno i da rađate u poznatom ambijentu i da su uz vas ljudi kojima verujete . Tada biste izbegli dodatan stres i strah od nepoznatog . Uspeh je i ako se izborite da rađate u položaju koji vama lično najviše odgovara i da imate mogućnost kretanja , što će na prirodan način ubrzati porođaj bez upotrebe dripa , odnosno veštačkog oksitocina .

Porođajne sale su u nekim porodilištima opremljene krevetima koji se mogu podešavati po želji, u nekima je moguć porođaj na stočiću, a koliko vam on odgovara, najbolje ćete znati tek kad u trudovima sednete na njega. Nekim će ženama više odgovarati čučeći položaj za rađanje, ali hoćete li i gde rađati na taj način, zavisi o pristupačnosti osoblja i vašem stavu. Ako dođe do komplikacija tokom porođaja, verovatno ćete završiti na krevetu radi lakšeg praćenja porođaja.

Masaža
 

Masaža i dodir, ma koliko bili nežni, mogu olakšati bol. Dodir je osnovni ljudski instinkt koji pruža utehu, umiruje duh i opušta telo. Kad osećamo bol, instinktivno dodirujemo taj dio tela, zato je prisutnost partnera na porođaju i zbog toga vrlo poželjna. Masaža može biti blaga ili intenzivna, zavisno od želje porodilje. Prijatnost koja nastaje tokom masiranja sigurno će olakšati porođaj. Iako uslovi za masažu u porodilištu neće biti jednako prijatni kao u salonu lepote, potrebno je tek malo dobre volje i poverenje u partnera da vam i na taj način pokuša pomoći.

Aroma terapija
 

Aromaterapija može pomoći ugodnijoj atmosferi tijekom porođaja jer određena eterična ulja utječu na smanjenje straha i opuštanje, a samim time i na smanjenje boli. Kapnite kap lavandina ulja na rupčić i udahnite ili nekoliko kapi ukapajte u aromalampicu. Preporučuju se ulje ruže, kamilice i kadulje, uz uvjet da vam ti mirisi odgovaraju.

Akupresura
 

Akupresura može biti vrlo poželjna tokom kontrakcija. Radi se o stalnom pritisku šakom ili korenom dlana u donji deo leđa porodilje, na mestu gde vam ona kaže. Možda će trebati da pritisnute s obe strane leđa. Partner treba da osluškuje njene potrebe i drži se njenih uputstava.

Akupunktura
 

Akupunktura je vrlo uspješna metoda u prevenciji porođajne boli. Trebalo bi već između 32. i 34. tjedna trudnoće početi dolaziti na tretmane, i to dva puta nedeljno. Iglicama se telo stimuliše na pojačanu proizvodnju endorfina koji smanjuje osećaj bola. Akupunktura se ne sprovodi u slučaju komplikacija u trudnoći, nepravilnog položaja bebe, nerazvijenosti bebe ili upalnih procesa. Tretmani su bezbolni, radi se samo o vrlo laganom ubodu tankim iglicama na određenim delovima tela.

Homeopatija
 

Homeopatija je idealan način lečenja i ublažavanja tegoba za sve koji žele koristiti prirodne sastojke. Najbolje je konsultovati se s homeopatom koji će u razgovoru s vama pokušati naći idealnu kombinaciju homeopatskih lekova upravo za vas, jer njima se ne leči samo fizičko već i mentalno i emocionalno stanje. Remediji (kuglice) pomažu i porodiljama da budu potpuno opuštene, što podstiče i pravilne trudove, brže otvaranje i lakši porođaj. 

Refleksologija
 

Refleksologija se takođe koristi za opuštanje tela, a to je upravo i vaš cilj. Naučiti se opustiti kako biste smanjili bol usled grčenja mišića. Ova se metoda temelji na činjenici da određene tačke na rukama ili stopalima odražavaju druge određene delove tela. Lagano pritiskajući na te tačke, možete olakšati bol ili napetost na delu tela koji se ne može masirati. Tu je potrebno i poznavanje reflektnih zona. Zato, ako vam se ovo učini privlačnim načinom da olakšate porođaj, dobro ih proučite s partnerom.
Izračunajte vaš BMI
Pol:

Godine starosti:

Vaša visina:

Vaša težina:

Vaš BMI iznosi
22,5
Normalna težina

Neuhranjenost
Normalna telesna masa
Manja gojaznost
Gojaznost
Velika gojaznost
Preterana gojaznost
Napomena: BMI kalkulator služi isključivo u informativne svrhe i rezultati su okvirni. Nije zamena za dijagnostičku metodu. Vrednosti ne važe za decu do 18 godina, trudnice i dojilje, bolešljive i slabe osobe
Utvrdite kada su vam plodni dani i povećajte šanse da ostanete u drugom stanju.

Potrebno je samo da unesete prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa i prosečno trajanje i dobićete kalendar plodnih dana za narednih pet meseci.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa.
Izračunajte plodne dane

Prvi dan poslednje menstruacije

Prosečno trajanje ciklusa
Ovulacija ≈
Ned. 20.07.2021. Pet. 25.07.2021.
Danas je Ponedeljak, 30.09.2024
Plodni dani
Menstruacija
dana 5 Menstruacija
dana 15 Folikularna faza
dana 6 Ovulacija
Sledeća menstruacija
za ≈ 28 dana

Može vas zanimati još i

No tags found for this post.

Najnovije